Honvéd – nem Kispesten, hanem a Karib-tenger partján

Közhelyesen hangzik, de attól még igaz, hogy a futballvilágban a leghihetetlenebb dolgok is megtörténhetnek. A karibi törpeállam, Grenada (nem tévesztendő össze a kedvelt spanyolországi turisztikai célponttal, Granadával) fővárosában, St. George’s-ban 1957 óta létezik egy Honved FC elnevezésű futballklub, amely az egzotikus ország focistapalántáinak egy részét is neveli – légvonalban körülbelül 8400 kilométerre a „nagy testvér” otthonától, a Bozsik Arénától. Ismerjük meg –az egyébként zöld-fehér – csapat kialakulásának nem mindennapi történetét és helyét Grenada jelenlegi futballjában.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

1956. november 22-én, tehát a forradalmi események után nem sokkal a Budapesti Honvéd SE Spanyolországban az Athletic Bilbao ellen játszott BEK-nyolcaddöntőt, amit 3-2-re elvesztett. A visszavágóra Brüsszelben került sor, mivel a magyar fővárosban a bizonytalan helyzet miatt nem rendezhették meg a mérkőzést. A 3-3-as döntetlen a Honvéd kiesését jelentette az európai kupaporondról, a csapat azonban nem tért haza a BEK-álmoktól való búcsú után az országban uralkodó állapotok miatt. Egy – a magyar államvezetés által nem engedélyezett – dél-amerikai túrára várták őket, amire Sándor Károllyal, Grosics Gyulával, Szusza Ferenccel és Lantos Mihállyal kiegészülve utaztak el.

 

Otthon fenyegetettség, Brazíliában pazar fogadtatás

Magyarországon a pártállami akarattal való szembenállás miatt valószínűleg retorziók vártak volna a játékosokra, Brazíliában viszont pompás fogadtatásban volt részük, amit emlékezetes élményeket adó focival háláltak meg: az ország futballjának egyik legnagyobb csillaga, Pelé úgy emlékezett vissza később, hogy hatalmas élmény volt számára gyerekként a zseniális magyarok játékában gyönyörködni.

 

 

A mérkőzéssorozat első összecsapásán a Honvéd ugyan 6-4-es vereséget szenvedett a Flamengótól (a magyar játékosok számára szokatlan, több, mint 40 fokos hőségben), a Botafogo ellen viszont már 4-2-es győzelmet aratott.

A turné nemcsak a futballrajongókat érdekelte, hanem társadalmi fontosságúvá is vált: a Honvéd futballistáit még a riói püspök is megáldotta. A túra híre egy kis, több szigetből álló karibi országba, a Kolumbusz Kristóf által 1498-ban felfedezett Grenadába is eljutott, ahol egy futballszerető társaság úgy döntött, hogy a világszerte csodált focit mutató magyar klub nevét felvéve alapít sportegyesületet: így született meg a mindössze kétharmad Budapest területű, és bő százezres lakosságú közép-amerikai országban a Honved Sports Club. A csapat a nyolcvanas években élte fénykorát, az akkori sikercsapat tagjai, ahogy azt a korábbi években tették, valószínűleg a mai napig is összejárnak futballozni – mint Honved-öregfiúk.

 

A kispestiek „kistestvére” a grenadai másodosztályban

Ami az ország klubfutballját illeti, az első osztályú bajnokság neve Grenada Premier League, amelyben olyan frappáns nevű csapatok versengenek, mint a Hard Rock, a Paradise, a Super Strikers, vagy a Hurricanes SC. A Honved FC jelenleg nem ott, hanem a másodosztálynak megfelelő, regionális alapon több csoportból álló GFA Conference League-ben játszik. A világhálón nincs sok nyoma annak, hogy mik történnek a Super Honvednak is becézett klub háza táján, viszont a közösségi médiában jelen vannak, Facebook– és Instagram-oldaluk is van.

Ugyan nem sok esély mutatkozik rá, hogy a másodosztályú csapat játékosokat adjon a válogatottba, azonban, hogy teljes legyen a Grenada futballjáról alkotott képünk, érdemes megismerni az ország nemzeti csapatait is. FIFA-tagállamról beszélünk, amely az észak- és közép-amerikai országokat tömörítő CONCACAF-zónában szerepel.

 

Spice Girls és Spice Boys

A férfiválogatott beceneve a Spice Boys, aminek még véletlenül sincs semmi köze a közelmúlt egyik legsikeresebb lányegyütteséhez (Spice Girls), hanem arra utal, hogy Grenadát „Fűszerszigetként” is szokás nevezni. A Spice Boys még nem kvalifikálta magát a világbajnokságra, de a Karibi Kupán már kétszer is ezüstérmet szerzett (1989-ben és 2008-ban). A FIFA-világranglistán jelenleg a 167. helyet foglalja el (210 tagország közül). Szövetségi kapitánya az idén januárban kinevezett kanadai Michael George Findlay, aki korábban hazája felnőtt- és utánpótlás-válogatottjainál, mint asszisztens dolgozott.

Grenada női válogatottal is rendelkezik, amely beceneve – a férfiakéból logikusan következően – teljesen megegyezik a már említett lányegyüttes elnevezésével. A Spice Girls nemzetközi porondon elért első sikerei még váratnak magukra: eddig még nem kerültek ki semmilyen rangos kontinentális vagy világversenyre. Az ország adottságait és futballéletét tekintve talán nem meglepő, hogy FIFA-világranglistán elfoglalt aktuális helyezése a 151., és csak 17 tagállam női válogatottját előzi meg.

Az 1924-ben alapított Grenadai Labdarúgó-Szövetség a minél sikeresebb futballjövőért dolgozik, legalábbis erre utal az, hogy mind a nők, mind a férfiak tekintetében hat utánpótlás-korosztályt versenyeztet (U20, U19, U17, U15, U14, U13). A következő futballgeneráció nevelését a Honved FC is kiemelt feladatának tartja: többek között az U15 és az U19 csapatainak edzői azon dolgoznak, hogy a budapesti névadó sportklub aranygenerációjának tagjai, Öcsi bácsiék az égi lelátókon a jövőben is örömüket leljék a meseszép karibi ország zöld-fehér Honvedjének játékában.

 

Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

5,50 – Manchester City

5,50 – Paris SG

6,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást