Gigi Buffon egyszerűen elnyűhetetlen

A nyár egyik legérzelmesebb pillanatát Olaszországban Gianluigi Buffon hazatérése jelentette, amikor kétéves szerződést írt alá a Parma Calcióval. A már lassan 44 éves, világbajnok kapus a Serie B egyik legjobb hálóőre, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jelenleg ne kiesőhelyen tanyázzon csapata.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A Parma Calcio legutóbbi, 2015-ös újjászületését követően nem mindennapi módon, három év alatt vissza is tért az élvonalba, majd első idényében sikerült bennmaradnia. Ez a mesébe illő sikersztori a város nagyvállalkozóinak összefogásával kezdődött, akik azzal a céllal álltak be a klub mögé, hogy megteremtik a biztos alapokat, majd utána a háttérbe húzódva egy új tulajdonosnak adják át a stafétát, aki arra a szintre emelheti az egyesületet, ahol az 1990-es években volt. A maguk részét maximálisan teljesítő Marco Ferrariék – akinek a nevével fémjelezhető volt ez a csoport, a Nuevo Inizio –, a megfelelő biztosíték mellett először egy kínai befektetőnek adták el a klubot, de az ázsiaiak kétes ügyleteire hivatkozva hamar visszavették az egyesületet. A második alkalommal aztán egy amerikai befektető érkezett Parmába, akit mindenki nagyon bizakodva fogadott.

Az új tulajdonos Kyle Krause lett, akinek a vállalatcsoportja a Forbes listáján a 178. helyen állt a tavalyi évben 2,5 milliárd dolláros értékével. A Krause Group 90 százalékos részesedést vásárolt 65 millió euró ellenében, majd mikor minden pénzügyi elvárásnak megfelelt, akkor újabb kilenc százalék került az amerikai befektetőcsoport tulajdonába. Nem elhanyagolható, hogy anyai ágon olasz felmenői is vannak Krause-nak, ami külön pozitívum volt az ügylet kapcsán. Emellett Krause fia sportanalízissel foglalkozik, és a hírek szerint helyet is kap a szakmai részlegben, hozva a saját tudását, illetve néhány kollegáját. Ami lényeges szempont volt Ferrariék számára, hogy a kínaiakkal ellentétben, nem egy újonnan létrehozott cég fektette be a vagyonát klubba, hanem egy már Olaszországban is ismert, borászatban igen szép eredményeket elérő tőkeerős vállalat, ami alapján joggal feltételezhették a szurkolók, hogy nem lesz anyagi gondja a klubnak. 

A 2020-as, koronavírussal „megfertőzött” nyár már az új vezetés elképzelései alapján telt; első számú terv volt, hogy fiatalítsanak a csapaton, ami kapcsán nem csak edzőt, de sportigazgatót is váltottak. Marcello Carli és az általa szerződtetett, támadó szellemű játékáról ismert Fabio Liverani azonban záros határidőn belül bele is buktak a feladatba, elindítva a lejtőn a klubot.  Hiába állt pénz a házhoz és hiába jöttek erősítések, a csapat teljesen szétesett fejben, s a szezon végén az utolsó helyen zárt. A kiesést követően aztán a távozók mellett a legérdekesebb név, a visszatérő Gianluigi Buffoné volt. A nem akármilyen bemutatást kapó legendás játékos azzal a céllal érkezett Parmába, hogy segítse azt az egyesületet, amely egykoron megadta neki az esélyt, hogy elindulhasson nem mindennapi karrierútjára.

 

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

EGY BIZTOS PONT A KAPUBAN

Buffon kezdőkapusnak érkezett, hogy minden rutinját bedobva a közösbe megnyugtató biztonságot sugározzon a megfiatalított keret számára. Az átalakításhoz egy olyan edzőt igyekeztek megnyerni, aki dolgozott együtt fiatalokkal, s az új projekt arcát is adhatja a szurkolók számára. Enzo Maresca ajánlólevele kiválónak tűnt, főleg, hogy egy bizonyos Josep Guardiola írta – még ha képletesen is – hiszen a Manchester City utánpótlásában tölthetett el egy évet már edzőként. A jó kezdés aztán csúfos kudarcba fulladt, így jelenleg már a sokat látott Giuseppe Iachini irányítja a csapatot, ám a számok alapján nagyon nehéz fába vágta a fejszéjét az 57 éves szakember.

A Parma 15 fordulót követően 18 ponttal a tabella második felében található, mindössze három pontra az osztályozós pozíciótól. A 18-20-as gólkülönbsége is csak azért nem rosszabb, mert Buffon a Serie B kapusait vizsgálva ott van a szűk elitben.

 

  • Védett lövések – 66 (1.)
  • Bravúrok – 18 (3.)
  • Hárított büntetők – 3 (1.)
  • Védési hatékonyság – 78% (5.)
  • PSxG± – +6,83 (1.)
  • Passzkísérletek – 464 (5.)
  • Sikeres passzok – 424 (3.)

 

A második legtöbb lövéssel kellett szembenéznie, csak eggyel marad el a ligautolsó, Pordenone Calcio kapuját védő Samuele Perisan mögött, viszont ugyanannyi kísérlet találta el a kapuját, mint kollégájának. Buffon kapuját 25,83 xG értékben veszélyeztették az ellenfelek, míg a zöld-feketék hálóőrével 26,04 xG mutató jött össze a riválisoknak, csupán annyi a különbség, hogy a parmai legenda 19 gólt kapott, ezzel szemben Parisan 30 alkalommal nézhetett maga mögé a labdát keresve.

A 66 védésével toronymagasan a legtöbbet Buffon mutatta be a ligában, ami sokat elárul a Parma védelméről. A 18 bravúrjával igaz, hogy csak a harmadik a ligában, de két olyan találkozója is volt, amikor hármat kellett bemutatnia. Rögtön a nyitófordulóban a Frosinone ellen kilenc védéssel megmutatta, hogy valóban visszatért, s ezek közül három volt 0,2 xG-nél magasabb értékű próbálkozás hárítása. A Lecce úgy verte el 4-0 arányban a Parmát, hogy Buffon hat védést jegyzett, amiből ugyancsak három fért be a bravúrok sorába. Az már csak a bónusz tőle, hogy a hat ellenük megítélt büntetőből kettőt is hárítani tudott – egyszer pedig a kapufa segítette ki.

 

 

 

Maresca irányítása alatt a Gialloblu egy sokpasszos játékfilozófiát igyekezett meghonosítani, amiben természetesen Buffonnak is fontos szerepe volt, akit bátran be lehetett vonni a hátul történő labdajáratásba. A Parma csapatszinten jelenleg is az ötödik legtöbb passzkísérlettel rendelkezik, és a 82 százalékos hatékonyságával is befér a legjobb ötbe. Ebből kiveszi a részét Buffon is, aki kapusok közt a legjobbak közé tartozik lábbal is: meccsenként 31 alkalommal passzol, amit 91 százalékos hatékonysággal jó helyre is juttat el.

Az újonnan kinevezett Iachini már sokkalta direktebb gondolkodásmódot kér játékosaitól, amiben kevesebb a hátsó passzolgatás. Ezzel Buffonnak sem lesz valószínűleg annyi dolga lábbal, bár a hosszú indítások terén könnyen lehet, hogy rá fog támaszkodni az új edző, mert ezen a téren a 76 százalékos mutatója nem fest rosszul.

 

KONKLÚZIÓ

Az egyáltalán nem Buffonon múlik, hogy a Parma ennyire szörnyen szerepel a kiesést követően. Egyelőre gondolkodni sem kell az azonnali visszajutáson, sokkal inkább hátrafelé kell tekintgetni, de abban egészen biztos lehet mindenki a klubnál, hogy ha a védelmen át is jutnak az ellenfelek, akkor még mindig vár rájuk egy nehéz feladat. Annak ellenére, hogy januárban már 44 éves lesz a veterán hálóőr, egy pillanatnyi kétségünk sem lehet afelől, hogy ne lenne a másodosztály egyik – ha nem a – legjobb kapusa. Egy igazi vezér, akiért megőrülnek a szurkolók, s aki a fiatalok számára egy tökéletes példakép a munkamoráljával, a hozzáállásával és a pályán mutatott profizmusával.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást