Jesse Lingard, a (fel)támadó

„Ha a West Ham top négybe jut, annak Jesse Lingard megszerzése lesz az oka” – véli Jermaine Jenas, a korábbi válogatott középpályás, ma már tévés szakértő. Hogy aztán a West Ham BL-indulása lenne-e nagyobb szenzáció, vagy Lingard londoni tündöklése az, szinte eldönthetetlen, egy azonban biztos: az egyszer már elfeledett manchesteri kölcsönjátékos élete formájában futballozva kápráztatja el egész Angliát.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A 2021-es esztendő talán legnagyobb angliai szenzációja Jesse Lingard kivirágzása. A 28 éves támadó, akit már leírtak, aki szinte megszűnt létezni Manchesterben, akin a közösségi média arctalan tömege mégis rendre köszörülte a nyelvét, a West Hambe igazolva feltámadt poraiból, és egyre másra kápráztatja el az angliai publikumot. Pedig atyaég, mennyire mélyen volt!

Egyfelől ugyebár szakmailag: a 2019–2020-as szezonban úgy játszott le 21 Premier League-meccset – a többin vagy a keretbe sem jelölte Ole Gunnar Solskjaer, vagy a kispadon csücsült –, hogy egyetlen gólt sem szerzett, mígnem az utolsó, Leicester elleni bajnokin megtörve a jeget csereként betalált. Az idei szezonban aztán nemhogy gólt nem szerzett a Unitedben, a PL-ben egy percet sem töltött a gyepen, a két hazai kupasorozatban jutott neki összesen 179 perc. Azon sem csodálkozhattunk volna, ha érzelmileg is padlóra kerül. A „nép, az istenadta nép” megtett érte mindent: nehezen elfogadva, hogy a United tartalékosa erei felvágása helyett virgonc videókat oszt meg közösségi felületein, mindenekelőtt pedig mert 2018 decemberében, a Mourinho-éra siralmas végnapjaiban nem átallott a „JLingz” nevű saját divatmárkájával kirukkolni, céltáblának jelölte, a mémek pedig elszabadultak:

  • „PL-asszisztok az elmúlt hat szezonban. Jesse Lingard: 10. Adam Johnson: 11. Adam Johnson három éve börtönben csücsül.”
  • „Cristiano Ronaldo az egyetlen aktív labdarúgó, aki több mint 700 gólt lőtt karrierjében. És ne feledjétek, Jesse Lingard 655 gólra van mindössze attól, hogy megdöntse rekordját.”
  • „Gareth Bale: Megérkezve Madridba mindenkire jó benyomást akartam tenni. Ezért aztán egy órával az edzés kezdete előtt megjelentem az edzőközpontban. Erre mit látok? Hogy Cristiano Ronaldo Jesse Lingard megmozdulásait tanulmányozza.”

 

Ma már kicsit más a közvélekedés Lingard kapcsán. Aki eddig bántotta, most alighanem mélyen hallgat, aki kiállt mellette, büszkén konstatálhatja, a 27-szeres angol válogatott mégsem felejtett el futballozni. Csak kellett neki egy edző (meg egy klub és egy csapat), aki feltétel nélkül bízik benne.

 

„Manchesterben is úgy éreztem, megérdemelném a játéklehetőséget, de nem kaptam meg, így tudtam, el kell mennem valahova kölcsönben. Nagyon nehéz helyzet volt, könnyű lett volna feladni, de nem azt az utat választottam, inkább keményen edzettem, s mindvégig hittem magamban. Minden játékosnak nehéz, ha magából mindent kiadva dolgozik, a hétvégén mégsincs keretben, motiváció gyanánt nézegettem a korábbi Unitedbéli és válogatottbéli jobb produkcióimat, igyekeztem azokból erőt meríteni. Mindig van fent és lent, nekem a lent nagyon mélyen volt, legbelül mégis igyekeztem optimista maradni.” 

 


(X) Hova igazol Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Paul Pogba vagy Erling Halaand? Kattints ide és fogadj átigazolásokra az Unibeten!


 

Megérte annak lennie. Ezért is kezdhetett álomszerűen a West Hamben. Amióta februárban bemutatkozott Londonban, a PL-ből senki nem volt benne több gólban, mint ő (nyolc gól plusz három gólpassz), Harry Kane-nel egyetemben övé a legtöbb kaput eltaláló lövés (17), abban pedig, hogy lövései hány százalékából születik gól, csak az ugyancsak bombaformát mutató Kelechi Iheanacho előzi meg: a nigériai center próbálkozásai 33%-ából betalál, azaz minden harmadikból, Lingard 30,7%-os hatékonysággal büszkélkedhet. 3,8-as xG-vel szerzett nyolc gólt, vagyis a klasszisát mutatja, hogy olyan helyzetekből is betalál, amelyekből a többség nem szokott.

De hát tényleg jelentkezett néhány pazar találattal: a Villa elleni duplájában, amikor kétszer is éles szögből küldte kapura a labdát, még Emiliano Martínez is benne volt, hanem a Spurs ellen ragyogóan lőtt a hosszúba ballal; az Arsenal ellen felvarrta a felsőbe; a Wolves ellen kettőt előkészített – az egyiket egy briliáns csellel az alapvonalnál –, egyet pedig maga szerzett, miután a fél pályán végigrohant; a Leicester ellen meg rúgott egy látványos kapásgólt, majd Jarrod Bowen kiszolgálásában az üres kapuba gurított. A rókák elleni dupláját követően a csapattárs, Arthur Masuaku üzente meg neki Twitteren: „Nem tudtam, hogy Messi Warringtonban született.” 

 

Jesse Lingard 2019 után a válogatottba is visszakerült (Fotó: Getty Images)


 

Nem csak a balbekk hízeleg azonban neki: „Nagyon is tisztában voltunk Jesse adottságaival, a helyzetteremtő képességével, de hogy ennyi gólt szerez, azzal a vártnál is több pluszt ad – dicsérte David Moyes. – Én azért azok közé a menedzserek közé tartozom, akik valószínűleg nem elég gyakran dicsérik játékosaikat, pedig Jesse megérdemelné.”

Azért is dicséret járt volna neki, ami kis híján a karrierjébe került.

2019 decemberében, amikor már egy éve nem szerzett gólt a Premier League-ben, és egy újabb olyan edzésen volt túl, amelyen leginkább csak kóválygott, kénytelen volt Ole Gunnar Solskjaer maró megjegyzéseivel szembesülni. Nevelő célzattal piszkálta, azt akarta, Lingard a jobbik énjét mutassa. Az a bizonyos jobbik én a privát életben tudott azonban csak megmutatkozni.

Lingard kifakadva az őt már az U23-ban is edző mesterének elárulta, édesanyja megbetegedett, így neki kell a 14 éves öccsével, illetve a 11 éves húgával törődnie, ő figyel arra, hogy meglegyen a házi feladatuk, ő jár el a szülői értekezletekre.

Azt is elárulta, hogy nagypapájánál, aki végigkísérte pályafutását, és akit kisgyerekkora óta imád, prosztatarákot diagnosztizáltak, nagymamájának pedig kis híján amputálni kellett az egyik lábát. Nem kifogásnak szánta, csak épp el akarta mondani, miért képtelen olyan összeszedett lenni, ami a magas szintű teljesítményhez elengedhetetlen lenne. 

Hiába öntötte ki azonban a lelkét, formája nem lett jobb. Azzal pedig, hogy Bruno Fernandes után a nyáron Donny van de Beek is vörös ördöggé lett, Lingard végleg létszámfelettivé vált Manchesterben.

De hogy tudott mintegy karikacsapásra 180 fokot fordulni vele a világ Londonban? A manchesteri tucatjátékos hogyan teljesíthet ilyen pazarul a fővárosban? Egyfelől úgy, hogy szabadon futballozhat, a szélsőkre szabott számos kötelezettség nélkül. Neki az fekszik, ha a pályán cikázhat jobbra-balra, ha visszaléphet mélyen, vagy ha beindulhat a vonalak között, a védelem mögé, ha lendületből vezetheti rá a labdát a védősorra, ha a pálya tengelyében letámadva próbálhatja zavarba hozni a rivális védőit. Akárcsak egy tízes. Szabadság, ezt kapta meg Moyestól, és hogy mi lett az eredménye?

 

„Visszatért az önbizalmam, a megoldások ösztönösen jönnek. Érezzük, ki hova mozog, hova teszi a labdát. Minden meccset úgy vívunk meg, mintha egy kupadöntő volna” – jegyezte meg a Leicester elintézése után. 

 

David Moyes amúgy is mestere annak, hogyan építse fel azokat a United-labdarúgókat, akik az Old Traffordon fölöslegessé váltak. Így történt ez az Evertonban Tim Howarddal, Phil Neville-lel, Darron Gibsonnal, Louis Sahával. De mindnyájukat felülmúlva tesz csodát most épp Lingarddal. Pedig volt azért rizikó Moyes húzásában. Egyfelől a Villa Park-i antré előtt 399 nap telt el úgy, hogy Jesse Lingard akárcsak egyszer is kezdett volna PL-meccsen, másfelől némi pénzt is kockáztatott vele a londoni klubvezetés: a másfél millió fontos kölcsönadási díjon túl a West Ham állja Lingard heti 100 ezer fontos fizetését. De ahogy Moyes, a Lingardot gyerekkora óta jól ismerő korábbi manchesteri tréner René Meulensteen sem kételkedett egykori neveltjében.

„Hatéves kora óta ismerem, az emberek nagyjából azóta kételkednek benne – mondta a holland tréner még azelőtt, hogy egy meccset is játszott volna a West Hamben. – Akkor az volt, hogy túl kicsi, törékeny, nem viszi semmire, én azonban mindig is úgy gondoltam rá, mint aki gyors a gyepen, gyors a gondolkodásában, mindenekelőtt pedig hatalmas a szíve. Ezért is válhatott belőle angol válogatott játékos és United-futballista. De hát Jesse mindig is rácáfolt a szkeptikusokra. Bizonyítási vágy fűti majd, a West Ham a munkabírásából is rengeteget profitálhat. David Moyes a legjobbat hozza majd ki belőle, pláne, ha a center mögött szerepelteti, ahonnan bejátszhatja az egész pályát. A kreativitásával sok riválisnak okoz még gondot, nagy segítségére lehet a West Hamnek abban, hogy története legjobb helyezését érje el a Premier League-érában.” 

A jövőbe látott volna Sir Alex egykori segítője? Aligha. Pusztán csak tökéletesen ismeri azt a játékost, aki a kezei közt pallérozódott. David Moyes szintén.


Kiemelt fotó: Reuters

Írj hozzászólást