Történelmi rajt, ami lehetett volna jobb is – vélemény

Talán szőrszálhasogatás, ha az ember nincs megelégedve az FC Bayern München újonnan kinevezett edzőjének, Julian Nagelsmann-nak az első tíz mérkőzést követő mutatójával. Nem kellene kukacoskodni, de ha már megtehetjük, akkor legyünk őszinték: a bajor klub történetében a legjobb mérleg ellenére is lehetett volna még jobb ez a periódus.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A hétközi Bajnokok Ligája-fordulóval immár tíz összecsapáson irányította Julian Nagelsmann a bajnoki címvédő FC Bayern Münchent. A bajor szakember kilenc győzelemmel és egy pontosztozkodással indított, amivel csak az a Jupp Heynckess versenyezhet, aki szintén így rajtolt, s végül triplázott az együttessel. Nos, az új edző már begyűjtött egy trófeát – a Szuperkupát a Borussia Dortmund ellenében –, ám önnön hibáján kívül még messze nem tudta azt megvalósítani, amit ki szeretne hozni a gárdából. A müncheniek 46 gólt jegyeztek ezen a tíz mérkőzésen, ami elképesztő mennyiség, még úgy is, hogy ebből több mint egynegyednyi részt a kupatalálkozó jelent, ahol egy ötödosztályú ellenfelet szórtak meg (12-0). A javítási lehetőség nem is ezen az oldalon keresendő, hanem sokkal inkább a védelemben, amely egyelőre még nem tudott összeállni a legerősebb formában.

Az eddigiek során Niklas Süle az egyetlen, aki mind a tíz találkozón pályára lépett. Azonban jó eséllyel őt nem sorolnánk bele a legerősebb négyesbe, mert a belsővédő és a jobbhátvéd poszton is vannak előtte a rangsorban. Alphonso Davies játszotta a legtöbbet a stabil kezdők közül, a kanadai kilenc alkalommal kezdett, 772 játékpercet teljesített eddig. Őt követi a nyáron szerződtetett Dayot Upamecano, akinek nyolc meccsen 712 perc jutott. A negatívumok aztán itt kezdődnek, mert a két francia világbajnok, Benjamin Pavard és Lucas Hernández már elég sokat hiányoztak. A jobbhátvéd 216, a belsővédő pedig 401 minutumot töltött eddig a pályán. Az ő kvartettjük mindössze egyetlen alkalommal állt össze a kezdőben, az RB Leipzig elleni derbin, ami talán a leginkább Julian Nagelsmann hitvallását tükröző mérkőzésük volt a bajoroknak. Itt remekül működött az a hibrid szerkezet, amely támadás és védekezés közt váltogatja a szerkezetet.

Ha végignézzük, hogy miként és milyen alapformációban szerepeltek a müncheniek, akkor láthatjuk, hogy még keresik a csapatot, ami pontosan annak tudható be, hogy nem tud a legjobb négyes együtt szerepelni elegendő időt. Hat gólt kaptak, amire aligha lehet panasz, de a történelemkönyvekbe, a legjobb rajtok közt azért találunk ennél is jobbakat. A csúcs a kissé talán defenzívebb játékot is alkalmazó Carlo Ancelotti irányításával jött össze, amikor csak három találatot engedtek. Őt követi az utólag nagyon rossz döntésnek bizonyuló Niko Kovac, akinek vezetésével négy kapott góllal tudta lehozni az első tíz mérkőzését a gárda.

 

Az elmúlt években a mérleg és a gólkülönbség alapján is most kezdett a legjobban egy új edző a müncheniek kispadján (Forrás: BayernTimes)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A védelem rotációjának egyik áldozata Manuel Neuer. A csapatkapitány idén nem teljesít annyira jól, mint az előző években, de az is igaz, hogy a kilenc mérkőzése nem olyan mértékű minta, ami alapján komoly következtetésre juthatnánk. A -0.6 PSxG mutatója egyelőre tőle nem várt érték, de ahogy a mondás is tartja, a jó kapusnak szerencséje is van. Az ő mérkőzésein 69 lövéssel próbálkoztak az ellenfelek, közte 11 olyannal, aminek a minősége meghaladta a 0,2 xG-t. A már ziccernek nevezhető esetek közül mindössze négy találta el a kaput, s abból három is gól lett. A maradék nyolc kísérletnél a támadó még csak meg sem dolgoztatta a német válogatott kapusát, ami azért igencsak pazarlás az ellenfelek részéről a Bayern ellen.

A próbálkozások valamivel több mint 15%-ában tudtak csak blokkolni a bajorok. Ez azért is érdekes, mert az előző idényben topligaszinten volt a legjobb, 23,8%-os ez a mutatójuk. Ehhez képest idén sokszor vannak lemaradva a támadókról, ami az összeszokatlanság és a Nagelsmann által favorizált hibrid rendszerben történő megannyi váltásokhoz szükséges, a társak mozgását szinte vakon ismerés hiányából fakad. Szintén a kevés együtt játszott perc és a sok – többnyire kényszerű – rotálás miatt lehetséges, hogy az előző szezon statisztikáihoz képest idén átlagban csaknem kettővel több kontrát vezethetnek az ellenfelek. Ez azért is fájó, mert legutóbb pocsék volt a bajorok védelme, akárhogy is akarjuk szépíteni ezt, most pedig komoly visszaesést tapasztalni. Erre jön rá az a tény, hogy az előző idény 12,2 saját térfélen eladott labdájához képes az eddigi tíz mérkőzésen ez 16,3 és ezen sokat javít, hogy a kupameccsen csak ez a szám csupán három volt. Ha azt nem számítanánk, akkor a mutató majdnem másfélszerese lenne a tavalyinak. A rendezetlen védelem ellen kapott gólok száma idén három, vagyis a kapott találataik fele olyan helyzetből születik, amikor ők hibáztak és nem tudták azt kijavítani.

Végül vissza kell kanyarodni oda, hogy mindez mit sem számít, amíg ilyen támadógépezetként funkcionál Nagelsmann legénysége. Tíz mérkőzésen 46 gólig jutni elképesztő teljesítmény, mert ez nem csak ellensúlyozza a védelem gyengélkedését, hanem egyenesen el is tünteti az ott lévő hibákat. Azokat persze idővel lehet és kell is javítani, de ehhez többet kell együtt szerepelnie a legjobb négyesnek, amelynek tavasszal már egy összeszokott gépezetre kell hasonlítania, ha szeretnének a bajor mesterrel is minden sorozatban a csúcsra érni.


Borítókép forrása: Getty Images

 

Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

5,50 – Manchester City

5,50 – Paris SG

6,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást