Junior Messias rögös útja: Barriera di Milanóból az AC Milanba

Az AC Milan legújabb kori történetében a váratlan, szakmailag nehezen magyarázható átigazolások egyre hosszabb sora Junior Messias, a nehéz sorsú 30 esztendős brazil cselkirály kölcsönvételével folytatódott a nyári átigazolási időszak utolsó napján. Tündérmese, csoda, vagy inkább egy hosszú rémálom vége? Kaká, Ronaldinho, vagy inkább Constant, Taarabt, esetleg Hauge követőjét, utódát látjuk-e? Ismerkedjünk meg a későn (csúcsra) érő brazil spílerrel!


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az AC Milannál szokatlanul nyugodtan, viszonylag kevés érdemi eseménnyel tarkítva telt el a nyári transzferidőszak, csupán az utolsó napokra pörgött fel a milánóiak játékosszerzési kedve, melynek betetőzéseként kölcsönvették a kiesett Crotone egyik erősségét, a cselgép Junior Messiast.

A 30 éves brazil nem csupán 36 meccsén elért kilenc góljával és négy gólpasszával ragyogott ki együtteséből a 2020–2021-es Serie A-szezonban, hanem azzal is, hogy a második legtöbb cselt mutatta be az idény során az egész ligában (egészen pontosan 105-öt), aminél többet egyedül Rodrigo de Paul, az Udinéből az Atlético Madridhoz szerződött friss Copa América-győztes argentin válogatott klasszis dicsekedhetett. Míg De Pault 35 millió euróért szerződtette az Atléti, Junior Messias játékjogának egyéves kölcsönvételéért a milánói sztárklub 2,6 millió eurót utalt át a Serie B-be visszazuhant Crotonénak, amely összeg azonban a különféle bónuszokkal a szezon végére akár 5,4 millióig hízhat. A szegénysorból származó brazil ász pedig, aki öt éve még havi 1500 euróért rúgta a bőrt az ötödosztályban, körülbelül egymilliót tehet majd zsebre az idény folyamán.

Érdemes átgondolni, Milánóban milyen hosszú és kacskaringós története van bal oldali, támadó szellemű, egzotikus légiósok szerződtetésének. Urby Emanuelsont 2011 januárjában vették az Ajax Amszterdamtól, a guineai balszélső Kévin Constant 2012 nyarán érkezett kölcsönbe a Genoától (aztán fél év elteltével, 2013 januárjában meg is vették a játékjogát), a marokkói Adel Taarabt a 2014-es év elején érkezett kölcsönbe az akkoriban épp a másodosztályban veszteglő Queen’s Park Rangerstől. A kolumbiai válogatott balbekk Pablo Armero a számára remekül sikerült 2014-es világbajnokságot követően került át kölcsönszerződéssel Milánóba az Udinesétől, a chilei irányító, Matías Fernández pedig a 2016-os nyári átigazolási időszak utolsó napján tette át ideiglenesen a székhelyét Firenzéből.

Tavaly szintén a transzferidőszak legvégén, a világjárvány miatt rendhagyó módon október elsején került az egyesülethez a norvég balszélső Jens Petter Hauge, akit azonban erre az idényre a milánóiak „lepasszoltak” fejlődni az Eintracht Frankfurtnak. Brazil volta ellenére sokkal inkább ebbe a fenti sorba illik Junior Messias feltűnése az AC Milannál, mint a Ronaldo, Kaká, Ronaldinho, Robinho, Alexandre Pato vonalba, azonban ötletes, szellemes, lelkes játékával a támadó akár rá is cáfolhat a képességeit vitató, benne kétkedő hangokra, véleményekre, ahogy ezt az elmúlt évek során már többször megtette…

 

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Faluból külvárosba, lótifuti melóból a pályára

Junior Walter Messias 1991. május 13-án született Belo Horizontében, és egy kis, Sao Candido nevű faluban nőtt fel, ahol barátaival az utcán focizva fejlesztette cselezőkészségét, gyors helyzetfelismerését. Mint általában a szegénysorból származó brazilok, ő is mélyen vallásos, egészen pontosan evangélikus keresztény. A sportág alapjait a szokásos grundfocizást követően a Cruzeiro utánpótlásában tanulta 2008-tól egészen 2011-ig, Európába költözéséig.

Akkor, már Olaszországban élő bátyjához csatlakozva feleségével és kisfiával Torinóba költöztek, a 20 éves Junior Messias pedig természetesen profi futballistaként szeretett volna érvényesülni – képességei persze predesztinálták is erre, akkorra azonban már nem volt olyan könnyű bármelyik dél-amerikai légiósnak „találni” egy elfelejtett olasz, vagy spanyol nagyszülőt, és EU-s útlevelet szerezni. Az Európai Unión kívüli állampolgárok munkavállalását az 1990-es, 2000-es évek „laza”, a csalások, okirathamisítások garmadáját elnéző időszakán túllépve a hatóságok elkezdték szigorúan korlátozni.

Az ifjú brazil tehát kis családjával Torino Barriera di Milano nevű, nem éppen fényűző palotáiról ismeretes külvárosi negyedében telepedett le, és szállítóként helyezkedett el egy háztartási elektronikai eszközöket árusító cégnél. 2011-től 2015-ig hűtőszekrényeket, mosógépeket cipelt, miközben szabadidejében amatőrként focizott, kezdetben a város perui bevándorló közössége által alapított Sport Warique színeiben. Ott szúrta ki hat évvel ezelőtt a Torino FC egykori kiválósága, az akkoriban az ötödosztályú Casale trénereként tevékenykedő Ezio Rossi, aki maga mellé vette a srácot, és elindította a felemelkedés útján.

A Casale havi 1500 eurót fizetett szolgálataiért, így Junior Messias abbahagyhatta a munkát, és végre a sportra koncentrálhatott: első jegyzett felnőtt idényében 21 góljával főszerepet játszott abban, hogy a Casale a 2015–2016-os idény végeztével feljutott a negyedik vonalba. Onnan a szintén Serie D-s Chieribe vezetett az útja, ahol azonban karrierje ismét megrekedt, úgy tűnt, ezúttal végleg… A 2018-as év elején aztán az AC Gozzano hívta soraiba, ahová éppen egy klubtörténeti siker kapujában érkezett: az 1921-ben alapított, százéves múltra visszatekintő kiscsapat a brazil támadóval a soraiban története során először feljutott a Serie C-be. A harmadosztályban hősünk már szeptemberben betalált a Piacenza kapujába, és az egész idényben alapembere volt a gárdának – de 2019 tavaszán már, mint a Crotone igazolt profija!

A januári átigazolási időszak végén ugyanis a Serie B-s egyesület megszerezte a játékjogát a kis Gozzanótól, azzal a kitétellel, hogy tavaszra még visszakölcsönzi őt, a harmadik vonalban való bennmaradásukat segítendő. Leigazolásakor az egekig magasztalta Junior Messiast Giuseppe „Peppe” Ursino, a Crotone sportigazgatója, aki 1995 óta tölti be ezt posztot az egyesületnél, tehát látott már pár tehetséges srácot futballozni… Gyors, technikás, remek bal lábával akcióból és pontrúgásokból is veszélyesen lő, jól fejel, és igazi csapatjátékos, aki egyaránt ért a támadások előkészítéséhez és befejezéséhez. Épp ilyen figurát kerestek az idő tájt az élvonalba jutást megcélzott Crotone együttesébe, az éles szeműek pedig már két éve, 2019 őszén kiszúrhatták a különös nevű, de közel sem csak ezért érdekes brazilt a Serie B találkozóit figyelve.

 

Peppe Ursino, a Crotone sportigazgatója adta meg az esélyt a profivá válásra (forrás: SempreInter.com)

 

Kései profivá válás, elsöprő sikerekkel

A korábban a Foggiával vitézkedett, jelenleg Monzában edzősködő Giovanni Stroppa vezette 2019–2020-as Crotone remekül kezdte az idényt, és később sem adta alább. Junior Messias a nyári felkészülést már Stroppa kezei alatt, profi körülmények között csinálta végig, és azonnal a gárda alapemberévé vált: 34 találkozón kapott szerepet, hat gólt és négy asszisztot jegyzett, miközben kiviláglott, milyen remekül kiegészítik egymás játékát a két centi híján két méter magas nigériai centerrel, Simeon Tochukwu Nwankwóval, azaz Simyvel, aki 20 találatával a másodosztály góllövőlistájának élén végzett. A Crotone tavaly májusban nem kis részben e furcsa párnak köszönhetően a Benevento mögött a második helyen végzett a Serie B-ben, ezzel pedig jogot nyert az élvonalban való indulásra.

 

Junior Messias zseniális futballal 3-0-s győzelemre vezeti a Crotonét Pescarában 2019. szeptember 29-én

 

A Serie A 2020–2021-es szezonjában az újonc Crotone könnyűnek találtatott, és csont nélkül visszazuhant a második vonalba, Simy és Junior Messias tandeme azonban a keményebb, szervezettebb, jobb minőségű védősorokat is ugyanolyan hatékonyan bontotta meg, mint a megelőző idényben.

A nigériai torony ismét 20 gólt termelt, a brazil játékmester kilenccel végzett mögötte másodikként a házi góllövőlistán; a bátor támadójátékát sosem feladó Crotone 45 rúgott góllal zárta a 38 fordulós idényt, többel, mint a másik két kieső, a Parma és a Benevento, valamint az előttük végzett Cagliari és Udinese, és mindössze kettővel kevesebbel például a Genoa és a Dusan Vlahoviccsal támadó Fiorentina. Személyes, egyben nemzeti rekordként pedig Simy megdöntötte a nigériai csatárok korábbi topligás csúcsát, Yakubu Aiyegbeni teljesítményét, aki a Premier League 2011–2012-es idényében a Blackburn Rovers színeiben 17 találatig jutott. Az elnyűhetetlen brazil cselkirálynál eközben egyetlen mezőnyjátékos sem töltött több időt a pályán a Crotone színeiben, mind a 36 mérkőzésén kezdett, és csak négyszer hagyta el a lefújás előtt a pályát, mindannyiszor a 80. percet követően.

 

Balra a nigériai Simy, jobbra a brazil cselkirály – a párost a Fiorentina is szerette volna megszerezni (forrás: Viola Nation)

 

Hogyan, hova tovább?

Világos volt tehát, hogy a duó tagjainak a Crotone kiesése ellenére az európai első vonalban kell maradniuk, az egyesület azonban a világjárvány által átrajzolt piaci viszonyok miatt rendkívül gyenge tárgyalási pozícióban találta magát. Simy sorsa dőlt el előbb, az afrikai gólvágót az újonc Salernitana vette kölcsön hatmillió eurós kivásárlási opcióval augusztus közepén, Junior Messias játékjoga ügyében viszont egészen az átigazolási időszak utolsó napjáig folyt a sakkozás… Végül a városi rivális Interhez szerződött Hakan Calhanoglu utódát kereső AC Milan lett a befutó, miután eredeti kiszemeltje, a 23 éves algériai–francia Roman Faivre transzferével kapcsolatban nem jutottak dűlőre a Ligue 1-ben vitézkedő Stade Brest vezetőségével. A Faivre-nél hét évvel idősebb, néhány esztendővel ezelőtt Torino külvárosában hűtőket, mikrókat, porszívókat cígölő brazil tehát az ősz folyamán az AC Milan mezében feszíthet a Bajnokok Ligája csoportkörében az Atlético Madrid, a Liverpool és az FC Porto ellen, kezdetnek.

Amellett, hogy természetesen figyelemmel kísérjük a játékát, megcsodáljuk cseleit, nagyszerű passzait, balos bombáit, egy feladatunk akad még Junior Messiast illetően: népmesei hősnek, a meritokrácia győztesének lássuk-e őt, csodának tartsuk-e, hogy ennyire mélyről végül, sok viszontagság után ilyen magasra jutott (ahogy ő maga teszi), vagy ettől merőben eltérő narratívába helyezzük-e élettörténetét? Hiszen fiatal életének, legszebb futballistakorának nagyját elrabolták tőle az EU és Olaszország bevándorlási, munkavállalási törvényei és szabályozásai, nyugati álom helyett egy randa iparváros még kietlenebb külkerületében volt kénytelen gürizni saját maga és családja puszta túléléséért egészen addig, amíg Ezio Rossi éles szemmel ki nem szúrta tehetségét, kiemelve őt a kilátástalan szegénységből. Nos, ennek eldöntését inkább az olvasóra bízzuk.

 

Melyik csapat nyeri a Serie A 2021-2022-es szezonját?

2,75 – Juventus

3,00 – Inter

7,00 – Atalanta

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Olaszország/Serie A/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást