Így simázta le a Bayern München a BL meglepetéscsapatát

A Bajnokok Ligája első elődöntője után a második összecsapás is 3-0-s eredménnyel zárult: a sorozat fő esélyesének tartott Bayern München simán legyőzte a sorozat meglepetéscsapatának számító Lyont, s a vasárnapi fináléban az először döntőző Paris Saint-Germain lesz a bajorok ellenfele. De miért volt ilyen sima a mérkőzés? Mai cikkünkben ezt a meccset vizsgáljuk meg.

Ki nyeri a Bajnokok Ligája döntőjét? Regisztrálj az unibeten, és fogadj rá most!

A kezdőcsapatok

Az Olympique Lyonnais kezdőcsapatában sok meglepetés nem volt, Rudi Garcia egy az egyben a Manchester Cityt nagy bravúrral kiejtő kezdő tizenegynek szavazott bizalmat. A 3-5-2-es alapfelállásban Anthony Lopes előtt Denayer, Marcelo és Marcal alkotta a három fős belső védelmet, Leo Dubois és Maxwell Cornet pedig szárnyvédőként játszotta be a két oldalvonal melletti területet. A középpályán Bruno Guimaraes mellett ismét Caqueret és a húzóember Aouar kapott helyet, a csatársorban pedig két gyors ember, Memphis Depay és a kameruni Toko Ekambi leste az üres területeket.

A Bayern München kezdőcsapatába Hansi Flick végül nem állította be a sérüléséből visszatérőben lévő francia jobbhátvédet, Benjamin Pavard-ot, így Neuer előtt ismét Kimmich került a védelembe Boateng, Alaba és a fiatal Alphonso Davies mellé. A középpályán Thiago társa így ismét Goretzka lett, Coman pedig nem került vissza a kezdőcsapatba Perisic helyett, így ismét a horvát szélső kapott lehetőséget a támadó négyes tagjaként Gnabry, Müller, és Lewandowski mellett. A kezdőcsapat így megegyezett a Barcelona elleni, 8-2-es győzelmet hozó mérkőzésen látottal.

A kezdőcsapatok.

A labdabirtoklást a kezdettől fogva a Bayern München uralta, az Oroszlánok azonban szokatlan módon időnként előrefelé is védekeztek. az előző mérkőzéseken Rudi Garcia egy 5-3-2-es védekezési sémát talált ki csapatának, a két középpályás közül pedig a bal oldali nyolcast játszó Houssem Aouar a félterületben gyakran kilépett a két csatár vonaláig, ezáltal a Lyon némileg agresszívabban zárta le a pályának ezt az oldalát. A szerdai elődöntőn Aouar nagyjából ugyanazt a feladatot kapta mint Caqueret, azaz passzívabban őrizte a saját területét. Toko Ekambi azonban nem szorosan Depay mellett, hanem kissé hátrébb, a jobboldali félterületben helyezkedett, ezzel a Lyon labda ellen egy 5-3-2/5-4-1 közti hibridet formált. A Bayern leghátsó sorát labdabirtoklásban Boateng és Alaba mellett most is a kettejük közé, vagy esetenként valamelyik félterületbe visszalépő Thiago alkotta, Kimmich és Davies feljebb tolva adott szélességet a csapatnak. A Lyon középpályája mellett megnyíló területet azonban a Bayern nem mindig tudta kihasználni, a Thiago–Goretzka duó közötti területeloszlás ritkán volt ideális. Ha Thiago visszalépett a két középhátvéd között, Goretzka gyakran egyedül maradt a Lyon védekezésének centrumában, ráadásul a Schalkétől igazolt támadó középpályás gyakran feljebb is mozgott, ami még elszigeteltebbé tette a Bayern középső struktúráját. A két szélsőhátvéd közül mindketten széles és magas pozíciókat foglalták el. Érdekesség azonban, hogy Kimmichre Aouar helyett inkább Cornet lépett ki, ráadásul Kimmich és Gnabry időnként egyszerre adott szélességet. Ez önmagában nem lett volna baj, ám ekkor kellett volna egy harmadik ember, akin keresztül előrejut a labda(ilyesmit Peter Bosz csapataiban például gyakran láthatunk).

A Bayern labdabirtoklása, a Lyon 5-3-2/5-4-1 közti hibridben védekezik. Thiago visszalép a két középhátvéd közé, Goretzka pedig előrefelé mozog. Toko Ekambi pozíciója miatt van szabad passzsáv a pálya közepe felé, ám nincs, aki kicsalogassa a Lyon középpályásait. Thiago ezért a szélek felé folytatja a játékot.
A jelenet folytatása. A felfutó Kimmich a szélen megkapja a labdát, ám Gnabry felé az átadási szög nem ideális. Thiago és Goretzka elszigetelve, Gnabryt így harmadik emberként sem lehet megjátszani. Végül pontatlan hosszú labda lesz a dologból.

Mivel a Bayern kevésbé tudta a szélekről a pálya középső területei felé juttatni a labdát, így a leghátsó sorból a bajorok gyakran próbálkoztak hosszú indításokkal mind a szélsők, mind pedig a Müller–Lewandowski duó irányába. Az egyik ilyen alkalommal azonban Gnabry sikeresen megkapta a labdát, majd befelé cselezve Robbent emlékeztető módon lőtte ki a hosszú sarkot, a Bayern szinte első lehetőségéből.

Kimmich kapja ismét a labdát, nincs rajta elég nyomás. A hosszú labda ezúttal pontos Gnabry felé, a szélső befelé indul. Müller helyet cserél vele az Ő területére indulva, Gnabry pedig befelé húz és Robben-módra kilövi a hosszú sarkot.

 

A Lyon ezen a mérkőzésen is a középső blokkból történő kontrákra bazírozott. A középpálya környékén történő labdaszerzéseket követően gyors, éles indításokkal próbálták játékba hozni a két gyors csatárt, a holland Memphis Depay-t és a kameruni Karl Toko Ekambi-t. Mivel Toko Ekambi a szokottnál kissé mélyebben, a jobb félterületben védekezett, így Ő elsősorban a Davies felfutásai mögött megnyíló területet támadta, Depay pedig a két középhátvéd közötti folyosót futotta meg. A mérkőzés elején a franciák többször voltak veszélyesek ilyen szituációkból, a Bayern viszont szinte az első lehetőségéből vezetést szerzett.

Dubois-ra nem ér oda Perisic, így első szádékból a hosszú indítás lehetőségét keresi. Toko Ekambi a védekező pozíciójából indulva a Davies és Alaba közötti folyosót célozza, Depay ezúttal a bal félterületbe indul. Depay megfutja védőjét, ám nagy helyzetben a kapu mellé lő.

Hátrányba kerülve a Lyonnak némileg feljebb kellett tolnia a letámadását, ez azonban eléggé furcsán történt meg: a játékosok között elég nagy terület maradt. Sebessége ellenére a müncheniek mégsem tudták kihasználni a némileg szétszakadt pályát. Memphis és Toko Ekambi mellett általában az egyik középályás és a labdához közelebbi szárnyvédő presszionálta a Bayern labdát birtokló védőit. A megnyíló területek miatt azonban Thiago, Goretzka és az egy sorral feljebb játszó Müller és Lewandowski nem mindig érezték, vissza kell-e lépniük, így a nem túl összehangolt és intenzív védekezőmozgások ellenére a Lyonnak sikerült Flick csapatát elhamarkodott indításokra, vagy mélységi passzokra kényszeríteni, amit az elöl lévők csak a kapunak háttal játszva tudtak átvenni. Ez azonban kevés labdaszerzést engedett a Bayern térfelén, akik vezetésük birtokában egyre kényelmesebben érezték magukat a labda passzív birtoklásával is.

A Lyon letámadása: Depay csak ímmel-ámmal támadja Kimmichet, Aouar próbálja megzavarni. A többi középpályás embert fog, ám hiányzik a sebesség és az összehangoltság, Kimmich simán megjátssza Neuert.
A folytatás: Kimmich nyomás nélkül vezetheti a labdát, a bemozgó Perisichez paszol. Denayer kilép rá, így a horvátnak hátra kell passzolnia, de a Lyonnak nem sikerül magasan labdát szerezni.

 

A Lyonnak nagyon kevés alkalma volt a labdakihozatalra, hiszen még bedobások után is leggyakrabban azonnal előrefelé próbált játszani Rudi Garcia csapata. Az Oroszlánok eddig sem a nyomás alatti látványos labdakihozatalokról voltak híresek, kevés próbálkozásukat pedig a Bayern kitűnően megtervezett letámadási sémája könnyedén megfojtotta. A szerepek hasonlóak voltak, mint a Bayern elleni mérkőzésen, ám a védekezési tervben Hansi Flick ezúttal is figyelembe vette az ellenfél rendszerét. A két oldalsó középhátvédet Gnabry és Perisic oldalról támadta meg, Müller és Lewandowski pedig felváltva vette ki a játékból a mélységi irányító Bruno Guimaraest. A két középső középpályásra pedig a Thiago–Goretzka páros léphetett fel. Ez ugyan területet nyithatott volna a Bayern védővonalai között, ám Rudi Garcia csapata általában a legkisebb nyomásra is felívelte a labdát, a hosszú mélységi passzokat és indításokat pedig legtöbbször sikerült elcsípniük a Bayern-védőknek. A legtöbb sikere a Lyonnak a szárnyvédők felé történő forgatásoknál volt, hiszen a Bayern letámadása a középső területeket zárja a leginkább, azonban kevés helyzetig sikerült ezekből eljutni.

A Bayern letámadása: Perisic kívülről támadja meg a kapust, Denayert a fedezőárnyékában tartva. Lewa Marcelo mellől indul, Gnabry Marcalt támadhatja meg, ha hozzá kerül a labda, Goretzka Bruno Guimaraest követi. A Lyon nyomás alatt nem vállal kockázatot, Lopes inkább felíveli a labdát.

A második félidőben Rudi Garcia Moussa Dembélé behozatalával egy kifejezetten gyors csatárt küldött harcba. A fiatal csatár már a City ellen is nyerőembernek bizonyult, most azonban egyedül nem tudta megfordítani a meccs képét: a Lyon nem tudott értékelhető letámadást felmutatni, és nyomás alatt sem tudta jobban kihozni a labdát. A második félidő nagy része a Bayern kényelmes labdázgatásával telt, a kegyelemdöfést pedig Lewandowski adta meg egy szabadrúgás utáni fejessel.

Bár a Lyon bíztatóan kezdett a mérkőzés első negyedórájában és kontráival többször is riadalmat keltett a Bayern magasabbra tolt védelmében, a Bőrnadrágosok szinte az első veszélyes lövésükből vezetést szereztek, majd negyedóra múlva egy jó visszatámadást követően tovább növelték előnyüket. Bár Flick csapata nem mutatott lehengerlő pozíciós játékot, mégis stabilan kézben tartották a mérkőzést. Ebben a helyzetben pedig egyszersmind kiderült a Lyon egysíkúsága: Rudi Garcia meccselése mindössze személyi cserékre korlátozódott, sem értékelhető letámadást, sem nyomás alatti labdakihozatalt nem mutattak a kék-fehérek még hátrányban sem. A döntőben a Nagelsmann-féle Lipcsét meglepően simán lelépő, Tuchel-féle PSG lesz az ellenfél. ez már taktikailag is jóval nagyobb kihívás lesz a párizsiak egyre fejlődő pozíciós játéka és egyénileg is kiváló, villámgyors támadótriója ellen.

Írj hozzászólást