Hét momentum Sallói Dániel eddigi MLS-idényéből

Nagyjából egy hónappal ezelőtt kezdődött meg az amerikai labdarúgó-bajnokság legújabb szezonja, amelynek küzdelmeiben több magyar játékos is szerepet vállal. A Sporting Kansas City csapatában Sallói Dániel szélsőként próbál borsot törni az ellenfelek orra alá, az idei évben öt mérkőzésen egy gól és egy gólpassz jegyezhető fel a neve mellett. Hét momentum következik Sallói Dániel idénykezdéséből!


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Beindulás látószögön kívülről

Az idény első mérkőzésén, a New York Red Bulls ellen kezdőként lépett pályára a korábbi újpesti és gyirmóti labdarúgó. Hamar megmutatta, hogy mozgékonysága révén képes folyamatosan előnyöket kialakítani ellenfeleivel szemben. Ebben a jelenetben először lassabb mozgásával az ellenfél látószögén kívülre helyezkedett azért, hogy onnan tudjon ritmust váltani és az ellenfél védelmi vonalai mögötti területeken labdát kapni. A mérkőzés elején ez a próbálkozása még nem járt sikerrel.

 

 

Gól látószögön kívülről

Az MLS-idény első magyar gólja Sallói tudatos és következetes mozgásvilágának köszönhető. Ahogy az első videóban is, úgy a gól előtti szituációnál is az ellenfél háta mögül indítja el mozgásait a 24 éves szélső. Ezzel a helyezkedéssel azt éri el, hogy a védő számára követhetetlenné válik, beadások alkalmával pedig könnyen helyzetbe kerülhet. Ez a találat a Sporting Kansas City első győzelmét eredményezte az új idényben.

 

 


(X) Kövesd élő streamen az Egyesült Államokban futballozó magyarok teljesítményét! Nézd az Unibet TV-n az MLS összes bajnoki mérkőzését és fogadj élőben!


 

Presszing és gólpassz

A magyar származású vezetőedző, Peter Vermes stílusa megköveteli a bátor és agresszív mentalitást a labda megszerzését illetően. Sallói az Orlando City FC elleni mérkőzésen jókor és jó helyen támadta le a bizonytalan ellenfelét, majd okosan tálalt Gianluca Busio elé, aki magabiztosan lőtte ki a jobb alsót a kansasiak első hazai mérkőzésén ebben az idényben.

Akinek nem ismerős Busio neve, annak ajánlom elolvasásra azt az MLSsoccer.com írást, amelyben európai topbajnokságok csapatainak érdeklődéséről lehet olvasni vele kapcsolatban. Az olasz útlevéllel is rendelkező Busio az amerikai bajnokság egyik legfelkapottabb ifjú tehetsége, akivel Sallói láthatóan remekül érti meg magát a pályán.

 

 

Kombináció kispadról

A Utah állambeli Real Salt Lake elleni idegenbeli találkozón a szélső csak csereként lépett pályára. Az MLS sorsolása rendkívül sűrű, háromnaponta kell mérkőzést játszani, így szükség van pihenésre is néha. A korábbi U21-es magyar válogatott játékos nélkül ugyan vereséget szenvedett a Sporting Kansas City, de Sallói beállása után lendületet és dinamikát vitt csapat játékába.

 

 

Újabb beindulás a védő háta mögül

A Real Salt Lake elleni találkozón feljegyezhető lendületes beindulások sora folytatódott az MLS egyik újonca, az Austin FC elleni mérkőzésen is. Sallói többször került ígéretes helyzetbe ezen a találkozón, azonban ezek rendre kimaradtak. Bár gólt nem szerzett a magyar játékos, a jövővel kapcsolatban biztató jel az, hogy helyzetek sorát tudta saját magának kialakítani.

Ebben a szituációban bár okosan tolta be a labdát őrzője elé, a befejezésbe hiba csúszott. A kapus pozícióját elemezve három lehetőség lehetett volna sikeresebb: átpöccinthette volna a spárgázó hálóőrt, a rövid sarokba félmagasan lőhette volna a játékszert, illetve a kapus lábai között is lett volna elég hely egy sikeres befejezés érdekében. Az biztos, hogy a futóverseny megnyerése után Sallói lendületben maradt, nem tudott lelassítani, ezért a lövést nem sikerült koordináltabb körülmények közt végrehajtania.

 

 

Ismét Busio és a felsőléc

Az Austin FC elleni mérkőzés legszebb jelenete újra Busio és Sallói összjátékának volt köszönhető. A szélről induló magyar játékos remek kombinációt követően találta el a felsőlécet egy elképesztő kapusbravúr eredményeként.

Sallói bemozgása a fentebb már körülírt mozgások ellenvetése. A védő arra számíthatott, hogy Sallói az addigi külső beindulás lehetőségét választja majd, de a Sporting KC magyarja másképpen cselekedett. Ebben a szituációban belső beindulásra vállalkozott, ami Busio passzának köszönhetően lövőhelyzetbe realizálódott pillanatokon belül. Itt Sallóit igazán hibáztatni nem lehet, a kapus nagy bravúrral védett.

 

 

Ziccer van, gól nincs

Bár hátrányból volt képes felállni a korábban Baráth Botondot és Németh Krisztiánt is soraiban tudó Sporting KC az Austin elleni mérkőzésen, Dániel nem lehetett maradéktalanul elégedett saját maga helyzetkihasználásával. A mérkőzésen dinamikusan, agilisan, és veszélyesen futballozott a magyar játékos, de helyzeteit rendre kihagyta, ezért gól és gólpassz nélkül zárta a találkozót. Ebben a helyzetben jó döntést hozott, jókor volt jó helyen, de a kivitelezés pontatlanra sikeredett. Ezen a szinten ez a hiba sokba kerül, hiszen kevés ilyen tiszta helyzet adódik egy-egy mérkőzésen.

 

 

 

Értékelés

Összességében elmondható, hogy Sallói idénykezdése bizakodásra adhat okot. Bár az utóbbi két és fél szezon nem úgy sikerült a korábbi újpestinek, mint ahogy szerette volna, ebben az évadban már a régi lendület és magabiztosság látszik a játékán. Dinamikus beindulásai, a helyzetbe kerülési képessége, és kiemelkedő szerepe a csapat összjátékában mind-mind arra utalnak, hogy a 2021-es MLS idényben Sallói újra kulcsszereplő lehet egy erős Sporting Kansas Cityben.


Kiemelt fotó: Getty Images

Írj hozzászólást