Ilkay Gündogan: az észrevétlen kulcsember, aki kilépett a fényre

A tavalyi bajnok Manchester City egyik legjobbja, Ilkay Gündogan ebben a szezonban is ott folytatta, ahol az előző kiírásban abbahagyta. A német középpályás az új évad első hónapjaiban továbbra is a megingathatatlannak tűnő Pep-csapat egyik legveszélyesebb játékosa, aki egyben a játék ritmusáért is felel. Miért számít Gündogan Guardiola egyik kedvenc fazonszabászának, és mennyire várhat rá központi szerep a szezon további részében?


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Tavasszal lesz tíz éve, hogy a világ megjegyezte a német pontvadászatot megnyerő Borussia Dortmund 20 éves tehetségének, Ilkay Gündogannak a nevét. A török származású karmester immáron egy évtizede tartozik a középpályások szűken értelmezett elitjébe, mégis valamelyest felemás pályát tudhat magáénak. Bár lépteit rendre trófeaözön követte, ilyen-olyan okokból – de legfőképp sérülékenységének köszönhetően – sosem volt képes egy minden tekintetből komplett szezont teljesíteni: a bajnoki idények során egyszer sem töltött 2200 percnél többet a pályán (ez alig több, mint 24 mérkőzésnek felelne meg).

Ez persze nem von le sokat a német játékos erényeiből, azonban részben megmagyarázhatja, miért érződhet úgy, hogy az előző idényben volt először valódi kulcsszereplője Pep Guardiola sikercsapatainak. Pedig aligha lehetne epizodistaként hivatkozni rá. Játékperceit böngészve Duncan Alexander közelmúltban megjelent cikke jutott eszembe, ami tökéletesen mutat rá, hogy a gyakorlatban olykor mennyire eltérhet egyes együttesek összetétele a közvélemény által gondolt legerősebb tizenegytől – ki gondolta volna, hogy a városi rivális legendás ’99-es „alapcsapata” mindössze egyetlen PL-mérkőzésen szerepelt hiánytalanul? Visszatérve Manchester kék felébe, hasonlóan járhatunk akkor is, ha a City középpályájára gondolunk. A Fernandinho, David Silva és Kevin De Bruyne alkotta triumvirátus egybeforrott Guardiola első szigetországi éveivel, pedig a spanyol mágus utolsó Etihadban töltött idényeiben Gündogan se maradt el sokkal a triótól: a 2018-19-es, aranyéremmel végződő szezonban Fernandinhóhoz és Silvához hasonló mértékben vette ki a részét a Liverpool elleni gyilkos versenyfutásból – igaz, ebben nagy szerepe volt De Bruyne szinte egész szezonra szóló kidőlésének is –, egy évvel később, a spanyol mágus búcsúja előtt már a német több szerephez is jutott, mint a korosodó „El Mago”.

 

 

Szerepkörét tekintve Gündogan lett David Silva igazi utódja. (Forrás: Getty Images)

 

Bár szinte sose számított klasszikus értelemben kihagyhatatlan alapembernek – legalábbis a nagyközönség szemében –, egyáltalán nem véletlen, hogy Gündogan, ha csöndben is, de meghatározó alakjává tudott válni az elmúlt évek Cityjének. A „szabad nyolcasok” helyén a lapjai gyakori kevergetéséről is híres Guardiola bármikor nyugodt szívvel rotálhatta be, de a katalán tréner előszeretettel dobta be a hatos pozíciójában is – elég csak a májusi BL-döntőre gondolni, amely húzás után edző és játékosa egyaránt igazságtalanul túlzó kritikák kereszttüzében találták magukat.

Pedig az, hogy Pep maradéktalanul megbízik Gündoganban, mint védekező középpályás, egyáltalán nem újkeletű dolog: a már említett 2019-es bajnoki hajrá során a City zsinórban 14 találkozót nyert meg, a német pedig e roham során nagyrészt a sérült Fernandinhót pótolta, hatosként. Guardiola később, visszaemlékezve erre az időszakra úgy fogalmazott, hogy „[Gündogan] elképesztő volt. Azt éreztem, az ő minősége, és a játékhoz való esze és szeme nélkül nem lett volna lehetséges a bajnoki cím.”  Ezzel egybecseng az is, hogy maga az érintett is úgy fogalmazott, ebben a periódusban nyújtotta egész karrierje legjobbját.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Nagyon sokáig úgy tűnt, egyetlen fogalommal – de nevezhetjük nyugodtan kvalitásnak is – volt magyarázható Pep csodálata immár rutinos labdarúgója irányába: a pausával. Ez annyit tesz, hogy egy játékos épp egy pillanatnyi tétlenséggel, kivárással találja el a következő mozdulatának tökéletes ütemét, ezzel mintegy diktálva a labdatartás, és ezáltal az egész mérkőzés ritmusát. A közelmúltból két spanyol karmestert említhetünk, akik mindenki másnál jobban tudták ezt demonstrálni: Xavit, és – természetesen – David Silvát. Guardiola szemében Gündogan lehetett a tökéletes Silva-utód, ugyanis abszolút beleillik az évek során korábban megszokott Silva, De Bruyne dinamikába, ahol, ha a belga direkt játéka volt a gázpedál, akkor a spanyol által biztosított kontroll jelentette a féket.

Ezt a – kétségkívül kevésbé látványos – szerepkört volt kénytelen majdnem egy évvel ezelőtt megváltoztatni a katalán szakvezető. Az előző idény első hónapjaiban a City a jellemző mezőnyfölényét szokatlan módon képtelen volt minőségi helyzetekre konvertálni, Pep pedig meglepő helyről húzta elő a megoldást. Gündogant az előző idény kezdetekor használt double pivotból gyakorlatilag közvetlenül a büntetőterület előterébe vezényelte, a német pedig egy korábban csak elvétve szemléltetett képességét kezdte csillogtatni: a labda nélküli mozgását. Nagyszerű érzékkel indul be a védelem mögé, elsőrangúan találja meg a tizenhatoson belül őrizetlenül hagyott területeket, és emellé a befejezésekben is jeleskedik – nem véletlenül nyilatkozta Guardiola, hogy minden adottsága megvan ahhoz, hogy akkor is feltalálja magát, amikor hamis kilencesként kell majd egyszer helyt állnia. A váltás azonnal reflektorfénybe helyezte a City nyolcasát, aki a karácsonyt követő tíz bajnokiján tíz találatot jegyzett, a manchesteriek pedig állva hagyták a teljes mezőnyt a pontvadászatban.

 

Az elmúlt évek statisztikai mutatói (Forrás: Tükörszélső)

 

Az idei szezonkezdet is tökéletesen bizonyítja, hogy hiba lenne egyszeri fellángolásnak tekinteni Gündogan már-már valószínűtlenül szenzációs szezon eleji formáját. Igaz, nagyon kicsi minta mellett (eddig hat mérkőzésen lépett pályára), de a várható mutatói még tovább javultak: tavalyi meccsenkénti 0.53-as npxG+xA-ját idén 0.72-re tornázta fel, ennél csak Rijad Mahrez, Phil Foden és Ferrán Torres büszkélkedhet jobb számokkal. De emellett még jobban teljesít a tizenhatoson belülre juttatott átadások tekintetében (1.56-ról 1.96/90 perc), míg szinte minden más lényegi mutatóban tartja a tavalyi szintet – egyedül a lövéshez vezető akciói száma esett vissza némileg (3.64-ről 3.23/90 perc).

De Bruyne sérülései miatt az eddigi fordulókban a megszokottnál talán kisebb volt a verseny a középpályás helyekért, de a kihagyhatatlan belga visszatérésével ez minden bizonnyal hamar megváltozik majd. Az idényt szintén remekül indító Bernardo Silva és Jack Grealish úgy tűnik, egyből nagyon jó játékkapcsolatot alakítottak ki a bal oldalon, azonban jelenleg nehéz elképzelni, hogy a mindenki által elképzelt gálakezdőben ne szerepeljen Gündogan neve De Bruyne-é mellett a pálya tengelyében. Illetve egy eshetőséget mégsem zárhatunk ki: látva, hogy a manchesterieknek klasszikus befejező híján már több mérkőzésen is meggyűlt a bajuk a góllövéssel, akár az is lehet, hogy nem kell sokat várni arra, hogy Guardiola betartsa az ígéretét, és valóban hamis kilencesként számoljon a német játékossal… Akárhogy is történjen, egy dolog biztos: amikor állapota engedni fogja, Gündogan az idei City egyik legfontosabb láncszeme lesz – immáron mindenki számára világos, hogy bármilyen szerepkörben ugyanazt a klasszist fogja nyújtani.


Borítókép forrása: Getty Images

 

Ki nyeri a Premier League 2021/2022-es kiírását?

1,91 – Manchester City

3,50 – Liverpool

4,25 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást