Két út, egy cél – melyik lesz a sikeresebb?

A tavasz folyamán két Bundesligát is megjárt, korábbi válogatott labdarúgónk kapott vezetőedzői kinevezést a Debreceni VSC-nél és a MOL Fehérvár FC-nél. Huszti Szabolcs és Szabics Imre pályafutása a hazai viszonyok között a sikeresebbek közé sorolható, edzőként azonban csak most derül ki, milyen filozófiát képviselnek, milyen csapatokat raknak össze. Vajon sikerrel veszik az első akadályokat? Tudnak építkezni játékosként szerzett tapasztalataikból, a korábbi edzőiktől megkapott tudásból? Elemzésemben ezekre a kérdésekre próbálok választ találni.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Huszti Szabolcs a Magyarországról való távozása után egy évet a francia élvonalban töltött az FC Metz színeiben. Innen a Bundesligába vezetett az útja, ahol a Hannover 96 (két időszakban) és az Eintracht Frankfurt színeiben 162 mérkőzésen 39 gólt szerzett és 41 gólpasszt osztott ki. Emellett 2009 és 2012 között a szentpétervári Zenit játékosa volt, valamint két időszakban a kínai Csangcsun Jatajt erősítette, mielőtt visszatért volna az NB I-be. A válogatottban 51 alkalommal szerepelt. Aktív labdarúgóként a legismertebb külföldi edzői Dieter Hecking, Luciano Spalletti és Niko Kovac voltak.

Szabics Imre fiatalon (17 évesen) robbant be a magyar élvonalba, majd Ausztriába távozott. A Sturm Graz meghatározó szerepet játszott életében. Két időszakban is viselte a csapat mezét, majd később pályán kívüli karrierjét is ott kezdte meg scoutként. Grazból Stuttgart felé vette az irányt, ahol élete talán legemlékezetesebb mérkőzését játszotta a VfB színeiben a Manchester United ellen (gól és gólpassz). Ezt követően szerepelt még Kölnben, Mainzban és Augsburgban, mielőtt pályafutását lezárta volna a Sturmban. Az osztrák Bundesligában 172 mérkőzésen 43, míg a német élvonalban 80 összecsapáson 17 gól fűződik a nevéhez. A válogatott mezt 36 alkalommal húzhatta magára. Edzői között tudhatta Ivica Oszimot, Felix Magath-ot, Matthias Sammert és Jürgen Klopp-pot is.

 

Indulás vezetőedzőként

Huszti 2020 nyarán fejezte be játékos pályafutását a MOL Fehérvár FC-nél, majd a székesfehérváriak sporttanácsadója lett. Ezt a pozíciót novemberig töltötte be, majd 2021. február 16-án nevezték ki Toldi Gáborral együtt a DVSC vezetőedzőjévé. Toldi szerepe azért is fontos, mivel ő rendelkezik a szükséges képesítéssel (pro licenc), míg Huszti egyelőre a szükséges végzettség nélkül, az MLSZ átmeneti engedélyével lehet csak vezetőedző. Kinevezésekor nem árult el sokat abból, hogy mit szeretne látni a csapatától, mindössze azt tudtuk meg, hogy a 4-2-3-1-es felállást favorizálja.

 

Huszti Szabolcs edzõ és Toldi Gábor vezetõedzõ a DVSC új szakmai vezetői (Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Szabics edzői pályafutása a magyar válogatott mellett kezdődött még Dárdai Pál stábjának tagjaként. Bár a sikeres pótselejtező idején már nem dolgozott a nemzeti csapatnál, úgy gondolom, hogy ő is kivette a részét a 2016-os Eb-kijutás kiharcolásában. Ezt követően a Sturm Graznál volt az edzői team tagja, majd Franco Fodát követve az osztrák válogatott mellett is dolgozhatott. Ausztriai munkája is eredményes volt. A Sturmmal a bajnokságban a dobogón zártak, s ezt követően az osztrák válogatottat is kivitték az idei Eb-re. Szabics vezetőedzői kinevezését február végén jelentették be, de a válogatott kötelezettségei miatt csak április 1-től vette át az együttes irányítását. A bejelentéskor Dárdait, Bernd Storckot és Fodát nevezte meg, mint akiktől sokat tanult az elmúlt évek alatt.

 

Kovács Zoltán és Szabics Imre az új edző bemutatásakor. (Forrás: molfehervarfc.hu)

 

Változások a csapatnál

Huszti érkezése óta a Debrecen a 4-2-3-1-es játékrendszert alkalmazza, ami lehetőséget teremt arra, hogy akár négy támadó szellemű játékos is kezdő legyen, s ezzel a csapat erősségét ki lehessen aknázni az általában betömörülő ellenfelekkel szemben. Az eddig lejátszott mérkőzések alapján a DVSC a támadásokra helyezi a hangsúlyt, a helyzetek kihasználásának hatékonysága azonban alacsony. A csapat védelme továbbra is elég sebezhető, ha nyomást helyeznek rá, akkor könnyű hibázásra kényszeríteni. A leglátványosabb változás Dzsudzsák Balázs dupla szűrőbe tétele volt. Innen a hosszú labdáival is eredményesen tudja szervezni a játékot anélkül, hogy az oldalvonal mellett zajló játékban kifárasztaná magát, míg a szélső posztokat Ugrai Roland, Sós Bence, Pintér Ádám, Bódi Ádám szükség esetén Szécsi Márk, Ferenczi János vagy Bévárdi Zsombor is be tudja tölteni.

Szabics eddigi munkája alapján érződik az osztrák hatás a csapata játékán. Az együttes stílusa, a felállási forma és a nyilatkozataiban említett csapatjáték és hozzáállás erre enged következtetni. A MOL Fehérvár igyekszik folyamatos nyomást gyakorolni az ellenfeleire, s épít a pontrúgásokra. Nikolics Nemanja Újpest elleni második találata egy klasszikus fehérvári szögletvariáció volt, csak míg korábban Juhász Roland volt az, aki ezeket a labdákat lefejelte, most ő már a szakmai stáb tagjaként dolgozik a klub sikeréért. A csapat felállása 4-4-2, ahol a középpálya közepén a két hatos hátrébb helyezkedik, biztosítva így a védelmet, a támadásokért pedig a két szélső és a két támadó felel, megsegítve a felfutó szélső védőkkel. Külön kiemelném a fiatal edző nyilatkozatait is. Gyakran dicséri a játékosai hozzáállását, tárgyilagosan értékel, és a néha bugyuta kérdésekre is higgadtan válaszol. A csapat az irányításával négy védővel játszik: Stopira visszakerült a balhátvéd pozíciójába, középen pedig Viszar Muszliu és Adrián Rus játszik. Rus utóbbi mérkőzéseken nyújtott teljesítménye megér egy külön észrevételt. Bár Szabics érkezése óta többek játéka is javult, Rus teljesítménye még ezek közül is kiemelkedik. A korábban gyakran hibázó és bizonytalan védő az elmúlt időszakban a védelem oszlopává vált, és olyan teljesítményt nyújt, amivel kiérdemelheti a hosszabb távú bizalmat is.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

A számok alapján

Nézzük, hogy a számok alapján az edzők milyen változást hoztak a csapatuk életébe.

 


Huszti érkezésekor a Debreceni VSC vezette az NB II-t. A debreceniek 2,125 pontot átlagoltak mérkőzésenként, amellett 2,208 gólt rúgtak és csak 0,875-et kaptak. Ezek egy élcsapat mutatói, de ez el is várható egy olyan klubtól, amelyik ennyire kiemelkedik a mezőnyből. Kondás Elemér együttese érte el a legtöbb találatot, és a kapott gólok terén is csak a PMFC állt jobban. Öt ponttal előzte meg a második helyen álló Vasast.

Husztival az eredmények ehhez képest visszaestek: 0,347 ponttal gyűjtenek kevesebbet mérkőzésenként, valamivel kevesebb gólt szereznek, és többet kapnak.

Ha a kupameccseket is figyelembe vesszük, akkor a mutatók egy hajszálnyival még gyengébbek lesznek. Ha az időszak eredményeit a többi csapathoz hasonlítjuk, akkor azt vehetjük észre, hogy a DVSC csak az ötödik a szerzett pontokban, támadásban második, védekezésben csak a nyolcadik. Pusztán a számokat nézve tehát az edzőváltás nem volt sikeres Debrecenben. Azt azonban meg kell itt jegyeznünk, hogy az edzőváltás mögött nem az eredményesség elmaradása, hanem a játék minőségének nem megfelelő színvonala állt.

 


Szabics vezetésével a csapat a korábbiakhoz képest látványos javulást produkált.

Majdnem egy egész ponttal többet gyűjt átlagban, mint korábban, amit magyarázhat az is, hogy több mint fél találattal többet szerez mérkőzésenként, s emellett 0,481 góllal kevesebbet is kap. Ez összességében egygólos javulás. Ha a kupatalálkozót is idevesszük, akkor a szerzett és kapott találatok adatai csak picit romlanak (2,4 és 0,8). Az eddig lejátszott öt mérkőzésből Szabics együttese négyet megnyert, egyedül a Kisvárdát nem sikerült legyőzni, amikor egy órán keresztül emberhátrányban játszott a csapat. Az időszak ranglistáján a klub az élen áll. A Pakssal együtt a legtöbb pontot gyűjtötte, a lőtt gólok listáján a második, míg a kapott találatokat tekintve negyedik. Ezeket a számokat azonban a helyükön kell kezelni. Itt még csak négy bajnoki (és egy kupa-) mérkőzés adatai állnak rendelkezésre, hosszabb távon nehéz lenne tartani ezt a szintet. A hétvégi, Ferencváros elleni rangadó ebből a szempontból egy jó értékmérő lesz, hiszen a bajnokság messze legjobb alakulata ellen kellene ezt az eredményes szereplést folytatni.

 

Összegzés

Huszti és Szabics is Németországban szerzett tapasztalattal felvértezve kezdte meg edzői pályafutását. Mindketten egy, a bajnokságában erősnek számító csapat vezetését vették át a tavasz folyamán. A hasonlóságok azonban itt véget is érnek egyelőre.

Huszti edzői tapasztalat nélkül került a DVSC kispadjára. Ez egy komoly lehetőség számára, azonban nagy veszélyekkel is járhat. A bő és erős kerethez elvárások is kapcsolódnak, amiknek meg kell felelnie. Az eredményesség terén most még nem hozza a számokat, s ezt Debrecenben sem fogják elnézni, ha valóban a nemzetközi porond a célja a klubnak a következő szezontól. Edzői filozófiájáról nem sokat tudunk eddig. Az látszik, hogy a csapata letámad, domináns futballt játszik, és azt is láthatjuk, hogy mindezt 4-2-3-1-es felállásban teszi. Ezek alapján talán Niko Kovac lehetett a legnagyobb hatással rá az edzői közül még a frankfurti idénye során. Meg kell tanulnia nyilatkozni is. Ha a csapatának játékáról, edzői filozófiájáról kérdezik, nem intézheti el ezt azzal, hogy ezt majd a játékosokkal megbeszéli. Nem kell részleteket elárulnia, de általános elveket azért megoszthatna a kérdezővel. Nehéz lenne megmondani sikeres lesz-e edzőként, most csak annyi biztos, hogy sokat kell még fejlődnie.

Szabics edzőként fokozatosan építette magát. A magyar és az osztrák válogatott, illetve a Sturm Graz mellett dolgozva kellő tapasztalatot szerzett, s ez meglátszik a fehérváriak játékán is. Többen is kiválóan szerepelnek eddig az irányítása alatt, van önbizalma és hite a játékosainak, ami megmutatkozik abban is, hogy három egymást követő mérkőzésen fordítottak hátrányból. Edzői elképzeléseire legnagyobb hatással Foda lehetett, nem is csoda, hiszen hosszú időn keresztül sikeresen dolgoztak együtt. Nyilatkozatai higgadtak és átgondoltak, nem csapnak át felesleges szereplésbe. Mindezek alapján sikeres pályafutás állhat előtte.

Írj hozzászólást