Salzburg-Bayern: Ha egy meccs 80 percig tartana…

Akkor nem lett volna kiütéses, 6-2-es Bayern-siker a Salzburg ellen – folytathatnánk a mondatot. De hát ezért nem játszik a feltételes mód a sportban, pedig 80 percig igencsak meg volt szorongatva a Bajnokok Ligája címvédője köszönhetően a fiatal salzburgiak kifejezetten lendületes és harcos játékának. A végét viszont már nem bírták szuflával és végül egy komolyabb pofonba szaladtak bele. Elemzésünkben megnézzük, hogyan lepte meg Jesse Marsch karácsonyfa-felállása a mostanában hengerlő bajorokat.

KEZDŐK

Sokat elmond a Salzburg ausztriai dominanciájáról, hogy a szokásos rotálás miatt alaposan felforgatott kezdővel is, 5-0-lal tudták le a Swarovski Tirol elleni bajnokit, így hat meccs után is százszázalékosak a Bundesligában. A Bajnokok Ligájában viszont eddig két mérkőzésen csak egy pont jött össze egy csalódásnak számító 2-2-vel a Lokomotiv Moszkva és egy szűk vereséggel az Atlético Madrid ellen.

A hétvégi bajnokihoz képest a komplett hátsó alakzat kicserélődött, a védelem tengelyébe visszakerült a rutinos Wöber-Ramalho páros. Szoboszlai természetesen most is helyet kapott a csapatban, akinek elől kellett összejátszania Koitaval és Berishaval.

A Bayern a legutóbbi bajnokin csupán 2-1-re nyert a Köln ellen, amolyan ráhangolódásként. Flicknek problémát jelenthetett Süle pozitív vírustesztje, így helyette Boateng ugrott be. Ezúttal a kispadról várt bevetésre Leroy Sané, mivel a kezdőben Coman és Gnabry kapott helyet a széleken.VESZÉLYES SALZBURGI KONTRÁK

Sokan egy hasonló meccsre számítottak, mint a tavalyi, fordulatos 4-3-as Liverpool-Salzburg.

Nem is kellett csalódnunk, hiszen a salzburgiak nem adták fel direkt futballjukat a lehengerlő Bayern ellen sem és ennek meg is volt az eredménye.

A vendégek nagyon nehezen lendültek bele a mérkőzésbe, köszönhetően az elsöprő hazai kezdésnek. Már a negyedik percben előnyhöz jutott Jesse Marsch csapata egy gyors támadás után. Az amerikai edző által kitervelt karácsonyfa-felállás hatékonyan funkcionált Hansi Flick együttese ellen. Elől a Koita-Berisha-Szoboszlai trió remekül működött együtt és kihasználták, hogy Kimmich kivételével a komplett középpályássora fel volt tolva a bajoroknak.Szemmel láthatóan nem készült fel Flick Jesse Marsch formációváltására, ugyanis kontrák ellen nagyon sebezhető volt a csapata. A Bayern próbált magasan letámadni, viszont ez balul sült el, ugyanis Kimmich-nek a védelem előtt egy hatalmas területet kellett lefednie a három salzburgi támadó ellen. Stankovic kapus előreívelt labdáját Koita (7) remekül fejelte le Berishának (8), aki végül Szoboszlait (14) játszotta meg. A magyar válogatott középpályás nagyszerűen kezelte le a labdát és visszapasszolt Koitának, aki kiváló ütemben indult meg előre.

A támadást végül Berisha fejezte be egy bombaerős lövéssel, amivel a vezetés is meglett.

A hazaiak szélső megindulásaiban is volt potenciál, mivel Junuzovic és Mwepu támadásépítésnél előszeretettel húzódott ki, hogy segítsék Ulmert illetve Kristensent. Ez főleg a bal oldalon volt hatékony a két veterán osztrákkal, ráadásul ellenük Pavard is elég rossz napot fogott ki. A világbajnok jobbhátvéd rendszeresen hagyott maga mögött hatalmas területet, ahová be lehetett indulni. Szoboszlai is itt tudott főleg kibontakozni a pontrúgásai mellett.Itt is egy bal oldali kombináció után alakult ki veszélyes támadás. Pavard (5) rossz ütemben lépett ki Ulmerre (17), így a mögötte megnyíló területbe Junuzovic (16) futhatott be Szoboszlai (14) remek indítása után.

STABILABB, DE ÁTTÖRHETŐ VÉDELEM

Az Atlético ellen feltűnően sebezhető volt a „bikások” középpályás védekezése, ez az új felállásban valamennyire stabilizálódott. A két félidő elején magas presszinggel operáltak az osztrákok elég hatékonyan, mivel sokszor a szélre kényszerítették a bajor támadásokat, ahová aztán az egész csapat kompaktan tolódott.Ennél a szituációnál Koita kiválóan használja a fedezőárnyékát, így Kimmich (6) és Boateng (17) megjátszhatatlanná vált. Alaba (27) csak Hernandeznek (21) tud passzoni, akire aztán Mwepu (45) és Kristensen (43) is kizárt. Végül is el is halt a bal szélen a müncheniek támadása.

A Bayern egyenlítése után valamivel visszább álltak a hazaiak és a presszinget is hátrébb kezdték meg.

Nagyon komoly feladat hárult a belső középpályásokra, akiknek rengeteg futással járt biztosítani a középpályát.

Mwepu és Junuzovic emellett még az ellenfél szélső hátvédjeire is kizárt és esetenként egészen hátra is lekövették őket. Középen pedig Camara ingázott ide-oda és próbálta betölteni a réseket. Főleg ennek volt köszönhető az utolsó tízperces komplett kifulladás is. Ezt az iramot egyszerűen lehetetlen volt végig tartani, így a végére szanaszét szakadt az addig egész stabil középpálya. Ezt pedig tovább tetézte, hogy a Junuzovic lecserélése után hátralépő Szoboszlai nem igazán illett erre a sok futást igénylő posztra.Itt remekül kirajzolódik a salzburgiak karácsonyfa-felállása. Mélyebb védekezésnél Koita (7) az éppen hátrébb helyezkedő középpályást fogta, itt éppen Tolissót (24). Mögötte Szoboszlai (14) és Berisha (8) a passzsávokat próbálta fedezni. Így sikerült is a szélre kényszeríteni a Bayern támadását, ahol aztán Szoboszlai zárt ki Pavardra (5). Fiatal reménységünk sok futással segítette a védekezést, így ő is komolyan kimerült a meccs végére.Egy bizonyíték, hogy a végére mennyire szétcsúszott a Salzburg szerkezete. Középen Müller (25) teljesen szabadon kaphatta a labdát Gnabrytól (7), majd forgathatott át Sanénak (10).

ÖSSZEGZÉS

Egy nagyon komoly iramú mérkőzést láthattunk kedd este, ahol végül is a Bayern kerekedett felül, miután a hazaiak teljesen elkészültek az erejükkel, illetve a münchenieknél olyan játékosok álltak be a padról, mint Leroy Sané, aki egy gyönyörű góllal köszönt be. Ha már cserék. Marsch-nak is volt a tarsolyában meglepetés, mikor behozta Okugawat és Okafort, akik kisvártatva össze is hozták az egyenlítést és újra lendületet vittek a hazaiak játékába. Az amerikai tréner, mikor érzékelte az erőnléti problémákat megpróbált átállni egy 5-3-2-es formációra és ezzel együtt egy mélyebb védekezésre. Viszont gyorsan kiderült, hogy ez nagyon nem a Salzburg játéka, így a bajorok a végére kíméletlenül demonstrálták, miért ők jelenleg Európa legjobbjai. Ennek ellenére Jesse Marsch csapata elismerést érdemel, amiért komolyan meglepték a Bayern Münchent, csak hát egy futballmérkőzés nem 80 percig tart…

Írj hozzászólást