Gólvágók párbajoztak Pakson, Mutu már a leendő csapatát mérte fel?

A tizenötödik fordulót rendezték a hétvégén az OTP Bank Ligában és ahogy mindig, úgy ezúttal is sok érdekes eseménynek lehettünk szemtanúi. Dzsudzsák Balázs újra megvillantotta a legendás balosát, de csapata továbbra is csak szenved, az MTK emberemlékezet óta először újra nyerni tudott, a Kisvárda folytatta remeklését és a Fehérvárt is legyőzte Adrian Mutu vigyázó tekintete előtt. Pakson ismét az adok-kapok ment, amiből ezúttal rosszul jöttek ki az atomvárosiak, a Ferencváros pedig már tíz elhullajtott pontnál jár a Groupama Arénában, ami meglehetősen soknak tűnik az elmúlt évek fényében.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Akár Horváth Ferenc állásáról is dönthetett (volna) a péntek esti Paks – Honvéd nyitómérkőzés. A kispesti szurkolók köreiben az elmúlt hetekben kimondottan népszerűtlenné váló vezetőedző óriási nyomás alatt dolgozik hetek, hónapok óta és szinte nem telik el úgy forduló, hogy ne vetődne fel egy új név, mint lehetséges utóda a fővárosi kispadon. Ilyen előzmények mellett kellett felkészítenie csapatát, amelyből két standard védőt is nélkülözött (Batik Bence és Ivan Lovric) a bajnokság leggólerősebb (14 meccs, 33 gól) együttese ellen. Pakson is a védelemből hiányoztak ketten, az első számú kapus, Nagy Gergely, valamint a belső védő Kinyik Ákos szolgálataira nem számíthatott Bognár György. Ott volt ellenben Ádám Martin a kezdőcsapatban, aki az ötödik percben egy jó 18-20 méteres ballábas lövéssel előnyhöz juttatta az atomvárosiakat, megadva ezzel a mérkőzés alaphangját. A Honvédnak talán jót is tett, hogy korán gólt kapott, hiszen támadnia kellett és többször is közel járt az egyenlítéshez, ami végül csak a 31. percben sikerült, amikor egy nagy kavarodás végén a másik gólvágó, Nenad Lukics lőtt az üresen maradó paksi kapuba. A szünet előtt még alakult egy gyors gólváltás: Ádám Martin megszerezte második gólját egy VAR-segítséggel megítélt büntetőből, amit a honvédos Hidi Patrik egyenlített ki egy távoli, ám megpattanó lövéssel. 2-2-vel fordultak a csapatok. A második játékrész a gólok számában, a tempót tekintve és a játék színvonalában is elmaradt az első félidőtől, hiába cserélgették a játékosokat a szakvezetők, átütő változást nem tudtak elérni, néhány kósza átlövés, esetleg közeli, de gyenge gurítás – jelentősebb helyzet nélkül csordogált a mérkőzés. Aztán a 94. percben egy elsőre elengedett fault után a VAR ismét közbenjárt és – egyébként jogos – tizenegyeshez juttatta a Honvédot, Lukics pedig nem csak kiharcolta, de gólra is váltotta a lehetőséget.

Így a Honvéd 3–2-re nyert, a gólvágók párbajában pedig Ádám Martin–Nenad Lukics 2–2.

 

Ádám Martin ezúttal is remekelt, de a csapata nem tudott pontot szerezni a Honvéd ellen (Paksi FC Facebook)

 

