Jack Grealish, a (100 millió) fontos ember

Amire oly régóta vágyott, megadatott neki: bemutatkozhatott a BL színpadán. Sőt, mindjárt góllal. Ez persze csak a kezdet: Jack Grealish-nek esze ágában sincs megállni. Elnézve persze a játékát, nála valóban a határ a csillagos ég. De hogy milyen utat járt be eddig, arról alább értekezünk.

Fotó: Getty Images


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Mintegy a sors iránymutatása lett volna, hogy Jack Grealish élete első Premier League-meccsén épp a Manchester City ellen léphetett pályára? Egy akkor említésre sem méltó sugallat a jövőből? A további karmikus eszmefuttatást meghagyjuk a természetfeletti erők nagyra becsült híveinek, az angol élvonalban 18 évesen bemutatkozó támadó középpályásnak le kellett mindenesetre küzdenie néhány akadályt addig, hogy az elmúlt nyáron a szigetország történetének legdrágább játékosává váljék. A 100 millió font testvérek között is van vagy 40 milliárd forint, ám mert a Villának esze ágában nem volt megválnia legcsillogóbb ékkövétől, szerződésében ellenben szerepelt egy kitétel, amely szerint ennyiért mehet, sem többért, sem kevesebbért nem lehetett őt kirángatni Birminghamből. Minthogy ennyi „felesleges” fontja meg legfeljebb a Chelsea-nek, valamint a Citynek van manapság, más nem nagyon rúghatott labdába. Ami azt illeti, a Chelsea nem is nagyon akart, maradt a Guardiola-csapat.

Grealish fejlődése szempontjából a lehető legjobb klub.

Pedig bő hét éve, amikor a City ellen két percre beleszagolhatott a Premier League légkörébe, pláne az azt követő évek botránysorozatának állandó főszereplőjeként elég messze járt attól, hogy Anglia elitcsapatában, s annak a fegyelmet szigorúan megkövetelő edzőfejedelmével polírozza tovább egyébként hihetetlen talentumát. Gyorsan essünk is túl az ebadta Jack „pubertáskori” elhajlásain. 2015 áprilisában, azután, hogy a Villa az FA-kupa elődöntőjében 2-1-re legyőzte a Liverpoolt, és Grealish mindkét gólból alaposan kivette a részét, a bajnokságban is kezdőjátékossá avanzsáló 19 éves támadó középpályás országszerte kezdett egyre érdekesebbé válni, az angol bulvár elő is vett egy egy évvel korábbi fotót, amelyen nevetőgázt inhalál, ami a fiatalok körében akkortájt a második legnépszerűbb tudatmódosítónak számított Angliában. Edzőjétől, Tim Sherwoodtól kapott néhány verbális taslit – „Nem tolerálhatjuk ezt a fajta viselkedést, profi futballistaként felelős immár a cselekedeteiért, de arra is ráébred legalább, kiben bízhat” –, ami egy ideig hatott. Alig telt el azonban fél év, és arról szóltak a hírek, hogy a Villa 4–0-s Everton elleni veresége után Jackie fiú ottmaradt Liverpoolban bulizni egy jót. Reggelig dorbézolt, ami újdonsült edzője, Rémi Garde nemtetszését is kiváltotta: december második hetében térhetett csak vissza az első csapat keretébe. Nyilván nem a buli maga a baj egy futballista esetében sem, hanem annak a mikéntje. 

 

Fotó: Nick Potts/PA

Kettőezer-tizenhat nyarán egy inkább csak kellemetlen, semmint elítélendő rekorddal került újból a címlapokra:

16 bajnokin szerepelt a PL-től búcsúzó Villában, a Villa mindannyiszor vereséget szenvedett. 

Sokkal inkább elítélendő módon az év szeptemberében viszont részt vett egy olyan buliban, ami a rendőrség hajnali razziájával zárult, és amely után bezárták a parti helyszínéül szolgáló birminghami hotelt. Klubja megint csak figyelmeztette, ideje volna jobb társaságot találni magának, de tavaly tavasszal, a Covid-karantén közepette sem szabadott volna önkéntes kimenőt adnia magának, a házibuli végeztével ráadásul szanaszét tört néhány autót, amit a jogosítványa bánt egy időre.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Az utóbbi években azonban az volt a „rosszfiú Grealish” egyetlen jelenése, az elmúlt 24 hónapban azon túl inkább csak csodálni lehetett. Egyfelől nyilvánvalóan a dicséretcunamit érdemlő futballja miatt. Már amúgy a feljutás évadában is csillogott: Dean Smith csapata a nélküle megvívott 13 bajnokijából csak kettőt nyert meg, sípcsontsérüléséből visszatérve vele tízből kilencet (egy döntetlen mellett)! Eggyel följebb, a 2019–2020-as PL-szezonban aztán ugyancsak remekelt, nyolc gólja és hat gólpassza mellett 92 helyzet kialakításával járult hozzá ahhoz, hogy ha csak az utolsó fordulóban is – naná, hogy a góljával –, de kiharcolja a bennmaradást a Villa. Halkan tesszük hozzá, senkit nem faultoltak többször az élvonalban, a 162 neki megítélt szabadrúgás némelyikével élt is a birminghami egylet (15 gólt ért el összesen rögzített játékhelyzetből, csak a Manchester City és a Liverpool hozott össze többet). Az előző szezonban sem adta sokkal alább a birminghami gyöngyszem, hat gól, tíz gólpassz, és azért teremtett csak 81 helyzetet, mert a 38 fordulóból sérülése miatt 26-on szerepelt mindössze. Ez is elég volt azonban ahhoz, hogy a City leszurkolja a brit átigazolási rekordot jelentő 100 millát. 

 


A gólon és a gólpasszon is túl van már égszínkékben, hanem amikor azt írtuk, „csodálni lehet”, nem feltétlenül csak a pályán mutatott teljesítményére gondoltunk. Mert bár valóban lenyűgöző, ahogy helyzetbe hozza a társakat, ahogy megtartja a labdát, ahogy átszlalomozik az ellenfeleken, ahogy alkalmasint a kapuba teker, legalább annyira bámulatos a másokkal együttérző, az elesetteket, betegeket, szegényeket segítő civil énje. Birminghamben ezrével kapta az autogramkérő kártyákat, mezeket, s ő bár igyekszik rendre teljesíteni is a kéréseket, a mozgássérült, vagy a teljes életet korlátozó betegségben szenvedőknek kivétel nélkül segít. Ők aláírt stoplist, mezt, labdát is kapnak tőle, csak hogy plusz örömet csepegtessen az életükbe. Nem véletlen talán ez a fajta empátia: Grealish húga agyi bénulással (cerebral palsy) született. De meccsjegyeket is rendre osztogatott az ifjú Villa-szurkolóknak, születésnapi üzeneteket küld, szívesen odaáll szelfizni velük, ha meghívták, szülinapokra toppant be váratlan vendégként, kórházakban látogatta meg a beteg drukkereket, édesapja, Kevin pedig – aki maga is óriási Villa-drukker, ott volt a lelátón ‘82-ben Rotterdamban, amikor az Aston Villa a BEK döntőjében a Bayernt verte – a rászoruló birminghami családoknak szállít ki személyesen különböző ajándékokat.

A Grealish-család így próbálta kifejezni a háláját mindazért, amit Jack az érte rajongó birminghami szurkolótábortól az évek alatt kapott.

Ha ilyesfajta bálványozásban a City játékosaként nem is lesz (lehet) része, a manchesteri kékek hívei máris imádják. Ha rúg még egy-két olyan gólt, mint az RB Leipzig ellen, még jobban fogják. 

 


De hát ezért hagyta el (fájó szívvel) szülővárosa/élete kedvenc klubját: a legmagasabb szinten akart futballozni, a Bajnokok Ligájában. És bármennyire is fájhatott ezt a nyáron a Villa fanatikusainak kimondani, ő a PL középmezőnye helyett oda is való: a világfutball elitszínpadára. Az persze, hogy még a 26. születésnapja előtt elveszíti őt a Villa, tőrdöféssel ért fel. Mert abba még bele is nyugodtak volna a bordó-kékek drukkerei, hogy egy vagy két szezon múlva megy, de most, amikor mindenki kíváncsi lett volna arra, Grealish-sel a kormánykeréknél, Buendíával, Bailey-vel, Ingsszel a fedélzeten nemzetközi vizekre evezhet-e a Villa, sokkal gyötrelmesebb az elvesztése. Nincs persze garancia arra, a nevezett trió Grealish esetleges maradása esetén is Villa-mezt ölt (majd’ 90 millió fontot kóstáltak ők hárman), de a háromból kettő biztos.  

Adott ő persze eleget a Villának. Nélküle a klub biztosan nem jutott volna fel 2019-ben, nélküle nagy valószínűséggel kiesett volna tavaly. Jack Grealish lelkiismerete tiszta lehet.

Nem lesz belőle Totti-módra one-club-man, de az olasz ikonnal ellentétben lehet belőle BL-győztes, illetve többszörös bajnok. 

A 100 millió fontos árcédula persze lehet súlyos teher, Grealish esetében azonban aligha az. Ő elég csibész, elég magabiztos, elég laza ahhoz, hogy egyre csak felfelé ívelő karrierje ne szenvedje meg a „100 milliós” bélyeggel járó nyomást, külön szerencséje ráadásul, hogy újdonsült trénere, Pep Guardiola kifejezetten őt akarta. És folyamatosan játszatja is. Nem nyolcasban, jóllehet arról szóltak a hírek, De Bruyne mellett lehet majd a másik belső középpályás, hanem szélsőként, a bal oldalon, ahol láthatóan lubickol Grealish. Pedig még csak szeptemberben járunk. Mennyire jó lesz három hónap múlva, amikor tökéletesen kiismeri a társakat és a Guardiola-féle futballt! Ízelítőt kaptunk belőle a lipcseiek ellen, élete első BL-fellépésén.

„Imádtam, hogy a BL-ben szerepelhetek. Egy ideje vártam már a pillanatra – mondta a 6-3-as győzelem után. – Az utóbbi néhány hétben különösen izgatott voltam miatta. Nagyon örülök, hogy góllal és gólpasszal tudtam hozzájárulni a győzelmünkhöz, egy emlékezetes meccsen. Ha abban a helyzetben kapom a labdát, mint a gólom előtt, bárkire a világon rávezetem és igyekszem megverni. Az első félidőben blokkolták néhány próbálkozásomat, akkor még nem sikerült betalálni. A mérkőzés után megnéztem a másik találkozó végeredményét, a PSG bruges-i döntetlenje is azt mutatja, ebben a sorozatban bármi előfordulhat. Ezért is olyan csodálatos.”

Hogy mennyire, azt Jack Grealish immár a saját bőrén tapasztalhatja.

 

Ki lesz az Év Játékosa a Premier League 2021/2022-es idényében?

5,00 – Cristiano Ronaldo

8,00 – Romelu Lukaku

9,00 – Kevin de Bruyne

9,00 – Bruno Fernandes

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


 

Írj hozzászólást