Hírnevet hozhat nekik az U21 Európa-bajnokság – I. rész

A magyar–szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokság március 24-én veszi kezdetét, de előtte még elhoztuk nektek egy két részes sorozatban mindegyik nemzet egy-egy játékosát, akire érdemes lesz figyelni a tornán. A fiatalok kapcsán egy kis scout reportra hajazó elmélkedést olvashattok, hogy milyen futballisták is ők a klubcsapataikban, ami jó alapot adhat arra, hogy mire lehet számítani tőlük a torna során. Az első részben az A és a B csoport nyolc együttese kerül sorra.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

 

NÉMETORSZÁG – RIDLE BAKU

A kongói felmenőkkel rendelkező jobbhátvéd egy, a karrierje szempontjából is remeknek bizonyult döntéssel az előző nyáron csatlakozott a VfL Wolfsburg együtteséhez, amelynek rögtön alapembere és egyik meghatározó karaktere lett. Oliver Glasner mester nem győzi dicsérni a 22 éves játékost, aki meg is érdemli a pozitív jelzőket, mert ligaszinten is kiemelkedően teljesít.

A „farkasok” egyik legfontosabb labdavesztés utáni praktikája a letámadás, amivel hibára kényszerítik az ellenfelet és gyorsan visszaszerzik a játékszert. Baku remekül helyez nyomást az ellenfelekre, sőt a passzsávok lezárását is kiválóan megtanulta (5,32 labdaszerzés, ebből 1,52 az ellenfél térfelén).  A 31%-os hatékonyság, illetve a ligaszinten elitbe tartozó kierőszakolt labdaeladások mellett a védekező párharcok több mint felét megnyeri és a szereléseinek a közel kétharmada is sikeres (3,4/90 – 65%). 

A passzjátéka nagyon rendben van (81%), de a passzai átlagban 20 méteresek, ami a posztján a legmagasabb érték. Rendkívül progresszív ilyen téren (4,39/90) – ahogy labdacipelésekben is (4,86/90) –, mert 2,5 átadása van a támadóharmadba, 1,60 a büntetőterületen belülre, s ezt még az 1,32 kulcspassza is jól visszaadja. Igaz, hogy csak négy assziszt került a neve mellé, de a várható értéke már tíz felett jár, ami jól bizonyítja, hogy a beadásai valóban mesteriek, s nem csak a semminek szól a 37%-os hatékonyság 3,4 kísérletből.

Nagyon jól látja át a körülmények adta lehetőségét, amiből következtet és csak akkor cselez, ha a sikeresség esélye elég nagy. A támadóharmadban csak 1,2 csellel próbálkozik, de a 87%-os hatékonyság őt igazolja. Jól érzékeli, hogy hol tudna a társak számára helyzetet kialakítani legyen szó beadásokról – Weghorst tökéletes célpont ehhez – vagy a földön történtő passzjátékról, mert az ún. playmaking képességei kiemelik őt a posztján lévők közül. A kontrák során akár a kezdeményező – aki indítja – akár a célpont szerepét is betöltheti, mert tud mit kezdeni az adott szituációval a higgadt, érett, jó döntéshozóképességeivel.

(X) Unibet-odds Németország csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 1,85

 

 

U21-es Eb tehetségek - Baku


 

HOLLANDIA – NOA LANG

Jelenleg csak kölcsönben szerepel az FC Bruges együttesében, de már biztos, hogy végleg megvásárolja őt a belga bajnoki címvédő az AFC Ajax együttesétől. A suriname-i felmenőkkel rendelkező szélső számára nagyon bejött a váltás, mert esélye van a belga élvonal legjobbja díjat is elhódítani.

Ha meg kellene mondani, hogy mi is a legfőbb erénye, akkor bajba kerül az ember, mert kiválóan fejez be, remekül alakít ki helyzetet, ördögien cselez és elképesztően jól illeszkedik a tranzíciós játékokba, egyszóval támadásban nagyon sokoldalú tehetség ő, így javarészt ezt is kell esetében górcső alá venni.

Meccsenként 2,1 lövés jegyez, ami a legtöbb a ligában, bár nem a leghatékonyabb, mert a próbálkozásai több mint fele vagy nem talál kaput, vagy blokkolják. Ez azért negatívum, mert a 0,16 NPxG/St mutató azt jelzi, hogy magas minőségűek a lövései, s ebből is következik, hogyha kaput talál akkor viszont 40%-ban gólt is szerez (35 kaput találó lövés – 14 gól). 

A maga 1,19-es sikeres kulcspasszátlagával ligaelitnek számít, amihez hozzátehetünk egy meccsenkénti 5,2 cselkísérletet 59%-os hatékonysággal, ami meg is alapozza, hogy mennyire jó helyzetkialakító, akár magának akár a társakról legyen szó. Bátran vállalja fel az egy az egy elleni párharcok, és kiválóan találja meg az üres területeket a beinduló társak előtt. Ez pedig vissza is köszön abban, hogy minden sorozatot figyelembe véve már tíz gólpasszt jegyez.

Nagyon jól vált irányt és a robbanékonysága, valamint sebessége is kiemelkedő. Ezek együttesének is köszönhető, hogy a kontratámadások során ő az egyik legtöbbet keresett célpont. Ő maga nem szerez sok labdát (1,48/90 ebből 0,95 az ellenfél térfelén), de a zavaró mozgásokat jól végzi és a passzsávokat le tudja zárni, ami alapja a hibára késztetésnek. A lecsorgókra szinte rárepül, és azonnal tudja mit kell, ha nem tud megindulni vagy passzolni, akkor rendszeresen harcol ki szabálytalanságot.

(X) Unibet-odds Hollandia csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 2,05

 

U21-es Eb tehetségek - Lang


 

ROMÁNIA – ALEXANDRU MATAN

Az Adrian Mutu irányította együttese nagyon nagy mértékben hazai játékosokra épül, s Matan is ide tartozott nem is oly régen még, de idő közben az MLS-ben szereplő – nem mellesleg bajnoki címvédő – Columbus Crew játékosa lett, ahová az Eb után csatlakozik.

A Viitorul középpályása már a 2017-es és a 2019-es tornán is kerettag volt, de akkor még csak epizódszerep jutott számára, idén viszont alapemberként lehet számolni vele. Csapatszinten ez már a második szezonja, amikor rendszeresen a kezdőben kap helyet, s noha a román élvonal nem a legmagasabb szintet képviseli, ő csapata egyik konstans jó teljesítményt hozó játékosa.

Idén egy gólja és öt asszisztja van, de emellé meccsenként egy helyzetet is kreál a társaknak, amit már rajta kívül álló okokból kevésszer váltanak gólra. Kilencven percre kivetítve közel egy kulcspasszt jegyez, valamint a boxon belülre juttatott passzokat illetően vezeti a csapaton belüli rangsort. Emellett egy egész jól kinéző 84%-os passzhatékonysággal rendelkezik, mely megalapozza azt, hogy hátulról is tudjon szervezni.

A sebessége rendben van, kellően agilis és mozgékony ahhoz, hogy a cseleket el tudja adni (5,8/90 – 67%-os hatékonyság). Nagyon jól lát a pályán, remek érzéke van az üres területekbe való beindításokhoz, de amennyi előnye van ebből, annyi hátrány is, mert a kilencven percre kivetített hét feletti labdaeladás nem mutat jól a neve mellett, már pedig azok közül sok ezekből adódik, hogy túl progresszív a felfogása.

Cserébe viszont szépen fejlődik a védekezése is, idén már csaknem két labdaszerzést átlagol, ebből az egyik rendszerint az ellenfél térfelén történik, amiből a tranzíciós játékot is el tudja indítani. A lövésekkel még hadilábon áll, nem választ jó minőségű pozíciókat a kísérleteihez, rendszerint a boksz bal oldalából próbálkozik, de mindössze 0,09 NPxG/Sh értékkel, ami bántóan alacsony. 

(X) Unibet-odds Németország csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 15,00

 


 

MAGYARORSZÁG – BALOGH BOTOND

Gera Zoltán még az utolsó pillanatban is kellett módosítson a keretén, bár ez azt a kérdéskört nem változtatta meg, hogy az idén már a Parma felnőtt csapatában is bemutatkozó hátvédről legyen szó a következőkben.

A két Serie A és az egy Coppa Italia mérkőzés közel sem tud nagy mintát szolgáltatni, de a Primavera csapatban látottak alapján már némileg jobban meg lehet ítélni a „sonkások” védőjét, hogy milyen szintet is képvisel. Idén már többet szerepel a felnőtt keretben, így nincs nagy meccsszáma a tartalékok közt, valamint egy kisebb sérülés is hátráltatta, de a jövő egyik alapembere lehet belőle.

A még mindig csak 18 éves belsővédő a maga 189 centiméteres magasságával egy tipikus „légvédelemi fegyver”, amit ki is használ, mert a légi párharcok az egyik fő erénye, sokat vállal és jó hatékonysággal meg is nyeri ezeket. A saját korosztályában párharcerős még olasz színtéren is, de a felnőttek közt is remek produktummal jelentkezett ilyen téren. A szerelései kellően kemények, de általában nem mennek túl a határon, az úgynevezett „tiszteletet parancsoló” szinten mozognak.

Pontrúgásoknál mindkét kapu előtt számolni kell vele, mert ha nem is robbanékony, de jól érzi meg azt a pillanatot, amikor oda kell tegye magát, legyen szó blokkról, vagy épp az ellenfél boxán belül egy lecsorgóról, amire lecsaphat.

Labdabiztos, aki jól bánik a játékszerrel, ha nála van és jól passzol, amihez hozzátartozik az is, hogy a Primavera csapatban ő a védősor progresszívebb tagja, aki a felpasszokért, és a labdacipelésekért is felel több esetben. Valószínűleg ezt vissza fogjuk kapni ezúttal is, mert tőle várható az a progresszivitás, megteremti a kapcsolatot a sorok közt a labdakihozatalok során.

Még mindig nagyon fiatal és sokat kell fejlődnie, de már maga a tény, hogy egy topligás csapat elvitte és hogy ott esélyt kapott – még ha csak a sérülések okán is – mindenképp bizakodásra ad okot. A kinti sajtó is nagy jövőt jósol neki.

(X) Unibet-odds Magyarország csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 17,00

 

U21-es Eb tehetségek - Balogh


 

CSEHORSZÁG – MICHAL SADÍLEK

A cseh csapat a biztos védekezésre épített már a selejtezők során is, aminek egyik legfontosabb embere a PSV Eindhoven ifjú középpályás tehetsége, aki az idei szezont a Slovan Liberec együttesénél tölti kölcsönben. Idén már a nemzetközi porondon is megmutatta magát, a nem épp dicsőséges Európa-liga-szereplés során egy asszisztot azért feljegyeztek a neve mellé, de nem tudott ő sem kitűnni a tükörsimán kieső együttesből.

A posztját illetően a „hatos” szerepkör illik a képességeihez és a stílusához leginkább, de képes befutni az egész pályát. Esetében ki kell emelni az intelligenciát, amit a labdarúgás kapcsán kell érteni, mert rendkívüli módon tisztában van azzal, hogy mi történik körülötte. Képes vezényelni a társakat, ha szükséges jól látja át az adott körülményeket, ami taktikai érettséget is ad számára, ami olykor szabálytalanság formájában, máskor meg a játék tempó gyorsításában/lassításában mutatkozik meg. 

A liberecieknél kevésbé domborodik ki, hogy ő egyfajta mélységi irányító, akinek a hosszú indításai a fő fegyverei, de itt sokkal inkább a védekezésre kell fókuszáljon, amiben egyre magasabb szintre emeli a játékai egyes elemeit.

Annak ellenére, hogy nem épp prototipikus méretei vannak védekező középpályáshoz mérten eléggé párharcerős – no nem a levegőben, hisz csak 169 centi –, de az 5,4 labdaszerzése, melyből 1,47 az ellenfél térfelén történik jól mutatja, hogy el tudja látni a feladatát. Meccsenként 3,5 szerelése van, emellé pedig a lecsorgókat is jól gyűjti össze, köszönhetően a harciasságának, mert a testi adottságai ellenére sem hagyja elnyomni magát.

