Itt rendezik meg a Copa Américát – az új, brazíliai helyszínek

Ha minden jól megy, idén nyáron – az 1916-os kezdés óta – a 47. alkalommal rendezik meg a dél-amerikai labdarúgó kontinenstornát, a Copa Américát. Úgy tűnik, a 2020 nyaráról elhalasztott viadalnak Brazília ad otthont június 13. és július 10. között. Mint ismeretes az eredetileg tervezett két rendező közül Kolumbiától a feszült belpolitikai helyzet, Argentínától pedig a koronavírus-járvány miatt vették el a rendezés jogát. A beugró vendéglátók végül az előző tornát is megrendező – és megnyerő – brazilok lettek négy város öt stadionjával.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

ESTÁDIO DO MARACANA (RIO DE JANEIRO)

Rio de Janeiro 1960-ig volt Brazília fővárosa, egyben a 19. századig a brazil császárok koronázóvárosa. Az Atlanti-óceán partján fekvő városnak a 2020-as adatok szerint több mint 6.7 millió lakosa van, amely az agglomerációval együtt megközelíti a 12 millió főt.

A világ egyik leghíresebb stadionját 1950-ben a hazai rendezésű világbajnokságra adták át, amely torna végül a házigazda számára „tragikus” véget ért. Az elhíresült Maracana nevet a közeli folyóról kapta, míg a stadion az építést kezdeményező író-újságíró, Mario Filho nevét is viseli. A jelenleg 78 838 fő befogadására alkalmas létesítmény az átadása idején 200 000 embert is fogadott, ennyien voltak a lelátókon az 1950-es világbajnokság döntőjében, a hazai kedvencek utolsó fellépésén. Aztán a selecao esélyesként elveszítette a találkozót Uruguay ellen, a szurkolók közül többen öngyilkosságot követtek el a tribünről a mélybe vetve magukat, a brazil nemzeti csapat pedig egyszer, s mindenkorra szakított fehér szerelésével, és azóta viseli az ikonikussá vált sárga-kék színösszeállítást. Az esetet Maracanazo (Maracana-csapás) néven emlegeti az utókor.

A nem túl szép emlékű debütáló torna után további jelentős sporteseményeket is lebonyolítottak a stadionban. A Maracana adott otthont az 1989-es Copa América második körös mérkőzéseinek, 2013-ban pedig a Konföderációs Kupa három mérkőzését, köztük a döntőt rendezték meg itt. Egy évvel később a brazil világbajnokságon hét mérkőzést bonyolítottak le a létesítményben, beleértve a Németország-Argentína finálét, aztán a 2016-os nyári olimpián a női és a férfi labdarúgó-torna elődöntőinek és döntőjének is helyet adott. A legutóbbi, két évvel ezelőtti Copa Américán öt mérkőzést játszottak ebben az arénában, Brazília a Maracanában jutott fel a kontinens trónjára Peru legyőzésével. A „hétköznapokban” a Flamengo és a Fluminense játssza hazai mérkőzéseit a stadionban.

 

Az idei Copán kizárólag a július 10-i döntőt rendezik a Maracanában. (Forrás: viator.com)

 

ESTÁDIO OLIMPICO NILTON SANTOS (RIO DE JANEIRO)

A másik riói aréna 2003-tól 2007-ig épült. A 46 931 férőhelyes építmény azóta számos jeles eseményt fogadott be, az Olimpicóban bonyolították le a 2007-es Pánamerikai Játékok, majd a 2016-os nyári olimpia játékok atlétikai versenyszámait.

A stadion névadója eredetileg a 2016-ban 100 éves korában elhunyt egykori FIFA-elnök, Joao Havelange volt, az ő halála után viszont – mivel szerették volna, hogy élő személy nevét viselje – az egykori kiváló hátvéd, Nilton Santos nevét vette fel, akiről szobrot is készítettek a stadionon kívül. A sportesemények mellett kedvelt koncerthelyszínnek is számít, többek között Paul McCartney, Justin Bieber és a Guns N’ Roses is fellépett már náluk. Az Olimpico a 2007-es megnyitása óta a patinás riói csapat, a Botafogo otthonaként funkcionál.

 

A hamarosan megrendezésre kerülő kontinensbajnokságon öt csoportmérkőzést, valamint egy-egy negyeddöntőt és elődöntőt fognak megrendezni a stadionban. (Forrás: printerest.com)

 

ESTÁDIO NACIONAL MANÉ GARRINCHA (BRAZÍLIAVÁROS)

Brazília korábbi fővárosa, Salvador és Rio de Janeiro egyaránt a partvidéken épült fel, az ország vezetői azonban szerették volna a legfontosabb települést a belső területekre helyezni, ahol kevésbé lehet kitéve a kalózok támadásainak. A gazdasági fejlődés reményében új központot építettek, és 1960-tól Brazíliaváros lett az ország fővárosa. Az eredeti terv szerint csak az ország vezetésének, a hivataloknak és az őket kiszolgáló személyzetnek adott volna otthont, ám egész Brazíliából több ezer ember költözött az új városba a jobb élet reményében.

A főváros stadionját 1974-ben adták át, és 2013-ban közvetlenül a hazai rendezésű világbajnokság előtt jelentősen átalakították, így jelenleg 72 ezer néző befogadására alkalmas. A létesítmény névadója a brazilok kétszeres világbajnok szélsője, Garrincha, aki pályafutása nagy részét a Botafogóban töltötte, és hosszan tartó betegség után 1983-ban (mindössze 49 esztendősen) hunyt el. A stadion hét mérkőzésnek adott otthont a 2014-es brazíliai világbajnokságon, a házigazda itt játszotta a Kamerun elleni csoportmeccsét és a Hollandia elleni, elvesztett bronzmérkőzést.

 

A Garrinchában a 2021-es Copa öt csoportmeccsét, egy negyeddöntőt, valamint a harmadik helyről döntő mérkőzést rendezik majd meg. (Forrás: pinimg.com)

 

ARENA PANTANAL (CUIABÁ)

A Brazília közép-keleti részében található Cuiabá a régió második legnagyobb városa a maga 2,6 milliós lakosával.

A helyi Arena Pantanal új létesítménynek számít, az építési munkálatokat 2010-ben kezdték el, és közvetlenül a 2014-es vb-t megelőzően adták át. Már az építése során sok kritika érte a stadiont, a munkálatok során egy tűzeset is borzolta a kedélyeket, de végül időben elkészült és zavartalanul bonyolítottak le benne négy világbajnoki csoportmeccset.

 

A 44 ezres stadion az idei Copa Américán öt csoportmérkőzés helyszínéül szolgálhat. (Forrás: wikipedia.org)

 

ESTÁDIO OLIMPICO PEDRO LUDOVICO (GOIÁNIA)

A főváros közelében fekvő Goiánia városában több mint kétmillió ember él. A helyi futballstadion 1941-ben nyitotta meg kapuit, és bár azóta már több ráncfelvarráson átesett, jelenleg is csak 13 500 néző befogadására alkalmas. Már csak emiatt is kakukktojásnak számít, hiszen ha látogathatóak lennének a mérkőzések, akkor egy felnőtt kontinensviadal lebonyolítása elképzelhetetlen lenne itt.

A stadion névadója, Pedro Ludovico a város egyik alapítója és kétségkívül legfontosabb egyénisége. A különleges stadion, amelynek csak az egyik hosszanti lelátója fedett, eddig egyetlen nemzetközi szinten jegyzett labdarúgótornának adott otthont, a 2019-es U17-es világbajnokság meccseinek (egyik) házigazdája volt.

 

A Goiania Esporte Clube stadionja az idei Copa Américán öt csoportmérkőzés, valamint két negyeddöntő helyszíne lesz. (Forrás: goinfra.br)

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtango

Írj hozzászólást