Gyors eredményességet hozott az új projekt – AS Monaco

A nyáron az AS Monacónál igyekeztek teljesen új irányt szabni, ami elkezdett kifizetődni a pályán elért eredmények formájában is. A hercegségbéliek a bajnoki címért folyó versengésbe is csatlakoztak az új esztendő jó teljesítményével, így a nem túl hangosan kimondott cél, vagyis Bajnokok Ligája-szereplést jelentő helyek elérése abszolút reális kezd lenni számukra.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

ÚJ ALAPOK

A 2016–17-es szezon bajnoka és az akkori Bajnokok Ligája elődöntős két év alatt a bajnokság 17. helyére zuhant vissza, ahol már a kiesés zord közelsége megmutatta, hogy ez kell legyen a gödör alja. Innét az első szezonban a Robert Moreno irányította gárda egy középcsapat szintjére visszatért, majd jött a 2020-as nyár, amikor az orosz milliárdos Dmitrij Ribolovljev – aki még a másodosztályban vette meg a klubot – egy merész húzással új irányba indította el egyesületét.

Tavaly júniusban kinevezte Paul Mitchellt a szakmai igazgató posztjára. Az angol szakember az elmúlt évek során a scout rendszerek ranglistáját mászta végig, különböző helyeken és különböző filozófiákat megismerve. Szerves része volt az előző évtized közepén a Southampton FC remek igazolásainak (pl. Sadio Mané), ő volt a Tottenham Hotspur scouting hálózatának a vezetője amikor a londoniak a Bajnokok Ligája döntőjéig meneteltek, majd az előző szezon előtt  Németországban vállalt munkát, hogy a Red Bull projektbe is egy kicsit belekóstoljon.

 

 

Mitchell nem tétlenkedett és már a második találkozásukkor menesztette Morenót, amit azzal indokolt, hogy az ő irányelvei a lipcsei időszaknak köszönhetően eltolódtak a németesebb foci irányába, s ezt szeretné meghonosítani. A vertikális, támadó felfogású játékhoz szüksége volt egy ennek megfelelő elképzeléseket valló edzőre, aki nem lett már, mint a Bayern Münchennél nagyon bukó Niko Kovac.

A horvát menedzsert nagyon sokan beskatulyázták a müncheni időszaka után, pedig nem ő az első, aki a legmagasabb polcon megbukik, de ettől függetlenül egyet visszalépve nagyon is komoly minőséget képvisel. Az angol úgy gondolkozott, hogy az Eintracht Frankfurtnál játszatott stílus lenne az, amit szeretne viszontlátni a Monaco esetében is. Kovac Eintrachtja nemzetközi színtéren is kellemetlen ellenfele tudott lenni mindenkinek, ha pedig az ottani játékosoknál jobb képességű futballistákat kap a keze alá a horvát, akkor rövid úton visszatérhetnek a francia élmezőnybe és az európai kupaporondra is.

Miután a francia labdarúgás megállt a koronavírus kirobbanásakor, így a Ligue 1 csapatainak bőven volt ideje a nyáron az átigazolási időszakban tüsténkedni, már akinek ebben a helyzetben volt rá anyagi lehetősége, de a hercegségbéliek az orosz milliárdossal ezen klubok közé tartoztak. Az egyik legfontosabb igazolásuk a Stade Reimstől szerződtetett Axel Disasi volt, akinek a kiebrudalt védelemben csináltak biztos helyet – nem mellesleg csapatkapitány-helyettessé is előlépett azonnal. A támadósorba pedig az a Kevin Volland érkezett a Bayer Leverkusentől, akinek egyértelműen kiemelt szerepet szántak az új szemlélet megvalósításában.

 

KEVÉSBÉ LÁTVÁNYOS, DE EREDMÉNYES

A szezon elején nem igazán találta meg Kovac, hogy milyen rendszerben is szeretné azt a vertikális, támadó felfogást megvalósítani. Több variációban is kísérletezett és noha az eredmények megvoltak, de ő maga is látta, hogy ez inkább az egyéni kvalitásokból következik, nem pedig a csapatjáték és a taktika érdeme. Az alkalmazkodást nem szerette volna megreszkírozni, így elég sokszor láthattuk azt, hogy meccsek közben, illetve közt a heti edzést kihasználva valamit változtat az elképzelésein.

Kezdetben a 4-3-3 volt az, amit erőltettek, de ennek a legfőbb gondja a labdakihozataloknál volt. Rendszeresen vissza kellett lépnie a „dupla hatos” egyik tagjának, amivel sok esetben kevés maradt a jelenlét a középpályán, ami így kis túlzással egy szétszakadt csapatot eredményezett. A kicsit jobban letámadó ellenfelek ellen képtelenek voltak felvinni a játékszert, és nagyon sok labdaeladással hozták le a meccseiket.

 

AS Monaco - Dijon
A visszalépni kényszerülő középpályás (Youssouf Fofana) miatt a pálya közepén létszámfölénybe kerül az ellenfél, ami nehezíti a labdakihozatalokat

 

Ezt követte a 4-4-2/4-4-1-1, működött védekezésben, így megpróbálkoztak ezzel teljes egészében. Ennek a szerkezetnek a legfőbb problémája a támadások segítése volt, mert rendszeresen azt köszönt vissza, hogy Wissam Ben Yedder egymagában van elöl. Ő már csak a futsalos múltjából adódóan sem az a labdákat hosszasan megtartani képes csatár, sokkal inkább az összjátékba besegítő és a kapu előtt veszélyes karakter. Kontrák esetén tökéletesen ült, mert a két négyes „lánc” szűken tudott zárni és annyi flexibilitást engedett, hogy nem hagytak helyet a vonalak közt játszani igyekvő kreatív ellenfeleknek. Viszont cserébe a két inkább „hatos” szerepkörben otthonosan mozgó középső középpályás miatt túlzottan a szélre tolódott a támadásaik erőltetése, amit a védekező csapatoknak könnyebb volt levédekezni.

 

AS Monaco - ASSE
A pálya jobb oldala túl van töltve, de a védelem erre reagált és nem tud létszámfölény kialakulni, ebből kifolyólag pedig a támadásépítés is megakad

 

A szezon első fele azzal telt el, hogy igyekezett Kovac és a stáb egy olyan szisztémát kialakítani, ami kellően hatékony támadásban, de hátul is megfelelően biztosított. Nem volt meg a működő build-up sémájuk, amivel fel tudtak volna építeni rendszeresen támadásokat, ez pedig hosszú távon nem vezetett volna sehová sem.

 

HIBRIDIZÁCIÓ

A kéthetes karácsonyi szünet után kezdett el nagyon szembetűnő lenni, hogy látványosan más szerkezeti forma rajzolódik ki a támadás és a védekezés közt. Előtte is volt benne – főleg előre felé – létszámcsökkentés, -növelés a sorok közt, de ez valami egészen új volt az új évre.

A védekezésben 4-4-2 mellé támadásban egy egészen extrém 3-2-4-1 mutatkozott meg, aminek egyik kulcsszereplője Djibril Sibidé lett, aki a jobboldali szélsővédő posztját látta el off-the-ball, viszont labdabirtoklás során beljebb húzódott és ő lett a harmadik középső védő. Ez esélyt adott a bal oldal átalakulásának, mert Sofiane Diop lépett be a „dupla tízes” posztra Volland mellé, a szélső posztját pedig a balhátvéd – rendszerint Ciao Henrique – vette fel.

 

AS Monaco - Angers
A sikereket meghozó 3-2-4-1-es hadrend labdabirtoklás idején

 

Diop és Volland támadásban abszolút főszerepet kaptak. Ők feleltek a szélek túltöltéséért, hogy három a kettő elleni szituációk alakulhassanak ki a szélső és Ben Yedder, vagy a szélső és a kisegítő hatossal. Ugyancsak rájuk hárult a csatár visszalépései által megnyitott területekbe való beindulásokért is, amivel helyzetbe kerülhettek, s azt is tőlük várta el Kovac, hogy a labdaszerzések után tisztára játsszák magukat a vonalak közt, így esélyt teremtve a gyors átmenetek kihasználására.

Január elejétől mintegy február közepéig ez a felállás jellemezte a csapatot, miszerint védekezésben 4-4-2, támadásban 3-2-4-1, s ez egy igen imponáló győzelmi sorozat formájában vissza is köszönt, hogy mennyire hatékony főleg előrefelé. A nyolc mérkőzésen elért 24 gólt nem kell magyarázni, még úgy sem, hogy a várható számaikat masszívan felülteljesítették (15,6 xG).

Az utóbbi mérkőzések során aztán ismét jött egy kisebb változtatás. Némileg meglepő módon három valódi középhátvéddel már védekezésben is elkezdte próbálgatni azt, hogy nem váltanak szerkezetet az átmenet után, hogy így mennyivel lesz stabilabb a csapat. Mivel nem volt igazán progresszív felfogású embere a hátsó hármasban, így több feladat hárult a Fofana–Aurélien Tchouaméni párosra a „hatos” poszton. Ennek következtében kevesebb labda jutott előre gyorsan és így a négyes „lánc” megbontása kellett ahhoz, hogy akadálymentesen építsék a támadásaikat. Ez természetesen negatívan érintette a helyzetkialakításokat, és ismét az egyéni villanások kerültek előtérbe a gólszerzéseket illetően.

 

KÖVETKEZTETÉS

Noha a márciusi első meccset elveszítették a Strasbourg ellenében és így lépéshátrányba kerültek az első hárommal szemben, de nem volt elvárható, hogy idén már ne bukjanak pontot. Hosszú még a bajnokság és most, hogy úgy tűnik kialakult az a hadrend, amivel képesek sikeresek lenni szép befejezés várhat rájuk.

Írj hozzászólást