Szombaton kora délután a Mezőkövesd gyirmóti vendégjátékával folytatódott a 15. forduló meccsdömpingje. Az augusztusi odavágó talán a szezon leginkább felejthető mérkőzését hozta, egy olyan gól nélküli döntetlennel, amelyen helyzetek is alig akadtak. Ezt kellett tehát felülmúlniuk a csapatoknak. A Gyirmót ezen törekvésének jó kezdéssel és komoly helyzetekkel adta tanúbizonyságát, az ötödik percben Varga Barnabás fejelt a keresztlécre, majd az első negyedórában Medgyes Zoltán és Simon András is betalálhatott volna a bizonytalankodó borsodi védelem asszisztálása mellett. Az első félóra végén mégis a vendégek szereztek gólt, Marin Jurina remek találatát ugyanakkor nem adták meg, mert a VAR-kocsiból úgy látták, egy csapattársa lesen volt és játékba akart avatkozni. A döntést végül nem vitatták, így maradt a gól nélküli állás a szünetben is. A második félidőben aztán két perc alatt sikerült érvényes gólt szereznie a látogatónak: egy balról érkező szögletet a belső védő Róbert Pillár fejelt a hazai kapuba, felborítva azzal a gyirmóti meccstervet. Sajnos ez a gól nem sokat lendített a mérkőzés iramán és minőségén, a Mezőkövesd visszaállt és kontrázni próbált, a Gyirmót viszont meddő fölényben játszott, képtelen volt komoly helyzetek kialakítására. Jól jellemzi az összképet, hogy Csertői Aurél csapatának egyetlen kaput eltalált lövése sem volt, Tordai Árpádnak talán elvetődnie sem kellett az összecsapáson. A 94. percben még így is majdnem egyenlítettek a hazaiak, de Florent Hasani szöglete után Szegi Vince mellé fejelte a labdát.

Supka Attiláék újabb győzelemmel folytatták az edzőváltás utáni jó teljesítményüket és egy pontra megközelítették a negyedik helyezett MOL Fehérvárt.

 

Ahogy ezen a képen, úgy a mérkőzésen is egy kicsi fölényben volt a Mezőkövesd a Gyirmóthoz képest (Gyirmót FC Facebook)

 

A tabella alapján a hétvége legnagyobb mérkőzésére volt kilátás a Groupama Arénában, amikor szombaton kora este az első helyezett Ferencváros a harmadik helyen álló Puskás Akadémiát látta vendégül. Mivel a két együttes nyári összecsapását januárra halasztották a FTC nemzetközi szereplése miatt, így az idényben most találkozott először Peter Stöger és Hornyák Zsolt csapata. A találkozó hazai labdabirtoklási fölénnyel kezdődött, de helyzetek kialakítására nem futotta, a felcsútiak láthatóan arra rendezkedtek be, hogy az ellenfél játékát elrontsák. Sokáig az egyetlen említésre érdemes esemény a bosnyák Eldar Civic látszólag súlyos sérülése volt, a zöld-fehérek légiósa hordágyon hagyta el a pályát egy kemény belépő után. A kapuk előtt nem alakultak ki helyzetek, aztán némileg váratlanul megszerezte a vezetést a házigazda: egy szöglet után Aissa Laidouni elé került a labda, lövése pedig a védőn és a kapuson is megpattanva talált utat a kapuba. Innentől kezdve az addig sem kitörő igyekezet még inkább alábbhagyni látszott, egyik csapat sem mutatta meg igazán, miért áll ott a tabellán, ahol. A szünetben Botka Endrét Henry Wingo váltotta a ferencvárosi védelem jobb oldalán, és furcsamód ez a csere kellett a Puskás Akadémia egyenlítéséhez. A 49. percben egy jobb oldali beadást ugyanis az amerikai védő borzasztóan vett át a saját tizenhatosán belül, Komáromi György elpöckölte előle a labdát, gólpasszt adva ezzel Alexandru Balutának, aki a tehetetlen Dibusz Dénes mellett a kapuba lőtt. A román középpályás ezzel idénybeli negyedik gólját szerezte, amivel utolérte a házi góllövő listán a cseh Jakub Plseket. A Fradinak fel kellett tehát pörögnie, de nem úgy tűnt, mintha a játékosok összetörnék magukat. A Puskás-játékosok viszont majdnem összetörték őket: a kiváltképp feltüzelten játszó Szolnoki Roland a sokadik kemény belépője után, a 65. percben megkapta második sárga, és így a piros lapját, amivel emberhátrányba hozta csapatát. A hajráig nem látszott meg a létszámbeli különbség, ám akkor észbe kaptak a hazaiak és elkezdtek szorongatni. Olekszandr Zubkov, majd Ryan Mmaee is komoly helyzetbe került, de vagy egy becsúszó láb, vagy Markek Tamás kapus remeklése választotta el őket a győztes góltól.

A Fradi későn ébredt, maradt az iksz, így maradt is a különbség a két csapat között. A Puskás jól választotta meg a meccstervet, és szokatlanul keményen futballozva széttördelte az óvatoskodó házigazda nem túl ötletes játékát. Myrto Uzuniékra vár még csütörtökön egy El-fellépés a Bundesligában ezen a hétvégén hetet vágó Leverkusen ellen, utána két bajnokijuk marad, hogy biztosítsák elsőségüket a téli pihenőre. A PAFC jövő hétvégén még vendégül látja a Gyirmótot, majd Kisvárdán zárja 2021-et.

 

Hiába Szolnoki Roland kiállítása, az FTC nem tudta feltörni a PAFC védekezését (fotó: Puskás Akadémia Facebook)

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Két menekülni vágyó csapat nézett farkasszemet a Zalaegerszeg – Debrecen találkozón. Mindkét együttes az alsóházban tartózkodott a forduló előtt és közvetlen riválisként tekinthettek egymásra a bennmaradásért vívott harcban. A hazaiak kispadjára nem térhetett vissza a beteg Waltner Róbert, míg a másik oldalon Joan Carrillo emberemlékezet óta először ismét a középpálya bal oldalára rakta fel a rutinos Dzsudzsák Balázst, valamint a kezdőcsapatban adott lehetőséget a tizennyolc éves Baranyi Nimródnak, aki jobbhátvédként játszott. Az összecsapás zalai helyzetekkel kezdődött, a múlt héten gólt szerző Zimonyi Dávid, valamint a házi gólkirály Koszta Márk is betalálhatott volna, de mindketten rontottak. A túloldalon is a legjobb formában lévő támadó, Ugrai Roland veszélyeztetett, de Demjén Patrik nagyot védett lábbal. Talán a leírtak után nem meglepetés, hogy a Zimonyi, Koszta koprodukció eredményezte a hazaiak vezető találatát: a 26. percben Tajti Mátyás húszméteres szabadrúgását védte Gróf Dávid, a kipattanót balról Zimonyi fejelte középre, Koszta pedig a védőjét túlugorva közelről a kapuba fejelt.  A szünetben Carrillo lehozta Ugrait, de nyilván akkor még nem tudhatta, hogy percekkel később a másik kezdő támadója, Németh Krisztián megsérül, így az egyenlítésért hajtó Lokinak hirtelen csatárgondjai adódtak, hiába állt be Sós Bence és Tischler Patrik. A sokáig viszonylag eseménytelen második játékrészben aztán Dzsudzsák villantott valamit a régiből: előbb a bal szélen nyargalt végig, de éles szögből leadott lövését Demjén védte, majd a 66. percben, egy remekül kivitelezett, huszonöt méteres szabadrúgásból egyenlített. Sem örömködni, sem megnyugodni nem volt ideje a vendégeknek, hiszen négy perccel később a frissen beállt nigériai Meshack Ubochioma első labdaérintéséből visszavette a vezetést a ZTE számára, a vendégvédelem hathatós közreműködése mellett. A küzdelmes hajrában mindkét csapat előtt adódott lehetőség az újabb gól megszerzésére, de a kapusok mindkét oldalon állták a sarat, különösen Demjén, kétszer is nagy bravúrt mutatott be.

Győzelmükkel a kék-fehérek öt pontra kerültek a kieső zónától, ami nem sok, de mindenképp biztatóbb, mint a Loki helyzete: Dzsudzsákék ugyanúgy 14 ponttal állnak, mint a 11. helyen álló Gyirmót, a novemberi edzőváltás óta pedig három meccsen mindössze egy pontot tudtak szerezni és jövő héten sem lesznek esélyesek, amikor az FTC-t fogadják.

 

Hiába figyeltek rá olykor hárman is, Koszta Márk ezúttal is gólt szerezett (fotó: dvsc.hu)

 

Kisvárdára látogatott a Videoton, oda, ahol tavasszal Szabics Imre debütált vezetőedzőként. Akkor 0-0 lett a találkozó végeredménye, most azonban hamar kiderült, hogy ez nem ismétlődhet meg. A sokkal határozottabban és jobban kezdő Kisvárda egy szöglet után a védő Lazar Csirkovics precíz fejesével már a negyedik percben előnybe került. Az Erős-érára abszolút jellemző, hogy korai gólt szerez a Várda, a megbízott szakvezető irányításával minden alkalommal betalált a csapat az első negyedórán belül. Bő tizenöt perccel később megduplázta előnyét a piros mezes együttes, amikor a jobbszélső Jasir Asani kapott labdát a tizenhatos sarkánál, egy lépés után pedig védhetetlenül lőtt a hosszú felső sarokba. Látványos, szép gól tehát ez is. A MOL Fehérvár csak ezután kezdett magára találni, Kenan Kodro ziccert is hibázott, de ezután Nikolics Nemanja percei következtek. A fehérvári támadó előbb megmutatta, hogy miért volt éveken keresztül válogatott, majd azt is, hogy mostanában miért nem az. Előbb remekül használt ki egy ziccert, miután a hazai kapus alászaladt egy indításnak, majd két méterről belepüfölte a labdát, pedig rengeteg más helyre rúghatta volna. Ezzel a Vidi a legnagyobb helyzetét hagyta ki, nem csak az első félidőben, de a mérkőzés egészét tekintve is, ugyanis a szünet után nagyot esett a játék minősége, gólszerzési lehetősége csak a Kisvárdának volt, ám két szépen lejátszott kontra is kevés volt az eredményességhez. A Fehérvár érdemi helyzetet képtelen volt kialakítani, így kicsit nehezen értelmezhető, mire gondolt Szabics Imre, amikor a mérkőzés után arról beszélt, hogy a játékosai remekül küzdöttek az egyenlítésért, sőt, a mérkőzés megfordításáért.

2-1-re nyert a Kisvárda és talán ezt már a leendő vezetőedző is látta, ugyanis a sportigazgató Révész Attila társaságában a Várkerti Stadion lelátóján üldögélt a korábbi román válogatott támadó, Adrian Mutu is.

Adrian Mutu (balról a második) talán már leendő csapatát nézte (fotó: Kisvárda FC Facebook)

 

MTK – Újpest fővárosi rangadót rendeztek a forduló zárásaként, bár ez a kifejezés inkább a dicső múltnak szól, mintsem a tragikus jelennek. A házigazda sereghajtóként, a vendégek a kiesőhelyekről épp csak ellépve várták az összecsapást, amely az MTK-szurkolók tüntetésével kezdődött. A lila-fehérek már nem tüntetnek, csak várják a híreket, ugyanis egyre közelebb van az oly sokszor elátkozott Duchatelet-éra vége, valószínűleg még idén megválik tőle a belga üzletember és a legfrissebb értesülések szerint ázsiai kezekbe kerülhetnek a negyedik kerületiek. Azért is érdemes a háttérről ennyit értekezni, mert magáról a mérkőzésről nem könnyű. Az első félidőben nagyon kevés jel utalt arra, hogy ez egy élvonalbeli labdarúgó mérkőzés, mindkét csapat sok, sőt, kiugróan sok hibával játszott. A 22. percben így is megszerezhette volna a vezetést az MTK, de a vendégek középpályása, Luca Mack a gólvonalról mentett. Percekkel később Karakó Ferenc játékvezető a VAR jelzésére majdnem büntetőt adott a hazaiaknak, de végül továbbot intett, és ezzel lényegében mindent el is meséltünk az első játékrészről. A fordulás után az MTK egy kicsit kezdeményezőbb és bátrabb volt, a 48. percben Bojan Miovszki talált a kapuba, de mint kiderült, lesről, így maradt a 0-0. Az Újpestbe egyszerre állt be Junior Tallo, Yohan Croizet és Miroszlav Bjelos, a három talán legjobb támadója az együttesnek, mégis az MTK alakított ki helyzeteket, ám Gheorghe Grozav képtelen volt ezen a napon jó döntést hozni a kapu előtt. A 73. percben fordulat állt be a mérkőzés képében, Tallo ugrott volna ki, de az MTK belső védője, Marko Perkovic lerántotta, így az vétkes piros lapot, az Újpest szabadrúgást kapott. Abból nem lett semmi, miként az emberelőnyből sem, hiszen percekkel később Tallo a felezővonalnál taposta meg ellenfelét, amiért másodszor is sárgát kapott, így a csereként beállt elefántcsontparti játékos is a kiállítás sorsára jutott. Hat perc volt hátra a rendes játékidőből, amikor egy előre vágott labdára elrajtolt az MTK védője Nagy Zsombor, valamint az újpesti Croizet, utóbbi több méteres hátrányból lefutotta a hazai csapatkapitányt, majd a kapujából kilépő Somodi Bence mellett a rövid alsó sarokba gurított. Ezzel úgy tűnt, az Újpest tovább folytatja felkapaszkodását, ám az MTK-ban még maradt küzdőszellem. A 86. percben vitatható körülmények között jutott szabadrúgáshoz a házigazda Banai Dávid kapuja előtt és a csereként beállt, nyáron Kisvárdáról szerződtetett Kovácsréti Márk okosan lőtt a felugró sorfal alatt a bal alsó sarokba. Talán a kiállítás miatt, talán felelőtlenségből, de nem feküdt ember a sorfal mögött, ahogyan az mostanában szokás. Valószínű, hogy ezután mindig fog. Kovácsréti kulcsember volt a hosszabbítás hosszabbításában is, ugyanis ő végezte el azt a szögletet, ami után az újpesti Bjelos kézzel blokkolt egy lövést, amiért büntető járt. Miovszki berúgta azt a 97. percben.

Egy nagyon rossz meccs nagyon jó végjátékában az MTK 2-1-re legyőzte az Újpestet, azaz szeptember 25-e óta először újra győztesen hagyta el a pályát (hét nyeretlen bajnoki után). A IV. kerületiek csalódottak lehetnek és nem alaptalan, ha vitatják Karakó Ferenc játékvezető néhány döntését.

 

Az újpesti szerelés, ami után az MTK kapott szabadrúgást az egyenlítés előtt (Forrás: MLSZ TV)

 

A forduló érdekességei

  • Ha a Debrecennek nem is, Dzsudzsák Balázsnak meglehetősen jól megy mostanában, a válogatottsági rekorder középpályás a legutóbbi négy fordulóban négyszer volt eredményes.
  • Az MTK-nál szeptember 11-e óta Kovácsréti Márk volt az első olyan futballista, aki a házi gólkirály Miovszkin kívül gólt tud szerezni. Akkor a Paks ellen 3-2-re elveszített mérkőzésen Gheorghe Grozav talált be büntetőből.
  • A kék-fehéreknél ezen a hétvégén debütált a 19 éves Várkonyi Bence és bő egy órát játszott a megsérült angol középpályás, James Weir helyén.
  • A Paksot mindig csodáljuk a támadó felfogású játéka miatt, de immár negyedszer fordul elő Bognár György csapatával, hogy három gólt kap egy mérkőzésen (Mezőkövesd 2-3, DVSC 3-3, Honvéd (i) 1-3, Honvéd (o) 2-3). 
  • A MOL Fehérvár tovább folytatta idegenbeli mélyrepülését. Hetedszer léptek pályára vendégként a szezonban és továbbra is nyeretlenek, négy döntetlen mellett három vereségük van. Minden más csapatnak van már győzelme látogatóként.
  • A Ferencváros otthona közel sem bevehetetlen erőd ebben az idényben. Peter Stöger tanítványai nyolc hazai összecsapásból csak négyszer hagyták el győztesen a pályát, és már tíz vesztett pontnál járnak házigazdaként. A hibátlan idegenbeli mérlegük miatt (6 meccs 6 győzelem) azonban így is meggyőzően vezetik az NB I-et.
  • Az MTK sorozatban a harmadik mérkőzésén kapott piros lapot. Haraszti Zsolt és Palincsár Martin után ezúttal Marko Perkovic fejezte be idő előtt az aktuális bajnokit.

 

A forduló játékosa

Ezen a hétvégén kevés volt az igazán kiemelkedő teljesítmény. A kétgólos Honvéd-támadó, Nenad Lukics szereplése minden kétséget kizáróan az átlag fölé emeli, a szerb támadó ugyanis oroszlánrészt vállalt csapata fordításában, ráadásul higgadtan értékesített egy kulcsfontosságú 11-est a Paks elleni mérkőzés 95. percében.

 

A forduló citromdíjasa

Az Újpest támadója, Junior Tallo az 52. percben állt be az MTK elleni mérkőzésen, nyilván a gólszerzés szándékával. Ő azonban szűk félóra játék alatt két sárga lapot gyűjtött be, amivel biztosan nem könnyítette meg a csapata dolgát.

 

A forduló gólja

Dzsudzsák Balázs remek szabadrúgását nem lehetett felülmúlni ezen a hétvégén, 25 méteres bombája védhetetlenül vágódott a ZTE kapujába:

 

Melyik együttes búcsúzik az élvonaltól az NBI 2021/2022-es idényének végén?

1,50 – Gyirmót FC

1,95 – MTK Budapest

2,20 – DVSC

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást