Kegyvesztett román zseni a legértékesebb játékos – az NB1 top 3 igazolása

Talán minden idők egyik legerősebb átigazolási szezonját láthatjuk az NB1-ben. Ezt bizonyítja az is, hogy a Puskás Akadémia a Slavia Praha korábbi rekordigazolását szerződtette; magyar csapat sosem költött annyi pénzt egy játékosra, mint a Ferencváros; a MOL Fehérvár pedig féláron vásárolt topligákból is keresett brazil U20-as válogatott futballistát. Az NB1 három legígéretesebb új játékosát mutatjuk be ebben a cikkünkben.

 


Fogadj NBI-re és 3500 Ft értékű ingyenes élő fogadást kapsz! Kattints ide, és regisztrálj!


 

1. Alexandru Băluță – érték 2,00 millió euró


 

A cseh bajnok Slavia Prahától érkezett az NB1 talán legnagyobb fogása: a hatszoros román válogatott Alexandru Băluță. A mindössze 166 cm-es jobbszélső korábban az Universitatea Craiova csapatkapitányaként igazi csillagnak számított a román Liga 1-ben. Többen már ekkor Dries Mertenshez hasonlították:

„Nagyon kedvelem Mertenst, az emberek sokszor mondják, hogy olyan vagyok, mint ő. Hasonló fizikai paraméterekkel rendelkezünk, de a futósebességünkben és a mozgásunkban is vonható némi párhuzam” – nyilatkozta 2017-ben a sport.ro weboldalnak.

2018 nyarán a legkeresettebb román futballisták közé tartozott. Nem csoda, hogy júliusban 2,6 millió eurót fizetett érte a Slavia, amivel a klub történetének legdrágább igazolásává vált – igaz, három héttel később letaszította a trónról a Genktől 3,2 millió euróért megvásárolt Peter Olayinka.

Băluță azonban nem tudta megvetni a lábát Prágában, s ugyan első szezonjában 32 mérkőzésen is pályára lépett, 16-szor csupán csereként jutott szóhoz. Jól jellemzi, hogy mennyire nem számított alapembernek, hogy az az Európa Ligában csupán 59 percnyi játéklehetőséget kapott a nyolcaddöntőig menetelő együttesben. Az új szezont is a Slaviában kezdte el, de száműzték a keretből, az első nyolc fordulóban csupán egyetlen alkalommal léphetett pályára – igaz, azt a Bohemians elleni találkozót végigjátszotta. Ezt követően a több játéklehetőség reményében szeptember elején kölcsönszerződést kötött a Slovan Libereccel, ahol már köré építették fel a csapatot (Különösen jó kapcsolat van a két klub között, jelenleg például hat kölcsönjátékos szerepel Liberecben a Slaviától). Három bajnokit leszámítva minden mérkőzésen a kezdőtizenegy tagja volt; azt a hármat is a Plzen elleni piros lapját követő eltiltása miatt volt kénytelen kihagyni. Oszlopos tagja volt a cseh kupában menetelő együttesnek is, amelynek végül „csak” az ezüstérmet sikerült megszereznie, miután a fináléban alulmaradt a Sparta Praha ellen. Végül 25 mérkőzésen 5 góllal és 6 gólpasszal zárta a libereci kölcsönjátékot.

Băluță eredetileg jobbszélső támadó, de a Liberecben rendre támadó középpályásként vagy hamis kilencesként számítottak rá. A Fortuna Ligában is kiemelkedő képességű futballistának számított; a legfőbb oka annak, hogy nem sikerült a Slavia Praha meghatározó játékosává kinőnie magát, az a fegyelmezetlensége. Jindrich Trpisovsky egy interjúban elmondta róla, hogy képtelen volt alkalmazkodni az új közeghez: miután igazi sztárként érkezett a román ligából, a Slaviában csak egy játékos volt a sok közül, ahol alá kellett volna rendelnie a saját érdekeit a csapaténak. Cseh forrásaink szerint nehezen kezelhető játékos, akinek nem egyszer adódott konfliktusa a prágai együttes vezetőedzőjével – ez vezethetett oda, hogy először kölcsönben, majd végleg távozott.

Băluță vételáráról nem került nyilvánosságra hivatalos információ, de a cseh pletykák szerint 1,5-2 millió euró közötti összegért vásárolhatta meg őt a Puskás Akadémia. Tekintve a körülményeket – két év volt hátra a szerződéséből, 2,65 millió euróért vásárolták, a Craiova 15% részesedést kap a transzferösszegből – lehet alapja a szóbeszédnek. 

Alacsony termete miatt rendkívül mozgékony és gyors futballista, aki technikailag képzett, és emellett kreativitásból sincs híján. Jól szervezi a játékot, illetve nagy előnye, hogy mindkét lábával közel azonos szinten kezeli a labdát.  Ha vannak üres területek az ellenfél csapatrészei között, úgy kifejezetten hasznos tud lenni a támadásokban; viszont felállt, szoros védekezés esetén hajlamos eltűnni a pályáról. Legnagyobb gyenge pontja a védekezés, nehezen bírja elviselni a kötöttségeket, sokkal jobban szeret szabadon futballozni. Mivel a Slavia Praha inkább a „melós”, sokat futó játékosokra építő, masszív, jól szervezett együttes; nem meglepő, hogy nem fért bele a klub játékfilozófiájába. Hasonló típusú futballista, mint honfitársa, Gheorghe Grozav. Ha köré építik fel a Puskás Akadémiát, képesek kezelni a sztárallűrjeit, úgy üde színfoltja lehet az NB1-nek. Értéke és képességei alapján is egyértelműen az NB1 legjobbjai közé sorolható. Érdekesség, hogy édesapja, Dumitru Băluță profi labdarúgóként megfordult Magyarországon is: 1990 és 1993 között a Kecskemét játékoskeretéhez tartozott.

 


 

2. Myrto Uzuni – érték 1,80 millió euró

 


Kihagyhatatlan a listáról az NB1 valaha volt legdrágább igazolása: a nyolcszoros albán válogatott Myrto Uzuni. A villámgyors szélső a horvát bajnoki- és kupaezüstérmes Lokomotív Zágráb együtteséből érkezett a Ferencvároshoz, nem kevesebb, mint 1,80 millió euróért. Ennél többet sosem fizetett magyar csapat egyetlen játékosért sem – legalábbis a nyilvánosságra hozott összegeket tekintve, hiszen nem kizárt, hogy Alexandru Băluță még ennél is többe került a felcsúti együttesnek).

Személyében nem egy be nem váltott ígéretről, vagy „leselejtezett” játékosról beszélhetünk, épp ellenkezőleg. Uzuni élete szezonját futotta tavaly Horvátországban, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Lokomotív hét év után ismét dobogós helyen végzett a Prva HNL ligában. A keretben csak hárman kaptak nála több játékpercet a 2019/2020-as idényben (minden sorozatot figyelembe véve): 37 mérkőzésen lőtt 12 góljával a házi góllövőlista második helyén zárt, 8 gólpasszával pedig csapata asszisztkirálya lett.

Hasonló számokat produkált (32 meccs/9 gól+8 gólpassz) a 2018/2019-es idényben is, ahol szintén a Lokosi becenévre hallgató klub legeredményesebb futballistája volt a gólpasszok és a kanadai táblázat alapján. Egyszóval nem túlzás kijelenteni, hogy pályafutása egyértelműen felszállóágban van.

Ha rápillantunk Uzuni statisztikáira, nem úgy tűnik, mint akinek nehezen megy a beilleszkedést egy új közegbe. 2018. szeptember 3-án szerződött a Lokomotívhoz 350 ezer euró fejében, két héttel később pedig már kihagyhatatlan alapemberré nőtte ki magát. Az első öt bajnokiján 2 gólt és 4 gólpasszt jegyzett – mindezt úgy, hogy a felkészülést értelemszerűen korábbi klubjánál, a KF Lacinál csinálta végig. További nehezítő tényező volt esetében, hogy nem volt egyértelmű a posztja. Az első öt horvát bajnokiján három különböző pozícióban szerepelt: csatárként, balszélsőként és tízesként is kísérleteztek vele. Végül első szezonjában a tízes poszt lett a „befutó”, de gyakran játszott csatárt, és csak ritkán szélsőt. Később a tendencia megfordult. A tavalyi kiírásban már jobbára balszélsőként számított rá Goran Tomic vezetőedző, de taktikától és felállástól függően változtatta a helyét a csapatban – akár meccs közben is. Egy ízben kényszerűségből még védekező középpályásként is kipróbálhatta magát.

Jól mutatja, hogy mennyire fontos alappillére volt a zágrábi együttesnek, hogy két év alatt 61 lejátszott bajnokiján 58-szor kezdőként futott ki a pályára.

 

De miért éppen az NB1?

Az albán Insportnak Uzuni maga mondta el, hogy januárban konkrét ajánlatot kapott a La Ligából a szezon végén búcsúzó Mallorcától, de akkor úgy döntött, hogy szeretné befejezni a szezont a Lokomotívval. Arról is beszélt, hogy nyáron több klub is kereste, három másik spanyol klub (horvát sajtóhírek szerint a Getafe közte van), két Serie-A-ban szereplő együttes és francia csapatok is szívesen látták volna. Ennek ellenére mégis a Ferencváros lett a befutó – ebben vélhetően főszerepet játszott a pénz. A mértékadó Transfermarkt 800 ezer euróra taksálta a játékos értékét, ehhez képest több mint duplaáron sikerült értékesíteni a Lokomotívnak a futballistát: amivel a klub történetének ötödik legdrágább távozója lett.

Ettől függetlenül elképzelhető, hogy jó vételt csinált a zöld-fehér alakulat. Uzuni egy jolly joker, aki a támadószekció vagy a középpálya bármely pozíciójába könnyen beilleszthető. Agilis, fegyelmezett, taktikailag felkészült futballista, képes beállni a sorba, sőt, ideális csapatember. Igazi csupaszív, harcos típus, aki végigrobotolja a meccset, és maximálisan képes a csapat érdekeit a sajátja elé helyezni. Nemcsak a mezőnymunkája jelentős, de a kiszolgálásban és befejezésben is otthonosan mozog. A tizenhatoson belül komfortosan érzi magát, remekül érkezik az oldalról belőtt labdákra: tavaly mindössze egyetlen olyan gólja volt, amit nem beadást követően szerzett, négyszer pedig fejjel volt eredményes. Nem mehetünk el amellett sem szó nélkül, hogy az európai topbajnokságokból folyamatosan figyelemmel kísérik a teljesítményét, éppen ezért nem kis fegyvertény, hogy négyéves szerződéssel sikerült a IX. kerületbe csábítani. Egy esetlegesen jól sikerült európai kupaszereplés, és a válogatottság számának a növekedése még tovább tornászhatná felfelé a Uzuni árát, amivel anyagilag profitálhat a Fradi…

 

3. Evandro da Silva – 1 millió euró

 


 

Talán az eddigi átigazolási szezon egyik legnagyobb bizniszét kötötte meg a Fehérvár azzal, hogy (bolgár sajtóhírek szerint) 1 millió euróért leigazolta Evandrót a bolgár CSZKA Szófiától – 750 ezret fizettek ki előre, 250 ezret később kell törleszteniük (via trud.bg).

A 23 éves brazil támadót így is áron alul sikerült megszereznie a fehérvári együttesnek: akit a Transfermarkt februárban még 2 millió euróra taksált, az átigazolás időpontjakor pedig 1,4 millió volt az értéke. A hírek szerint nem a magyar ezüstérmes volt az egyetlen kérője; július elején arról számoltak be a bolgár lapok, hogy a Hellas Verona, a Freiburg és a Galatasaray kívánságlistáján is szerepel.

Evandro a Coritiba FC akadémiáján nevelkedett. Mindössze 17 éves volt, amikor bemutatkozott a brazil első osztályban egy Corinthians elleni bajnokin (1-1), ahol rögtön góllal járult hozzá csapata pontszerzéséhez. Első idényét végül kilenc meccsen 3 rúgott góllal zárta; a 2016-os szezonban viszont már több lehetőséget kapott, de a kapuba nem sikerült betalálnia. Ennek ellenére fényes jövőt jósoltak neki a brazil szakemberek. Ötször volt tagja a brazil U20-as válogatottnak (három gólt szerzett), és arra is megvolt az esély, hogy a Neymárral felálló olimpiai gárda keretében is helyet kap, de végül kimaradt a névsorból. A 2017-es idényt a Red Bull Brasil csapatánál töltötte kölcsönben, ahol elsajátíthatta a Red Bull presszingiskola alapjait, ezáltal felkészülhetett a modern európai futballra. Visszatérését követően a másodosztályban találta magát (a Coritiba kiesett), de a Série B-ben már nem lépett pályára. Nyáron befutott a várva várt ajánlat az Öreg Kontinensről: a bolgár ezüstérmes CSZKA Szófia szerződtette.

Első idényében még csak ismerkedett a bolgár futballal, az alapszakaszban abszolút kiegészítőemberként számítottak rá (12 meccsen 302 percet kapott), majd a bajnoki rájátszásban már stabilizálta a helyét a csapatban. Végül 23 bajnokin 2 góllal és 2 gólpasszal zárta első idényét.

A 2019/2020-as szezon már sokkal jobban sikerült számára. Meghatározó játékossá nőtte ki magát, csapata 31 mérkőzéséből csak egyszer hiányzott: a 20. fordulóban a Dunav Ruse ellen végig a kispadon ült. 30 mérkőzésen végül 10 rúgott góllal zárt, amivel csapata legeredményesebb játékosa lett. Nemcsak a Parva Ligában, de az EL-ben is aktív részese volt a harmadik selejtezőfordulóig menetelő csapatának: öt találkozón jutott szóhoz, és 3 góllal zárta karrierje második nemzetközi kupaszereplését.

Az olasz yscoutcenter.it úgy fogalmazott a játékosról július közepén írt cikkében, hogy „Evandro a CSZKA Szófia talizmánja”. A scoutinggal foglalkozó weboldal riportjában az alábbiak szerint jellemezte a brazil futballistát:

„Fizikailag nagyon jó felépítésű játékos, remek állóképességgel. A játékhelyzeteknél a jobb lába a dominánsabb, de egyáltalán nem egylábas futballista, akkor sem jön zavarba, ha a gyengébbik lábával kell megoldania egy szituációt. Nehéz definiálni a pályán betöltött pontos pozícióját. Leginkább a pálya bal oldalán érzi otthonosan magát, de gyakran mozog be középre, amolyan második csatárként. Robbanékony játékos, alacsony súlypontja és gyorsasága miatt különösen hatékonyak a ritmusváltásai, folyamatosan képes nyomást helyezni az ellenfél védőire. Jól lát a pályán, és emellett igazi csapatember. Amiben leginkább fejlődnie kell, azok az egy az egy elleni akciók, illetve a bal lábbal történő beadások.”

A Slavia Praha elleni edzőmérkőzésen már láthattuk Evandrót, akkor Zivzivadze csatártársa volt a 4-4-2-es felállásban. Vélhetően a távozó Georgi Milanov és a visszavonuló Huszti Szabolcs pótlására szerződtették, de kiemelten fontos szerepet kaphat a rotációban. Csatárok szép számmal vannak a keretben, a bal szélen Ivan Petrjak helye biztosnak tűnik, az egyetlen bizonytalan poszt a támadóhármasban a jobbszélső (Géresi Krisztián, Funsho Bambgoye) – nincs kizárva, hogy végül erre jelent majd megoldást a fiatal brazil.

 

 

Írj hozzászólást