Húsz érdekes profilú játékos a La Liga-csapatok kereteiből – I. rész

Három kör ment le a La Liga 2020-21-es szezonjából, ismét húsz csapat verseng az élvonalbeli pontvadászatban Spanyolországban. A liga – Lionel Messi távozása után is – számos klasszis játékos gyűjtőhelye, érdemes azonban olyan egyéneket is megismerni minden csapatból, akiknek kevesebb reflektorfény jut, mégis izgalmas profilok lehetnek a labdarúgást kedvelő ínyencek számára.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Alavés – Manu García (23)

Egy régóta várt és jól megérdemelt előrelépést hozott Manu García számára, amikor az Alavésbe igazolva „befutott” az első osztályba. Az U21-es spanyol válogatott irányítója és egyben Luis de la Fuente egyik kedvenc játékosa nem mást váltott le jelenlegi csapatában, mint névrokonát, a 35 éves Manu Garcíát, igaz egy jóval offenzívebb szerepkörben. A leginkább klasszikus „tízesként” leírható Manu ugyan 24. életévében van, de az elkövetkező szezon remek bizonyítási lehetőséget jelenthet számára. Az Alavésre rá is fér az erősítés a támadó harmadban, a tavalyi szezonban mindössze 36 gólt sikerült összekanalazniuk, a gólpasszok tekintetében pedig az a Lucas Pérez végzett az első helyen négy asssziszttal, akinek szerződését az elmúlt hetekben bontotta fel a klub. Manu García így könnyen a kék-fehérek kreativitásának motorjává válhat akár az első hetektől-meccsektől kezdve.

 

Athletic Bilbao – Oihan Sancet (21)

A bilbaói és egyben a baszk futballakadémiák legújabb gyöngyszemének tekinthetjük azt az Oihan Sancetet, akinek a valódi berobbanása már az előző szezon végén elkezdődött és idén válhat teljessé. A Bilbao fiatal támadójának Marcelino García Toral nagyjából a 22. forduló környékén találta meg leginkább testhez illő pozícióját, mikor az aktuális center mögé illesztve, egyfajta árnyékékként küldte pályára. Sancetnek nem csak az önbizalma, de a teljesítménye is jelentősen följavult és bár mindössze két góllal és gólpasszal zárta a szezont, az utolsó mérkőzéseken látszott, hogy a második hullámból érkezve veszélyt jelent az ellenfél kapujára. Játékstílusát tekintve Sancet kifejezetten bátor: rengeteget hozza fel a labdát az ellenfél kapuja felé, a progresszív passzok kiosztásában és fogadásában is jeleskedik és a csapatszintű presszingben is hatékonyan rész vesz. Ha minden az eddigiekhez hasonló mederben megy, Marcelino kezei alatt a Bilbao és a későbbiekben akár a spanyol válogatott meghatározó játékosává nőheti ki magát.

 

Atlético Madrid – Geoffrey Kondogbia (28)

Kondogbia 2020 szeptemberében, Thomas Partey pótlására érkezett egyfajta vészmegoldásként a fővárosi csapatba a Valenciától. Első szezonjában nehezen ment a beilleszkedés, hiszen Diego Simeone ahelyett, hogy Kondogbiát vagy Lucas Torreirát egy az egyben beültette volna Thomas helyére a 4-4-2-es játékrendszerbe, inkább a váltás mellett döntött és egy háromvédős szisztéma alkalmazását kezdte meg. Kondogbia így elszórtan ugyan, de játéklehetőséget kapott, a szezon végén például rendkívül meggyőzően szállt be, ami jó jelekkel szolgált a következő idénnyel kapcsolatban. A nyári felkészülésen végig a csapattal dolgozó középpályás sorsa pedig úgy látszik ennek megfelelően alakul: az első két bajnokin egyből a kezdőben találta magát és csapata legjobbjai között emlegethettük. Ebben a szezonban valószínűsíthetően jóval nagyobb szerep hárul rá az Atletiben, érdemes lesz fél szemmel odafigyelni rá.

 

FC Barcelona – Philippe Coutinho (29)

A szebb napokat is megélt Coutinho nem azért került fel a listára, mert Lionel Messi távozása után benne látnám a csapat titkos megváltóját, éppen ellenkezőleg. A brazil játékmester rendkívül nehéz éven, éveken van túl és az átigazolási időszak lezárulásával kapott egy utolsó utáni esélyt a katalán klubtól a bizonyításra. A csapat edzője, Ronald Koeman egyébként bízik a játékosban, tavalyi érkezése után is számos alkalommal pályára küldte Coutinhót, akinek már csak tíz mérkőzést kell lejátszania ahhoz, hogy elérje a 100 meccses határt a Barcában. Ez azonban keserédes mérföldkő lehet a klub számára, hiszen ezen pont után további húszmillió eurót kell utalniuk a Liverpoolnak a korábbi átigazolás feltételeinek megfelelően, ami egészen 155 millió euróig húzhatja fel az átigazolás díját. Coutinhón így kétségtelenül hatalmas a nyomás és egyelőre nem úgy tűnik, hogy újra megidézi liverpooli önmagát, de egy sokoldalú csereként akár hasznos tagja is lehet a gránátvörös-kékeknek.

 


Cádiz – Víctor Chust (21)

A Real Madrid akadémiájának egyik legtehetségesebb tagja a Cádiz csapatában folytathatja fejlődését, kölcsönbe került oda. Chust nehéz feladat elé néz, hiszen olyan társakkal kell megküzdenie a védelem tengelyébe való kerülésért, mint Cala, Mauro, Fali vagy éppen a frissen igazolt Haroyan. A 21 éves játékos kölcsönszerződésével kétségtelenül komoly válaszút elé érkezett: egy meggyőző teljesítménysorozat esetén megnyílhat számára az út a Real Madrid felnőtt keretének irányába, azonban, ha a Cádiz kezdőjében nem tudja hosszabb távon megvetni magát, könnyen kerülhet olyan nehéz helyzetbe, mint honfitársa, Jesús Vallejo. Talán éppen ez az állapot jelenthet extra motivációt a fiatal spanyol számára, ami pedig biztosnak látszik, hogy a minőségi keretmélyítés szempontjából a Cádiz győztesen jön ki Chust leigazolásával.

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

Celta Vigo – Javi Galán (26)

Javi Galán megszerzése valószínűleg a nyár egyik legnagyobb üzlete a La Ligán belül. A 26 éves balbekk a Huescával való kiesés után mindössze négymillió euró ellenében lett Eduardo Coudet legénységének tagja, annak ellenére, hogy posztján a bajnokság egyik legjobbjának számított az előző szezonban. A Celtára ráfért az erősítés, hiszen Aarón Martín és David Junca távozása után a nyár elején még nem volt játékosuk a védelem bal szélére, ezzel az üzlettel viszont ár-érték arányban valószínűleg a legjobb opciót hívták le. Galán balhátvéd létére kiemelkedően sokat és kiemelkedően jól cselez, ami a labdafelhozataloknál és az egy az egy elleni helyzetekben kulcsfontosságú lehet a vigói csapat támadásainál. Úgy tűnik, már ilyen rövid idő alapján is bebetonozta magát Coudet csapatának kezdőjébe, amely az előző szezonja alapján, valljuk be, nem is annyira meglepő.

 

Elche – Lucas Boyé (25)

Az Elche az előző szezonban kétségtelenül drámai módon maradt benn a spanyol élvonalban, az új szezon kezdete előtt így a csapat szerkezetének átgondolására volt szükség. Az alicantei csapat egyik legnagyobb sportszakmai sikerének tűnik annak a Lucas Boyének a megtartása, aki az előző szezonban minőségben alaposan kiemelkedett a társai közül. Bár a 25 éves argentin center nem a leggólerősebbek közé tartozik posztján (tavaly 36 meccsen nyolc gólt és három asszisztot jegyzett), játékintelligenciája és fejjátéka, illetve a levegőben folytatott játéka egy rendkívül érdekes és speciális játékossá teszi. Bár posztjára olyan komolyabb riválisok érkeztek a nyár folyamán, mint Lucas Pérez vagy Darío Benedetto, Boyé továbbra is aranyat érő fegyver lehet Fran Escribá kezében, amennyiben az adottságait megfelelően meg tudják támogatni. Utóbbiban a szabadon igazolhatóként érkező Javier Pastorénak meghatározó szerepe lehet.

 

RCD Espanyol – Sergi Darder (27)

Ha hat-hét évvel ezelőtt Sergi Darder neve elhangzott a spanyol focival kapcsolatos hírekben, valószínűleg jóval többeknek csengett ismerősen ez a név, mint napjainkban. A szintén jobb napokat megélt katalán középpályás sikeresen visszajutott az első osztályba az Espanyollal, így egyéves kihagyás után újonnan a La Ligában találkozhatunk vele. Darder a spanyol utánpótlásképzés egyik legfényesebb csillagaként robbant be a köztudatba 2013 környékén, azonban korántsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 2015-ben majd’ 14 millió euróért lett a Lyon játékosa, két évvel később azonban kicsit érthetetlen módon igazolt vissza először kölcsönben, majd véglegesen az Espanyol csapatához. Igaz, a 2016-2017-es szezonban folyamatosan kezdett kikopni a francia gárdából, de ez az igazolás mindenképp nagy szintesésnek tűnt és Darder azóta sajnos megragadt abban a hintázó teljesítményben, amit csapata, az Espanyol is produkál már évek óta. Elmondhatjuk, hogy sokkal nagyobb potenciál volt benne, mint amekkora karriert végül fel tudott építeni, de Darder így is egy érdekes játékos marad, a katalán csapatnál pedig minden bizonnyal sok játéklehetőséghez jut majd.

 


Getafe – Mathías Olivera (23 éves)

A 23 éves, uruguayi U20-as válogatott védő négy éve (egy albacetei kitérővel megfűszerezve) erősíti a madridi csapat keretét. Olivera Pepe Bordalás edzői időszaka alatt került be a Getafe kezdő tizenegyébe és a szezonkezdeti benyomások alapján Míchel is kiemelt fontosságú játékosként számol vele. A fővárosiak agresszív, kemény játékába tökéletesen beleillik a villámléptű balbekk, aki mind védekezésben, mind a támadások támogatásában kulcsszerepet tölt be a csapatban. Mivel Olivera spanyol útlevéllel is rendelkezik, számos Európán belüli topcsapat kívánságlistájára felkerülhet, egyelőre azonban a mostani szezonban is a Getafe bal szárnyát fogja (várhatóan) nagymértékben erősíteni.

 

UD Levante – Jorge de Frutos (24)

A Levante tavalyi teljesítménye és a szezon végére elért 14. helyezés sok örömet nem jelenthetett a csapat szurkolói számára. Voltak azonban olyan kiemelkedő teljesítmények a valenciai együttesben, melyekről érdemes szót ejteni, ezek közül is a leginkább meghatározó volt Jorge de Frutos produkciója. A 24 éves spanyol jobbszélső első szezonja volt az előző a csapatban, miután mindössze kétmillió euróért meg tudták szerezni a játékjogát a Real Madridtól. Ez lett a 2020-2021-es szezon talán legjobb ár-érték arányú üzlete, ugyanis De Frutos személyében egy remek és sokoldalú szélsővel gyarapodott a Levante. A korántsem veretes Coke, Miramón jobb-bekk páros védekezési hibáit és hiányosságait De Frutos hatékonyan tudta kompenzálni, a klasszikus poszttársai között a szűk elithez tartozott az olyan védekezési mutatókban, mint a labdaszerzések, a tisztázások vagy éppen a szerelése. E mellé társult a támadásokban nyújtott, kiemelkedően fontos szerepe. Minden kiírást figyelembe véve 5,3-as xA (várható gólpasszok száma) mutatóra sikerült 11 gólpasszt kiosztania, amely masszív felülteljesítés, és szépen jelzi: De Frutos volt a Levante kreativitásának valódi ékköve az előző szezon során. Az idei nyáron a Getafénak majdnem sikerült megszereznie, de elvileg saját nevelőklubja, a Real Madrid is gondolkodott visszavásárlásán, így nem kizárt, hogy a futballista egy, az előzőhöz hasonló sikeres szezon után új kalandokba kezdhet.


Képek forrása: Getty Images

 

Melyik csapat nyeri a LaLiga 2021-2022-es szezonját?

2,25 – Real Madrid

3,50 – FC Barcelona

3,75 – Atlético Madrid

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Spanyolország/LaLiga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást