Ha kedvel a média, észre sem veszik, hogy gyenge vagy

A néhány hete még sokak szerint az Aranylabdát Robert Lewandowskinál is jobban megérdemlő N’Golo Kanté olyan szinten hozta a szürke eminenciás szerepét a nyolcaddöntőben elvérző francia válogatottban az Európa-bajnokság során, hogy a mondásnak megfelelően szürke szamár módjára veszett el a ködben ő is, meg a sosem létezett esélyei is.

N'Golo Kante

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

N’Golo Kanté az a fajta szerethető játékos, akinek az életútja már önmagában magával ragadja az egyszerű futballszurkolót, hogy miként jutott el ez az alacsony növésű védekező középpályás a francia akadémiai rendszer radarjait elkerülve a világbajnoki címig, illetve miként lett a Ligue 2 középcsapatának kiváló labdaszerzője a Premier League legjobbja, majd a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea kiemelkedő játékosa és a finálé legjobbja.

A mindössze 169 centis, hihetetlen munkabírású játékosról ódákat lehetne zengeni és amikor a Bajnokok Ligája legfontosabb időszakában sorra érdemelte ki a mérkőzés legjobbjának járó díjakat, akkor csaknem az egész világ meg is tette ezt. Kanté BL-ben mutatott számait vizsgálva azt a következtetést vonhatjuk le, hogy azon a négy meccsen, amikor a kieséses szakaszban a találkozók legjobbja lett, akkor egy kivétellel (a madridi döntetlen az elődöntő első mérkőzésén) mindig a teljes sorozatra kivetített számait túlszárnyalva érte ezt el. Az Atlético Madrid (2-0), a Real Madrid (2-0) és a fináléban a Manchester City elleni siker során is igaz volt ez a megállapítás. Ez a négy összecsapás, főleg a kiemelt három megalapozta azt a szurkolói véleményt, hogy jogosult lenne az Aranylabdára, csupán azt felejtik el sokan, hogy ehhez a díjhoz nem elég pár mérkőzés, hanem az egész szezonon át kiemelkedő teljesítmény szükségeltetik – az esetek többségében –, mint ahogy Robert Lewandowskinál is idén. A lengyel támadó rekordmennyiségű gólt szerzett a Bayern München színeiben a Bundesligában, de csapata BL-kiesése azt támasztotta alá, hogy nélküle még ez a bajor együttes sem annyira jó.

Azt nem lehet elvitatni, hogy a Chelsea második Bajnokok Ligája-címének kulcsfontosságú embere volt Kanté, de a szezon nem csak ennyiből áll. Ha visszagondolunk Frank Lampard időszakára, mikor a londoniak a tabella közepén szenvedtek a Premier League-ben és bár megnyerték a nemzetközi porondon a csoportjukat, csaknem mindenki idő előtt leírta őket, mint biztos kiesőket az akkor még a LaLigát utcahosszal vezető Atlético Madrid elleni párharcban. Ebben az időszakban nem volt rivaldafényben Mason Mounton kívül senki sem a csapatból, mert csak az ifjú titán nyújtott olyan produktumot, hogy arra felkapja az ember a fejét. Kanté csak egy volt a sok közül, aki hozta az átlagos vagy épp az alatti teljesítményt, amivel nem lógott ki lefelé az együttesből, de még csak azt se lehetett mondani róla, hogy csapata legjobbja lenne, nemhogy a világ legjobbja.

 

N'Golo Kante - Tuchel
Az új edző, Thomas Tuchel érkezése nagyon pozitív hatást gyakorolt Kante szezonjára is

 

A változás számára is akkor jött el, amikor kinevezték Thomas Tuchelt, aki hatalmas rajongója a francia játékának, amit az is jól bizonyít, hogy nagyon szerette volna korábban Párizsba csábítani. A német szakember már a megérkezése után elmondta, hogy mennyire lényeges játékos számára Kanté, majd az Atlético elleni továbbjutás után csak fokozta dicséretét.

 

„Számomra ő dupla hatos, mert felhasználhatjuk az energiáját, a hatótávolságát és az intenzitását. A feladata mindenhol felépíteni a támadásokat és visszaszerezni a labdákat. Olyan srác, aki nagy segítség mindenkinek. Kicsit több szabadságot ad számára, mint amikor egyedüli hatosban játszik, ami kicsit több fegyelmet követel, és talán kissé elvesz a legjobbjából. Vízhordó mentalitása van, ugyanakkor egy világklasszis játékos, aki döntő szerepet játszott a franciák világbajnoki győzelmében. Ezért is rendkívül fontos, hogy ő van nekünk” – az érkezése utáni egyik első interjú során, Kanté szerepéről és legjobb posztjáról.

„Ha Kanté ott van a csapatban, akkor lényegében egy fél emberrel többen vagyunk, mert kiemelkedő a játékának az intenzitása” – mondta Tuchel a továbbjutást követő interjújában.

 

A Bajnokok Ligája finálé után jöhetett egy immár tényleg legitim érv lehetősége Kanté Aranylabda-esélyessége mellé, mégpedig az Európa-bajnokság, ahol Franciaország regnáló világbajnokként egyébként is a torna egyik favoritja, így a klubsikerek mellett egy jó válogatott szereplés nagyot lendíthetett volna a kissé légből kapott felvetésen.

 

N'Golo Kante - Deschamp
Didier Deschamps eléggé megkérdőjelezhető döntései Kanté nem igazán valós Aranylabda-reményeit is szertefoszlatták

 

Az F jelű „halálcsoportban” Didier Deschamps együttese nem szerepelt túl fényesen, míg az alacsony növésű középpályás épp úgy veszett el a tömegben, mint a londoniak szezonjának első felében. Hogy ez mennyire volt köszönhető a látványosan kapkodó és döntéseit sorra elhibázó szövetségi edzőnek azt jogosan lehet felhozni, mint egyfajta védelem, de a legnagyobb vetélytárs szerényebb körülmények közt is felhívta magára a figyelmet.

 

  • A németek ellen a nyitófordulóban egy 4-3-3-as szerkezetben Kanté egyedüli hatost játszott és ahogy azt Tuchel is mondta róla, ez elvett a legjobbjából, sőt francia részről az egyik legalacsonyabb osztályzatot kapta a szakoldalaknál, ami teljesen érthető is volt, mert párharcainak többségét elvesztette, sok labdát adott el és a pálya teljes szélességében képtelen volt lefedni a védelem előtti területeket.
  • Magyarország ellen az első játékrészben ugyanez volt a helyzet, épp olyan semmilyen volt a játéka, mint a müncheni győzelem során, majd a szünet után nem sokkal jött a 4-2-3-1-re váltás, így Kanté látványosan feljavult. Ám mindez hiábavaló volt, mert a döntetlennel könnyedén merült feledésbe, hogy egész jól szerepelt a 90 perces adatait nézve.
  • A portugálok ellen megmaradt a „dupla hatos”, amiben Paul Pogba mellett szerepelhetett, de a Manchester United játékosa elképesztően csillogott – akárcsak az egész torna során –, és már ez is elhomályosította Kanté produktumát, de a labdavesztései, és hogy többször is könnyedén kicselezték, megint csak nem vetettek rá jó fényt.
  • A nyolcaddöntő során jött a franciák felől teljesen értelmezhetetlen 3-5-2/3-4-3, amiben újfent egyedül maradt hatosként, és ezt a svájciak látványosan kihasználták. Többször is átjátszották, kevés labdát szerzett, nem tudott hatékony lenni a párharcok során sem, így pedig ismét a csapata egyik leggyengébbje volt, csak épp Clément Lenglet hibája, illetve Kylian Mbappé pocsék helyzetkihasználása és kihagyott büntetője eltakarja az ő gyér produktumát.

 

Kanté Eb-jének legsokatmondóbb jelenete, mikor is egy elkapkodott labdaeladást követően könnyűszerrel átjátssza magát rajta Kevin Mbabu és centerezhet


 

Most, hogy a franciák elég csúfosnak mondható körülmények közt kiestek, és Kanté finoman szólva sem nyújtott emlékezetes teljesítményt a kontinenstorna során, nagy valószínűséggel elhal az a gondolat, hogy Aranylabdát kellene kapnia, és az is, hogy csak azért nem kapja meg, mert ő nem támadó. Ha az ember képes az összképet nézni és racionálisan, illetve logikusan gondolkodni, akkor észre kell venni, hogy

Kanté egy világklasszis, de néhány kiemelkedő mérkőzés alapján emelte fel a sajtó és a hétköznapi szurkoló őt abba a magasságba, ahová a szezonális teljesítménye nem predesztinálta.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást