Jacob Ramsey, a Premier League új nagy felfedezettje

Az Aston Villa akadémiája az aranykorát éli. Egyre több tehetséges játékost sikerül olyan szintre eljuttatniuk, hogy bekerüljenek és esetenként jelentős szerepet is játszanak annál a felnőtt csapatnál, amelynek a keretét nyáron jelentős költekezés után alaposan feltöltötték sztárokkal. Az olyan ifjú focisták, mint a két testvérpár, Caleb és Carney Chukwuemeka, illetve Aaron és Jacob Ramsey képviselik leglátványosabban ezt a generációt. Alább az ifjabb Ramsey-t, Jacobot mutatjuk be.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


A 20 éves Jacob Ramsey testvéréhez, Aaronhoz hasonlóan egészen kisgyermek kora óta a Villa különböző korosztályos csapataiban rúgja a labdát. Mindig nagy tehetségnek számított a korosztályában, az előző, 2020-2021-es szezonban pedig egyet előre tudott lépni és felkerült Dean Smith csapatának keretébe is, ahol főként csereként ugyan, de gyakran játéklehetőséghez jutott.

Az igazi berobbanást azonban a jelenlegi szezonban látjuk, hiába a rengeteg posztrivális, Jacob egyre több játéklehetőséghez jut, sőt Steven Gerrard érkezése óta úgy tűnik, hogy a kezdőből sem tudja egyik csapattársa sem kitessékelni. Ez az impresszív fejlődés éppen elég okot ad arra, hogy kicsit közelebbről is megvizsgáljuk Jacob teljesítményét.

 

Szerepkör

Ramsey-t a leghatékonyabb módon egy előretolt nyolcasként lehetne jellemezni. Főként a középpályás-sor bal szélén szerepel, és úgy tűnik, tökéletesen illeszkedik a Gerrard által legtöbbször használt, 4-3-3-as felálláson alapuló játékrendszerhez.

Szerepköre révén Ramsey a labdás játék esetén fellép a középpályás-sorból és szerves részét képezi a Villa támadásainak, közvetlenül a szűken játszó támadók mögött, közvetlenül a kapu előterébe érkezve. Más nyolcasokhoz képest jellemzően többet veszélyezteti az ellenfél kapuját, az idei szezonban például Matty Cash-sel egyetemben 17 lövést eresztett meg az ellenfél kapujának irányába, amely csapatán belül a megosztott harmadik helyet jelenti. Ezen felül 1,3-as xG-re 2 gólt is szerzett, a várható gólok tekintetében ezzel szintén a harmadik legjobb a Villa keretéből.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

Ramsey a labda elleni játékban, azaz a védekezésben is remek tulajdonságokkal rendelkezik. Dinamikája és  agilitása hozzásegíti, hogy rengeteget  üldözze a labdát, és a nyomásgyakorlásból is kiveszi a szerepét: 90 percre lebontva 20 presszingelési kísérlete van meccsenként, amivel ebben a kategóriában szintén a Villa-játékosok élmezőnyébe tartozik. Meccsenként átlagosan két blokkot is bemutat, ami a középpályások körében kifejezetten biztató.

A 180 centimétere indokolná, hogy a levegőben is jó esélyekkel szálljon be a párharcokba, de itt jön ki az egyik hiányossága: Ramsey ugyanis egy kifejezetten intelligens, kreatív focista, azonban a fizikumán még fejlesztenie kell ahhoz, hogy a játéka kiteljesedhessen.

Egy másik aspektus, amelyből Ramsey nagyon ígéretesnek tűnik, az a passzjátéka. Összesítve 85% körüli passzpontosságot tud felmutatni az idei szezonban, a hosszú passzokat tekintve pedig ugyan kevés alkalommal próbálkozott eddig (45), de ezek 80%-a pontos volt, amely a Villán belül rendszeresen pályára lévő játékosok között magasan a legjobb arányt jelenti.

 


 

Mit hozhat a jövő?

Kétségtelen, hogy Ramsey eddigi teljesítménye ilyen fiatalon nagyon meggyőző és óriási potenciál rejlik benne, egyelőre azonban még csak körvonalazódik róla, hogy pontosan milyen típusú, milyen poszton szereplő focista lesz belőle a jövőben.

Bár a remek tulajdonságait a korábbiakban részletesebben taglaltam, fizikálisan, illetve a támadóharmadon belüli kreativitásban, vagy akár a labdacipelésben még szüksége van a fejlődésre.

Ennek elérésére és a kellő rutin megszerzésére azonban nem is találhatott volna jobb mentort, mint a frissen érkező Steven Gerrard, aki az eddig látottak alapján megbízik Ramseyben és a képességeiben, ehhez hűen pedig temérdek játéklehetőséget biztosít neki.

Amennyiben Jacob Ramsey azon a fejlődési pályán marad, mint amit az elmúlt években és kifejezetten az elmúlt két szezonban tanúsított, akkor az ő esete számomra leginkább Jack Grealish történetére fog hajazni, amire a közös pontként fellépő Aston Villa csak ráerősít: Jacob addig lépkedhet felfelé a képzeletbeli létrán, míg végül csak egy igazi „bankrobbantó” átigazolással lehet majd szeretett klubjától elcsábítani.

 

Ki lesz a gólkirály a Premier League 2021/2022-es idényének végén?

1,42 – Mohamed Salah

9,00 – Cristiano Ronaldo

17,00 – Diogo Jota

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az angol foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást