Jurij Vernidub Moldovában is csodát tesz

Nem valószínű, hogy Magyarországon túl sok futballszurkolónak ismerős Jurij Vernidub neve, de ezért nem is lehet megszólni senkit sem. Az ukrán szakember sosem volt topligás edző, de még csak igazán magasra taksált klubnál sem kapott állást, mégis második alkalommal tud olyat véghez vinni, amiről kevesen gondolták volna, hogy lehetséges.

Sheriff Tiraspol - Vernydub

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Egy nem túl eredményes, de mégis szép játékoskarriert zárt le az ezredforduló után az ukrán Jurij Vernidub. Ugyan nem játszott hazája kirakatcsapatában a Dinamo Kijevben, sőt válogatott sem volt, de a kemény belsővédő egy orosz kupagyőzelmet azért megélt a Zenit Szankt-Petyerburg színeiben. A visszavonulását követően az alacsonyabb ligás edzői állások nem alakultak olyan jól, mint szerette volna, így egy lépcsőfokot visszalépett, és a tanulást választotta. Anatolij Csancev segédedzője volt több, mint három esztendőn keresztül két különböző együttesnél is, majd 2011 novemberében átvette a helyét a Zorja Luhanszk kispadján.

A klub a kétezres évek közepén jutott fel az élvonalba, ahol többnyire a kiesés elleni harcban volt érdekelt. A 2010-es évek elején egyre jobb lett az ifjúsági csapatuk, amely egy kiváló generációt is ki tudott nevelni, egy ezüstéremmel és egy bajnoki címmel. Amikor 2013-ban Vernidub irányítása alatt először végeztek a tabella első felében, akkor már többen is abból a korosztályból voltak a meghatározó játékosok.

A klub élete tovább bonyolódott a kelet-ukrajnai háború kirobbanásakor, ami azt jelentette, hogy költöznie kell, de ez a futballpályán nem mutatkozott meg. A Zorja 2015-ben kijutott a nemzetközi porondra, az Európa-liga selejtezőjének playoff köréig jutott egymás után két szezonban is. 2017-ben jött el az egyik legsikeresebb év, amikor is kupadöntő és bajnoki bronzérem – májusban –, valamint Európa-liga csoportköre – ősszel – is összejött. Egy idénnyel később ismét ott voltak a luhanszkiak a második számú európai kupasorozat főtábláján, ám a tavaszt nem sikerült megélniük.

2019 nyarán eljött a búcsú ideje, Vernidub nyolc év után elhagyta a Zorját, hogy egy kis pihenőt vegyen ki. Az év végén Fehéroroszországban vállalt munkát, de ez csak egy rövidke, inkább sikertelen kaland volt a Shakhtjor Soligorsk együttesénél, majd 2020 decemberében érkezett meg a moldáv bajnok FC Sheriff Tiraspolhoz. Vitte magával a régi stábját is, hiszen Victor Mikhailov az egyik és Dmitro Kara-Musztafa a másik segédedzője, Igor Fokin az erőnléti edző és Alexander Nogin a kapusedző is vele van már csaknem tíz esztendeje. A stábban az új fiú az analitikus, Valeri Mihajlenko, aki a belarusz időszakban csatlakozott Vernidubhoz. A téli alapozást már velük kezdhette meg a „darazsak” kerete, amely már ekkor is jórészt légiósokból állt.

 

Sheriff Tiraspol stáb
(Forrás: fc-sheriff.com)

 

 A február végi rajtot már egy új szerkezet és meglepően más felfogás jellemezte. A mágnestáblán 4-2-3-1-es hadrend labdatartás során sokkal inkább volt egy ötfős arcvonal a szélsők félterületbe való bemozgása és a szélsővédők felfutásának köszönhetően. Ezt az irányító mellé fellépő társ segítette, hogy a nyomást ne tudja az ellenfél kibírni, mögöttük pedig egy biztosító hatos a két kicsit oldalra húzódó belsővédő előtt. A labdavesztés utáni azonnal visszatámadás volt a legújabb jelenség, ami egy nagyon hatékony presszingmutatóval kecsegtetett a szezon végére – 37%-os sikerességi ráta a támadóharmadban. A tiraspoliak 16 bajnoki során 63-2-es gólkülönbséget hoztak össze, és mindössze kétszer veszítettek pontot.

 

A negatívum a kupadöntő volt, amit elbuktak, így nem volt teljes a siker, de ez csak még több munkára ösztönözte őket a nem túl hosszú nyár alatt. A vezetőség igyekezett kiszolgálni Vernidub igényeit az átigazolási piacon és olyan játékosok érkeztek, akik megfelelnek az edző idényeinek. Kölcsönvették a görög Georgiosz Atanasziadisz kapust, akinek a lábbal való játéka 80%-os mutatóval bír még a semleges zónába való átadások során is, ami alapja a sokpasszos támadásépítésnek. A luxemburgi Sébastien Thill a középpályán hozott frissességet, mert nem csak megbízható passzoló, de a távoli kísérletei is nagyarányban pontosak, valamint a mélységi irányítóként betöltött szerepe is kulcsfontosságú a gyors oldalváltások során. Az ő párja a kölcsönben lévő szenegáli Moussa Kyabou, aki egy elképesztően párharcerős hatos. A masszív testfelépítése mellett kiváló ütemérzéke van a szerelésekhez, így a kontrák megállításában megfelelő játékos. A hazatérő honosított brazil Luvannor Henrique pedig az a fajta szélső, aki nem csak a félterületben mozog otthonosan, hanem többször is bátran fellép a csatár mellé második boxon belülinek, ami gólokban is megmutatkozik (hét meccs, öt találat).

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást! 


 

A moldovaiak a Bajnokok Ligája-selejtezők során először az albán KF Teuta Durres elleni párharcban arattak kettős győzelmet. Az első meccsen a korán megszerzett vezetés után visszaálltak és a stabil védekezés mellett Thill hosszú labdáira építettek, aki több remek indítással is megalapozta a versenyfutást a kontrák során. A visszavágó már csak formalitás volt a négygólos siker után, amit leginkább labdatartással hoztak le, amit a luxemburgi 150 passzkísérlete is jól bizonyít.

 

Sheriff Tiraspol - Thill
Sébastien Thill rekordmennyiségű passzkísérlete (Forrás: Instat)

 

A második körben az örmény FC Alashkert volt az ellenfél, és itt ismét idegenben kezdtek, azaz megint a pragmatikusabb felfogásban. Ezúttal két romboló hatos volt a pályán, de ez nem jelentette azt, hogy ne lett volna meg a gyors indítások lehetősége, s egy ilyennek a végén Henrique meg is szerezte a győztes gólt, ami ráadásul még meglehetősen szépre is sikeredett. A hazai meccsen korán hátrányba kerültek a tiraspoliak, ami arra volt jó, hogy Vernidub sokkal offenzívabb stílusra váltson. A bajnokikon megszokott domináns játék következett az agresszív visszatámadással. A jerevániaknak nem is volt több lehetőségük, a vége pedig egy nagyon simának tűnő 3-1-es győzelem a Sheriff Tiraspol javára.

 

 

A legutóbbi párosításban a szerb bajnok FK Crvena zvezda volt az ellenfelük. Az idegenben elért döntetlen is már hatalmas siker volt, amiben a szerencsének is nagy szerep jutott. Előbb Frank Castaneda szabadrúgásgóljánál megcsúszott a hazai kapus, majd az első játékrész ráadásában Keston Julienről az üresen álló csatár elé pattant a labda, amiből jöhetett az egyenlítés, de a fordulás után kétszer is csak a kapufát találták el a szerbek, pedig több mint fél órát emberhátrányban játszottak. A tiraspoli visszavágón pedig kis túlzással mennybe mentek, mikor a kolumbiai Danilo Arboleda fejesével előnybe kerültek a szünet előtti pillanatokban. A folytatás során többször is lezárhatták volna a párharcot a kontrák végén, de képtelenek voltak betalálni, ám ez nem számított, mert Atanasziadisz három védéssel is hozzájárult a sikerhez.

 

 

Így jutottak el a „darazsak” második alkalommal addig, hogy a BL-selejtező utolsó fordulójában is még érdekeltek legyenek. A 2010–2011-es idényben az FC Basel esélyt sem adott nekik és 4-0-s összesítéssel zárta le a párharcot. Most a GNK Dinamo Zagreb lesz az ellenfél, és a horvátok ellen szintén csodát kellene tenni, hogy összejöjjön a főtáblás szereplés történetük során először. Ha mégsem alakulna számukra kedvezően a playoff-kör, akkor negyedszer jutnának be a második számú sorozat csoportkörébe. Az Európa-liga küzdelmeik során a 2009–2010-es és a 2010–2011-es idényben öt pontot, a 2017–2018-as kiírásban pedig kilenc pontot gyűjtöttek.

Ha másban nem is, abban egészen biztosak lehetünk, hogy Vernidub fél év alatt olyan csapattá alakította át az FC Sheriff Tiraspolt, amellyel senki sem találkozik szívesen a Bajnokok Ligája-selejtező során. A nemzetközi porond elérése egyfajta kitűzött cél volt a klubnál erre a nyárra, de a reálisan gondolkodó tulajdonos, Victor Gusan már most is túlteljesítésről beszél, mert ő már az Európa Konferencia-ligával is elégedett lett volna.

 

 

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

4,25 – Paris Saint-Germain

4,50 – Manchester City

7,50 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást