Gianluca Lapadula, a feladást nem ismerő gólfelelős

A Serie A-ban már évekkel ezelőtt meg-megmutatta magát, nyáron a Copa Américán is üde színfoltként könyvelhettük el harciassága miatt. Gianluca Lapadula ezúttal ismét az olasz másodosztályból igyekszik felépíteni magát, hogy újra magasabb szinten kapjon lehetőséget.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Gianluca Lapadula 1990. február 7-én Torinóban látta meg a napvilágot perui édesanya és olasz édesapa gyermekeként. 1996 és 2004 között a Juventus FC korosztályos csapataiban kezdődött a pályafutása, majd különböző helyi egyletek után 2006-ban a Trevisóhoz igazolt. Nem sokkal később visszakerült Piemontba, és a Serie C2-ben szereplő Pro Vercelli játékosa volt a 2007–2008-as szezonban – amely még annak idején a Serie A előtti korszakban hét olasz bajnoki címet nyert. Nem sokkal később a regionális bajnokságban szereplő Ivreát erősítette, majd 2009 nyarán az akkor élvonalbeli Parma kötött vele szerződést, ahol egy évet a primavera-bajnokságban töltött, majd számos alacsonyabb osztályú klubhoz került kölcsönben. Éppen az egyik ilyen pauza alkalmával kezdték el megismerni a nevét Olaszországban, ugyanis a harmadosztályú San Marino játékosaként 35 mérkőzésen 24-szer volt eredményes, így csoportja gólkirálya lett.

2012 nyarán egy több játékost megmozgató csereügylet keretein belül a Parmától a Cesenához került, ahol azonban nem sikerült állandó játéklehetőséghez jutnia, továbbadták a Frosinonének, s ott sem találta a helyét. Nehezen akart beindulni a karrierje, egy év után máris visszatért a Parmához, ahol az ötéves szerződés megkötése után a szlovén Gorichoz passzolták le. Itt végre újra megtalálta a góllövőcipőjét és 28 találkozón 11 alkalommal köszönt 

A 2014–2015-ös szezonban visszatérhetett Olaszországba és még mindig a Parma kölcsönjátékosaként a harmadosztályú Teramót 21 góllal repítette volna a feljutáshoz, azonban az együttes papíron hiába nyerte meg harmadosztályú csoportját, a szezon végén kiderült, hogy egy mérkőzést megbundázott. Emiatt története első Serie B-s feljutása helyett maradt a C-ben, és a következő kiírást jelentős pontlevonással kezdte. Lapadula félelmetes csatársort alkotott abban az idényben a 22 találatig jutó Alfredo Donnarummával, aki később az Empolival és a Bresciával a másodosztályban is maradandót alkotott.

 

 


 

Pescara (gól)királya

Mindeközben 2015 nyarán a Parma csődbe ment, a csapatot visszasorolták a negyedosztályba, a játékosok pedig szabadon igazolhatók lettek. Lapadulát a Serie B-s Pescara vitte el, az ottani klubvezetés utolsó állomáshelyéhez, a Teramóhoz közeli földrajzi fekvés révén pontosan tisztában lehetett képességeivel. Noha előző csapatával a feljutás nem sikerült, a feltörekvő támadó kipróbálhatta magát egy osztállyal feljebb.

A 2006-os világbajnok Massimo Oddo által irányított Pescara fantasztikus csapategységgel masírozott az egész 2015–2016-os idényben, Lapadula pedig a csapat első számú gólfelelőse lett. A kezdetektől fogva rendkívül gólérzékeny volt, kiszámíthatatlan megmozdulásaival állandó gólveszélyt jelentve az ellenfelek kapujára, nagyszerű lövései és védhetetlen fejesei mellett a közeli kapu előtti kavarodások specialistája lett, tavasszal a Cesena ellen egy parádés ollózós gólt is szerzett. Menet közben a helyi szurkolók ráragasztották a Lapagol becenevet, a csapat pedig a másodosztályú rájátszás megnyerésével kiharcolta a hőn áhított Serie A-s feljutást. Lapadula a bajnokságban 27 találattal lett gólkirály, a rájátszásban pedig négy meccs alatt további három gólt szállított, így összesen 30-szor volt eredményes. Abszolút nem volt meglepetés, hogy többen felkapták a fejüket erre a teljesítményre, és a Pescara nem tudta megtartani őt az élvonalbeli idényre.

 


 

Megragadás az élvonalban

A nagyszerű másodosztályú szezon után az akkoriban gödörben lévő AC Milan mintegy kilencmillió euróért szerződtette. A többnyire csak szenvedő és a bajnokság hatodik helyén végző Rossoneriben az új középcsatár 27 bajnokin nyolc találatig jutott, temperamentuma és küzdeni tudása révén a milánói szurkolók is megszerették őt, még ha technikai képességei alapján nem is feltétlen adott volna okot erre. Az élvonalból végül tükörsimán kieső Pescara elleni idegenbeli mérkőzésen a lefújás után tiszteletkört ment a Stadio Adriaticóban, és noha az ellenfél játékosa volt, mindenki őt ünnepelte. Érezhető volt, hogy még az alulteljesítő Milan is más kávéház számára, ahol bár – sokakkal ellentétben – becsülettel küzdött, nem tudta az elvárt szintet teljesíteni.

„Olyan játékos vagyok, aki soha nem adja fel, nem ismer elveszett labdát. Akkor is, ha az akció vagy a meccs veszve van, harcolok a végsőkig. Ez az én karakterem. Soha ne mondd, hogy vesztettél” – mutatta be saját maga mentalitását.

 


A 2017–2018-as szezonra a Genoához adták kölcsön, amelyet hat bajnoki góllal segített a kiesés elleni csatározásban. A következő idényre véglegesítették őt a klub történetének legdrágább transzfere (13 millió euró) keretein belül, azonban kellemetlen sérülései miatt csak nyolc mérkőzésen tudták őt bevetni. Ezt követően kölcsönben szerepelt a frissen feljutó és a bennmaradásért harcoló Leccében, ám hiába nyerte vissza a megszokott góllövő formáját, 11 találata ellenére sem tudták elkerülni a kiesést. Lapadula azonban maradt az első osztályban, ismét egy újonc, a Benevento csapott le a játékjogára. A rendkívül biztató szezonkezdet és a nagyoktól való pontrablások ellenére a Filippo Inzaghi által irányított „boszorkányok” tavaszra teljesen összeomlottak, és hősünk nyolc gólja sem volt elég a bennmaradáshoz.

Noha nyáron olasz és angol első osztályú csapatok is szívesen látták volna, végül alámerült a Beneventóval a másodosztályba. A 2016-os Serie B gólkirályi cím óta először játszik újra a ligában, és nyári sérülése ellenére miután játékba lendült, egyelőre ott folytatja, ahol annak idején a Pescarában abbahagyta. Lapadula a szezonbeli harmadik pályára lépése alkalmával csereként mesterhármast lőtt a tavalyi playoff-döntős Cittadella ellen, pár nappal később pedig – immár kezdőként – a Como kapuját is bevette. Minden adott lehet arra, hogy csapata a feljutásért, ő maga pedig a gólkirályi címért kelljen versenyre a Serie B 2021–2022-es idényében.

 

Országváltás után Peru (sérült) vezére

Szülei származása révén két országot is választhatott, Lapadula pályára is lépett mindkét lehetséges válogatottban. A peruiak már a 2016-os centenáriumi Copa Américára számoltak volna vele, de akkor még nem döntötte el, hogy melyik válogatottat fogja képviselni. Az év végén az olaszok sérülés miatt behívták egy vb-selejtezős keretbe, de akkor még nem lépett pályára – továbbra is nyílt maradt a kérdés.

 


2017 májusában játszott a San Marino elleni barátságos mérkőzésen, melyen mesterhármast szerzett. Azonban mivel ez nem volt hivatalos országok közötti találkozó, továbbra sem zárult be előtte a perui válogatott kapuja, és mivel Olaszországban egyre inkább könnyűnek találtatott és nem fért volna be a nemzeti csapatba, 2020 novemberében igent mondott a dél-amerikaiaknak és vb-selejtezőn debütált édesanyja szülőhazájában.

Az idei nyári Copa Américán új nemzete első számú csatára lett Jefferson Farfán kiesése és José Paolo Guerrero sérülés utáni állapota miatt. Bár eleinte kissé szkeptikusan fogadták, Lapadula meghálálta a bizalmat. Többször említett harcosságát ismét bizonyította: a csoportkörben orrtörést szenvedett, miután találkozott Tomás Rincón térdével, foga is kiesett, azonban egy speciális, Zorróra emlékeztető arcmaszkban, fogvédővel vállalta a további fellépéseket, ahelyett hogy sérültet jelentett volna. „Ha meghátrálsz, eladod a lelked” – hirdette a brazilok elleni elődöntő előtt.

 


Első gólját Ecuador ellen szerezte a csoportkörben, majd eredményes volt a Paraguay elleni negyeddöntőben, mely során a megnyert tizenegyespárbajban sem hibázott, és még a Kolumbia elleni bronzmeccsen is betalált, így három góllal lett csapata legeredményesebb játékosa, melyet egészen a negyedik helyig segített. Azóta pedig újabb célokért, a 2022-es vb-részvételért küzd Peru válogatottjával, és ha rajta múlik, akkor biztosan nem fog meghátrálni Katarig sem.

 

A szerző a Serie B magyar oldal nevű blog szerkesztője, amennyiben az alacsonyabb osztályú olasz labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Serie B magyar oldal

 

Melyik csapat nyeri a Serie A 2021-2022-es szezonját?

2,75 – Juventus

3,00 – Inter

7,00 – Atalanta

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Olaszország/Serie A/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást