Ígéretes Bizonyíték Dél-Afrika északi csücskéből

Megszerezte tizedik bajnoki gólját a Baroka FC tehetséges középcsatára, Evidence Makgopa. A húszéves center nem akárki ellen érte el legutóbbi találatát, a válogatott csúcstartó Itumeleng Khunét, a Kazier Chiefs kapusát szomorította vele – Dél-Afrikában már egy évtizede keresik Benni McCarthy méltó utódát, érdemes lehet az olimpiára készülő korosztályos csapatba behívott Makgopával próbálkozni a válogatottban is. Mi mindenesetre bemutatjuk őt, megelőlegezve a bizalmat a várhatóan szép jövő előtt álló játékosnak!


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, Dél-Afrika válogatottja a kontinensbajnoki selejtezőkön alulmaradt Ghánával és Szudánnal szemben, így ki sem jutott a következő, Kamerunban megrendezésre kerülő Afrikai Nemzetek Kupájára. A Bafana Bafanánál a legfőbb gond a támadások hatékony vezetése és főként sikeres befejezése, a válogatott gólrekordere, a nemzeti csapatbéli pályafutását 79 mérkőzésen 31 találattal zárt Benni McCarthy óta nincs Dél-Afrikának igazán eredményes, megbízható centere, márpedig ő utoljára 2012-ben lépett pályára a válogatottban.

Erre az égető hiányra jelenthet megoldást a 2020 tavaszán a dél-afrikai élvonalban feltűnt Evidence Makgopa, a Baroka FC csatára, akinek bajnoki mérlege egészen ígéretes: eddigi 28 mérkőzése mindegyikén kezdőként lépett pályára, tizenhatot végig is játszott, miközben tíz gólt ért el. A 188 centiméter magasra nőtt középcsatár erőnléte tehát rendben van, a sérülések elkerülik, játéka tiszta (eddig mindössze két sárga lapos figyelmeztetést kapott), ugyanakkor posztjához méltóan eredményes. Néhány hónappal ezelőtti cikkünkben utaltunk már arra, hogy érdemes lenne vele bővebben foglalkozni, úgy érezzük, a tizedik bajnoki találat és az olimpiai behívó épp elég ok erre!

 

Evidence Makgopa utcai viseletben és a hivatalos csapatportréja (forrás: Twitter / Baroka FC)

Makgopa Dél-Afrika legészakibb tartományában, Limpopóban látta meg a napvilágot 2000. június 5-én, egészen pontosan GaMampa faluban. 2018-ig amatőr szinten futballozott, ekkor szúrta ki a környék egyetlen profi egyesülete, a Baroka FC akkori klubigazgatója, Morgan Mmamila. Evidence így a Polokwanében székelő egyesület tartalékcsapatában folytatta felkészülését a profi futballra: tinédzseréveiben irányítóként, a középcsatár mögötti, játékmesteri pozícióban is szerepelt, ekkoriban góljai mellett gyakran öncélú trükkjeiről, felesleges cseleiről volt hírhedt. Amikor azonban 2020 februárjában megkapta profi szerződését a Barokától, és felkerült az első csapathoz, akkori edzője, az angol Dylan Kerr egyértelmű feladattal bízta meg: futballozzon egyszerűen, koncentráljon a gólszerzésre, segítsen megmenteni klubját a kieséstől!

Az angol tréner magassága miatt előbb a Tower (torony), majd játéka alapján a Yaya becenevet aggatta rá, a korábbi elefántcsontparti válogatott klasszis Yaya Touré után.                             

Evidence edzője kérésének megfelelően február 23-i debütáló mérkőzésén betalált a kupában az alacsonyabb osztályú Hungry Lions ellen, a kiesés elleni küzdelemhez pedig már második bajnoki meccsén, 2020. március 7-én alaposan hozzájárult, amikor az ő duplájával győzték le 2-0-ra a közvetlen rivális Black Leopards-t. Pár nappal később aztán a világjárvány kényszerpihenőre küldte a focistákat Dél-Afrikában is, a 2019-2020-as idény augusztus közepén folytatódott: Makgopa döntő fontosságú, pontot érő gólt szerzett Johannesburgban a helyi sztárcsapat Orlando Pirates ellen, végül nyolc mérkőzésen négy góllal zárta első, kettészakadt félszezonját a legjobbak között.

 

Zlatan, a példakép

Az ifjú csatár 13 évesen Zlatan Ibrahimovic hatására, ihletésére kezdett futballozni, a svéd gólvágót tekinti példaképének, ami bizony kommunikációjában is megjelenik: tele van önbizalommal, és nem fél nagy célokat kitűzni maga elé. A Black Leopards elleni duplája után azt nyilatkozta, további hat gólt akar szerezni a szezonban, a következő, jelenleg zajló idényben pedig már a gólkirályi címre tervez hajtani. Nos, ősszel, az új idény elején a Baroka FC-nél botrányos edzőcserére került sor, a csapatot azóta a korábbi másodedző, Thoka Matsemela irányítja, Makgopa helye a kezdőben viszont az ő regnálása alatt sem kérdőjeleződött meg, holott a keretben ott van a nála hat és fél évvel idősebb, jóval rutinosabb malawi válogatott középcsatár, Richard Mbulu is. Evidence-nél több időt az együttesből csak a középhátvéd Bonginkosi Makume, és a tapasztalt namíbiai válogatott középpályás, Ananias Gebhardt töltött a pályán a 2020-2021-es szezonban, a gólkirályi címről azonban egyelőre úgy néz ki, le kell mondania: a szenvedő, nagyobb csapatok ellen inkább a védekezésre koncentráló együttesében többnyire egyedüli csatárként eddig hat gólt ért el, márpedig a PSL góllövőlistáján ennek most a duplája is csak a második helyhez lenne elég számára.

Az azonban az április 15-i, Kaizer Chiefs elleni találatából is látszik, fejlődése iránya megfelelő: remekül veszi észre azokat az üres területeket, ahová a szélsőktől, középpályásoktól kapott labdákkal beindulhat, megvan az ereje és a sebessége ahhoz, hogy elszakadjon az őt őrző védőktől, vagy éppen, mint látjuk, belépjen a hátvédek közt kialakuló résbe, és a higgadtsága, valamint a technikai felkészültsége, hogy sikeresen befejezze az akciót:

 


Bizony, még akkor is, ha egyszerre két, nála magasabb, erősebb és rutinosabb válogatott középhátvéd veszi körül, az ellenfél kapujában pedig a hazai rendezésű 2010-es világbajnokság és a 2016-os  riói olimpia veteránja, a posztján válogatott csúcstartó Itumeleng Khune áll. És itt elérkezünk a válogatott kérdéséhez Makgopával kapcsolatban:

a középcsatár viszonylag későn, falusi közegben kezdett futballozni, nem valamelyik dél-afrikai sztáregyesület akadémiáján, és jelenleg is egy, a főáramon kívüli, vidéki klubban rúgja a bőrt első teljes idényében.

A korosztályos válogatottaknál így nyilván nem merült fel a neve, képzettségbéli hátránya pedig (elnézést, de) evidens a lemodernebb edzésmódszerekkel felkészített, technikailag és taktikailag magasabb szintű oktatásban részesült társaival szemben.

 

A Bloemfontein Celtic elleni mérkőzésen Wandisile Letlabikának sikerült Makgopát elválasztania a labdától (forrás: New Frame)

 

Esélyek a válogatottban

Dél-Afrika azonban posztján, ahogy arra cikkünk elején utaltunk, régóta súlyos hiányban szenved: a legnagyobb reménységnek azt a sowetói Lyle Fostert tartják, aki gyerekkora óta az Orlando Pirates-nél nevelkedett, végigjárta a korosztályos válogatottakat, szerepelt a 2019-ben Lengyelországban rendezett U20-as világbajnokságon is. Fostert már 2019 elején átigazolta Európába az AS Monaco, szerepelt a franciáktól kölcsönben a belga Cercle Brugge-nél a 2019-2020-as szezonban, tavaly nyáron pedig 1,2 millió euróért megvette játékjogát a portugál Vitória Guimarães. A húszéves csatár számára azonban érzékelhetően komoly problémát okoz az átmenet a korosztályos futballból a felnőtt közegbe, Portugáliában is inkább a tartalékok között szerepel, Európába igazolása óta egyetlen élvonalbeli bajnoki gólt tud felmutatni… Ugyanez az ugrás haladta meg a képességeit például a korosztályos csapatokban még villogott egykori tehetségnek, Leo Thethaninak: a támadó az Ajax fokvárosi akadémiáján, majd Amszerdamban nevelkedett, miután azonban tavaly nyáron lejárt a szerződése, az Ajax U21-es csapatából kikerülve jelenleg, 22 évesen egyesület nélkül tengődik.

 

Makgopát azonban idén tavasszal végre észrevették Dél-Afrika labdarúgószövetségénél, márciusban meghívót kapott a tokiói olimpiára készülő U23-as válogatott edzőtáborába. Az olimpiai együttes – egyelőre a világjárvány miatt 24, otthon szereplő futballistával – David Notoane szövetségi edző vezetésével március 21. és 29. között edzőtáborban készült, ahol a játékosok ismerkedhettek egymással és a tréner elképzeléseivel. Április 15-én aztán Notoane kihirdette előzetes, negyven fős tokiói olimpiai keretét, amelyben már a külföldön játszók, és a túlkorosként nevezhetők is helyet kaptak, a listán pedig fent maradt Evidence Makgopa neve. Rajta kívül többek között Foster, a portugál élvonalban tíz gólnál járó Luther Sing, és túlkorosként az angol Premier League-ben szereplő Brighton & Hove Albion dél-afrikai légiósa, Percy Tau is ott van a támadók között – utóbbi inkább árnyékékként, támadó középpályásként gólrekorder a válogatottban jelenleg is aktív futballisták között, 30 mérkőzésen szerzett 13 góljával a Bafana Bafanában.

 

A Fekete Leopárdok ellen duplázó Evidence-t hiába kergette a rutinos namíbiai válogatott védő, Chris Katjiukua (forrás: FARPost)

Hősünk tehát éppen karnyújtásnyira van attól, hogy életében először felhúzhassa a címeres mezt, és az olimpia révén akár első nemzetközi tornáján is részt vegyen.

Addig azonban még hátra van nyolc bajnoki forduló, melyen tovább csiszolhatja képességeit, például a helyzetkihasználását, amellyel kapcsolatban bizony érték kritikák az utóbbi időben. Közben pedig vészesen közeledik a nyári átigazolási időszak, amelynek Makgopa az egyik legkeresettebb futballistája lehet, és nem csak a helyi játékospiacon. A Baroka FC mindenható uránál, Khurishi Mphahlele elnök-tulajdonosnál azonban nehezen tudunk keményebb tárgyalópartnert elképzelni, főleg, ha éppen klubja legértékesebb csiszolatlan gyémántja, és persze legjobb góllövője az alkudozás alanya.

Írj hozzászólást