Jadon Sancho játékosprofilja és hatása a Manchester Unitedre

Jadon Sancho a Manchester Cityből 2017 nyarán igazolt Dortmundba, miután Pep Guardiola egyértelműen jelezte, hogy nem számol vele az első csapatban. Az évek során a fiatal angol szélső a Dortmund egyik legnagyobb értékévé és a Bundesliga egyik legveszélyesebb támadójátékosává vált.

Fotó: Getty Images


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A 2018-2019-es szezonban a Bundesliga asszisztkirálya lett – csak eggyel maradt el Eden Hazard számaitól, valamint Lionel Messit is megelőzte a vonatkozó statisztikában. A mögöttünk hagyott szezonban még érettebb és komplexebb teljesítményt nyújtott, annak ellenére, hogy még mindig még csak 21 éves. A 23 évnél fiatalabbak között második lett az asszisztokat tekintve, első a gólpasszt megelőző passzok tekintetében, a negyedik legtöbb lövéssel, valamint a negyedik legtöbb csellel próbálkozott és a második legtöbb büntetőterületen belüli labdaérintése volt.

Kulcspasszok tekintetében a Bundesliga összes játékosát nézve a hatodik legtöbb átadással rendelkezett.

Két statisztikában nyújtott még kiemelkedő teljesítményt Sancho: a legtöbb mélységi mozgás (akár labdával, akár labda nélkül) és a legtöbb sikeres mélységi passz is az övé volt.

Rengeteg egyéb statisztikai mutatót lehetne még felsorolni, amellyel kihangsúlyozhatjuk, hogy milyen agilis és kapura veszélyes játékost igazolt a Manchester United, azonban célunk inkább az, hogy Sancho játékoskarakterét komplexitásában mutassuk be így megvizsgálva milyen módon illeszkedik a United csapatába, milyen teljesítményre számíthatunk tőle az előttünk álló szezonban.

 

A Manchester United potenciális kezdőcsapata a 2021-2022-es szezonban

 

Kereslet és kínálat

Mindenki számára látható volt, hogy Sancho már kinőtte a Dortmundot, mind marketingértékben, mind az egyéni célok tekintetében, már több átigazolási ablakkal korábban is pletykák terjengtek egy esetleges váltásról. Azonban a fiatal játékos szerződésének hossza, illetve a világjárvány hatása a klubok financiális lehetőségeire nagy hatással volt a tárgyalások kimenetelére.

A Dortmund szemszögéből nézve ugyanakkor ez a nyár volt az utolsó alkalom, amikor anyagi hasznot realizálhattak a játékos eladásából. Az összeg 85 millió euró lett, amely összehasonlítva a 7,85 millióval, amennyiért 4 évvel korábban megszerezték Sancho játékjogát, jelentős gazdasági hasznot hozott tehát a korábban említett szakmai okok mellett.

A Manchester United oldaláról nézve a transzfer jól illeszkedik a klub revizionált imidzsébe: angol, fiatal, trófeákra éhes játékos – magas social media (Instagram, Tiktok) potenciállal.

A szakmai oldalt nézve is fejlődés várható a klubnál, ahol most már kimondva-kimondatlanul is a városi rivális Manchester City trónfosztása a cél.

 


(X) Vajon 10,5-nél több vagy kevesebb gólt szerez Jadon Sancho a Premier League 2021/2022-es szezonjában? Kattints ide és fogadj Sancho góljainak és gólpasszainak számára az Unibeten!


 

Játékoskarakter

Sancho sokáig egy klasszikus értelemben vett szélső volt – elsődleges csapattaktikai szerepe a szélesség biztosítása a támadófázisban, valamint az egyéni labdabirtoklás során a védelem mögé kerülni bontással, vagy cselezéssel és beadásokkal a kapu előterébe juttatni a labdát. A legutóbbi szezonban vált sokkal komplexebbé a játéka azzal, hogy egyre többet játszott a baloldalon tükörszélsőként. Alapvetően a jobb oldalon érzi otthonosan magát, ahol labdabiztossága, agilitása és mozgásdinamikája segítségével nagy számban és jó minőségben tudja ezeket végrehajtani.

 

Sancho átlagos hőtérképe a 2020-2021-es szezonban.

Tükörszélsőként a baloldalon is bevethető, ahol a tengely irányába tud cselezni, hogy azt követően kulcspasszokkal támogassa a csapattársait. Korunk labdarúgásában a szélső játékosok sokszor csapatuk gólfelelőseivé lépnek elő, gondolhatunk itt Mohamed Szalah játékára Liverpoolban, vagy Raheem Sterlingére a Cityben.

 


 

A Manchester United stílusa

Ole Gunnar Solskjaer irányítása alatt a Manchester United 4-2-3-1-es játékrendszerben játszott, amely természetesen önmagában nem árul el semmit a csapat stílusáról, hiszen az igazán fontos információkat a játékrendszert tartalommal megtöltő alapelvek adják.

Az egyik ilyen alapelv a United stílusában az az, hogy a támadóharmadba megfelelő szélesség és megfelelő sebesség biztosításával jusson el a csapat.

Ebbe a stílusba Sancho játéka egy az egyben behelyezhető és nagyon valószínű, hogy rövid akklimatizációs idővel számolhatunk az ő esetében.

 

A Manchester United passztérképe az elmúlt szezonból.

Ahogy korábban már kiemeltük, Sancho nagyon jól érzi, hogy az adott szituációban milyen szélességi pozíciót kell felvennie ahhoz, hogy csapata folyamatosan jó minőségben menedzselje a rendelkezésre álló területet. Ez adott esetben azzal járhat, hogy időnként kivonódik a csapatjátékból, azonban ilyenkor tud igazán veszélyes szituációkat kialakítani a társainak területnyitással vagy a védő figyelmének megosztásával. Az önzetlenség is egy másik fontos aspektus Sancho játékában, amelyet ki kell emelnünk. Amellett, hogy veszélyes a kapura, nagyon magas százalékban hoz jó döntéseket a büntetőterületen belül, így jól tudja a társakat megjátszani nyomás alatt is akár.

 


Solskjaer rendszerében nagy hangsúlyt kapnak a mélységből induló játékosok, valamint a támadók védelmi vonal mögé kerülései – labdával vagy anélkül –, ebben Sancho az egyik legjobb mutatókat produkálta a Bundesligában éveken keresztül.

Emellett Harry Maguire hosszú passzaira is lehet számítani, amelyeket eddig Manchesterben nem használtak ki eléggé. A középső védők profilja átalakult az utóbbi évek során, ma már sokkal inkább a labdás képességeik a mérvadóak, pontosan emiatt értékelődnek fel azok a támadók, akik a védők egyéni védekező képességeit, illetve az abban található hiányosságaikat tudják kihasználni.

 


Sancho játékának egy másik érdekes oldala, hogy a mélységi beindulásai nem a tradicionális értelemben vett támadó mozgások, mivel nem előzi őket meg egy megtévesztő mozdulat, hanem egyenes vonalban indul meg a védők mögé. Ezeket az egyenes vonalú futásokkal többségében a jobb oldalon próbálkozik. Ennek a mozgásnak a következménye, hogy a belső védőnek kell ki kereszteznie, még nagyobb területet nyitva az érkezőknek a büntetőterületen belül.

 

Kreativitás

Sanchónak a játékából fakadóan rengeteg 1v1-es szituációt kell megoldania, ugyanakkor ezekben a helyzetekben is kiemelkedő teljesítményre képes, ahogy ezt a statisztikái is mutatják.

Ezeket a megoldásokat valószínűleg viszontláthatjuk a United támadójátékában is a következő szezonban. Amikor a szélen akarnak bontani, az ellenfélnek két lehetősége marad: vagy 1v1-ben hagyják a szélső védőt Sanchóval, vagy az egész csapatnak együttesen kell biztosítania, előbbi esetben nagyon jó százalékban meg tudja verni a szembenálló védőt, utóbbi esetben pedig Sancho kreativitásával és a társak labda nélküli mozgásával tudják átjátszani a védelmet.

A United csapatának szüksége volt egy olyan kreatív szélső játékosra, mint Sancho, hiszen annak ellenére, hogy nagyon tehetséges játékosok játszottak eddig ezeken a posztokon – Anthony Martial, Marcus Rashford vagy Mason Greenwood, mindannyiuknak inkább a gólszerzés az erősségük, mintsem a támadóharmadbeli kreativitás. Ugyanakkor Solskaer rendszerében szükség van olyan szélsőkre, akik valóban ezeken a területeken érzik otthonosan magukat és ott tudnak kiemelkedő teljesítményt nyújtani.

 


 

Intelligencia

Sancho nem csak a labdával, hanem védekezésben is intelligens játékot tud nyújtani, letámadásban nagyon jól választja meg a védekező pozícióját ezzel lezárva a passzfolyosókat, így sokkal magasabb hatásfokokon tud futballozni a mérkőzések teljes ideje alatt, mivel energiái nagy részét nem a védekezésben használja el.

Ebből fakadóan kiváló kontrafegyvere lehet a Unitednak, mivel intelligens helyezkedésével már fel tud készülni a labdaszerzésre, megelőző szereléseivel, vagy a passzok leleséseivel már az ellenfél labdakihozatalai során nyomást tud helyezni a labdabirtoklókra.

Solskjaer a korábbi szezonokban is többször alkalmazta ezeket a taktikai fegyvereket – magasan hagyva a támadókat védekezésben, annak érdekében, hogy veszélyesebb kontratámadásokat tudjon vezetni a csapat.

 

Konklúzió

Sancho leigazolásával a United egyértelműen jelezte, hogy sok év után újra a bajnoki címért akarnak versenyezni, szintet lépve az elmúlt évek sikertelensége és útkeresése után. Manchesterben a fiatal angol új kihívások elé fog nézni mind csapat szinten, mind egyénileg, nem túlzó kijelentés, hogy egy, a jövőben akár Aranylabdára is esélyes játékost igazolt Solskjaer, akivel – ha megugorja az előtte álló kihívásokat – egy új aranygeneráció alakulhat ki a „vörös ördögöknél”.

 

Ki lesz a Premier League gólkirálya?

5,00 – Harry Kane

5,00 – Mohamed Salah

5,00 – Romelu Lukaku

Ezeket a fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Premier League/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és tippeld meg ki lesz a topligák vagy az NB I. gólkirálya! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Források: Thebustybabe, Footyscouts, Youtube, Breakingthelines

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást