Itt a harmadik generáció: izlandi szupertiniért állnak sorba Európa sztárklubjai

Svédországban a járványügyi intézkedések részeként egy bajnoki mérkőzésen legfeljebb hat játékosmegfigyelő vehet részt – az ősszel így többször is előfordult, hogy nagy európai klubok scoutjait nem engedték be az IFK Norrköping meccseire, mert egyszerűen túl sokan voltak. Mindannyian ugyanarra a 17 éves izlandi tehetségre voltak kíváncsiak: Ísak Bergmann Jóhannesson korosztályának legnagyobb skandináv ígérete, ideje hát megismerkednünk vele!


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Futballistacsalád sarja

Svédországban a járványügyi intézkedések részeként egy bajnoki mérkőzésen legfeljebb hat játékosmegfigyelő vehet részt – az ősszel így többször is előfordult, hogy nagy európai klubok scoutjait nem engedték be az IFK Norrköping meccseire, mert egyszerűen túl sokan voltak. Mindannyian ugyanarra a 17 éves izlandi tehetségre voltak kíváncsiak: Ísak Bergmann Jóhannesson korosztályának legnagyobb skandináv ígérete, ideje hát megismerkednünk vele!

Egy igazi izlandi futballdinasztia harmadik generációjának legígéretesebb tagja épp a labdarúgásnak köszönhetően nem a szigeten, hanem Angliában, Birmingham közelében született 2003. március 23-án. Azért ott, mert édesapját, Jóhannes Karl „Joey” Gudjónssont épp oda, az Aston Villához kölcsönözte ki akkori klubja, a Real Betis. A válogatottban összesen 34-szer pályára lépett Joey aztán egészen 2012-ig Angliában légióskodott, és míg ő a Leicester Cityben, majd a Burnley-ben, végül pedig a Huddersfield Townban futballozott, a kis Ísak a Manchester City, illetve a Bolton Wanderers kölyökcsapataiban ismerkedett a sportág alapjaival.

Mivel egy ideig Manchester közelében éltek, és sok United-meccset látott az Old Traffordon, az ifjú középpályás a Vörös Ördögök nagy rajongója lett, játékosok tekintetében viszont határozottan Barcelona-párti: kedvence természetesen Lionel Messi, élete nagy élménye, hogy a helyszínen látta a Camp Nouban a Barca Borussia Dortmund elleni Bajnokok Ligája-mérkőzését (3-1) 2019 őszén, amelyen az argentin szupersztár gólja mellett két gólpasszt osztott ki. Azt a meccset már végigjátszotta Frenkie de Jong is, akit Ísak saját posztján szintén nagyra tart – merthogy izlandi hősünk a legjobban a pálya közepén érzi magát, ugyanakkor a középpálya mindkét oldalán, vagy támadóbb szerepkörben, szélsőként is bevethető (sőt, tavaly egyszer balhátvédként is szerepelt klubcsapatában). A 180 centiméter magas, jó felépítésű srác nagyon pontosan passzol, és félelmetesen lő ballal, de ha a helyzet úgy hozza, jobb lábbal sem jön zavarba.

 


(X) Izland a Németország, Románia, Észak-Macedónia, Örményország, Liechtenstein csoportba került a világbajnoki selejtezők során. Vajon 2018 után újra kiharcolja a kvalifikációt az északi együttes? Az Unibeten jelenleg 2,80-as oddson fogadhatsz arra, hogy Izland legalább a második helyen végez a selejtezőcsoportjában!


 

A dinasztia

Ísak nagyapja, édesapja, három nagybátyja, sőt egy nagynénje is válogatott futballista volt, két unokatestvérével pedig most együtt szerepel a svéd IFK Norrköpingben. Halkan jegyezzük meg, hogy akad még három öccse is… Egy olyan szigeten, ahol gyakorlatilag mindenki rokona egymásnak valamilyen fokon, szinte semmin sem csodálkozunk, Ísak családfája azonban tényleg megéri a tanulmányozást!

A nagypapa, Gúdjon Tórdarson egész játékospályafutását szülővárosában, Akranesben töltötte, a válogatottban mindössze egyszer, 1985-ben kapott lehetőséget. Annál sikeresebb volt edzői karrierje! Ez természetesen az ÍA Akranes kispadján indult, majd Tórdarson az izlandi válogatott szövetségi kapitánya lett, ezután pedig hosszú évekig angol egyesületek menedzsereként dolgozott: 1999 és 2009 között közel 300 mérkőzésen irányított csapatokat a futball őshazájában.

Eközben három fia, Tórdur, Bjarni és Joey egyaránt válogatott, profi topligás futballista lett, közülük ketten visszavonulásuk után az edzői pályát választották: Joey ma is az ÍA Akranes trénere, Bjarni pedig Svédországban az IFK Norrköping utánpótlásedzőjeként dolgozik.

A triónak akad még egy féltestvére is, a 30 esztendős csatár Björn Bergmann Sigurdarsson jelenleg a norvég Molde FK futballistája, a 2018-as oroszországi világbajnokságon Izland mindhárom mérkőzésén pályára lépett.

 

Ísak nagypapája, Gudjon és egyik nagybátyja, Bjarni a Wembley-ben 2000-ben, mint a Stoke City menedzsere, és középpályása (Fotó: Twitter/Pete Smith)


 

Út a Wembley-ig

A család legújabb csillaga Angliából hazatérve természetesen otthon, az ÍA Akranesben nevelkedett tovább, miközben édesanyja, Jófrídur María Gudlaugsdóttir a helyi középiskolában vállalt munkát. Édesapja 2018-ban került a csapat élére, amikor az váratlanul kizuhant az izlandi másodosztályba: Joey bajnokként vezette vissza az egyesületet az Úrvalsdeildbe, azaz a helyi élvonalba. Az utolsó, 22. fordulóban, 2018. szeptember 22-én, amikor már eldőlt, hogy az ÍA megnyeri a sorozatot, az apa, és egyben edző tett egy gesztust családja felé, és 15 évesen becserélte fiát, valamint unokaöccsét, Oliver Stefánssont is. A duó kiérdemelte ezt a jutalmat, ugyanis néhány héttel korábban főszerepet vállaltak az U17-es válogatott tornagyőzelmében a korosztályos skandináv csapatoknak kiírt, Feröer-szigeteken rendezett tornán, Ísak a döntőben győztes gólt fejelt Finnország ellen.

Oliverrel, a 18 éves hátvéddel, akinek apja a korábbi hatszoros válogatott csatár, Stefán Tórdarson, most az IFK Norrköpingnél is együtt játszanak, a másik unokatestvér, a 16 éves középpályás Jóhannes Bjarnarson pár hete, március elsején csatlakozott hozzájuk Svédországban. Visszatérve Ísakra, a tehetséges középpályás az U16-tól az U21-ig minden korosztályos válogatottban szerepelt már, Dublinban a 2017. májusi U17-es Európa-bajnokságon játszott Magyarország csapata ellen is, amely három győzelemmel Portugáliát és Izlandot megelőzve megnyerte csoportját azon a tornán. Hősünk még abban az évben az Ajaxnál és a Brightonnál is szerepelt próbajátékon, a következő év végéig azonban maradt Akranesben, és csak 2019-ben költözött át Norrköpingbe. Új egyesülete színeiben 2019. augusztus 21-én mutatkozott be a Svéd Kupában az amatőr IFK Timra ellen, góllal. Végigjátszotta a 6-1-es győzelemmel zárult meccset, majd szeptember 26-án a bajnokságban is debütált, csereként kapott tíz percet a finn válogatott Stefan Skrabb helyén, aki tavaly január óta Olaszországban a Brescia középpályásaként szerepel.

2020 aztán már Ísak éve lett, tavaly klubjában 30 mérkőzésén három gólt és kilenc gólpasszt jegyzett. Legemlékezetesebb produkcióját talán a hatodik fordulóban az IFK Göteborg 3-1-es legyőzése alkalmával nyújtotta, góljával és gólpasszával főszerepet vállalt a nagy rivális legyőzésében.

 

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA:


 

Az Allsvenskan 30 fordulójából összesen kettőt hagyott ki: az elsőn még a kispadon hagyta akkori edzője, Jens Gustafsson, egy későbbi rundot pedig összegyűlt öt sárga lapja miatt kényszerült kihagyni. A többi találkozón viszont nem csak fiatal korához képest, de objektív mércével is kiváló teljesítményt nyújtott, rettegett párost alkotva a középpályán a svéd-montenegrói Sead Haksabanoviccsal.

Ketten együtt tíz gólt és 20 asszisztot szállítottak a Norrköpingnek, az egész Allsvenskanban a gólpasszlista élén végeztek.

Ezt a különversenyt a nála négy évvel idősebb, de 21 esztendősen azért továbbra is a fiatal tehetség kategóriába sorolható Haksabanovics nyerte 11-9-re, rivalizálásról azonban velük kapcsolatban szó sincs: nagyon értik és érzik egymást a pályán, összejátékaik rendre eredményt hoznak a csapatnak. Érdemes megjegyeznünk, Sead Svédországban született, svéd korosztályos válogatott volt, de ma már Montenegró nemzeti csapatának kihagyhatatlan alapembere, e minőségében 2019. szeptember 5-én a kezdőcsapat tagja volt a Magyarországot barátságos, felkészülési mérkőzésen 2-1-re legyőző balkáni alakulatnak.

Ísak produkciója klubjában és az U21-es válogatottban meggyőzte Izland aktuális szövetségi kapitányát, a svéd Erik Hamrént, hogy érdemes meghívót küldeni neki: 2020. november 18-án Londonban, a Wembley-ben mutatkozott be a felnőtt válogatottban, melynek ötödik legfiatalabb debütánsa lett 17 évesen és 240 naposan. A világfutball e legendás arénájába kis túlzással az egész család szinte hazajár: 2000-ben ott, 85 ezer szurkoló előtt nyerte meg a Stoke Cityvel az EFL Trophyt nagyapja, Tórdur és nagybátyja, Bjarni; 2009 májusában édesapja, Joey több mint 80 ezer szurkoló előtt a Burnley középpályásaként a Sheffield Unitedet a rájátszásban legyőzve kiharcolta a feljutást együttesével a Premier League-be. Most pedig már Ísak Bergmann Jóhannesson is elmondhatja magáról, hogy stoplisával megjárta a Wembley gyepét…

 

Nem fogják olcsón adni

A középpályást jelenlegi szerződése 2023 nyaráig köti svéd egyesületéhez, klubja illetékesei pedig ősszel, a nemzetközi érdeklődés fokozódása láttán siettek leszögezni, kemény tárgyalópartnerek lesznek! Az Ísak szereplését, fejlődését figyelemmel kísérő tucatnyi európai sztárklub közül a Liverpool FC-t, a Manchester Unitedet, és a Juventus FC-t nevesítették, ugyanakkor hozzátették, az egyesület anyagi helyzete stabil, az IFK Norrköping nincs rákényszerülve értékes futballistái pánikszerű eladására – a legendás csatár, Gunnar Nordahl egykori klubja bizony vigyáz értékeire. A klubvezetésnek feltett szándéka, hogy Ísakkal megdöntsék eddigi átigazolási rekordjukat, melyet 2018 nyara óta egy másik izlandi, sőt, akranesi születésű középpályás, Arnór Sigurdsson játékjogának eladásával állítottak fel: érte körülbelül 40 millió svéd koronát, azaz négymillió eurót utalt át a CSZKA Moszkva a kék-fehérek bankszámlájára.

Könnyen lehet, hogy ez a csúcs még idén megdől, addig azonban az izlandi tehetség a kétszeres svéd bajnok Rikard Norling irányítása alatt futballozik tovább az Allsvenskanban és a Svéd Kupában, meg persze Hamrén kapitánnyal Izland nemzeti csapatánál: 18. születésnapját március 23-án valószínűleg már a válogatottal ünnepli, ugyanis a hónap végén egy héten belül az északi gárda három vb-selejtezőt is játszik, megkezdve menetelését a jövő évi katari világbajnokság felé. Ebben pedig már Ísaknak is juthat egy epizód-, vagy akár főszerep.


Kiemelt fotó: Media Referee

Írj hozzászólást