Mikor előrébb mehet és közelebb kerül az ellenfél kapujához, akkor ott is képes a kreatív tulajdonságait megvillantani. Igaz, hogy csak egyetlen assziszt került a neve mellé, de 3,2 xA értéket hozott már össze, valamint a 0,54 kulcspassz is jól mutat kilencven percre kivetítve. Ha ő maga kísérletezik lövéssel, akkor az többségében a boxon kívülről jön, bár a kaput onnan is jó arányban eltalálja.

(X) Unibet-odds Csehország csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 17,00

 


 

OLASZORSZÁG – DAVIDE FRATTESI

Paolo Nicolato szövetségi kapitány nem panaszkodhat, mert egy igazán erős keretet rakhatott össze, amelynek talán a középpálya lesz a legnagyobb erőssége. Sandro Tonali mellett jó eséllyel a Sassuolo üdvöskéje, Frattesi lehet rendszeresen ott a kezdőben, ahogy teszi azt az idei kölcsönszezonjában a Serie B-ben feljutásért harcban lévő AC Monza együttesében is.

Klubcsapatában a jobb oldali „nyolcas” szerepét tölti be, az ő feladata a vonalak közt megtalálni az üres területeket ott elkérni a labdákat és a szélső vagy a csatár megjátszani. A kilencven percre kivetített 0,85 kulcspassza, valamint a 2,3 boxon belülre juttatott pontos átadása jól visszaadja, hogy képes a támadásokat nagyban segíteni, még akkor is, ha ez nem azonnali gólpasszokban jelenik meg, mert abból csak egy van neki idén (pedig a várható értéke az 3,95). Az, hogy a kockázatos átadások ellenére is 85%-os a passzhatékonysága, az már csak a ráadás az esetében.

Saját magának nem sok lehetőséget alakít ki, ő többnyire a pontrúgások utáni lecsorgókat lövi kapura, de persze a második hullámban való érkezésben azért kellően jól képzett, ebből pedig meg is vannak a góljai – az ötből három s így született. Kísérleteinek több mint a fele a boxon kívülről jön, keveset is talál kaput (38%) és persze a minőségük is elég alacsony (0,09 NPxG/Sh).

Természetesen akad védekező feladata is. Kiveszi a részét a presszingből, ami bár nem túl intenzív, de a semleges harmadban már azért komolyabban veszik, ez pedig középen az ő felelőssége. A földön kellően párharcerős védekezés terén, s jó arányban le is tudja hozni ezeket (69%). A meccsenkénti 2,7 szerelése is alátámasztja ezt. Jól lesi le a passzokat és kellően robbanékony, hogy oda is érjen ezekre, ebből is fakad, hogy 2,8 labdaszerzés kerül a neve mellé, melyből 0,96 az ellenfél térfelén jön össze számára.

(X) Unibet-odds Olaszország csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 2,60

 


 

SZLOVÉNIA – TIMI MAX ELSNIK

A társházigazda az esélytelenek nyugalmával várhatja a küzdelmeket és nem is volt könnyű egy játékost kiemelni, de a csapatkapitányra talán némileg érdemes lesz figyelni. A hazai bajnokság listavezetőjénél az Olimpija Ljubljana együttesében is ő viseli a karszalagot, ami 22 évesen nem sokaknak adatik meg, így joggal gondolhatjuk, hogy ha más nem is, akkor ő egy igazi vezéregyéniség, s ez valóban így is van.

Akár 3-5-2-ben, akár 4-2-3-1-ben áll fel a fővárosi gárda, neki a támadó szellemű középpályásként a játékszervezése és a csatárok helyzetbe hozása az egyik feladata. Jól lát a pályán, amit főleg akkor tud kihasználni, ha labdaszerzés után a rendezetlen védelemre ronthat rá. Ilyen szituációkban rendszeresen hoz jó döntést, hogy az adódó lehetőség végén lőjön vagy passzoljon.

Ha már passz, akkor jegyezzük fel, hogy 86%-os a hatékonysága, ami a kissé kockázatkerülő stílusából is fakad, mert sok esetben inkább egy csel után passzol, mikor már könnyebbé tette magának a megvalósítás lehetőségét. Ezt persze okkal teszi így, hiszen meccsenként 5,4 cselkísérletet átlagol 69%-os sikerességgel, ami elég önbizalommal látja el, hogy bármikor megmerje húzni ezeket.

A lövések az egyik gyenge pontja, mert nem elég, hogy a posztjához képest keveset próbálkozik (1,44/90) még messziről is teszi ezt – átlagosan 21,4 méterről – és a 31%-os kaput találó mutató sem érdemel dicséretet. Ezekből is következik, hogy mindössze két gólja van idén, azok közül is az egyik egy boxon belüli lövésből született.

Nagyon sok párharcot vállal, melynek több mint a fele védekező jellegű, de ennek meg van az oka. Ez nem más, minthogy a másik feladata, a presszingben való részvétel, mert rendszerint ő mozog ki a bal oldalra nyomást helyezni az ellenfélre. Nagyon sokszor igyekszik egy az egy elleni helyzetbe kerülni, mert ezek során a legjobb védekezők közt tartják számon a ligában.

(X) Unibet-odds Szlovénia csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 21,00

 

U21-es Eb tehetségek - Elsnik


 

SPANYOLORSZÁG – MARTÍN ZUBIMENDI

A címvédő kerete elég sok nagy névvel van teletűzdelve, mégis egy olyan játékosra is kell figyelni, aki a kevésbé látványos dolgokat fogja elvégezni, viszont azt elképesztő teherbírással és munkamorállal. A Real Sociedad egyik ékköve, aki megteremti az esélyt a támadók csillogásának, s aki a modernkor védekezőközéppályás egyik prototípusa lett már 22 éves korára.

Imanol Alguacil 4-3-3-as rendszerében a „hatos” posztján játszik, akinek a semleges harmad csaknem teljes egészében vöröslik a hőtérképe annyira sok helyen felbukkan. Nagyon ritkán tűnik fel a támadóharmadban, ami azért is van, mert neki a labdák elosztása és a védekezés a fő feladata. A labdakihozatalok során nem lép vissza a védelembe, hanem sok mozgással játssza magát üresre vagy vonja magára a támadó figyelmét, amivel valaki üressé válik egy társa. Ennek ellenére a labdacipelései (5,62/90) és a progresszív passzai is (4,02/90) szép számban összejönnek, mert soka kéri a játékszert.

A passzhatékonysága 90%-os, ami azért is értékes, mert a támadóharmadba is sokszor eljuttatja a játékszert (5,22). Ő az újrakezdések alfája, aki a semleges harmadban helyezkedve mindig megjátszható, így, ha az egyik oldalon elhal a támadás rajta keresztül a másik oldalon azonnal lehet próbálkozni az üres területeken. Nagyon jól áll ellen a pressziónak, nem jön zavarba, ha nyomás alá helyezik, ami különösen fontos az ő posztján és az ő feladataihoz.

Nagyon magas taktikai intelligenciával rendelkezik, jól méri fel a helyzetet, amiből jól következtet arra, hogy mi fog történni. Azon felül, hogy az ő felelőssége a tranzíciós játékok megállítása, hogy ne tudják lerohanni a rendezetlen védelmet, a kilépő védők helyét is neki kell átvenni, amikor a szükség úgy hozza. Az ő feladata a csapat egyensúlyban tartása, hogy ne legyen „féloldalas” az alakzat. Az 5,9 labdaszerzése, valamint a 2,8 szerelése 62%-os hatékonysággal nagyon jól mutatják, hogy rendszerint tudja hol kell legyen és mit kell csináljon.

(X) Unibet-odds Spanyolország csoportgyőzelmére a cikk megjelenésekor: 1,50


A cikksorozat első része:

Hírnevet hozhat nekik az U21 Európa-bajnokság – II. rész 

 

A csapatok  keretei:


Fotók: Getty Images

Írj hozzászólást