Hova igazol Németh Krisztián?

Németh Krisztián újra a klub nélküliek táborát erősíti. A 32 éves válogatott labdarúgónak pályafutása során talán utoljára van lehetősége Magyarországon kívül csapatot találnia magának. Ha valóban külföldön marad, akkor a Major League Soccer tűnik a legvalószínűbb állomáshelynek. Ebben a cikkben a különböző MLS-klubok vizsgálatán túl arra próbálok választ találni, hogy vajon melyik egyesülethez illene leginkább Németh játékstílusa.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az egykor csodagyereknek kikiáltott MTK-nevelés játékstílusa az évek során jelentős változáson ment át. Nem meglepő, hiszen a pályafutása elején kiemelkedően atletikus, mozgékony, agilis támadónak számított a győri születésű labdarúgó. Németh fizikális adottságai 32 éves korára azonban megváltoztak, hiszen rengeteg sérülésből kellett visszakapaszkodnia, illetve az idő múlása sem kedvezett az addig legfőképpen labdás és labda nélküli momentumokban dinamikára épülő játékstílusának.

 

Németh Krisztián és Fernando Torres

Amikor anno a liverpooli szurkolók Fernando Torreshez hasonlították Németh Krisztiánt, sokan csak legyintettek. Azonban ez az összehasonlítás kiállta az idő próbáját, nem feltétlenül a játékospályafutás sikeressége, vagy a játékminőség, sokkal inkább a karaktertípus vizsgálatának szempontjából. Nem elég, hogy fiatalabb korukban mind a ketten a sebességükre, fürgeségükre, illetve a kis területeken mutatott leleményességükre támaszkodtak, karrierjük végéhez közeledve a tizenhatoson belüli szituációk kezelésében, illetve az összegyűjtött tapasztalataikra támaszkodva képesek segíteni aktuális csapataikat.

 

Fernando Torres és Németh összehasonlítása nem ördögtől való. Bár Torres már visszavonult, pályafutásának végéhez közeledve hasonló momentumai voltak, mint amilyeneket látunk manapság Krisztiántól is


 

Ha a statisztikai mutatókra lecsupaszítva vizsgáljuk Németh közelmúltbeli teljesítményét, akkor egy rutinos csatár adatai rajzolódnak ki. A Sporting Kansas City szurkolóinak korábbi kedvence az utóbbi években meccseként átlagosan kevesebbszer vállal párharcot, azokat kisebb arányban nyeri meg, kevesebbszer ér labdába, kevesebb kulcspasszal jelentkezik, viszont nagyjából ugyanannyiszor kerül helyzetbe, ugyanannyiszor próbálkozik kapuralövéssel, mint pályafutása korai szakaszaiban.

 

Megint MLS?

Némethtel kapcsolatban az igazság az, hogy a csatárok tradicionális életútját követi, úgy alkalmazkodik adottságainak változásaihoz, hogy a lényeg megmaradjon: képes legyen helyzetbe kerülni. Ebből a szempontból nagyon érdekes kérdés az, hogy vajon merre viszi az útja, hiszen játékstílusa, illetve életkora miatt is speciális profillal rendelkezik. Ez a speciális profil véleményem szerint az MLS több csapatának is újra szimpatikus lehet.

 


Németh legutóbbi átigazolása ugyanis az MLS-be vezetett, ahol a későbbi bajnokcsapathoz, a Columbus Crew-hoz csatlakozott. Bár sok játékpercet nem kapott, az amerikai tudósítások alapján a csapat öltözőjében meghatározó személyiségnek, játékospályafutását figyelembe véve, veteránnak számított. A különböző amerikai sportokban ez a szerep nem ismeretlen, sőt. Kosárlabdában, amerikai futballban, illetve baseballban is majdnem minden csapat rendelkezik egy olyan idősebb játékossal, aki, ha másra nem is, de az öltöző összetartásáért felelős. Ha pedig be kell szállni játszani, akkor pedig a rutinos játékfelfogás könnyedséget, nyugodtságot és legfőképpen tudatosságot is hozhat a csapat játékába. Németh maga is elmondta, hogy szívesen folytatná karrierjét az Egyesült Államokban, így nyilatkozott a 37-szeres magyar válogatott támadó a jövőjét illetően a Nemzeti Sportnak:

 

„Szeretnék visszatérni az Egyesült Államokba . (…) Szabadon átigazolható vagyok, így bármikor aláírhatok, a helyzetemet egyedül az nehezíti, hogy a liga pénzügyi vitában áll a klubokkal. Türelmesnek kell lennem, amíg rendeződik a helyzet.”

 

A következőkben összefoglalom, mely MLS-együttesek számára lehetne jó döntés Németh Krisztián leigazolása.

 

Austin FC

A legnagyobb húzása a texasi csapatnak eddig Tomás Pochettino leigazolása volt. Az argentin támadó középpályás ún. designated player szerződést írt alá, és természetesen nagy reményeket fűznek a játékához.

Az Austin FC egyre közelebb kerül keretük összeállításának végéhez, hozzáadva néhány építőkockát a bajnokságon belülről és külföldről is. Alex Ring, Nick Lima és Matt Besler a csapat vezérei lesznek, hiszen ők hárman ismert játékosoknak számítanak az MLS-ben. Az említett Pochettinóval, Rodney Redesszel, Cecilio Domínguezzel és Jhohan Romanával belenyúltak a nemzetközi piac történéseibe is, és a hírek szerint még nagyobb aktivitás várható tőlük ezen a fronton.

Mivel egy minőségi irányító már van, már csak egy rutinos támadó hiányzik, aki ráadásul a mindenhonnan összeeszkábált keretben rutinos játékosként segíteni tudná a fiatalabbak fejlődését is. Németh Krisztián tökéletesen illene az Austin FC csapatába.

Az Unibet oddsa arra, hogy Németh az Austin FC-ben folytatja: 3,00


 

Chicago Fire

Az utóbbi napokban nem sok változás volt a Chicago csapatánál, bár Przemyslaw Frankowski megkapta az amerikai zöld kártyáját, amely megnyitja a lehetőséget egy újabb külföldi leigazolásához. A hírek arról szólnak, hogy a klub további két játékostól várja ugyanezt, tovább bővítve annak az opcióját, hogy a chicagói csapat újabb légiósokkal tudja feltölteni keretét.

Az elmúlt két átigazolási időszak ellentétesen alakult. A klub nagy változásokon ment át 2020-ban, teljesen új szakmai stábot, rengeteg új játékost csábítottak Illinois államba. Idén eddig sikerült megtartani az alakulat nagy részét, sőt, négy új játékos is érkezett, valamint egy csereügyletet is tető alá hoztak, Djordje Mihailovicot Montrealba küldték.

Fontos információ, hogy a keret továbbra is fiatalodik, ugyanis a Fire szerződtette Jhon Durant, a 17 éves kolumbiai ifjúsági válogatott támadót. Ő 2022-ben csatlakozik, miután betölti 18. életévét. Duran a bajnokság történelmének legfiatalabb nemzetközi igazolása, akit a Villarreal, az FC Bruges és más európai klubok is figyelemmel követnek. Duran mellett a klub leigazolta Chinonso Offort (20 éves, támadó), Jhon Espinozát (21 éves, védő) és Stanislav Ivanovot (21, szélső), tovább bővítve a fiatal labdarúgók névsorát.

Németh leigazolása a Chicago Fire csapatának is pozitívum lenne, hiszen egy fiatalodó keret vezérek nélkül mit sem ér. A magyar támadó ráadásul tökéletes mentorként szolgálhatna Offortnak, később Durannak, vagy éppen Ivanovnak.

Az Unibet oddsa arra, hogy Németh a Chicago Fire együttesében folytatja: 4,00


 

D.C. United

A D.C. United végre megtalálta következő vezetőedzőjét: az argentin Hernán Losadát nevezték ki a fővárosiak élére, aki a belga Beerschot csapatát hagyta ott az amerikai lehetőségért. Losada kinevezése egy alapos edzőkeresési folyamat eredménye, amely során számos hazai és külföldi szakembert vettek számításba. Többek között a Seattle Sounders asszisztense, Gonzalo Pineda, és a világbajnok női válogatott volt főnöke, Jill Ellis is szóba került, mint lehetséges vezetőedző.

Losada a jelenlegi mezőny legfiatalabb vezetőedzője lesz a bajnokságban. Legnagyobb eddigi eredménye a Beerschot feljuttatása a belga első osztályba, stílusát tekintve pedig a vertikális, intenzív és támadó foci jellemzi. Mint minden fiatalabb edző esetében, Losada számára is fontos a megfelelő öltözői légkör kialakítása, amiben Németh Krisztián a segítségére lehet. Persze a gyors, magas tempójú játékstílus is fekszik Krisztiánnak, Losada számára értékes igazolás lehetne a magyar támadó.

Az Unibet oddsa arra, hogy Németh a D.C. United-ben folytatja: 7,00


 

FC Cincinnati

Bombaként robbant a hír nemrégen: a klub az MLS történetének egyik legdrágább igazolásaként szerződtette a brazil ifjúsági válogatott Brennert a Sao Paulo FC csapatától. Azért is nagy szó Brenner leigazolása, mert 21 éves játékos iránt az Arsenal, az Ajax és más európai klubok is érdeklődtek. A brazil bajnokság egyik nagy felfedezettje képes középen és a széleken is játszani, ami az eddig gyengélkedő Cincinnati támadósorának nagy segítség lehet.

De Brenneren túl is volt mozgás a keretben: a klub megszerezte Ronald Matarritát is a New York City FC-től, amivel megoldotta a balhátvéd pozíciójának kérdését Andrew Gutman távozása után.

Érdekesség, hogy bár Brenner érkezése erősítés a támadósorba, egy kreatív irányító és egy második csatár Brenner mellé még mindig fontos lehet. A Cincinnati vezetőinek el kell dönteniük, hogy az eddig kölcsönben szereplő támadó, Jürgen Locadia ér-e annyit, hogy a már említett „designated player” státuszba emeljék a Brighton & Hove Albion tulajdonában lévő játékost. Ha esetleg Locadiára nemet mondanak, megnyílhat az út Németh Krisztián előtt, aki Brenner mellett és a brazil helyetteseként is megállná a helyét.

Az Unibet oddsa arra, hogy Németh az FC Cincinnati csapatában folytatja: 8,00


 

Inter Miami FC

A Chicago Fire-höz hasonlóan a Miami is jelentős személyi átalakuláson esett át. Phil Neville lett az új vezetőedző, Chris Henderson pedig általános igazgatóként csatlakozott a klubhoz.

Az átigazolási időszak elején David Beckham csapatából távozott Wil Trapp, Andres Reyes, Luis Robles, és Ben Sweat, de csatlakozott a kerethez a brazil védekező középpályás, Gregore, és az angol középhátvéd Ryan Shawcross. Játékstílusát tekintve Gregore jól illik Blaise Matuidi mellé és Rodolfo Pizarro mögé, ezáltal biztosítva Neville középpályájának stabilitását.

A nagy kérdés a csapattal kapcsolatban az, hogy képes lesz-e Phil Neville kihozni a maximumot Matuidiből és Gonzalo Higuaínból. Mivel Higuaín helye megkérdőjelezhetetlen, Németh számára meglepetés lenne a floridai klub érdeklődése. A felsorolt csapatok közül az Inter Miami FC tűnik a legkevésbé valószínű lehetséges állomáshelynek Németh Krisztiánnal kapcsolatban.

Az Unibet oddsa arra, hogy Németh az Inter Miamiban folytatja: 5,00


Fotók: Getty Images

Írj hozzászólást