Hosszú álompályafutás követheti a villámrajtot – Pedri egy év alatt mindenkit meggyőzött

2019 szeptemberében az FC Barcelona öt plusz húszmillió euróért leigazolta a Las Palmas fiatal spanyol középpályását, Pedrit. Nevelőegyesületénél töltött egyéves kölcsönszerződése után a 17 esztendős játékos izgalommal várta az előtte lévő szezont a Camp Nouban, amely idény alatt csapata és hazája válogatottjának egyik meghatározó szereplőjévé lépett elő. Milyen tulajdonságok tették erre alkalmassá a fiatal játékost?

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az első barcelonai szezon

Pedri posztját és szerepkörét már barcelonai időszakának kezdetétől fogva a sokszínűség jellemezte. Az idény elején rendre támadóbb jellegű posztokon alkalmazta Ronald Koeman, így legtöbbször a 4-2-3-1-es rendszerben a bal oldali szélső, vagy a tízes posztokon fordult meg. A fiatal kora ellenére feltűnő játékintelligenciával rendelkező Pedri számára pedig jó választásnak tűnt a Barcelona: a sokpasszos, labdabirtoklásra épülő stílus következményeként a spanyol középpályás is rendre részese lett az akcióknak, aktívan közreműködhetett a helyzetkialakításokban.

A szezon folyamán aztán nem csak Pedri fejlődött rohamosan, de Koeman játékrendszere is alaposan megváltozott. A holland tréner egy háromvédős rendszerre váltott át, melynek középpályás tengelyében Pedri továbbra is bizalmat kapott. Talán ez a szisztéma hozhatta ki igazán az időközben a felnőttválogatottban is bemutatkozó játékos legjobb erényeit.

 

 

A sokoldalúság mintapéldánya

Mely csapat ne szeretne egy olyan középpályást, aki szinte minden szerepkörben hasznosan alkalmazható? A Barcelona pedig pont egy ilyen gyémántra lelt, ami még csiszolatlannak sem mondható.

Pedri kiemelkedően intelligensen mozog a pályán, ha labda nélküli játékról beszélünk.

Alapvetően a Barcelona (és a spanyol válogatottban szintúgy) középpályájának bal szélén játszik, így közvetlen kapcsolata van a szárnyvédővel/balhátvéddel és a bal oldali belsővédővel is. Pedri remekül tör be az előtte nyíló üres területekre, kreatív játékstílusának köszönhetően pedig akár ezekből a feltolt pozíciókból, akár mélységből képes szervezni a játékot és kulcspasszokat kiosztani. Bár alapvetően a rövid és könnyebben megoldható passzokat preferálja (ezáltal sokszor nem is annyira feltűnő a játéka a pályán) korához képest kiemelkedő helyzetfelismerésének köszönhetően a hosszú, több mint 30 méteres passzait is 80%-os pontossággal juttatja célba. Pedri a kulcspasszokat és az ellenfél büntetőterületére érkező passzokat tekintve is a legjobb öt játékos között szerepel a Barcelonában és bár a progresszív passzok tekintetében is jóval 100 felett járt a tavalyi LaLiga-szezonban, a leginkább feltűnő tulajdonsága, hogy kifejezetten szereti mélységben elkérni és az ellenfél kapuja felé vinni a labdát.

Önmagában ezek a profiltulajdonságok is lehetővé tennék, hogy egy meghatározóbb csapatban szerepet kapjon, azonban ennél jóval több rejlik az idén még mindig csak 18 éves játékos képességeinek tárházában. Pedri a védekezésben is csapata egyik legjobbja volt az elmúlt szezonban: a szerelésekben és labdaszerzésekben egyaránt dobogós helyezéseket ért el a klubon belül, ellene szabálytalankodtak negyedik legtöbb alkalommal az ellenfelek, a blokkolt passzokat tekintve pedig egyedül Jordi Alba volt nála eredményesebb. Mindemellett a Barcelona presszingjének talán ő az egyik legmeghatározóbb láncszeme, hiszen mind a nyomáshelyezési kísérletek (661), mind a sikeres presszingek (189) tekintetében első helyen szerepel csapatán belül. Utóbbi adatok is szépen alátámasztják, hogy mennyire strapabíró és fáradhatatlan játékosról beszélünk, hiszen első élvonalbeli szezonjában 52 mérkőzésen majdnem 3600 játékpercet kapott, a jelenleg is zajló Európa-bajnokságon szintén vitathatatlan kezdő és a tervek szerint az olimpiai játékokra is utazik a korosztályos spanyol válogatottal.

 


(X) Kattints ide, köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre akár 30%-kal megnövelt nyereményt!


 

Konklúzió: történelmi lehetőségek a láthatáron

Pedri nem csak azért tűnik nagyon nagy potenciállal rendelkező tehetségnek, mert bizonyos mutatókban jobb csapattársainál, hanem mert rendkívül alázatos játékos és korához képest példátlanul éretten focizik. Adottságai és elhivatottsága lehetővé teszik, hogy a pálya több pontján, változó szerepkörökben is olyan teljesítményt nyújtson akár a Barcelonában, akár a válogatottban, melyre mások karrierjük csúcsán (vagy még akkor sem) képesek. Emellett Pedri emberi oldala is rendkívül szerethető, láthatóan nem ragadta magával a jelentős médiafigyelem és az a tény, hogy a Barcelona és a spanyol válogatott stabil játékosa.

Bár Pedri nem a nagy múltú La Masia „produktuma”, mostanra talán elmondható, hogy ilyen fejlődési tempó mellett ki van kövezve számára az út ahhoz, hogy valamikor majd olyan meghatározó legendákhoz hasonlíthasák, mint Xavi vagy Andrés Iniesta. Azt, hogy ez így lesz-e és hogy Pedrinek valóban a csillagos ég szabhat-e határt, szerencsére jó pár évünk lesz még megtudni.

Írj hozzászólást