Grealish helyébe lépő és afrikai szupertehetségek: akikre a PL új idényében érdemes odafigyelni

Zambiai csodagyerekek, forradalmasított Crystal Palace egy Chelsea-neveléssel a védősorban, algériai cselgép, későn érő angol csodacsatár, birminghami Grealish-helyettes. Csak néhányan azok közül, akik a Premier League új idényben igazán nagyot alkothatnak.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Enock Mwepu

Ha Enock Mwepu bármikor is motivációra óhajt lelni, csak felidézi legjobb barátja, a vele együtt felnövő Changwe Kalale arcképét. 14 évesek voltak, amikor mindkettejüket kiválasztották, bizonyos Lee Kawanu, aki a zambiai szövetség megbízásából az országot járta tehetségek után kutatva. Mwepu kicsit lassabb volt és soványabb, mint a többi, a labdával viszont annál gyorsabb, kiváló rúgótechnikával a tízes poszton, Kalale védekező középpályást játszott, ugyancsak remek labdaérzékkel. Az U17-es válogatottban is együtt futballoztak (Patson Dakával együtt egyébként, szoros hármas barátságot ápolva), egy baleset Kalalét azonban tolószékbe kényszerítette. A válogatott jövőbeni hatosának gondolt középpályás két évvel később tüdőgyulladásban elhunyt, így nem élhette meg, hogy barátja 19 évesen a Salzburgba szerződik, és annak fiókcsapatában, a Lieferingben kezdi meg európai karrierjét. Tulajdonképpen családfenntartóként. Bányász édesapja elvesztette az állását, három fiú- és négy lánytestvérének, valamint édesanyjának is Mwepu biztosította a megélhetést, az aláírási pénzből házat, autót vett az otthoniaknak. Mint azt az őt felfedező Kawanu a The Athleticnek elárulta, Mwepu született vezér, Steven Gerrard vagy Yaya Touré típusú motor a középpályán, aki sosem adja fel, mindig nyerni akar. Ami azt illeti, egy ilyen vezér el is kél Brightonban. Játékintelligenciája miatt becézik Computernek, gondolkodásban két-három lépéssel rendre a többiek előtt jár. Az igen alázatos futballista immár kellő önbizalommal is fel van vértezve, erre utal legalábbis, hogy Danny Welbeckkel nem átallotta közölni, nagyon sok gólt rúg majd az idén átadásaiból.

Mwepu nyolcasként érzi magát a legjobban, de a szélső poszt vagy a tízes sem idegen tőle, persze ha valakit Graham Potter edz, annak nem kell attól tartania, nem találja meg a helyét a gyepen.

 

Fotó: Mwepu twitter

Ivan Toney

Története mondhatni a szokásos brentfordi sztori. Van egy remek idényt produkáló, a másodosztályban 26 gólt szerző, PL-klubok figyelmét felkeltő csatár (Ollie Watkins), aki ennek hatására elkívánkozik, a Brentford pedig egyfelől nem óhajt gátat szabni felfedezettje további fejlődésének, másfelől örömmel helyezi el a klubkasszában az érte kasszírozott tetemes összeget (32 millió fontot). Minthogy a várható helyzetre tökéletesen felkészült a nagyon világos stratégia mentén működő klub, mindjárt be is jelenti Watkins-pótló új csatárát: a harmadosztályú Peterborough Unitedből szerződtetett Ivan Toney-t. Ha nem a Brentfordról lenne szó, még talán ráncolnák is a homlokukat a klub hívei, ám ők jól tudják, tökéletesen megbízhatnak a szakvezetés kutatómunkájában, tapasztalatában, tudásában. Ezúttal sem kell csalódniuk:

A 25 éves csatár 31 gólt szerez, tíz gólpasszal szolgál, majd a feljutásról döntő play-off-elődöntőben és döntőben is magabiztosan váltja gólra a megítélt büntetőt.

Hogy valami hasonlóra képes lesz-e a Premier League-ben is? Sok mindenen múlik. Thomas Franknak viszonylag hamar sikerült átprogramoznia csatára játékát: azelőtt, mondjuk amikor a Newcastle leigazolta a 19 éves tehetséget, sokkal inkább nevezték volna arrogáns, semmint önbizalommal teli futballistának, ma már nyoma sincs nagyképűségnek. További változás, hogy immár messze nem az az állócenter, aki a kapu közelében várja a labdát, a Brentford dán mestere megtanította neki, hogyan kell a folyosókba bemozognia, visszalépnie a labdákért, megérkeznie a tizenhatoson belülre. Augusztus 13-tól persze egy merőben új, sokkalta gyötrőbb, összehasonlíthatatlanul színvonalasabb színtéren kellene megfelelnie. Nem tennénk nagy tétben arra, hogy nem fog.

 

Forrás: efl.com

 

Hány gólt szerez Ivan Toney a bajnokságban?

1,72 – 9,5-nél több gólt szerez

2,00 – 9,5-nél kevesebb gólt szerez

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások/További ajánlatok útvonalon keresztül találhatod meg.


 

Patson Daka

Az azért elég jó előjel, ha valakinek tinédzserként, illetve a húszas évei elején sikerül beverekednie magát a Salzburg kezdőjébe; a teljesség igénye nélkül, az onnan továbblépők sora: Mané, Naby Keita, Minamino, Haaland, Szoboszlai.

Az igen előkelő társaságba tartozik immár Patson Daka, kinek ajánlólevele az elmúlt két szezonból 61 gólt mutat, a Leicesterben márpedig elkélne a lassan azért kiöregedő Jamie Vardy, és az előző szezonban kivirágzó Kelechi Iheanacho mellé még egy gólérzékeny támadó (a hosszú sérüléséből visszatérő Harvey Barnes kétségkívül ez a kategória).

Daka úgy tűnik, az, és annak tűnt már igen fiatalon is. Mwepuhoz hasonlóan egy tehetségkutató programban fedezték fel. „2012-ben Zambia mind a tíz tartományát végigjártuk, számtalan gyereket figyeltünk, aztán kiválasztottunk hatvanat. Patson volt a legjobb közülük – mondta róla a BBC-nek nyilatkozva Chris Kaunda. – Nagyon gyors volt, nagyon erős, kétlábas, nagyszerű fejjátékkal, de a legnagyobb erénye, hogy állandóan fejlődni akar.” Daka kiskorában elveszítette az édesapját, anyja nevelte, talán emiatt is tudja jól, küzdelem nélkül nincs siker. „Az első pillanatban kiderült, hogy hatalmas tehetség, mégis, a hozzáállása volt igazán lenyűgöző – mondta róla egykori salzburgi trénere, Gerhard Struber. – Mielőbb meg akarta tanulni a nálunk honos futballfelfogást, a letámadást preferáló stílusunkat, a gyors átmeneteket, mindemellett pedig fáradhatatlanul dolgozott labda nélkül, mintha csak egy védő lenne. Mérhetetlenül nagy a siker iránti vágya, de szerény és alázatos, ego nulla.” Már csak ezért is Sadio Manéhoz hasonlítják – bár a szenegálinak idővel azért az utóbbi megjött –, meglehet, hasonlóan briliáns karriert fut be. Egy biztos: Wesley Fofana lábtörésével az addig betonbiztosnak tetsző leicesteri védelem megingott, a csatárokra így még nagyobb felelősség hárul. Ha valaki, Patson Daka biztosan nem bújik ki alóla.

 

Forrás: goal.com

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Emiliano Buendía

Egy évet ugyan csúszott a Buendía-biznisz, de valahára megköttetett. Merthogy azt azért a Norwich legutóbbi PL-idényében is sejteni lehetett, a kanárik legintelligensebb, technikailag legképzettebb, mondhatni legjobb játékosa olyan sok időt nem tölt el a Carrow Roadon. A Norwich elöljárói azonban úgy határoztak, a kieső együttesnek Emiliano Buendíával a csatasorban kell visszaverekednie magát az élvonalba, és milyen helyesen döntöttek így.

Az argentin támadó középpályás 15 gólja és 15 asszisztja mellett 121 helyzetet teremtett a Championshipben, a Norwich utcahosszal nyerte meg a másodosztályt, a klubvezetők pedig felnyitották a sorompót.

Az Aston Villa tette a legjobb és a leggyorsabb ajánlatot (nyilván az is segítette az ügyletet, hogy Norwich sportigazgatója, illetve a Villa ügyvezetője egykor együtt dolgozott Liverpoolban), a 33 plusz ötmillió font elégnek bizonyult. Buendía pedig elégedettnek: a heti 15 ezer fontos fizetése (ami a PL-ben 35 ezerre kúszott volna fel) Birminghamben 80 ezerre emelkedik, de meg is érdemli: a támadójáték hatékony segítése mellett (15 góljából ötöt amúgy a tizenhatoson kívülről szerzett) a védőmunkája is kifogástalan, a labda visszaszerzésében, a visszatámadásban, labdalopásban is elsőrangú. Nem feltétlenül lesz ez az első számú feladata a Villa Parkban, sokkal inkább kell majd Jack Grealish-t pótolnia. Az azért fogós feladat, de ha van játékos, aki képes rá, az Emiliano Buendía. Aki legalább annyira izgalmas futballista, mint amilyen a Villa támadósora lesz a Bertrand Traoré, Buendía, Leon Bailey, Ollie Watkins négyessel. Plusz Danny Ingsszel… 

 

Forrás: premierleague.com

 

Hány gólt szerez Emiliano Buendía a bajnokságban?

1,85 – 7,5-nél több gólt szerez

1,85 – 7,5-nél kevesebb gólt szerez

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások/További ajánlatok útvonalon keresztül találhatod meg.


Marc Guéhi

Amint arra számítani lehetett, Roy Hodgson leköszönésével és Patrick Vieira érkezésével nem csak a kispad fiatalodik a Crystal Palace-ban, a játékoskeret szintén. A nagy öregek közül távozott a kapus Wayne Hennessey (Burnley), Gary Cahill (szabadon igazolható, Fofana sérülésével Leicester?), Scott Dann (szabadon igazolható), Mamadou Sakho (Montpellier), Patrick van Aanholt (Galatasaray), James McCarthy (Celtic), Andros Townsend (Everton). Helyettük pedig leginkább fiatalok költöztek be a Selhurst Parkba, a 19 éves, francia utánpótlás-válogatott középpályás, Michael Olise, a Chelsea-től kölcsönvett, az elmúlt szezont a WBA-ban töltő Conor Gallagher, nagy fogásként a dán válogatott Joachim Andersen, mindenekelőtt pedig a fényes jövő előtt álló Marc Guéhi. A 21 éves Chelsea-nevelés (hétéves kora óta volt a londoniak játékosa) Abidjanban született, de már egyéves korában Angliába költözött a szüleivel.

Végigjárta az utánpótlás-válogatottak korosztályait, nagy becsben tartják a szigetországban, a Palace-nak nem véletlenül kellett érte 18 millió fontot kicsengetnie, ami ahhoz képest, hogy nincs PL-tapasztalata, nem kis summa.

Egy alaposan átalakuló Palace-ban kell igazolnia, megérett az élvonalra, de a Vieira-csapat nem csak állományában, játékstílusában is más lesz. Az eddig 4-4-2-es hadrendben, nagyon szervezetten futballozó, elsősorban a védekezésre ügyelő Palace-ból igyekszik a francia a játékot hátulról felépítő, sok passzal támadó együttest faragni, ebben nagy szerepe lehet a labdát felcipelni képes, jól passzoló középső védőnek. Az, hogy a Championshipből van 57 meccs a lábában, feltétlenül a segítségére lehet, ahogy Joachim Andersen vagy a védelem közepén ugyancsak bevethető Cheikhou Kouyaté szintén. A Palace Vieirával elindult mindenesetre egy új úton, Guéhiék felelőssége is immár bebizonyítani, a PL-ben nem csak az érett játékosokkal felálló együtteseknek van esélyük a sikerre.

 

Fotó: Getty Images

Szaid Benrahma

Már az előző szezon októberében bemutatkozhatott a Premier League-ben, de az előttünk álló idény az, amelyik az áttörést jelentheti Szaid Benrahma karrierjében. Az előző idényben a Brentfordból a West Hambe szerződő támadónak egyfelől szoknia kellett a PL összehasonlíthatatlanul magasabb nívóját, a kalapácsosok és David Moyes stílusát, másfelől meg kellett (volna) küzdenie a télen érkező Jesse Lingarddal a kezdőcsapatbeli státuszért. A párharcot simán nyerte a Manchester United kölcsönjátékosa, idén azonban úgy fest, nem lesz Lingard, ami új esélyt kínál az algériainak.

Hogy aztán a majd’ egyévnyi PL-tapasztalat, és a felismerés, hogy annál több kell, mint amennyit eddig mutatott, elég lesz-e, egyelőre talány, egy biztos, az utolsó másodosztályú szezonjában 17 gólt szerző, kilenc gólpasszt jegyző és 97 helyzetet teremtő Benrahma istenáldotta tehetség, amiből valamit hat PL-asszisztjával azért már a mögöttünk hagyott évadban is megcsillantott.

Különleges talentuma mindjárt azután kiderült, hogy Algériában hatévesen elkezdett futballozni. Mezítláb játszva is elképesztő finomsággal kezelte a labdát, cselezett magától értetődő természetességgel, már Franciaországban élve (11 éves korában költözött oda az ott élő édesanyjához) döntött úgy gyakorta edzéseken, csak a gyengébbik bal lábával ér labdához, hogy annak a csapatnak is legyen esélye, amelyik ellen futballozik. „Meggyőződésem, hogy a West Ham-drukkerek még nem látták az igazi énjét – vallja egykori nizzai edzője, Claude Puel. – Most fog csak berobbanni. Kezd érett személyiséggé válni, a játéka ugyancsak összeszedettebb, számos gólt és gólpasszt jegyez majd az új idényben. Hamarosan komplett játékos válik belőle.” Amikor 2020. február 1-én triplázott a Hull ellen, mesterhármasát a kevéssel azelőtt elhunyt édesapja emlékének ajánlotta, a mez alatti felirattal: „JE T’AIME PAPA”. Jó eséllyel őt meg a West Ham drukkerei fogják imádni.

 

Forrás: whufc.com

Kattints ide és fogadj az NB I. kiesőire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást