Gyirmót FC Győr – Letérni a kaposvári útról

Egy éve ilyenkor még a másodosztály ötödik helyén várta a tavaszi folytatást a Gyirmót FC Győr csapata. Csertői Aurélék egy parádés tavaszi meneteléssel aztán sorra előzték meg az ellenfeleket, hogy végül nagy meglepetésre – a Vasast is maguk mögé utasítva – a 2016-17-es idény után ismét a legmagasabb osztályban mérethessenek meg. Noha a szezon előtt akár az is elképzelhető volt, hogy egy újabb pofozógépet kap személyükben az NB I, a kezdeti nehézségek után bebizonyosodott, hogy képesek felvenni a versenyt a náluk nagyobb, erősebb és tehetősebb csapatokkal egyaránt.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A valószínűleg legkisebb költségvetést magukénak tudó sárga-kékek nem forgatták fel túlzottan a másodosztályban bravúrosan teljesítő csapatot. Érdemi távozójuk nem volt és néhány kölcsönvett fiatal – Radics Márton (Puskás Akadémia), Zeke Márió (Budaörs), Csonka András (FTC) – mellett az NB I-ben már javarészt kipróbált harcosok érkeztek. A volt diósgyőri, egyébként koszovói válogatott szélső, Florent Hasani Izraelből tért vissza hazánkba, Ene Cornel pedig három Kisvárdán töltött év után tette át a székhelyét az újonchoz. Egyik kategóriába sem sorolható a védő Frane Ikic, aki a bosnyák Zeljeznicar csapatától érkezett a magyar bajnokságba.

Egy újonc csapat esetében mindig kulcskérdés, hogy mennyi idő alatt tudja felvenni a magasabb osztály ritmusát, sebességét és mikorra tud érdemben alkalmazkodni, hát még, hogy mikor tud először nyerni. Azt lehet mondani, hogy Gyirmóton alaposan kiböjtölték az első győzelmet, hiszen a nyolcadik körig kellett erre várni. Az MTK elleni hazai 1-1-gyel kezdték a szezont, majd Kisvárdán kaptak ki emberelőnyben(!) 2-1-re, hogy aztán döntetlent érjenek el a MOL Fehérvár és a Mezőkövesd ellen is. A Puskás Akadémia komoly nehézségek árán nyert 1-0-ra az Alcufer-stadionban, majd jött egy váratlan mélyütés: a szeptemberi válogatott szünet előtt úgy kapott ki Csertői Aurél csapata 5-0-ra Debrecenben, hogy a félidőben még döntetlenre állt. Ezt követően megint rosszul nézett ki a Honvéd elleni 4-2-es hazai fiaskó, ráadásul több játékos ekkor eshetett ki a vezetőedző kegyeiből, mert egy hétre rá, a szintén nyeretlen idénykezdést produkáló Újpest vendégeként sima 3-1-es győzelmet arattak egy megújult szerkezetű és összetételű együttessel.

 

Nem csak a Gyirmót FC, de Csertői Aurél is hosszabb idő után tért vissza az élvonalba (fotó: gyirmotfc.hu)

 

Ekkorra szánta el magát a szakmai stáb végképp a kapuscserére, az utolsó két meccsén kilenc gólt benyelő Rusák Edvárd helyett Hársfalvi András került a gólvonalra és maradt is ott az ősz folyamán végig, valamint a változtatások nyertese volt Frane Ikic is, aki stabil ember lett a védelem tengelyében. Két legjobb csatárát, Simon Andrást és Varga Barnabást ettől kezdve gyakorta szerepeltette egyszerre az együttes és ezek a változtatások eredményre vezettek.

Az Újpest legyőzése után lendületből elkapták otthon a Paksot (2-1), úgy, hogy az atomvárosiak rengeteg helyzetet dolgoztak, valamint hagytak is ki, és bár Zalaegerszegen ugyanilyen arányban alulmaradtak, érezhető volt, hogy a Gyirmótot egyre inkább komolyan kell venni. A Ferencváros 2-0-ra tudott nyerni ellenük, de az MTK vendégeként aratott 3-0-s győzelemmel a szezon során először elmozdultak a kieső zónából.

 

 

 

Az utolsó öt őszi fordulóra aztán egy kicsit elfogyott a lendület, igaz, a sorsolás sem volt kegyes a gárdához: az akkor már nagyon is élcsapatnak számító Kisvárda ellen sikerült pontot szerezni (1-1), de ezt három vereség követte (Fehérvár, Mezőkövesd, Puskás Akadémia), mielőtt az utolsó őszi bajnokin gól nélküli döntetlent játszottak volna a DVSC ellen. Utóbbi mérkőzésen Varga Barnabás révén büntetőt hibázott a Gyirmót, így végül a tabella alján tölti a telet.

 

 

A Gyirmót FC „megtalált” alapcsapata 2021 őszén.

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

Ami jól működött ősszel

A Honvéd mellett talán az egyetlen olyan együttes az élvonalban a Gyirmóté, amelyen jól látszik, hogy kimondottan foglalkozik a pontrúgásokkal. Úgy az előre húzódó védők (Ikic, Szegi Vince), mint a támadók (különösen Varga Barnabás) voltak már eredményesek szögletek, illetve szabadrúgások után. Persze, lehet mondani, hogy egy kiscsapatnak ki kell hegyeznie a játékát az ilyen szituációkra, de az esély mások előtt is adott, mégsem élnek vele olyan hatékonyan, mint Csertői Aurél együttese.

 

Amiben fejlődni kell tavasszal

Bár a 17 meccsen elért 17 gól sem túl sok, egy újonc csapattól a meccsenkénti egyes gólátlag elfogadható, különösen, ha a pontrúgásai állandó veszélyt teremtenek. A 28 kapott gól sem tragikus, főleg ha látjuk, ebből kilenc két egymást követő meccsen (Debrecen 0-5, Honvéd 2-4), az idény mélypontján született, azonban kevés a kapott gól nélküli mérkőzésük van, mindössze háromszor (Mezőkövesd 0-0, MTK 3-0, DVSC 0-0) maradt érintetlen a hálójuk, ami miatt olyan, mintha a legtöbb mérkőzést hátrányból kezdenék. Ha több clean sheetje lesz az együttesnek, a támadójátéknak és a pontrúgásoknak köszönhetően vélhetően több győzelmet tud majd aratni, ami kulcsfontosságú lehet a bennmaradásért folytatott harcban, így a védelem tovább szilárdítása tűnik elérhető opciónak, egy, vagy akár két tapasztaltabb labdarúgó megszerzésével.

 

Az ősz legjobbja

Túlzás lenne azt állítani, hogy hemzseg a sztároktól a gyirmóti öltöző, ugyanakkor vannak rutinos kulcsemberek, akik azért legalább hazai szinten az ismertebb játékosok közé tartoznak, mint például Vass Ádám, Simon András vagy Nagy Patrik. Ők nagyjából azt hozták, ami várható volt tőlük, egy erős, közepesnél valamivel jobb átlagot, tartást adva a csapatnak, főleg a középpályától előre. Hozzájuk csatlakozott húzóembernek a korábban Ausztriában játszó csatár, Varga Barnabás, aki most debütált az élvonalban és hat góljával házi gólkirály lett. Ez persze lehetne több is (lásd, a DVSC ellen kihagyott büntető), de egy nem kimondottan támadófocit játszó, mérsékelt képességű csapatban nagyon fontos szerepet tölt be, és ha tavasszal is lő ennyit, könnyen lehet, hogy a Gyirmótot bennmaradáshoz segíti a nagyon szoros alsóházi végjátékban.

 

Összegzés

A magyar bajnokság – egyik – sajátossága, hogy minden évadban akad egy kiemelkedő csapat (általában a Ferencváros) és mondjuk úgy, egy olyan is, amelyiktől nem vár sokat a közvélemény (Kaposvár, Budafok) a szezon elején. A futó idényben a Gyirmót az, amelyik egy kicsit a vetélytársak mögött jár talán, pénzügyi értelemben és talán presztízsben is, ennek ellenére egyáltalán nem kilátástalan a helyzete. Az eddigi 17 bajnokin 14 pontot szerzett, és csak három pontra van a bennmaradást jelentő tizedik helytől. Fennállása első NB I-es szezonjában a 19 meccset magába foglaló őszi szezonban csak 13 pontot és hétpontos hátrányt szedett össze, látható tehát, hogy ezúttal nagyobb esélye van megkapaszkodni a legjobbak között, mint az „elődeinek”. Az MTK és az Újpest ellen idegenben tudott nyerni az együttes, ami hatalmas dolog egy ilyen kis klub életében, miként az is, hogy hétről hétre olyan csapatok ellen mérheti össze a tudását, mint a Ferencváros vagy a Puskás Akadémia. Csertői Aurél pontosan olyan megalkuvást nem tűrő, masszív csapatot hozott össze Gyirmóton is, mint a korábbi állomáshelyein, amivel idén is bizonyítja kvalitásait. Nagyban az ő érdeme, hogy a csapat versenyben van a bennmaradásért, és csak az anyagi lehetőségeken, valamint a tulajdonosi akaraton múlik a keret megerősítése. Zeke Márió, Csonka András és Radics Márton személyében ígéretes magyar fiatalokhoz is bátran nyúl a szakvezetés, még ha nem is a saját neveléseik, legalább rendszeres lehetőséget kapnak. Ennek ellenére a védelembe muszáj lenne némi tapasztalatot hozni, és alighanem egy olyan középpályás megszerzése is szükséges lehet, aki képes a játék irányítására, valamint némi fazont szabni a támadásoknak. Az biztos, hogy ez a Gyirmót nem a kaposvári úton jár, és ha a közvetlen riválisok ellen tavasszal többször is képes lesz nyerni, valamint szerez néhány bravúrpontot a tabella első felében helyezkedő csapatok ellen, az utolsó fordulóig versenyben lesz, hogy meghosszabbítása élvonalbeli tagságát. Idén ennél többet nem is kell és nem is szabad elvárni tőlük.

 

Az állást biztosítja a SofaScore LiveScore

 

Melyik együttes esik ki a magyar élvonalból 2022-ben?

1,40 – Gyirmót FC Győr

2,00 – MTK

2,10 – Újpest

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást