Így verte ki a címvédőt Simeone: Liverpool-Atlético meccselemzés

Nem mindennapi nyolcadöntőnek lehettünk szerdán szemtanúi a Liverpool és az Atlético Madrid között-volt itt minden, mint a búcsúban, Liverpol-dominancia, “megszokott” comeback, menny és pokol. Merülés rovatunkban ezúttal is a dolgok mögé nézünk, mágnestáblán és meccsképeken mutatjuk meg, hogyan jutottak tovább a Matracosok.

Az odavágó tanulságai

A mérkőzés előtt a legnagyobb kérdés nyilvánvalóan az volt, mit tud kitalálni Jürgen Klopp és stábja az Atlético messze földön híres, kompakt védekezése ellen. Az angol bajnokaspiráns az utóbbi hetekben némileg gödörben találta magát, a problémákat pedig különösen a felállt fal elleni játék jelentette számukra. Így kaptak ki a Watfordtól mindössze 0,55 várható gólt(xG, expected goals, a helyzetek minőségét mérő valószínűségi mutató) szerezve, de hogy mást ne mondjunk, a párharc első meccsén az Atléti ellen is szenvedett Klopp csapata-0,73-as xG-vel, ilyen alacsony értékeket pedig a szezon eddigi részében szinte sosem produkáltak a Vörösök.

Madridban Simeone a széleken kitűnően leduplázta a Pool két szélsőhátvédjét, Andy Robertsont és Trent Alexander-Arnoldot, így nem tudták középre küldeni veszélyes beadásaikat a Szalah-Firmino-Mané hármas irányába. A középpályán a Fabinho-Henderson-Wijnaldum hármas pedig inkább fizikálisan, mintsem a támadásépítésben erős(hasonlítsuk ezt össze mondjuk a City Rodri-Gündogan-De Bruyne triójával!), így középen sem tudtak érdemen rést ütni a madridiak nagyon szűk, kitűnően együttmozgó 4-4-2-es védekezésén.

Klopp és Simeone meccstervei

Már a kezdőcsapatok kihirdetésekor is fontos kérdés merült fel: eszközöl-e Klopp személyi változtatásokat, ezzel támadóbbra hangolva csapata emberanyagát is? Így történt, a leginkább védekező szellemű középpályás, Fabinho kikerült a csapatból, helyette Henderson játszott szűrőt, Geotginio Wijnaldum mellé pedig a kreatív játékban sokkal inkább használható Oxlade-Chamberlain kapott helyet. A kapus Alisson Becker továbbra sem épült fel sérüléséből, így őt a végül negatív hőssé avanzsáló Adrián helyettesítette, a Trent-Gomez-van Dijk-Robertson védelem, valamint a Salah-Firmino-Mané csatársor változatlan maradt.

Diego Simeone kezdőcsapata elég sok helyen megváltozott az odavágóhoz képest: jobbhátvédben Vrsaljko helyett Trippier került a kezdőcsapatba, Koke a jobbszélről Partey mellé a pálya közepére került, Correa középcsatár helyett most a jobbszélen játszott, Saúlnak a baloldalon kellett levédekezni Alexander-Arnold felfutásait, elöl pedig a Diego Costa-Joao Félix csatárpárosra szavazott Simeone.

Nem meglepő módon az argentin mester már az első pillanattól kezdve átadta a kezdeményezést a hazaiknak, Costa és Félix védekezésben csak elvétve lépte át a félpályát, alig-alig zavarva a Liverpool hátsó négyesének labdázgatását. Correa és Saúl is csak elvétve léphetettett ki a középpályássorból, mély pozíciójuk elsősorban a felfutó szélsőhátvédek levédekezését jelentette, megzavarva ezzel a Trent-szalah és a Robertson-Mané páros kapcsolatot.

a félterületek satírozva

Klopp meccsterve a legnagyobb hangsúlyt a pálya jobb oldalára fektette: a jobb oldali félterületben(angolul: half-space, a pálya széle és közepe közötti, stratégiailag nagyon fontos sáv) játszó Alex Oxlade-Chamberlain gyakran indult be agresszívan Felipe és Lodi közötti területre, ezzel sokkal támadóbb szerpet vállalva, mint középpályás párja, Wijnaldum. Nagyon fontos volt még, hogy Klopp meg tudja teremteni a lehetőséget a két szélsőhátvéd beadásaihoz, amiket az Atlético az odavágón könnyedén levédekezett. Így Trent és Robertson nem hagyományosan az oldalvonal mellett magasan felfutva, sőt nem is hátul, középen helyezkedve(ahogy Guardiola oldja meg támadásai biztosítását), hanem szélen, ámde hátul maradva helyezkedtek leginkább. Így sem a két csatár, sem pedig a szélső nem tudott időben kiérni rájuk, ellenkező esetben pedig a szélsőhátvédek egy az egyben maradtak volna Szalah-val és Manéval, ami az álmoskönyvek szerint sem jelent sok jót. Különösen Alexander-Arnold volt elemében a jobboldalon, bár Ő időnként azért beindulhatott a védővonalba Szalah mögé kerülve, aki befelé cselezve többször is veszélyt tudott jelenteni. A baloldalon Robertson picit többet mozgott a pálya közepe felé, míg Mané a szokottnál kevésbé koncentrált középre, és többször várta a vonal mellett az egy-egy elleni lehetőségeket.

Első félidő: szélre kényszerített Liverpool

Bár a szélekről több veszélyes helyzetet is ki tudott dolgozni a Liverpool, középen a játék hagyott maga után némi kívánnivalót: Henderson és Wijnaldum nem tudták érdemben kicsalogatni az Atlético középpályássorát, gyakran nem léptek vissza a megfelelő irányban és ütemben, így a támodások előkészítésében megint csak a szélek játszották a legfontosabb szerepet: a legtöbb kulcspasszt Szalah (10), Alexander-Arnold és Oxlade-Chamberlain(5-5) osztották ki a hazaiaktól. Végül a 43. percben Oxlade-Chamberlain beadásából Wijnaldum szerezte meg a vezetést, a gól jól mutatja a Liverpool jobboldali támadásainak fontosságát.

Alexander-Arnold mélyebben helyezkedik, így van ideje a labdával. Salah kapja meg a labdát, ami kicsalja a balhátvéd Lodit. Oxlade Chamberlain a balhátvéd és középhátvéd közé, a félterületbe indul. Innen szabadon adhat majd be, és Wijnaldum fejeli a vezető gólt.

Még dominánsabb Liverpool, de nincs döntés, jöhet a hosszabbítás

A második félidő az elsőhoz hasonló mederben telt, az Atlético pedig ha lehet, még mélyebben védekezett, Costa és Félix sokszor egészen saját térfelük közepéig visszazártak. Simeone kicsit változtatott is a csapatán, mert Alexander-Arnolddal szemben a második félidőben Koke védekezett, aki Saúlnál erősebb ebben a játékelemben. A Liverpool dominanciája nyomasztó volt, ám újabb gólt nem szerzett Klopp csapata, jöhetett a hosszabbítás. A drámai végjáték rámutatott a mérkőzés másik nagyon fontos sarokpontjára: az Atlético kontráira, és átlagon felüli helyzetkihasználására. Bár a fantasztikus feltámadáshoz nyilvánvalóan Adrián hibája is kellett. Bár az Atléti gyors támadásaira a második gól is jó példa, Diego Costa helyzete még a mérkőzés elejéről talán még szemléletesebb.

A középpályáról visszalépő Koke Trippierhez passzol. Robertson messze kilép rá, ami területet nyit a szélen az Atléti számára. Végül a visszalépő Joao Félix kapja a labdát, ráfordul Wijnaldumra, majd a területbe induló csatártársat, Diego Costát hozza nagy helyzetbe. 

Taktikai ínyencség pedig még a hosszabbítás második 15 percére is jutott: Giménez behozatalával Simeone 5-4-1-re állt át, ezzel gyakorlatilag kizárólag a saját tizenhatos védelmére koncentrálva. A Liverpool így még szabadabban hozhatta fel a labdát, cserébe még nehezebben húzhatta szét Simeone csapatának egyébként is kőkemény védekezését. Válaszul Klopp Wijnaldum helyére a tavalyi hős, Divock Origit hozta be, ezzel szinte 4-2-4-es felállásra hangolta át csapatát. Hiába azonban a kockáztatás, a végén az Atléti örülhetett: egy elfutásból Morata megszerezte a harmadik gólt is, 4-2-es összesítéssel végleg továbblőtte a spanyolokat.

Meccskép a hosszabbítás félidejében: az Atlético 5-4-1-es bunkert ás, még Morata is a saját kapujától 30 méterre helyezkedik. A védelemben Vrsaljko jött be jobbhátvéd posztra, Savic középre tolódik. Mané átjkalandozik a jobboldalra, hogy Salah-val összejátszva összekuszálja a védekezés szélét. Eközben az ellenfél tizenhatosán belül már van Dijk(!) is ívelésre vár, Minamino mélységből érkezik a kapu elé, Origi mintegy második középcsatárként várja a beadásokat. 

Bár a Liverpool gyakorlatilag végigtámadta a mérkőzést 33 lövés mellett mindössze tíz kísérletet engedélyezve az ellenfélnek, és a helyzetek minőségében mutatot fölénye is brutális volt(4,5 várható gól a 0,94-gyel szemben!), az Atléti hatékonysága döntőnek bizonyult: a tavalyi fantasztikus feltámadás után Klopp csapata ezúttal a helyzet “rosszabbik” végén találta magát, így a Real két évvel ezelőtti bravúrja után idén biztosan nem láthatunk újabb címvédést a Bajnokok Ligájában.

Írta: Bakos Kristóf

 

 

Írj hozzászólást