Gerard Moreno, a rejtőzködő spanyol klasszis

Gerard Moreno minden kétséget kizárólag a LaLiga 2020–2021-es idényének egyik legjobb formát mutató játékosa. A spanyol támadó 19 bajnoki gólnál jár a 29. forduló után, így még arra is esélye van, hogy kiérdemelje a legtöbb gólt szerző játékosnak járó Pichichi díjat. Ismerkedjünk meg egy kicsit a Villarreal CF 29 éves csatárával.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Gerard Moreno Balagueró pályafutásában két klub játszott meghatározó szerepet: az RCD Espanyol és a Villarreal CF. Gyermekként, 2001-ben az előbbi együttes kötelékében focizott, majd egy badalonai kitérő után csatlakozott a Villarreal akadémiájához, 17 éves korában. A sárga tengeralattjárónál jól alakult a sorsa: fokozatosan kezdte kijárni a szükséges lépcsőfokokat, amik egészen a felnőttcsapatig vezettek: A 2012–2013-as szezont még a Villarreal B-ben kezdte, ahol 24 mérkőzésen 12 gólt rámolt be. A szakmai vezetés pedig úgy ítélte meg teljesítményét látva, hogy Gerard az A-csapatban is képes lesz megállni a helyét.

A Villarreal ekkor a spanyol másodosztályban játszott, ahol a fiatal támadó első félszezonjában 14 meccsen mindössze három gólt és két gólpasszt tudott jegyezni. Ennek ellenére az évad jól zárult számára is: az együttes feljutott az első osztályba, Gerard azonban nem tudta meggyőzni az akkori vezetőedzőt, Lluís Planagumát.

2013 nyarán kölcsönbe a másodosztályú RCD Mallorcához távozott, ahol az első hetektől kezdve a kezdőcsapatban számoltak vele.

A szezont végül 32 összecsapáson 12 góllal és hét gólpasszal zárta, igaz a végén már ki-ki maradt a meccskeretből, de mindent egybevéve biztató teljesítménnyel jelezte anyaklubja számára, hogy számíthat rá a jövőben.


Nagyszínpad

A történet ennek megfelelően is folytatódott. A 2014–2015-ös szezonban immáron a Villarreal színeiben léphetett pályára 39 meccsen, ebből 26 bajnoki volt, ahol hét gólt szerzett és három gólpasszt is kiosztott. Az Európa-liga-, illetve a Copa del Rey-mérkőzéseket is beleszámítva az idényt végül 16 góllal és öt gólpasszal zárta az akkor 23 éves csatár.

Pont emiatt jelentett meglepetést, hogy a nyári átigazolási időszakban mindössze 1,3 millió euróért visszatért az RCD Espanyolhoz (igaz, a barcelonai klub ezzel csak játékjogának felét szerezte meg, de náluk szerepelhetett). Nevelőklubjában elsődleges feladataként a távozó Sergio Garcíát kellett pótolnia, a 2015–2016-os szezon azonban nem alakult jól sem Gerard Moreno, sem az Espanyol számára. Moreno 36 mérkőzésen hét gólt és három gólpasszt vállalt, ezzel pedig nem tudott kitűnni a kék-fehér csapatból, amely a 14. helyen zárta a LaLigát.

Gerard Moreno Espanyol


Meg kell jegyezni viszont, hogy Gerard ebben az évadban kezdett kimozogni a center pozíciójából, és többször is feltűnt a széleken, amivel már akkor bizonyította, hogy milyen sokoldalú, taktikailag fegyelmezett és remekül alkalmazkodó játékos válhat belőle.

A következő két évben 13, illetve 19 gólt tudott szerezni az Espanyol mezében, amelynek csapatkapitányává és talán legmeghatározóbb játékosává is vált. Természetesen erre a jelentős fejlődésre több spanyol csapat is felfigyelt, végül azonban pont korábbi klubja, a Villarreal döntött úgy, hogy eleget tesz az Espanyol elvárásainak és visszavásárolta játékjogát. Moreno 2018-ban így mintegy 20 millió euróért került vissza a Villarealhoz, ahol bár szintén lassan lendült játékba, de így is 13 gólt szerzett az első szezonjában.

A tavalyi, 2019–2020-as idényben már 20 találatot jegyzett hat gólpassza mellett, idén pedig élete legjobb formájában futballozva jelenleg 32 meccsen 23 gólnál és nyolc előkészített találatnál tart.

Gerard Moreno - Villarreal


A 2020–2021-es idény

Gerard elég mérsékelten kezdett a jelenlegi európai kupaidényben, az Európa-liga csoportkörében például egyszer sem léphetett pályára kezdőként, sőt, háromszor a keretből is kimaradt (ebből két alkalommal sérülés miatt). Az egyenes kieséses szakaszban azonban a bajnoksághoz hasonlóan itt is csapata húzóemberévé vált: a Red Bull Salzburg elleni idegenbeli meccsen egy gólpasszt adott, Spanyolországban pedig kétszer is az osztrákok hálójába talált. A Dinamo Kijev ellen nagyon hasonló módon folytatta a remeklést, Ukrajnában ugyanis két gólpasszt, az Estadio de la Cerámicában pedig két gólt tudott jegyezni, tegnap este a Dinamo Zagreb otthonában kiharcolt, majd értékesítette a büntetőt, amivel előnybe kerültek.

A szép tendencia azonban még szebben fest a LaLiga idei kiírásában. Unai Emery irányítása alatt ugyan elég hullámzóvá vált a Villarreal teljesítménye, Gerard azonban meg tudta őrizni vezető szerepét a csapatban, sőt, 2021 tavaszán egyenesen a bajnokság legjobb játékosai közé tartozik.

Gerard Moreno hőtérképe a 2020–2021-es LaLiga-szezonban (Forrás: SofaScore)

Játékintelligenciájának, alkalmazkodóképességének és kiváló taktikai rugalmasságának köszönhetően egyfajta „mindenes” támadóvá vált az évek alatt.

Idén ennek megfelelően Emery is több poszton, illetve szerepkörben is alkalmazta: a szélen játszva a kiváló offenzív teljesítménye mellett a csapat jobb oldalán való védekezésbe és az emberfölényes helyzetek kialakításába is aktívan bekapcsolódik. Rendre a Villarreal saját térfelére is visszazár a labdafelhozataloknál, így nemcsak a befejezésben, de a támadások felépítésében is nagyon aktív.

A bajnokságban Lionel Messi (84) mögött ő adja a második legtöbb kulcspasszt (39) a boxon kívül, illetve az összes kulcspasszt tekintve is előkelő második (55) az argentin után. Beszédes, hogy bár Moreno a csapat elsőszámú támadója, a sokoldalúságának köszönhetően a Carlos Bacca – Fer Nino – Paco Alcácer csatártrió is 3403 játékperchez jutott az idei kiírásban.

Centerként hasonló hatékonysággal szerepelt idén is a sárga tengeralattjáró színeiben. A kapuhoz közelebb játszva kíméletlenül ki tudja használni remek befejezőképességét, illetőleg teret enged a széleken az olyan kreatív játékosoknak, mint Samuel Chukwueze vagy éppen Manu Trigueros.

Szintén remekül tölt be ezen a poszton is különböző szerepköröket: akár target manként, akár árnyékékként, akár klasszikus 9-esként remekül helytáll a Villarreal 4-4-2-es, illetve 4-3-3-as rendszerében.

Sokadik alkalommal ugyan, de ebből az aspektusból is érdemes újra hangsúlyozni Moreno kiemelkedő teljesítményét: amellett, hogy az egész bajnokságban második a helyzetek kialakításában (61), neki van a harmadik legtöbb kaput eltaláló lövése (39), amelyből a helyzeteinek minősége révén várható 17,19 gólt (xG) is sikerült túllőnie és 19 találattal a góllövőlista második helyén áll, Luis Suárezzel egyetemben.

Hogyan tovább?

Gerardot a statisztikái és a pályán mutatott teljesítménye alapján szemlélve egyértelmű, hogy a jelenkor egyik legjobb és legizgalmasabb spanyol játékosa. Pályafutása jóformán a nemzetközi média figyelmének perifériáján alakult, megítélését, de úgy gondolom teljesítményét tekintve is egy rendkívül alulértékelt játékosról beszélünk.


A támadó április 7-én töltötte be 29. életévét, így bátran tekinthetjük ezt az időszakát pályafutása csúcspontjának, ami klubszinten és a válogatottal kapcsolatban is fontos tényező lehet. Gerard ugyanis eddig tíz alkalommal ölthette magára a spanyol címeres mezt, amelyben öt gólt is tudott szerezni, legutóbb a március 31-én megrendezett, Koszovó elleni vb-selejtezőn. Ennek nyomán okkal vehetjük szinte biztosnak, hogy Moreno ott lesz a nyári Európa-bajnokságon, és az sem kizárt, hogy a kezdőcsapatba is bekerülhet.

Egy jó Eb-szerepléssel pedig minden bizonnyal több külföldi sztárklubot is lépésre ösztönözne.

Eddig ugyanis – legalábbis amit a hírekből érzékelni lehet – nem volt komolyabb téma a klubváltás vele kapcsolatban, az elmúlt hónapokban egyedül az Atlético Madridot nevezték meg különböző médiumok, mint érdeklődőt. Bár a Villarrealnál érzékelhetően egy remek és ambiciózus projekt épül, mindenképp érdekes lenne, ha Gerard magasabb szinten, akár egy spanyol sztárcsapatban, vagy a többi topliga klubjainak egyikében is kipróbálná magát és nagyobb nézőközönség előtt is bizonyíthatná tagadhatatlan klasszisát.

Írj hozzászólást