Göröngyös utakon, egyre magasabbra törve – Alexander Isak

Tizenhat évesen „az új Ibrahimovic” címet is megkapta a róla szóló írás Svédországban, s ha ilyen magaslatokban nincs is, helyes irányba mozdult a karrierje. Egy komoly mélypontot túlélve, még mindig fiatalként, egyre magasabbra tör a spanyol élvonalban, ahol úgy tűnik megtalálta a számításait. Hogy miként jutott el idáig és hogy milyen játékos Alexander Isak, azt a próbáljuk meg elmesélni.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

PORTRÉ

1999. szeptember 21-én látta meg a napvilágot az eritreai szülők gyermeke, az ifjú Alexander, akinek már azzal, hogy Stockholmban született, egy sokkalta jobb élet reménye csillant fel, mint az afrikai mélyszegénységből menekült szüleinek. Noha az északi országokban sokkal jobban elfogadják a bevándorlókat, neki annak idején mégiscsak meg kellett küzdenie a bőrszínéből adódó helyzetével, de végül felülkerekedett ezen és a futballnak köszönhetően sikerült a beilleszkedése a nagyvárosi életbe.

Hatévesen már az AIK játékosa volt, ahol nagyon gyorsan felfigyeltek a benne rejlő potenciálra, amit a tinédzser éveinek elején már azzal igyekeztek fejleszteni, hogy rendre nála idősebbekkel játszhatott együtt. Még csak 16 volt, mikor bemutatkozott egy svéd kupameccsen, de ezt egyből góllal tette – igaz egy negyedosztályú ellenféllel szemben.

A 2016-os szezon – Svédországban tavaszi-őszi lebonyolítású – második fordulójában máris a kezdő csapatban találta magát Andreas Alm bizalmának köszönhetően, az ifjú Isak pedig meg is hálálta ezt. A 2-0 arányban megnyert meccsen ő szerezte a második találatot, amivel 16 éves és 199 napos korában az Allsvenskan történelmének legfiatalabb gólszerzője lett. A szezon végére tíz találatig jutott, melyek közül említésre méltó a születésnapján a városi rivális Djurgårdens IF otthonában szerzett duplája, melyek közül az első gólt, ami a vezetést jelentette az alábbi videón látható:

 

 

A januári transzferablakban sorba álltak érte a csapatok, melyek közül végül a Borussia Dortmund lett a befutó. A 8,6 milliós árhoz képest csaknem semmit nem tudott mutatni a Bundesligában, a hozzá fűzött remények hamvába halni látszottak. Két évet „elvesztegetett” a fiatalságából egy olyan klubban, ahol az esetek többségében sztárrá tudnak kinőni a tehetségek, de neki ez mégsem sikerült. Ezután egy féléves hollandiai kölcsönszerződés jelentette a mentőkötelet, ő pedig megragadta két kézzel, és kihúzta magát a mélységből. A  Willem II együttesében eltöltött időszak maga volt a megváltás számára, mert megkapta a bizalmat és azonnal élni is tudott vele. Az egyik legemlékezetesebb mérkőzése a Fortuna Sittard elleni volt, ahol mesterhármast szerzett – három büntetőből –, ám az egyik legszebb gólja három pontot ért a Feyenoord ellen:

 

 

A félszezon során 16 meccsen 20 találatból vette ki a részét (13 gól és 7 előkészítés), amivel meg is alapozta a szebb jövőjét, amit a jelenlegi klubja, a Real Sociedad színeiben meg is valósít. Baszkföldön szintén megkapta azt a fajta bizalmat, amire neki a tapasztalatok alapján nagy szüksége van, s ennek megfelelően a gólokkal sem maradt adós. Összesen 46 mérkőzésen lépett pályára – ebből 25 alkalommal csereként –, melyek során megközelítőleg kétezer perc alatt 16 találatot jegyzett és kiosztott három gólpasszt is. Idén a számai megközelítőleg hasonlóak az advanced statokat nézve, de ha kicsit mélyebbre ásunk, akkor látszódik a fejlődés a játékában.

 

SCOUT REPORT

Ha azt akarjuk kivesézni, hogy milyen játékos is Isak, akkor elsődlegesen vegyük a magasságát, ami sok mindent meg is határoz. Egy 190 centis, de mégis, csak 70 kg körüli játékos esetében nem várhatjuk azt, hogy egy ún. erőcsatárként legyen applikálható, de azt se, hogy ő legyen a leggyorsabb a pályán. A se nem túl erős, se nem túl gyors csatárok többsége megragad egy bizonyos szinten, vagy pedig elkezdi olyan képességeit fejleszteni, amikkel a két nem kiemelkedő, de az átlagosnál jobb tulajdonságát tudja kamatoztatni.

Isak esetében az egyik legfontosabb erény, a tudatosság. Az évek során megfigyelhető, hogy tanul a hibáiból; idén már sokkal kevésbé vállalkozik olyan lövésekre, amikkel nincs valódi gólszerzési esélye. Minden sorozatot figyelembe véve 77 lövéssel kísérletezett (3,1/90), melyek közül 39 kaput talált (1,57/90) és született 12 gól a bajnokikon, mert máshol nem sikerült bevennie az ellenfelek kapuját. Ez alapvetően nem egy kimagasló teljesítmény, de az a statisztika, hogy a lövéseinek a minősége 0,19 NPxG/sh, az már jól bizonyítja, hogy az olykor kivitelezhetetlen ötleteit egyre inkább elhagyja, és minőségi szintre kezdi emelni a kiválasztásait.

 

Alexander Isak - lövések


 

Természetesen még mindig van hova fejlődnie, mert a képen látható boxon kívülről érkező x-el jelölt lövési kísérleteit nem kellene erőltetnie, de az előző szezonhoz képest már így is közel felére csökkentette ezt a számot /90-es mutatóban. Ha ezeket csaknem nullára tudná redukálni, akkor a felesleges számok csökkenésével még jobb befejező válhat belőle. Ehhez még csiszolhatja némileg azt is, hogy a sorsdöntő pillanatokban tudjon még jobb döntést hozni, mert bár nagyon biztató a helyzetkiválasztása, akad olyan szituáció, amikor ez mégsem mutatkozik meg. Erre nagyon jó példa az alábbi videón szereplő Barcelona elleni helyzete, amit látványosan elszórakozott.

 

 

Továbbra is a beindulásai, az üres területekbe való elmozgásai, az ezekkel való figyelemlekötés a fő erősségei, valamint, ami komoly változás a két spanyol szezonja között, az az összjátékba való bekapcsolódás. Idén sokkal komolyabb feladat hárul rá ilyen téren, ami persze a statisztikáiban is megmutatkozik. A kulcspasszainak a száma emelkedőben van (0,54-ről 0,74-re), több labdát kap visszalépések után, amiket egyre jobb arányban oszt el – a semleges harmadban 74%-ról 79%-ra emelkedett a passzhatékonysága. A technikai tudása is csiszolódott valamelyest, amit prezentál is az alábbi videó, amely egyben bemutatja azt is, hogy láthatóan egyre inkább érti a játékot és ki tud osztani kulcspasszokat.

 

 

Mindenképpen érdemes szót ejteni a védekezésbeli fejlődéséről is, mert Imanol Alguacil rendszere idén is a presszingre épít, amiben egyre otthonosabban mozog a svéd csatár is. Még nem nevezhető valódi pressing triggernek, de jó úton halad afelé, hogy a fedezőárnyékokat és a megfelelő szögben történő nyomásgyakorlásokat elsajátítsa és magas szintre emelje. A San Sebastián-i együttes a LaLiga egyik legalacsonyabb PPDA mutatóját engedi az ellenfeleknek, amiben most már Isak is komoly szerepet vállal. A magas letámadás persze az Európa-liga során is az egyik fő erénye volt a csapatnak, amire egy jó példát szolgáltat az alábbi videó.

 

 

ÖSSZEGZÉS

Egy elég rögös út vezetett el addig, hogy idén már több hírportál is pletyka szinten lehozza az esetleges érdeklődést iránta egy-két, a Real Sociedadnál magasabb polcra taksált együttes részéről. Viszont a fejlődése egészen nyilvánvaló, minden szempontból van még neki feljebb, amihez kellően alázatos és a munkamorálja is adott. A dortmundi kisiklás után megtalálta a helyes utat, viszont a Ruhr-vidékiek nagyon okosan adtak túl rajta, ugyanis szerepelt egy 30 milliós visszavásárlási opció lehetősége a szerződésében. Valószínűleg sosem lesz belőle Erling Haaland-szintű focista, de ha a norvég távozik, akkor a csatárhiányba kerülő Borussia akár el is gondolkodhat az egyre jobb formát mutató svéd visszacsábításán. 

Írj hozzászólást