Játékvezetők vagy önkényes uralkodók? – véleménycikk a magyar sporikról

A magyar játékvezetésnek voltak híres, nagy elismerésnek örvendő alakjai, elég, ha Palotai Károlyt, Puhl Sándort, vagy Kassai Viktor nevét említjük. Az utóbbi években azonban nem „nevelt ki” a hazai közeg olyan bírót, aki nemzetközi szinten magas jelentős mérkőzéseket kapjon. Az NB I-ben pedig hetek óta a magyar játékvezetőktől hangosak a meccsek utáni értékelések, és nem feltétlenül a VAR helyes – vagy helytelen – használata miatt.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Gyorsan tisztázzuk, szerintem a VAR jó dolog. Kell a futballnak, hogy az emberi tévedéseket valamilyen szinten korrigálja. Ezzel kapnak a játékvezetők egy mankót, amibe a kétes szituációkban kapaszkodhatnak.

A nyári Európa-bajnokságon ennek a rendszernek a szinte hiba nélküli verzióját láthattuk, amikor flottul, tiszta és érthető módon születtek meg az ítéletek, a lehető legkevesebb holtidővel. Emlékezzünk vissza, hogy pár éve, amikor a topligákban került bevezetésre a videó asszisztens rendszer, mennyire primitív, lassú és körülményes volt néhány szabályértelmezés – és van, ami a mai napig sem teljesen tiszta.

Valami hasonló zajlik le jelen pillanatban a honi labdarúgás legmagasabb szintjén, az NB I-ben. Senki ne várja azt, hogy csettintésre megváltozzon a játékvezetők felfogása, stílusa, egzisztenciája a VAR bevezetésével. Hasonlót látunk, mint három-négy éve a rendszer elterjedésekor: lassú döntések, maratoni játékmegszakítások, harmincszor visszajátszott jelenetek. Csakhogy a magyar sípmesterek önbecsülése néha túlmutat ezen a problémakörön.

A magyar játékvezetési stílus jelenleg merőben eltér a nemzetközileg megszokott normától, az én-központúság, a már-már arroganciába átmenő uralkodói attitűd honol, mellyel tesznek arról, hogy hétről hétre kiakadjon Bognár György vagy Horváth Ferenc.

Valamilyen szinten ez az arrogáns viselkedésmód Kassai Viktorra vezethető vissza, akire rendszeresen panaszkodtak a játékosok, illetve a vezetőedzők is a stílusa miatt.

Folyamatos dirigálás a kispadok mellett, felesleges diskurzusok a játékosokkal, röviden: rossz kommunikáció. Erre jönnek rá a provokatív döntések. A hétvégi Fehérvár–Paks mérkőzésen egészen hihetetlen jelenetsorok játszódtak le a hosszabbításban. Németh Ádámnak arra volt ideje, hogy a fehérvári kispadhoz kifutva sárga lapot adjon Torghelle Sándornak, de arra már nem volt, hogy elvégezzék a paksiak a szögletet. Pár héttel korábban ugyanez a szituáció zajlódott le a Fehérvár–Honvéd összecsapáson. Ez nem más, mint a futball jelenlegi elveivel való szembemenetel. A VAR nem megfelelő kezelése más tészta, az egy tanulható metódus, amire egy-két éven belül ráéreznek a játékvezetők és jól fogják alkalmazni. Viszont a fentebb említett dolgokat aligha fogják levetkőzni.

Szól a mondás, hogy a saját igazad védjed meg, a játékvezetésnek pedig ez volt (nemzetközi szinten is) az alapja, egészen a VAR megérkezéséig. Bármilyen rossz döntést hozol, amellett teljes mellszélességgel ki kell állnod, mert a következőnél tiszta lappal fogsz indulni. Viszont az új rendszer lehetőséget ad az önmegkérdőjelezésre is, mert befolyásolja a bíró ténykedését. A fenti mankó inkább fekvőgipsz a hazai közegben, ezért nyilatkozza Horváth Ferenc, hogy a VAR megöli a futballt – bár ezzel a részével tudnék vitatkozni, inkább csak nem kiforrott itthon az alkalmazása.

Egy mélyebbről gyökerező problémakör a nem megfelelő felfogás.

A labdarúgástól azt várjuk, hogy legyen gyors és szórakoztató. A magyar bajnokság inkább az utóbbi kritériumnak felel meg, ám ha a játék tempóját nézzük, akkor a Paks, illetve a Ferencváros stílusát leszámítva nem sok együttesről mondható el egyik jelző sem. Min múlik, hogy egy mérkőzés magas intenzitású legyen? A játékosok minősége, a taktika (vagy annak hiánya), és a legfontosabb: a játék folyamatossága. Előbbi kettőért okolható a magyar utánpótlás-képzés, a magyar labdarúgói vagy edzői hozzáállás. A harmadikért viszont inkább a játékvezetői szcéna, illetve az ő vezetési stílusuk. Úgy nem lehet folyamatosan játszani, hogy fél percenként játékmegszakítás van a legkisebb vélt vagy valós szabálytalanságok miatt. Az előnyszabály nem megfelelő alkalmazása éppen akkora gondot okoz az NB I-ben, mint a gyenge képességű labdarúgók szerepeltetése. Nem azt akarom mondani, hogy a gyengébb minőségű produktumért a játékvezetők a felelősök, de nekik is van benne szerepük.

Nem szeretnék azonnal a védelmükre is kelni egyben, de az edzői és a futballista-kultúra is hagy némi kívánnivalót maga után – a folyamatos reklamálással, ordibálással és a nyomdafestéket nem tűrő szavakkal. Ugyanakkor ettől tudják magukat külföldön – valamennyire – függetleníteni a játékvezetők. Amíg ez itthon nem sikerül, addig nem tűnnek többnek, mint a futballmérkőzések önkényes uralkodóinak.

 

Melyik együttes nyeri meg az NBI 2021/2022-es kiírását?

1,12 – Ferencváros

8,00 – Puskás Akadémia

12,00 – MOL Fehervár

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az NB1 piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást