Hírnevet hozhat nekik az U21 Európa-bajnokság – II. rész

A magyar–szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokság március 24-én veszi kezdetét, de előtte még elhoztuk nektek egy két részes sorozatban mindegyik nemzet egy-egy játékosát, akire érdemes lesz figyelni a tornán. A fiatalok kapcsán egy kis scout reportra hajazó elmélkedést olvashattok, hogy milyen futballisták is ők a klubcsapataikban, ami jó alapot adhat arra, hogy mire lehet számítani tőlük a torna során. A második részben a C és a D csoport nyolc együttese kerül sorra.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

DÁNIA – VICTOR NELSSON

Noha őt az Európa-ligát jobban figyelemmel kísérő olvasóknak nem biztos, hogy be kell mutatni, de összességében az egyik olyan játékos lehet, aki ezen a kontinenstornán eladja magát egy topligás együttesbe. Az „admirális” már öt éve is meghatározó tagja volt klubcsapatának – akkor még a Nordsjaellandnak –, de az elmúlt két évben egyaránt az FC Köbenhavn védelmének egyik legbiztosabb pontja. Idén is csak akkor hiányzott, mikor pozitív koronavírus teszt miatt karanténba került, illetve amíg a visszatéréshez kellőképp összeszedte magát erőnlétben.

Ahhoz képest, hogy a 185 centis magasságával nem számít magasnak a mezőnyben, a fejjáték az egyik erőssége, hiszen a légi párharcainak 80%-át megnyeri. A saját tizenhatosán belül 17/21 a mutatója a bajnokságban. A pontrúgások levédekezésekor ő irányítja a többieket, jelzi, hogy épp zónában, vagy emberezve igyekeznek megoldani a rájuk váró feladatot. Igazi vezéregyéniség, aki már a karszalagot is felhúzhatta – az utánpótlás-válogatottnak is ő a kapitánya.

Párharcerős játékos, a kilencven percre kivetített 8,9 védekező összecsapásakor 79%-os sikerességi mutatóval rendelkezik. A meccsenkénti 5,8 szerelési kísérlete során 77%-os a hatékonysága, s tipikusan a látványos megmozdulások játékosa, mert a többször is képes utolsó emberként menteni, vagy olyan szituációban szerelni, amit követhetne egy ziccer. A mellőle leadott lövések átlagosan 0,08 NPxG/Sh értékűek, ami azt jelzi, hogy ki tudja szorítani, vagy legalább annyira zavarja a támadót, hogy annak megnehezítse a lövési kísérlet közben a dolgát.

Jól gyűjti össze a labdákat, képes az ellenfél térfelén is megszerezni a játékszert olykor (0,87/90 perc), cserébe nagyon labdabiztos, és jól passzol (91%). Nem vállal túl sok kockázatot, de nincs is erre szükség, mert klubcsapatában a védelembe visszamozgó középpályások szokták a progresszív passzokat és labdacipeléseket megoldani.

(X) Unibet-odds Dánia csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 5,00

 

U21 Eb tehetségek - Nelsson


 

FRANCIAORSZÁG – AMINE GOUIRI

Gallföldön a lyoni akadémia ebben az évszázadban már kitermelt jó néhány fiatalt, akiknek az Olympique jelentette a bizonyítási lehetőséget, de ez nem igaz az algériai felmenőkkel rendelkező ifjúra, akinek tavaly nyáron az OGC Nice együttese jelentette a kiutat a bizonytalanságból. Látva azt, hogy a bajnokságban és az Európa-ligában is ő a fény az éjszakában, a nizzaiaknál a váltás jól jött, de a helyszín kérdéses.

A 15 gólját 14 különböző mérkőzésen szerezte, amit azért kell kiemelni, mert manapság az a fajta konzisztens jó teljesítmény, amit ő hoz – főleg 2021-ben – az nagyon keveseket jellemez. Ahhoz képest, hogy idén meglepőden sokat játszik a jobb szélre kimozogva, továbbra is akkor érzi magát a leginkább elemében, ha az ellenfél tizenhatosán belülre kerül.

A meccsenkénti 2,5 kapura lövése nem számít soknak, ahogy a 45%-os sikeresége sem kirívó a kaput találó kísérletek tekintetében, de még így is igaz rá, hogy minden ötödik próbálkozására betalál. Ez annak is köszönhető, hogy minőségi helyzetekből igyekszik csak célba venni a kaput (0,18NPxG/Sh), ha pedig nem érzi megfelelőnek a szituációt, önzetlenül továbbadja a játékszert.

Nem mondható, hogy kivenné a részét aktívan az összjátékból, de sem szélsőként, sem centerben nem is ezt várják tőle. Ennek ellenére 80%-os a passzhatékonysága, de cserébe 2,32 progresszív átadása van – főleg mikor az oldalvonal mellett játszik –, 1,19 pontos átadása van a boxon belülre, illetve az 1,12 kulcspassza is egész biztató adat tőle. A neve mellé került hét assziszt még nem is a lehető legjobb érték, mert 9,84 xA értéket hozott eddig össze a kialakított helyzetei során.

A védekezés, beleértve a presszinget nem az erőssége, nem igazán figyeli a körülötte lévő ellenfelke mozgását, így pedig a passzsávok lezárása nem igazán megy neki. Mondjuk azt írjuk fel pozitívumnak, hogy legalább a védekező párharcokat felvállalja és a szerelésekkel is megpróbálkozik. A lecsorgókra jól robban rá, így pedig a kontrákban sokszor vesz részt, de ezen a téren még lesz min dolgoznia a jövőben.

(X) Unibet-odds Franciaország csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 1,25

 

U21 Eb tehetségek - Gouiri


 

IZLAND – JÓN DAGUR THORSTEINSSON

Amikor a 2018/19-es szezonban a Fulham utánpótlásából kölcsönbe került a dán élvonalba, akkor nagyon mély benyomást tett sokakra az északi országban. A következő nyáron le is csapott rá az Aarhus GF, amely színeiben tavaly és idén is megcsillogtatja azt a tudást, amivel elkerülhet a topligák egyikébe.

Ha egy villámgyors, remekül cselező tükörszélsőre van szükség, akkor egy olcsó megoldásként még most kell megszerezni, mert jó eséllyel növelni fogja az ázsióját. Még van benne egy kis egyénieskedő, magát túlvállaló fiatalságból fakadó önzőség, de ha ezt sikerül kinőnie, akkor minden bizonnyal a jövő izlandi válogatottjának is meghatározó tagja lesz. 

Hogy gyors, az egy dolog, de ő labdával együtt is az, mert mindkét lávával remekül bánik a labdával, ami kiszámíthatatlanná teszi a cseleit, mert a védőknek fogalmuk sincs arról, hogy mit húz elő a tarsolyából. Nagyon technikás játékos, a támadó párharcainak 71%-át megnyeri, ami igazán imponáló szám, s ez még magasabb a bal szélen, ahol a leginkább otthonosan mozog.

A jobb lába az, amivel több lövést vállal (2,2/90 perc), melyeknek több mint fele kaput talál, ami azért is pozitívum esetében, mert bár fejlődik ilyen téren, de még mindig nem választja meg jól a kísérletei helyét és idejét, amiből ered, hogy csak 0,12 NPxG/Sh minőséget átlagol. Csupán egyetlen gólja van idén átlövésből, a többi esetben a jobb oldali akció alkalmával behúzódott a csatár mellé és onnan vette be a kaput, de ez annak is köszönhető, hogy fiatalon még csatárnak készült, így a befejezések közvetlen közelről alapvetően jól mennek neki.

A passzjátéka nem kiemelkedő (75%), de a támadóharmadban kísérli meg az átadásai többségét, azokat is inkább progresszív jelleggel. A 0,92 kulcspassz, a 2,32 boxon belülre juttatott pontos átadás, az 1,15 kreált helyzet, valamint a 4,59 xA (mégis csak egy gólpassz) ezt igazolja a statisztikáiban. Sokszor nem rajta múlnak az események és a társak hibáját követően előfordul, hogy elfelejti, csapatban játszik és egyénileg akar megoldani lehetőségeket, ami mindenképp negatívum vele kapcsolatban.

(X) Unibet-odds Izland csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 21,00

 


 

OROSZORSZÁG – ALEKSANDR LOMOVITSKIY

Mikhail Galaktionov csapatában a jobb szélen kaphat rendszeres játéklehetőséget a moszkvai születésű Lokomotiv-játékos, aki az idei szezon második felét – ahogy tett azt az előző idényben – az Arsenal Tula együttesében tölti kölcsönben. A torna egyik legidősebb játékosaként már 100 felnőtt bajnokin is túl van, így igazi rutint jelenthet az orosz csapat számára.

A villámléptű szélsőt az ördöngös cseleiről lehet leginkább felismerni: kilencven percre kivetítve 7,1 csellel kísérletezik 63%-os hatékonysággal. Ezzel együttesen a támadó jellegű párharcainak több mint felét megnyeri, a technikai képességeit pedig a kiszolgálásban is szívesen csillogtatja, meccsenként 0,54 helyzetkialakítás és 0,7 kulcspassz jelzi, nem öncélú a játéka. Noha asszisztot nem jegyezhettek fel a neve mellé, a 3,56 xA azt mutatja, ez nem rajta, hanem sokkal inkább a társakon múlik. 

Amikor ő maga kerül a kapu elé – ami idén nem olyan sokszor fordul elő, mert nincs sok lövése (1,61/90 perc) –, akkor megmutatkozik a fejlődése az előző idényhez képest. Javuló tendenciát jelez a kaput találási hatékonysága (32%-ról 46%-ra nőtt), valamint a lövéseinek a minősége is jobb lett, bár itt nincs komoly változás (0,1 NPxG/Sh – 0,12 NPxG/Sh). Ennek ellenére 3,56 xG értékre négy gólnál jár, ami stabil teljesítmény tőle.

Miután a klubcsapata többnyire beáll a saját kapuja elé védekezni, így neki is elég sok feladata akad hátul. Nem csak a cselek terén bátor, hanem védekező párharcaiban is keményen odalép, félelmet nem ismerve megy bele az összecsapásokba. A 4,2 szerelési kísérlet 65%-os hatékonysággal és a 3,9 labdaszerzés – ebből 0,95 az ellenfél térfelén – azt igazolják, hogy kifizetődő a stílusa, még a hat sárga lap ellenére is.  Az pedig már csak a ráadás, hogy a kontratámadásoknál ő a csapat egyik legtöbbet keresett játékosa, mert lerohanásban nem igazán van párja, még a ligában sem.

(X) Unibet-odds Oroszország csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 8,00

 

U21 Eb tehetségek - Lomo


 

HORVÁTORSZÁG – ADRIAN SEMPER

Éppen csak belefért a korhatárba a Chievo Verona hálóőre, aki idén már a harmadik szezonját tölti légiósként az olasz együttesénél, ahol kirobbanthatatlan a kapuból. Hazája legnagyobb klubjánál, a Dinamo Zagrebnél a rutinra szavaztak vele szemben, így neki csak a váltás maradt. Egy kétéves kölcsönt követően az előző nyár végén végleg is megszerezték, így elmondható, hogy az olasz klub nem tett rossz lóra – vagyis inkább „repülő szamárra”.

A 191 centis kapus egyik erőssége a beívelések levédekezése, képes felismerni adott szituációtól függően, hogy milyen megoldást kell alkalmazzon – öklözzön vagy lehúzza a labdát. A pontrúgások levédekezése a csapat erősségei közé is tartozik, részben miatta, hogy elég nagy hatékonysággal ő a légtér ura a kapuja közelében.

Átlagosan 8,1 lövéssel veszik célba a kapuját, 3,4 el is találja azt, amelyek 0,12 NPxG/Sh értéket képviselnek. Ez liga szinten a legmagasabb számok közé tartozik, ám ennek ellenére a 78%-os védési hatékonysága, és a 26 meccsen elért 11 clean sheetje igazán imponáló teljesítmény. Meccsenként az ellenfelek 1,04 xG értéket hoznak össze ellene (28,81 várható találat), ám csupán 0,72 kapott gólt átlagol (20 találat). Három alkalommal tudták bevenni a kapuját a boxon kívülről, illetve két büntetőt végezhettek el ellene, amiből egyszer hárítani is tudott.

Ami pedig a modern fociban felértékelődött, így nem hagyható szó nélkül, az a passzjáték a kapusok részéről. Nem nevezhető nagy mintának a meccsenkénti 24 passzkísérlet (90%), de a rövid és közepes – 30 yard (~28 méter) alatt – passzok terén 95%-os, s ezt csak a hosszú labdáinak a 77%-a viszi lejjebb valamelyest, de még így is bőven elitnek számít ez a teljesítmény. Az úgynevezett open play szituációban a 85%-os hatékonysága is egészen megbízható. Az üres stadionoknak köszönhetően többször hallani lehet, ahogy szöveggel is segíti a hátul labdát jártató társakat, akik őt is bátran beveszik a passzolgatásba.

(X) Unibet-odds Horvátország csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 16,00

 


 

ANGLIA – CONOR GALLAGHER

Aidy Boothroyd középpályájának egyik kulcsembere lehet a 21. születésnapját február elején ünneplő Chelsea-növendék, aki idén a West Bromwich Albion színeiben már élvonalbeli rutint gyűjt az elmúlt két szezon másodosztályú tapasztalata után. Az újonc egyik legjobbja, méghozzá igencsak meggyőző teljesítményével, amit akár ezen a tornán is megmutathat.

Ahogy azt egy kiesés ellen menekülő csapattól megszokhattuk, a WBA-játékosok esetében sem kell kiugró támadóstatisztikákat keresni, de ettől függetlenül a 80%-os passzhatékonyság – amit a hosszú átadások húznak le nagyon –, a 2,1 progresszív passza, a 0,59 kulcspassza, a 2,97 támadóharmadba-, és a 0,64 boxon belülre juttatott pontos átadása igencsak bizakodásra okot adó adatok a körülményekhez képest. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy van meccsenként 3,2 progresszív labdacipelése, 2,3 cselkísérlete 65%-os hatékonysággal, akkor már elég jól körbe is írtuk, hogy miért is mondható el az, hogy szinte minden támadáshoz van köze.

Ha eljut lövésig, akkor az többségében a boxon kívülről jön – 20,9 méter az átlaga – ebből is következik, hogy elég alacsony minőségűek a kísérletei (0,06 NPxG/Sh). Nem is sok esetben talál kaput, mindössze 23%-os a sikerességi mutatója, bár, ha azt vesszük alapul, hogy amikor mégis sikerrel jár, akkor minden harmadik alkalommal gólt is szerez.

A szezonon belül látványosan fejlődik a védekezése, azon belül is a szerelések terén lesz egyre hatékonyabb (már 69%), valamint a védekező jellegű párharcok során is egyre magabiztosabb és jobban tudja, mikor mit kell tennie, vagy épp hova kell helyezkednie. Ugyanez igaz a presszing képességeire is, ahol a fedezőárnyék és a passzsávok lezárása kapcsán is érzékelhető a javulás nála. Noha még nem a leghatékonyabb a nyomásgyakorlásokban (28%), de a semleges harmadban már sokkalta inkább az (34%) és számára az a leginkább fontos terület, mert ott kell igazán zavart okoznia az építkező ellenféllel szemben.

(X) Unibet-odds Anglia csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 1,60

 

U21 Eb tehetségek - Gallagher


 

PORTUGÁLIA – PEDRO GONCALVES

Nehéz lett volna nem őt választani, hiszen a Sporting CP és a portugál liga jelenlegi legjobb játékosa. Az előző nyár egyik legjobb üzlete volt, s neki már nem biztos, hogy kell ez a válogatottszereplés, hogy nagy legyen iránta az érdeklődés, de mindenképpen emelhet valamit az ázsióján, ha itt is letenné a névjegyét.

Az eddigi 21 bajnokiján 15 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, azonban mindezt 5,12 xG értékre hozta össze, ami tipikus agyeldobós statisztikai mutató. Ez valami olyan, ami szinte fenntarthatatlan hosszú ideig, szezonokon át, főleg, hogy a lövései átlagosan csak 0,10 NPxG/Sh értékűek és 17,7 méterről érkeznek (2,3/90). Hiába az 50%-os kaput találási hatékonysága, már az is sokat mond, hogy a góljait átlagosan csak 12,3 méterről lövi.

A párharcok és főleg a cselek egy kritikus pont a jelenlegi szerepvállalásában, mert nem elég, hogy túlzásba esik velük olykor, de még csak nem is hatékony. A támadópárharcainak csak a 39%-át tudja megnyerni, cselek esetében ez ugyan 45%, de a támadóharmadon belül már csak 33%, ami igen pocsék, főleg annak fényében, hogy meccsenként 3,4 alkalommal próbálkozik, 1,8-szor az ellenfél harmadában. Ez nagyobb részben gyakorol hatást a 8,5 eladott labdájára, mint az átadásai.

A passzjátéka „csak” 76%-os hatékonysággal bír, de ez abból is következik, hogy javarészt az ellenfél térfelén kapja meg a játékszert, ott pedig ugye alapvetően sincs könnyű dolga. A meccsenként 1,68 kulcspassza, a 2,04 boxon belülre juttatott pontos átadása, valamint a 3,42 progresszív passza jól jelzi, hogy a kockázatos átadásokkal is bátran próbálkozik. A kilencven percre kivetített 1,39 helyzet kreálása is igazán magáért beszél, viszont itt már jelentkezik a társak jelentősége is, mert bár van négy asszisztja, a 9,06 xA, kicsit többre predesztinálná őt.

A presszingben ő lép fel a csatár mellé, ezáltal a passzsávok lezárása a fő feladata, de a lecsorgó labdákat jól szedi össze a hibára késztetett védők mellett is. Meglepően sok szerelési kísérlete van, mert védekezés címén is megy, hajt és látszik, komolyan beleteszi a munkát ebbe is.

(X) Unibet-odds Portugália csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 2,50

 


 

SVÁJC – TONI DOMGJONI

A horvát születésű védekező középpályás 2009 óta az FC Zürich játékosa, s már a 100. mérkőzésén is túl van a felnőttek közt. Több helyi portálnál is úgy számolnak vele, hogy könnyen lehet ez az utolsó szezonja odahaza, mert van pár Bundesliga-csapat, amely figyelemmel követi a játékát. Megmutatta már magát a nemzetközi porondon – gólt is szerzett –, most pedig itt az újabb esély számára villantani.

Massimo Rizzo – az elődjeihez képest – egy sokkal szabadabb szerepet talált ki neki, amiben végképp otthonosan mozog. Bár továbbra is a jobb oldali „hatos” feladatait végzi el védekezésbe, de sokkal bátrabban elhagyhatja a posztját. Ő lép vissza a védők vonalába, hogy segítse a labdakihozatalokat. A védőharmadban a támadópárharcai 82%-át megnyeri, ebből kifolyólag nagyon tetszetős adat az is, hogy mindössze 0,82 labdát ad el a saját térfelén, s összesen is csak 4,1 a meccsátlaga. A 84%-os passzhatékonysága nem kiemelkedő, de a meccsenkénti 7,4 progresszív passza, valamint a 4,7 támadóharmadba juttatott átadása már sokat elárul a játékstílusáról.

Nem ér fel túl sokszor a kapu elé, így a támadóharmadon belül nem is valami aktív. Noha került a neve mellé három gól és két assziszt, de sem a lövések terén, sem a helyzetkialakításokban nem tőle várják azt, hogy megváltsa a világot. Többnyire távoli átlövésekkel próbálkozik felállt védelem ellen, de nagyon pocsék arányban talál kaput.

Ezzel szemben viszony a védekezése az magáért beszél. A párharcainak 68%-át megnyeri, amit, ha szétbontunk és csak azon védekező párharcait vesszük alapul – amik nem a levegőben zajlanak –, akkor ez a szám 76%-ra emelkedik. A meccsenkénti 3,2 szerelése (72%), a 7,3 labdaszerzése és a 3,2 lefülelt átadása igazán jól mutatnak a statisztikai lapján. A 0,88 szabálytalansága pedig azt is elmondja, hogy a védekező játéka nem csak hatékony, de nagyon „tiszta” is, ami valódi értékké teszi őt a csapata számára.

(X) Unibet-odds Svájc csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 12,00

 


Fotók: Getty Images

Hírnevet hozhat nekik az U21 Európa-bajnokság – I. rész

Írj hozzászólást