Hogyan lehet 36 évesen is Luka Modric a Real Madrid „királya”?

Napjaink labdarúgói annyiban mindenképp különböznek a 70-es, 80-as, 90-es évek játékosaitól, hogy sokkal tudatosabbak élik az életüket. A fejlett tudományt kihasználva odafigyelnek fizikai és mentális állapotukra. Ennek köszönhető, hogy több labdarúgó (Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Luka Modric) a negyvenhez közeledve is képes a legmagasabb szinten minőségi teljesítményre.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A labdarúgást számos sztereotípia veszi körül. Ezek közül az egyik, hogy egy profi labdarúgó érdemi pályafutása harmincéves kora környékéig tart. A sportoló ekkor van teljesítőképessége csúcsán, onnantól már csökken a maximálisan leadható teljesítménye és annak minősége. Az általánosnak vett tézis két fontosabb tényezőből táplálkozik. Ezek egyike a futball zsúfolt versenynaptára. A játékosoknak a nemzeti bajnokságok mellett a hazai és a nemzetközi kupasorozatokban is teljesíteniük kell – arról nem is beszélve, hogy bőven akadnak olyanok, akiknek válogatott elfoglaltságuk is van. És akkor ott vannak még az edzések, a felkészülési időszakok és az utazások. 

A másik tényező a 70-es, 80-as, 90-es évek labdarúgóinak életmódjából indul ki. Azokból az évtizedekből, amikor a futballisták gyakorlatilag rock sztárokat megszégyenítő életmódot folytattak.

A 70-es évek holland legendája, Johan Cruyff a foci mellett cigarettázott. És a munkamorálján is lett volna mit javítani: az Ajaxnál nem egyszer fordult elő, hogy az erdei futóedzés során elbújt az erdőbe, társaihoz pedig csak az utolsó körben csatlakozott. Diego Maradona pezsgővel és kokainnal feldobott nápolyi éjszakái pedig csak egy kósza megjegyzésként álljanak itt.

Ha a visszavonulás témakörét tág perspektívából nézzük, akkor elmondhatjuk, a labdarúgóknál a jelentős fizikai (és mentális) terhelés következtében az izmok és az ízületek „elhasználódnak”, csökken a terhelhetőség, a gyorsaság, e nélkül pedig nehéz lépést tartani a „száguldó” sportággal. A végső döntés, a visszavonulás mögött azért így is számos ok állhat:

               a leggyakoribb indok a sérülés. Lábtörés, térdszalag-szakadás után sokan már nem képesek visszatérni a pályára. Vagy, ha igen, játékuk elmarad a korábbi színvonaltól.

  • Szintén előfordul a fizikai teljesítőképesség jelentős mértékű csökkenése. Konyhanyelven: a harmincas éveiben járó játékos nehezen tartja a lépést a fiatalokkal.
  • De az is megemlítendő, hogy vannak, akik azért döntenek a befejezés mellett, mert több időt szeretnének tölteni a családjukkal.

 

Tovább a csúcson

Napjaink labdarúgói annyiban bizonyosan különböznek a 70-es, 80-as, 90-es évek „rock sztárjaitól”, hogy sokkal tudatosabbak élik az életüket. Emellett pedig többen (Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Luka Modric, Zlatan Ibrahimovic) azért tudnak a negyvenedik évükhöz közeledve is a csúcson maradni, mert sokkal nagyobb mértékben támaszkodnak a fejlett tudományra. A két tényező együtthatásának köszönhetően kitolódik a focisták visszavonulásának ideje, több időt tudnak a legmagasabb szinten tölteni, ráadásul anyagilag is jól járnak.

A Manchester United játékosa, Cristiano Ronaldo a XXI. századi, professzionális sportember „mintapéldánya”. A portugál játékos nemcsak a pályán, de azon kívül is példamutató életet él. Nagyon odafigyel az étkezésre. Külön dietetikussal dolgozik, akinek tanácsára hatszor esik kisebb adagokat egy nap, vagy három-négy óránként fogyaszt valamit.

Különösen sokat fogyaszt halat – főleg tengeri sügért, keszeget és kardhalat. Egyik kedvence a tradicionális portugál étel, a bacalhau á brás, ami tőkehal, hagyma, vékonyra szelt krumpli és tojás keveréke.

Étrendjének fontos része még a gyümölcs és a sovány fehérje. Étteremben pedig gyakran rendel steaket és salátát – azonban mindent csak frissen eszik.

 

„Egyél rendszeresen. Ha rendszeresen edzel, fontos, hogy magasan tartsd az energiaszintedet, azért, hogy legyen miből táplálkozzon a tested a jobb teljesítmény eléréséhez. (…) A hidratálás legalább ilyen fontos, de az egyik legnagyobb áldozat annak érdekében, hogy a lehető legjobb formában tartsd magad, az az, hogy kerülöd az alkoholt és a szénsavas italokat”

 

– mondta egyszer Cristiano Ronaldo a Goal.comnak.

 


 

Arról is beszélt, hogy a mentális tényezők legalább annyira fontosak, mint a fizikaiak. Alvásszakértő tanácsára ahelyett, hogy naponta egyben nyolc órát aludna, ötször kilencven percet alszik.

A portugál egyébként igyekszik szokásaival „megfertőzni” csapattársait. Jelenlegi csapatánál, a Manchester Unitednél – a The Sun értesülése szerint – meggyőzte a szakácsokat, hogy néhány fogással színesítsék a csapat menüjét. De egy, a csapathoz közeli forrás szerint a gesztus nem aratott osztatlan sikert. A keret nagy része ugyanis nem volt elragadtatva a változásoktól. A kardhal még csak-csak átment a rostán, de a társak a poliptól már kiakadtak.

És, ha már szó esett a 36 évesen még mindig a legmagasabb szinten teljesítő Cristiano Ronaldoról, akkor Lionel Messi sem maradhat ki a sorból. A 34 éves argentin labdarúgó még 2014-ben beszélt arról, hogy fizikai problémái vannak. Mi több, előfordult, hogy meccs előtt vagy után hánynia kellett. Végül Pep Guardiola tanácsára az olasz táplálkozási szakértőhöz, Giuliano Poserhez fordult, aki jelentősen változtatott az étrendjén. A szakember rögtön száműzte a sportoló életéből a lisztet és a cukrot.

 

„A cukor a legrosszabb az izmoknak. Annál jobb, minél tovább tud távol maradni a cukroktól. A finomított lisztek szinten nagy problémát jelentenek, manapság ugyanis nehéz szennyezetlen búzát találni”

 

– mesélte korábban Poser a Mundo Deportivónak.

A cukor és a liszt tehát eltűnt Messi étrendjéből, helyükre érkezett a sovány fehérje, a teljes kiőrlésű gabona, az olívaolaj, a friss gyümölcs és zöldség. És persze a rengeteg víz fogyasztása. Ahogy Ronaldo, úgy Messi figyelmét is felhívták, kerülje a kicsapongó életet és az alkoholfogyasztást.

 


 

36 évesen is a Real Madrid királya

A tudatos életmód és a fejlett tudomány igénybevétele mellett fontos tényező a gondolkodásmód is. Az, hogy Lionel Messi, Cristiano Ronaldo vagy épp a 36 éves Luka Modric minden döntésével, tettével a szakmája által elvárt magas igényeknek próbál megfelelni.

 

„Luka esetét nagyon egyszerű elmagyarázni. Szereti a foglalkozását, a munkájának él. Ismerek számos játékost, akik fiatalabbak, mint Modric, de úgy néznek ki, mint a veteránok. Egyszerűen azért, mert nem voltak olyan profik, mint Luka volt. Minden értelemben – legyen az az edzés, a regeneráció, az étkezés – elmondható, hogy nagyon odafigyel magára. Amikor valaki így viselkedik, mint Modric, akkor nem meglepő, hogy 36 évesen is úgy játszik, mintha 28 éves lenne. És még mindig van benne pár év a legmagasabb szinten, erről meg vagyok győződve”

 

– ezt Pedrag Mijatovics a Real Madrid egykori játékosa, majd sportigazgatója nyilatkozta a futballistáról a The Athleticnek.

A horvát labdarúgó az előző év nyarán külön engedéllyel kihagyta válogatottjának mérkőzéseit, azért, hogy az előszezonban a lehető legjobb formába kerüljön. Némileg változtatott az életmódján, az étkezésén és az edzési szokásain. A cél pedig Modric esetében is egyértelmű:

minél tovább a legmagasabb szinten teljesíteni.

 

MEGEMELT ODDSOK A FERENCVÁROS – REAL BETIS TALÁLKOZÓRA

1,35 1,65 – A Ferencváros gólt szerez

1,68 1,80 – 2,5-nél több gól lesz a mérkőzésen

3,35 4,00 – Ryan Mmae betalál

 

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Európa Liga/Ferencváros – Real Betis útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj nemzetközi piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást