Gólerős támadók nélkül is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt a Puskás Akadémia

A Puskás Akadémia FC 13 fordulót követően a harmadik helyen áll az OTP Bank Liga idei kiírásában. A tavalyi ezüstérmes a mostani bajnokságban is a Ferencváros egyik legfőbb kihívójának számít, ám amíg a fővárosiak a remek védelmük mellett gólerős támadókkal is rendelkeznek, addig ez utóbbi a felcsútiakról nem mondható el. De mi ennek az oka? Csak az idei szezonra igaz ez? Egyáltalán kitől várhatjuk a gólokat?


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A Puskás Akadémia élvonalbeli története kezdetben nem a sikerekről szólt. Az első feljutást követő három idényben a klub rendre a kiesés elkerüléséért harcolt, amit az első két alkalommal még sikerrel tudott venni, harmadjára – a 12 csapatos lebonyolításban – azonban már nem. A Benczés Miklóst váltó Robert Jarni nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Szíjjártó István pedig nem tudta benntartani a PAFC-ot. Pintér Attila vezetésével azonnal visszakerült az első osztályba, de a következő két év leginkább az edzőkeresésről szólt. A volt szövetségi kapitány légiója nem tette népszerűvé az amúgy sem kifejezetten kedvelt egyesületet, ráadásul az eredmények sem az elvártak szerint jöttek. Őt először Benczés, majd Radoki János követte, de egyikük sem jelentett végső megoldást a feladatra. A 2018–2019-es szezont végül Komjáti Andrással fejezte be a csapat a hetedik helyen.

 

A Hornyák-korszak

A vezetők 2019 nyarán úgy döntöttek, hogy a szakmai munka irányítását Hornyák Zsolt kezébe adják. Az egykori szlovák válogatott védő a Slovan Liberecet hagyta ott a magyarországi lehetőségért. Korábban a cseh élvonal 2018–2019-es kiírásában 35 találkozón keresztül irányította, és végül a hatodik pozícióban zárta a bajnokságot csapatával. A Liberec 35 mérkőzésen szerzett 34 találata azt bizonyítja, hogy nem az elsöprő támadójáték volt a jellemző együttese futballjára. A Slovan legeredményesebb játékosa egyébként Libor Kozák volt hét találattal.

Hornyák érkezése óta a Puskás Akadémia a magyar élvonal egyik élcsapatává lépett elő. Első idényében még leginkább a Mezőkövesd hajrábeli összeesése kellett ahhoz, hogy a harmadik helyen zárjon, míg a legutóbbi szezon ezüstjét a tavaszi remeklés – az első 13 találkozón tíz győzelem – alapozta meg. A csapat a jelenlegi kiírásban a döcögösebb kezdés ellenére is a Ferencváros legkomolyabb kihívójának számít, elmaradt mérkőzése ellenére is a harmadik helyen áll.

 

Hornyák Zsolttal megtalálta a siker felé vezető utat a klub. (Forrás pafc.hu)

 

Fokozatosan javuló játék

A Puskás Akadémia támadójátékának kulcsszereplői a gyors szélsők, illetve a középcsatár személye. A magyar válogatott játékához hasonlóan a középcsatár itt is egy igazodási pont, ő az, aki megtartja a fellőtt labdákat, aki mozgásával helyet teremt a felfutó társainak, ám amíg a szélsők szerepére hamar meglett a megoldás, ezt a posztot sokszor csak kényszermegoldással oldották meg. Játszott itt Josip Knezevic, David Vanecek, Antonio Mance és Jakub Plsek is, de megnyugtató megoldást egyikük sem jelentett.

Egy-egy szegmensben mindannyian hozni tudták a követelményeket, de a teljes szerepkört nem tudták az elvárt színvonalon megvalósítani. Közülük talán Vanecek volt az, aki ezt leginkább meg tudta közelíteni.

A hiányposzt ellenére Hornyák irányításával a PAFC támadójátéka idényenként 10-15 találattal javult. Amíg a 2017–2018-as bajnokságban 41, a 2018–2019-esben 36 szerzett gólig jutott a Puskás, addig az elmúlt két szezon végén már 52 találatot jegyzett. Az átlagosan szerzett 1,1-1,2 góljukat feljavították 1,58-ra, tehát nagyjából 0,3-0,4 találattal javultak mérkőzésenként. Ez nem tűnik soknak, ugyanakkor a bajnoki tabellán gyűjtött nagyjából plusz 14 pontot nagyrészt a támadójáték javulása okozta.

2021 a Puskás Akadémia történetében újabb fordulópontot hozott. Az addig is javuló eredmények ugrásszerűen jobbak lettek. Ha csak az idei naptári évet vizsgáljuk, akkor a PAFC 1,64-ről 2,03-ra növelte a mérkőzésenként szerzett pontok, 1,58-ról 1,73-ra pedig a szerzett gólok számát, míg eközben a kapott találatok összecsapásonként újabb 0,1-del csökkentek. Ha a vizsgálatból kivesszük a Paks elleni találkozót – a klubnak Paks fóbiája van – akkor a fejlődés még szembeötlőbb. A pontátlag 2,23-ra, a kapott gólok száma pedig 0,69-re változik. A naptári évet vizsgálva tehát megállapíthatjuk, hogy a tavaszi menetelés és az idei szereplés stabilitása mögött kisebb részben a támadójáték, nagyrészt viszont már a védekezés feljavulása áll.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Gólerős támadók hiánya?

A csapat leggólerősebb játékosa az általában a középpályán szereplő cseh Plsek négy találatával. Ha a többi együttessel is összevetjük, akkor csak a kiesés elől menekülő Újpestnél tudna ezzel a gólszámmal listavezető lenni. Látható tehát, hogy nem egy játékos kiugró teljesítménye az, ami a tavalyi ezüstérmes támadójátékát meghatározza. De mi volt ezzel a helyzet korábban? Az előző két idényben a mostanihoz hasonlóan alakult a góllövőlista.

 

2019–2020-as szezon

2020–2021-es szezon

Név

Találatok száma

Név

Találatok száma

David Vanecek

11

Josip Knezevic

9

Josip Knezevic

8

Antonio Mance

7

Gyurcsó Ádám

7

Jakub Plsek

7

Ezekiel Henty

7

Alexandru Baluta

4

Urblík József

4

Komáromi György

4

Luciano Slagveer

4

 

A táblázat a házi góllövőlista élmezőnyét mutatja. Az egyetlen név, aki megtalálható mindkét idényben Knezevicé. A horvát támadó a Puskás Akadémia történetének meghatározó tagja, találataival nagyban hozzájárult az együttes fejlődéséhez, ugyanakkor nem mindig a csapatérdek szerint játszott, szívesebben futott előre, mint hátra. A listát áttekintve nem találunk olyan támadót, aki a gólok számában az OTP Bank Liga élmezőnyébe tartozna. Egyedül Ezekiel Henty teljesítménye érdemes kiemelésre, aki a hét gólját 12 összecsapáson szerezte, mielőtt a Slovan Bratislavához igazolt volna.

A felcsútiak támadójátéka tehát a korábbi években is inkább közös csapatmunka eredménye volt, olyan játékos nem szerepelt az együttesben, aki a gólkirályi címért is harcban lehetett volna.

 

Csapatként tudnak a hazai mezőny legjobbjai közé tartozni. (Forrás: pafc.hu)

 

Kitől mit várhatunk?

Hornyák irányítása mellett a Puskás Akadémia egy középcsatárral, két szélsővel és ellenféltől függően egy vagy két támadóbb szellemű középpályással lép pályára. A nyáron a távozó Knezevic és Mance pótlására többen is érkeztek a klubhoz. Lássuk, hogy most kitől mire számíthatunk?

Luciano Slagveer: A holland szélső inkább gyorsaságának köszönheti, hogy játszik, semmint a kapu előtti befejezéseinek. Ennek egyik ékes példája a nyári Inter Turku elleni hazai találkozó vezető gólja. A 2014–2015-ös idény óta nem lőtt öt gólnál többet. Ha megismétli tavalyi teljesítményét, már elégedettek lehetnek vele.

Gera Dániel: A Ferencvárostól kölcsönkapott középpályás sem a gólerős játékáról híres. Hat gólnál többet az élvonalban, de még a másodosztályban sem szerzett. Három-négy találat lehet az idei termése.

Jakov Puljic: A horvát támadótól már sokkal inkább várható eredményes játék. A horvát és a lengyel élvonalban is megállta a helyét – az NK Rijeka színeiben 16, a Jagiellonia Bialystok mezében 11 találatos idénye is volt –, nálunk egyelőre még nem kapott elég bizonyítási lehetőséget. Játékidő függvényében öt-nyolc találatot várhatunk tőle.

Alexandru Baluta: A román középpályás mozgékonyságával nehéz feladat elé állítja védőit. Bár remek képességekkel rendelkezik, a kapu előtt mégis sokszor hibázik. Több van benne, mint amit eddig mutatott, és ezt talán a mostani szezonban meg is mutatja nekünk. Az idény végére hat-nyolc gólt várunk tőle.

Jakub Plsek: A cseh középpályás a Puskás Akadémia mindenese. Ha kell a középpályán játszik, ha kell a középcsatár feladatkörét vállalja magára. A felcsútiak egyik legveszélyesebb labdarúgója. Hét-kilenc gól körül zárhatja az élvonal küzdelmeit tavasszal.

Komáromi György: A fiatal utánpótlás-válogatott szélső mindkét oldalon feltalálja magát, de sokszor még lassan vagy rosszul dönt. Ha ebben sikerülne fejlődnie idén, akkor nagyot léphetne előre. Jelenlegi játéka alapján négy-öt gólnál többet reálisan nem várhatunk tőle.

Libor Kozák: Az Európa-liga egykori gólkirálya, a cseh válogatott középcsatár eddigi pályafutása nem a sokgólos idényekről szólt. Sorozatos sérüléseinek is köszönhetően általában nem tölt annyi játékidőt a pályán, hogy az egy gólkirályi címért vívott harcot eredményezzen, képzettségével és tapasztalatával azonban sokat segíthet csapatának. Hornyák nem véletlenül ragaszkodik hozzá. Nagyszerűen tartja meg a labdát, jól lát a pályán, ami most már gólokban is jelentkezik. Ha elkerülik a sérülések, akkor tíz találat körüli szezont várhatunk tőle.

Géresi Krisztiánt sérülései tartják távol a pályától, ahol korábban azért megmutatta képességeit. Egyelőre örülhetünk, ha a rotáció részévé tud válni, és egy-két alkalommal a kapuba is be tud találni.

Weslen Júnior a Puskás Akadémia NB III-as csapatában számít gólerős támadónak, az élvonalban eddig súlytalan maradt. Jelen állás szerint valószínűtlen, hogy az első osztályban komolyabb szerep hárul majd rá.

Marius Corbu Plsek mellett a csapat másik dzsókere. A középpályán és szélsőként is szerepet kapó román légiós eddig két találatot szerzett. Ha több támadó feladatot kap edzőjétől, akkor a bajnokság végére négy-hat találatig is eljuthat.

 

Melyik együttes búcsúzik az élvonaltól az NBI 2021/2022-es idényének végén?

1,50 – Gyirmót FC

1,95 – MTK Budapest

2,20 – DVSC

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást