John Swift, a kreatív munkásember

Az angol Championship egyik kiemelkedő teljesítményét nyújtja a szezonban John Swift, aki a Reading FC gyengélkedése ellenére kimagaslik a ligából. A 26 éves középpályás szerződése lejár a szezon végeztével és mikor, ha nem most adná el magát egy Premier League-együtteshez. Ha egy megbízható középpályást keres az élvonal egyik középcsapata, akkor ő lehet az olcsó megoldás.

John Swift

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

IFJONTI SIKEREK

John David Swift 1995. június 23-án született Portsmouth városában. Már fiatalon nagy érdeklődést mutatott a futball iránt, és a Farehamnél kezdte pályafutását, majd 2005-ben tízévesen csatlakozott a helyi futballklubhoz, a Portsmouth FC-hez. Innen előbb a Chelsea utánpótlásába került, majd egy fél évet eltöltött a southamptoni Pace Youth Akadémián is, végül 2007-ben ismét csatlakozott a Chelsea-hez. A tinédzser éveiben hatalmas tehetségként kezelték Cobhamben, ahol 2010-ben – tizenöt évesen – tagja volt a Milk Cup-ot nyerő U18-as csapatnak, egy évvel később pedig bekerült az ösztöndíj programba. A következő idényben már alapemberként vette ki a részét a FA Youth Cup-ot elhódításából, s közben már bemutatkozhatott az U21-es gárdában is.

Mindössze 17 évesen, 2012 júliusában négyéves profi szerződést kapott. Első idényében egyszerre szerepelt az U18-as, U19-es és U21-es csapatban, hogy minél több játékidővel gazdagodjon, tapasztaljon és a fejlődése is töretlen maradjon.  A következő, 2013-14-es szezonban bebetonozta helyét az U21-ben, ahol 26 meccsen 9 gólt szerzett, és megnyerte a korosztályos Premier League-címet. Ennek hozadéka volt, hogy az idény legvégén már a felnőtt csapattal edzett, majd a 38. fordulóban a Cardiff City elleni találkozón debütálhatott José Mourinho bronzérmes együttesében.

 

Ekkor még az “új-Lampard” címmel is ellátták, nagy jövőt jósoltak neki a szakértők (Forrás: Dailymail)

 

HÁROM KÖLCSÖN KÉT ÉV ALATT

A 2014-es nyár folyamán a londoni „kékek” szerették volna, ha rendszeres játéklehetőséget kap egy másodosztályú együttesnél. A fejlődésének érdekében az tűnt akkor a legjobb döntésnek, hogy a 19 éves Swift tapasztalatot szerez egy felnőtt gárdában és nem az U21-es csapatban játszik. Augusztusra sikerült megegyezni a Rotherham Uniteddal, akik egy szezonra vették kölcsön a fiatal tehetséget. Rögtön az első fordulóban debütált csereként beállva, majd a Ligakupában kezdő volt, és a második és harmadik fordulóban is megkapta az esélyt Steve Evans vezetőedzőtől. Azonban ezt követően már nem lépett pályára, s november közepén „visszapostázták” Londonba, miután a tehetséges középpályás nem tudta jelentősen segíteni a „molnárok” játékát.

Decemberben a Sunderland U21-es csapata ellen gólt lőtt, majd gólpasszt adott, ezt követően pedig csatlakozott a harmadosztályú Swindon Town csapatához, ahol januártól már pályára is léphetett. Mark Cooper nagyobb bizalommal fogadta és már az első adandó alkalommal kezdő volt. A tavasszal 18 mérkőzésen két gól és két assziszt jött össze neki, majd részt vehetett a rájátszásban is a „vörösbegyek” együttesének tagjaként.

Ekkor már érezhető volt az, Swift fejlődése megtört, és Londonban nem lesz már keresnivalója. Az utolsó év következett a szerződéséből, amikor a Chelsea-nél már lemondtak róla, ezért a nyáron nem is talált magának csapatot, csak október elsejével tudott csatlakozni a Championshipben szereplő Brentford FC együtteséhez. A „méhek” mezében is alapemberré tudott válni a 2015-16-os szezonban, amikor egy kisebb sérüléssel együtt 28 mérkőzésen hét gólt és négy gólpasszt jegyzett.

 

 

Egy kis kitekintésként ejtsünk szót John Swiftről, a magánemberről. Amikor Brentfordba került, nagyon jó kapcsolatot épített ki a klub által támogatott jótékonysági szervezetekkel. Eljárt több esetben iskolákhoz, hogy a fiatalokat a labdarúgás irányába terelje, de megannyi esetet lehet még említeni (pl. ahol a mezét ajánlotta fel), amivel a „jó ügyet” szolgálta. Ezen cselekedeteivel a későbbiekben sem hagyott fel, s a fővárosba visszatérve ott is elkezdett hasonló kezdeményezéseket megvalósítani, és ezekre csapattársait is sikeresen rávette. A Twitter-fiókját nézegetve láthatja az ember, hogy több szervezettel is kapcsolatban áll, akiknél kisebb-nagyobb hozzájárulásokkal igyekszik a világot jobbá tenni.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A „KIRÁLYI” LEHETŐSÉG

Az egész jól sikerült szezonja után több másodosztályú ajánlata is volt a szabadon igazolható játékosnak, aki mindenképp a fővárosban szeretett volna maradni. Dean Smith elégedett volt vele, de végül mégsem tért vissza a Brentfordhoz, hanem a Reading FC csapatához csatlakozott, ahol épp akkor nevezték ki Jaap Stamot vezetőedzőnek. A holland szakember annak ellenére, hogy itt kapott először olyan munkát, ahol nem U21-es csapatot edzett, remekül megtalálta a kerethez illő stílust és ebben már az első perctől kezdve főszerepet szánt Swiftnek, aki ezt az első mérkőzésen egy győztes góllal meg is hálálta.

 

 

A 2016-17-es szezon remekül sikerült mind a játékosnak, mind a csapatnak. Swift 36 mérkőzésen lépett pályára, nyolc góllal és hét előkészítéssel segítette a bronzéremig menetelő „királyiakat”. Jelölték az EFL Év Fiatal Játékosa díjra Ryan Ledson és Ollie Watkins mellett, illetve a szezon végén kapott egy új, öt évre szóló kontraktust. A rájátszásban mindhárom mérkőzésen kezdő volt és bár ki nem kaptak, de míg a Fulham ellen kivívták a döntőbe jutást, ott a Huddersfield Town tizenegyesekkel diadalmaskodott, elütve a fővárosiakat a feljutástól.

A következő időszak igencsak rosszul alakult a klubnak és Swiftnek is. A középpályás többször is megsérült és rövidebb időszakokra a lelátóra kényszerült, miközben a Reading elindult a lejtőn lefelé. Stam kirúgása után már álmodozniuk sem kellett a Premier League-ről – egymást követő két szezonban is a 20. helyen végeztek –, az edzők egy-egy évadot sem éltek meg a kispadon, a csapat teljesítménye pedig egyenetlen volt, néhány meccses jobb szereplést követett egy hosszabb nyeretlenségi széria, így ennek nem is lehetett jó vége.

A 2019-20-as idényben, amikor októberben kinevezték Mark Bowent, ő fokozatosan alakította át a szerkezetet háromvédősről a Stamnál is jól működő 4-3-3-ra. Ekkor Swift is javuló tendenciát mutatott, köszönhetően annak, hogy komfortosabb szerepkörbe került. Végül hat góllal és tíz assziszttal zárt, de a csapat így is csak a középmezőnybe jött fel. Ez a walesi szakember állásába került, akit Veljko Paunovics váltott.

 

Mark Bowen irányítása alatt újra “szárnyalt” Swift (Forrás: Reading FC Twitter)

 

A koronavírus árnyékában Swift a combhajlítójával kétszer is hosszabb időre kidőlt, miközben a csapat nélküle is remekül menetelt. Nagyon úgy tűnt, hogy a szerb edző nélküle is meg tudja oldani a középpályán lévő feladatokat másokkal, azonban a nyilatkozatai alapján már sejthettük, hogy számít rá.

 

„Swift rendkívül tehetséges, meccset eldöntő kvalitásokat tud megvillantani. Korábban a sérülések jelentették a fő problémát nála, és ezért sokat hiányzott. Fontos, hogy egészséges és motivált maradjon, mint most, mert vele a csapat is eredményesebb tud lenni.”

 

A most futó szezonban aztán a középpályás teljesen egészséges és elképesztő formában van, azonban mindez nem köszön vissza a csapat teljesítményén. Ugyan a szövetség által kiszabott hatpontos büntetés is hozzájárul ehhez, de jelenleg inkább kell a kieséstől félniük, mint arról álmodozniuk, hogy az előző szezon után idén is harcban lesznek a playoff-helyekért.

 

 

SWIFT JÁTÉKSTÍLUSA

Ha meg akarjuk határozni a posztját, akkor talán a box-to-box kifejezés írja le őt leginkább, mert a két tizenhatos közt bárhol feltűnhet és mindegyik feladatot el is tudja látni. A passzjáték az egyik legerősebb fegyvere, képes nyomás alatt is magas hatékonyságot hozni, ami egy igen értékes tulajdonsága. Sokat lép vissza mélységbe a labdákért, mert az ő hosszú átadásaira bizton építhet a csapat (4,67/90), de a technikai készségei adottak hozzá, hogy cselezzen (2,03/90), illetve nagyon sok progresszív labdacipelést vállaljon fel (4,23/90), amivel szintén hatékonyan segíti a támadásépítést. Ha az ellenfél harmadán belül kapja meg a játékszert, akkor képes a társa helyzetbe hozására (1,32/90), illetve a kulcspasszok kiosztására is (2,41/90), amiben a liga legjobbja.

 

 

Mindeközben a kapura is veszélyes, mert igazi „nehéztüzérnek” számít, de ennek ellenére idén csak egy találata született a büntetőterületen kívülről. A minőségi befejezők hiányában – a házi góllövőlistán három góllal állnak mögötte – sokat próbálkozik alacsony minőségű kísérletekkel, amiket elég magas arányban tudnak blokkolni, mert kevés esélye van jobb megoldást választani, mint a lövés.

A védekezés az a terület, ahol vannak hiányosságai, bár a presszing mutatói alapján – ha a csatár mögött szerepel –, akkor aligha lehet belekötni, mert képes jól teljesíteni. Azonban az emberének a követésében kellene fejlődnie, túlzottan a labdára koncentrál, hogy esetleges oda irányuló mozgást végezzen, miközben mögötte az ellenfél játékosa eltávolodik tőle és megjátszhatóvá válik. Ez sok labdarúgó esetében érezhető, de Swift kis túlzással az a „bambuló” fajta, aki várja, hogy mi fog történni, pedig az általa őrzendő embert kellene figyelemmel követnie.

 

JÖVŐKÉP

Összességében egy „nyolcas-tízes” átmenetként lehetne őt legjobban leírni, aki támadásban kulcsszereplő tud lenni, védekezésben pedig nem lóg ki lefelé, köszönhetően a letámadásbeli képességeinek. Mivel a nyáron lejár a szerződése és nagyon szeretné magát kipróbálni az élvonalban is – nem csak egy percre beállva –, így szinte biztosra vehető a távozása. A hírek szerint a Leeds United az egyik csapat, aki érdeklődik, sőt talán már meg is környékezte, de több olyan középmezőnybe tartozó PL-csapat középpályáján is elférne, ahol szükség van némi kreativitásra és nagy teherbírásra. 

 

Ki nyeri az Championship 2021/2022-es szezonját?

1,55 – Fulham FC

3,75 – AFC Bournemouth

15,00 – West Bromwich Albion

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/The Championship útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az angol futball piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást