Képes lesz-e 2012 után ismét bajnoki címet nyerni a Borussia Dortmund?

Amióta Jürgen Kloppal megvédte a bajnoki címét a Dortmund 2012-ben, a Bayern München magasabb fokozatba kapcsolt, és korábban nem látott dominanciába kezdtek a Bundesligában, nyolc bajnoki címet és két Bajnokok Ligáját is sikerült nyerniük, és a korábbinál is könyörtelenebbül vásárolják meg (átigazolási díjért, vagy ingyen) a többi német csapat legjobb játékosait (Neuer, Kimmich, Süle, Lewandowski, Gnabry). Ezzel kellene felvennie a versenyt a Lucien Favre vezette Dortmundnak. Mátrai Márk írása.

Hamarosan indul a Bundesliga, már tudsz fogadni a mérkőzésekre az Unibeten!


Klopp távozása óta egy biztos Bundesliga második helyezett klubbá és állandó BL-résztvevő váltak, ami nem volt így a Mainzból érkező edző előtt, ebből a szempontból a csapat az elvárások szerint teljesít. A Dortmund árbevétele tavaly 43%-al volt kevesebb, mint a Bayern Münchené, nem is azonos korosztályú játékosokat vesznek, a Dortmund pedig kénytelen eladni őket a karrierjük elején, mivel nem tudnak akkora bevételeket generálni, mint a bajorok (A Premier League big 6 csapatainak mind nagyobb árbevételük van, mint a sárga-feketéknek).

Mindenki azért áll rajthoz a verseny elején, hogy nyerjen, de ez nem azt jelenti, hogy reálisan mindenki szomorú a szezon végén a győztest leszámítva.

Azonban bosszantó tud lenni, mert látható, hogy mennyi jó fiatal játékosaik vannak, akikből szupersztárok lesznek, legyen az Haaland, Sancho, Hazard, Brandt, Gio Reyna, és olyan remek játékosok is érkeztek kölcsönbe, mint Hakimi, akit az Internek adott el a Real Madrid 40 millió euróért.

NEM TÚL INTENZÍV NYÁR

Idén Ömar Toprak távozott csak, 4 millió euróért, azonban több érdekes, tehetséges játékos is érkezett. Jude Bellingham a Birmingham Cityből érkezett, aki az egyik legtehetségesebb angol középpályás, aki 15-16 évesen is megállta a helyét a Championshipben, ő egyértelműen a Sancho-féle fiatal angol modellt képezi, hiszen tudják, hogy a náluk gazdagabb angol klubok egyike néhány év múlva sok pénzért megveheti őket, a Dortmund pedig addig felfejleszti ezeket a játékosokat, és a kapott összegből pedig tovább építkezhetnek.

Egy másik modell Achraf Hakimi személyében testesült meg, akit a Real Madrid adott kölcsönbe a Dortmundnak. Hakimi megvásárlására nem volt esélye a sárga-feketéknek, túl sokba került ahhoz a marokkói. Ezúttal Reiniert vették kölcsönbe a Realtól, aki egy pálya tengelyében játszó támadó középpályás, visszavont csatár posztokon játszó brazil játékos.

Reinier 18, Bellingham 17 éves, és bár nagy tehetségnek számít mindkét játékos, nem lesz könnyű nekik elég játéklehetőséget biztosítani egy bajnoki címre és BL-nyolcaddöntőre törekvő csapatban, ahol vannak más fiatal játékosok is (Giovanni Reyna 16, Haaland és Sancho 20 évesek).

Marco Reus sérülékenysége állandó probléma, és a Dortmund akkor gondolkodnak okosan, ha csak bónuszként tekintenek rá, ha éppen egészséges. Ha feltételezik, hogy sérült, akkor nem érheti őket váratlanul valami olyasmi, amire hosszú évek tapasztalatai utalnak.


Jadon Sancho maradása egyre biztosabbnak tűnik, hiába érdeklődik iránta a Manchester United, úgy tűnik, nem tudják/akarják kifizetni a Dortmund által kért 120 millió eurót.


Ez önmagában jó hír, pláne, hogy ha jövőre már lesznek újra nézők is a lelátón, nem csak a Chelsea tulajdonosának lesz pénze arra, hogy drága játékosokat vásároljon. A probléma ott léphet elő, ha Sancho és Haaland egyszerre távoznak, ugyanis állítólag jövőre életbe lép egy 75 milliós kivásárlási záradék a norvég gólvágó szerződésében. Érdemes lenne újra leülni Mino Raiolával, hogy egy kicsit magasabbra emeljék az összeget, megfelelő egyéb feltételek fejében.

Soknak tűnik az a kb. 200 millió euró, amit a két játékosért kaphatnak, de elég csak megnézni a Barcelonát, hogy mit kezdtek bő 200 millióval Neymar eladását követően. Bármennyi pénzed is lehet, nagyon nehéz olyan játékosokat pótolni, akik 90 percenként 2,33 gólhoz járulnak hozzá együtt.

Jadon Sancho  

Sancho 20 éves kora ellenére már a világ egyik legjobb támadója outputja alapján. Az egy másik kérdés, hogy vajon mennyit tud még fejlődni, és megér-e érte kifizetni 120 milliót. Ez a kérdés nem azért legitim, mert hogy ne lenne elég jó ahhoz, hanem talán mert túl korán jó ahhoz.

Nem sok olyan futballista van, akik egy gólpassz híján 20-20 gólt és gólpasszt hoznak 20 évesen, majd ezt fenntartják még 12-15 évig. Nagyon fontos, hogy egy klub ne a játékos életkoráért fizessen, hanem azért a teljesítményért, amit majd a játékos a pályán fog letenni az asztalra a szerződésének időtartama során.

Az alábbi kategóriákban van a top 10-ben az öt nagy európai bajnokság játékosai között:

 • kicselezett ellenfelek száma (7.)
 • gólt kialakító cselekvések/90 perc (2.)
 • gólt kialakító cselekvések (3.)
 • Nem 11-esből lőtt gólok-várható gólok (11-esek nélkül) (1.)
 • Gólok-várható gólok (2.)
 • Várható gólpasszok (10.)
 • Nem 11-esből lőtt gólok+gólpasszok/90 perc (2.)
 • Gól+gólpassz/90 perc (2.)
 • Gól+gólpassz (6.)
 • Gólpasszok/90 perc (4.)
 • Gólpasszok (4.)
Footballslices.com, fbref/Statsbomb

Erling Braut Haaland

Haaland üstökösként tűnt fel a labdarúgás egén tavaly, és amikor a Dortmund 20 millió euróért megvette őt a Red Bull Salzburgtól, az egy bombaüzlet volt a németek számára.

Footballslices.com, fbref/Statsbomb

Haaland 16 gólt szerzett a Dortmundban, 80,5 percenként talált a kapuba! Ezek egészen döbbenetes számok, azonban felmerül a kérdés, hogy fenntarthatóak-e?

0,37 gólt szerzett a bajnokságban lövésenként, tehát kevesebb, mint 3 lövés kellett ahhoz, hogy egy gólt lőjjön! 0,69 várható gólt ér el 90 percenként, azonban 1,1 gólt szerez 90 percenként, ami egy 38%-os túlteljesítésnek felel meg.

Amint látszik, a Dortmund két legjobb játékosa elég durván túlteljesített tavaly, ezért némi visszaesés várható.

A csapat egyéb területein elég vegyes a kép. Thomas Menuier érkezett a PSG-ből ingyen jobb hátvédnek, és Lucien Favre edző már tavaly is a három és négy védős rendszer között vacillált. Raphael Guerreiro és Hakimi Európa egyik legizgalmasabb szélső védő/szárnyvédő duóját alkották, azonban nehéz lesz a marokkóit pótolni. Guerreiro inkább a három védős rendszerben szárnyalna, azonban a csapatban nincsenek elég jó belső védők ahhoz, hogy ez a rendszer támadásban ÉS védekezésben is működjön. Négy védő esetén viszont csökken Guerreiro mérkőzésre gyakorolt hatása.

Emre Ćan és Axel Witsel megbízható középpályásoknak tűnnek, a német válogatott Juventustól való leigazolása jó döntésnek bizonyult.


A kapuban viszont óriási gondjaik vannak.


Roman Bürki 2,3-el kapott több gólt, mint egy átlagos kapus kapott volna az ellenfelek lövéseiből, ezzel 15. helyen végzett azok közül a kapusok közül, akik legalább 10 meccsen védtek. 90 percenként ez a mutató -0,07, amivel 10. helyen áll.

Bundesliga | Borussia Dortmund keeper Roman Bürki: "We have to play with confidence!"

Hátul Piszczek és Schmelzer már nem a régiek, és pályafutásuk végén vannak. Kérdés, hogy Dan-Axel Zagadou és Manuel Akanji képesek-e még egy szintet fejlődni, de úgy tűnik, megint a védelem lesz a csapat gyenge pontja.

Nem szabad elfeledkezni Youssoufa Moukokóról sem, aki mindösszesen egy 15 éves csatár. 16. születésnapjáig nem léphet pályára (november 20.), azonban hihetetlenül jól teljesített a korosztályos csapatokban, és a felnőtt csapat edzőtáborában is részt vett. 13 évesen az U-17-ben, 14 évesen az U-19-ben lépett pályára rendszeresen.

Összességében elmondható, hogy a Dortmund ismét izgalmas szezon előtt áll, azonban a csapat korábbi években mutatott gyenge mentalitása a fontos helyzetekben ismét problémákat okozhat a Bayernnel szembeni versenyfutásban. Sancho és Haaland személyében azonban világklasszis játékosaik vannak, ezért a Dortmund szurkolóinak érdemes kiélvezni a játékukat, amíg lehet.

 

Írj hozzászólást