Kevin est de retour

A modern labdarúgásban a játékosok elég nagy százaléka jut el arra a pontra, hogy karrierje utolsó éveire célba vesz egy olyan országot, ahol még megkereshet komoly összegeket. Már csak ebből a szempontból is megérinti az ember futballromantikus énjét, ha egy labdarúgó visszatér az alma materébe és ott állítja magát szolgálatba egykori klubja megsegítése érdekében. Kevin Gameiro utóbbi utat választva tért vissza az RC Strasbourg Alsace csapatához, hogy a kiesés elleni harcból kivegye a részét.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Kevin Dominique Gameiro 1987. május 9-én született Senlis városában, Párizstól északra. A portugál család nem sokkal a fiú születése előtt telepedett le itt, köszönhetően annak is, hogy édesapja errefelé talált magának munkát és focicsapatot együtt. A kis Kevin hatévesen lépett először egy labdarúgócsapat kötelékébe, ez pedig apja utolsó együttese volt, az Etoile Sportive Marly-la-Ville. Hat szép esztendő után jött el a váltás pillanata, mikor egy magasabb szintet képviselő, de az otthonához valamivel közelebb lévő csapathoz került át, az Union sportive de Chantilly utánpótlás csapatához. A folyamatos fejlődés jellemezte, ami egyre több megfigyelő érdeklődését keltette fel.

 

Az egyik nyári tornán megjelent Jacky Duguépéroux is, az egykori kiváló balhátvéd, aki nagy hatással volt rá, és meggyőzte arról, hogy az RC Strasbourg lenne a számára ideális együttes a profivá váláshoz. Az akkor 17 éves csatárt nagyon megfogta az egykori kiválóság beszéde és beleélése, ahogy a futballról szónokolt és igyekezett őt a helyes irányba terelni. A legfőbb érv a klub által akkortájt vallott felfogás volt, miszerint igen fiatalon is be merik dobni a tehetségeket a mélyvízbe, ez pedig meggyőzte Gameirót és 2004-ben csatlakozott az elzászi klub ifjúsági csapatához.

 

A LELKES IFJÚSÁG

Az első szárnybontogatásai nem alakultak a legjobban, csak a tavaszra lendült bele a játékba, hiszen egy korosztállyal és egy szinttel is feljebb lépett, aminek a sebességét lassan vette fel. A 2005-ös nyár kemény munkája, valamint a korábban szerencsésen alakuló körülmények viszont meghozták az eredményt. Az addigra már a kispadot is megkapó Duguépéroux meghívta, hogy eddzen a felnőttek között. Igaz, hogy egy csapaton belüli kisebb sérüléshullám is kellett ehhez, de szeptemberben eljött a bemutatkozás pillanata – ráadásul épp a PSG ellenében.

A folytatásra várnia kellett, s időközben a második csapatban termelte a gólokat Gameiro, majd decemberben végleg esen a felnőtt keret tagjává vált. Először a csapat szempontjából már tét nélküli UEFA-kupa csoportmeccsen kapott esélyt a kezdőben, amikor a Crvena zvezda csapatát fogadták biztos továbbjutóként. A szerbek kétgólos vezetését az ő két fejesével egyenlítették ki, amivel azonnal a közönség kedvencévé avanzsált az ifjú titán. Januárban a francia kupa keretein belül az AS Nancy ellen duplázott, februárban pedig meglett az első bajnoki gólja is az RC Lens ellen. A hónap végén egy Troyes elleni mérkőzésen keresztszalag-szakadást szenvedett egy szerencsétlen ütközés következtében.

 

Gameiro STR

 

A Strasbourg nem bírt a kettős terheléssel és az erősödő ligaellenfelekkel, s kiesett az élvonalból. A kispadra a korábbi aranylabdás csatár, Jean-Pierre Papin ült le, aki nem akarta a sérülésből visszatérő ifjú csillagát túlterhelni. Keveset játszott Gameiro, de ez inkább óvatosságból történt így, valamint mert a csapat nélküle is végig ott volt a feljutást jelentő helyek egyikén. Csak 19 találkozón lépett pályára – ebből kettőt játszott végig – és öt találatot jegyzett ezek során.

Papin ment, Jean-Marc Furlan váltotta, akivel ismét az élvonalban próbálkozhatott az elzászi együttes. Ugyan csak hat gólig jutott 34 mérkőzésen, de az akkor még csak 21 éves játékos elképesztő mennyiségű munkát végzett el az új edző kérésének megfelelve. Az összjátékból is aktívan kivette a részét, és a védekezésben is jeleskedett, ez pedig nem csak az utánpótlás-válogatott meghívóját jelentette számára, hanem 2008 nyarán egy szerződést is a feltörekvőben lévő Lorient FC-nél.

 

A BRETAGNE-I GÓLVÁGÓ

A narancsmezeseknél Christian Gourcuff vezetőedző benne látta azt a támadót, akivel magasabb szintre léphet a bretagne-i klub. Mintha csak rá szabta volna a csapat játékstílusát, mert a kezdeti akadozás után Gameiro elkezdte termelni a gólokat és osztogatni a gólpasszokat, a gárda pedig sorban szerezte a pontokat. A Lorient 10. lett az idény végén – beállítva az egyesület legjobb eredményét -, az ifjú csatár pedig 37 bajnokin 11 találatot és tíz asszisztot jegyzett. Az első remekbe szabott szezont egy még jobb követte. A 2009-10-es kiírásban a csapat megjavította  a legjobb teljesítményét, amikor a 7. helyen zárt, Gameiro pedig 17 góllal és nyolc előkészítéssel ott dörömbölt a válogatott ajtaján.

 

A szövetségi kapitány, Raymond Domenech nem hívta be a bajnokság második legtöbb találatát szerző 23 éves csatárt, viszont bizalmat szavazott annak a André-Pierre Gignacnak, aki ebben az idényben pocsékul teljesített. Ő volt az egyetlen fiatal támadó a gallok keretében a 2010-es világbajnokságon, ahonnét egy ponttal és egy lőtt góllal kullogtak haza a csoportkörből kiesve. A torna után Laurent Blanc vette át a válogatott irányítását és rajta már ott volt a francia sajtó nyomása is, hogy ennek a fiatalnak bizony esélyt kell adni a nemzeti csapatban. Noha a meghívót megkapta, sőt egy kis játéklehetőséget is, de a folytatásban inkább csak sokadik volt a sorban, s sosem tudott bizonyítani a címeres mezben.

 

Gameiro Lorient

 

Annál inkább megtette ezt a harmadik szezonjában is a Lorient-ban, egy még magasabb szintre tudott emelkedni. Gourcuff mester egy támadóbb szemléletet alakított ki a klubnál, ami sokkal jobban feküdt a csatár számára. Ebben az időszakban kevesebb részt vállalt az összjátékból, inkább csak a befejezésekkel kellett foglalkoznia. Ez olyan jól ment neki, hogy 22 gólt termelt az idény során, viszont a Lille-el a bajnoki címet is bezsebelő Moussa Sow elhódította előle a gólkirályi címet (25 találat).

Gameiro túlnőtt a klubon, s a csatár is érezte, hogy itt a váltás ideje.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A MAGASABB SZINTEN OTTHON ÉS LÉGIÓSKÉNT

Még csak sejthető volt a híresztelésekből, hogy a PSG lesz a következő klub, amelyet felvásárol egy közel-keleti pénzes tulajdonos, amikor elfogadta az ajánlatukat és négy évre aláírt a fővárosba. Nem kezdődött rosszul a fővárosi időszaka, de a nagyobb konkurencia és a hierarchiában elfoglalt alacsonyabb státusz érezhetően rossz hatással volt a teljesítményére. Nem érezte otthonosan magát és a sajtó nyomása is látványosan zavarta, mert francia csatárként túl nagy volt vele szemben az elvárás. Ha bukásnak titulálni túlzás is lenne a PSG-s éveit, tulajdonképpen – a helyi média szavajárását használva – „elmenekült” két szezon után. Nyert egy bajnoki címet, de a 77 meccsen elért 23 gól és 6 gólpassz nem az a teljesítmény volt, amit megszoktak tőle.

Karrierje egyik legjobb döntése volt, amikor ezek után a Sevilla FC ajánlatát fogadta el 2013-ban, pedig az első edzésen elszenvedett sérülésekor ezt ő sem gondolta volna. Noha Unai Emery elképzelései már ekkor sem a támadófocit erőltették, de ez a francia támadónak megfelelt, lubickolt az andalúzok rohanós játékában. A megannyi szélről bejövő labdára jó érzékkel csapott le és élvezte a bizalmat is, ami újra pozitív hatással volt rá. Az első idényben minden sorozatot figyelembe véve 21 találatig jutott, s bár ő többnyire csere volt, az Európa-liga sorozatában a győzelemből ő is kivette a részét. A 2014-15-ös szezonja kicsit gyengébbre sikeredett gólok szempontjából, mert csak 17 jött össze neki, de az El-címvédés vigasztalhatta. Ezt követően bemutatkozott a Bajnokok Ligájában is, s végül ez volt a legjobb sevillai idénye, mert 29 találat és hét gólpassz jött össze neki, s részese lehetett a történelmi triplának, amikor a St. Jakob-Parkban rendezett fináléban legyőzték a Liverpoolt, többek közt az ő góljának is köszönhetően.

 

Gameiro Sevilla

 

Ezt követően 2016 nyarán egy újabb szintlépéssel az Atletico Madrid csapatához szerződött. A spanyol főváros épp úgy rossz hatással volt rá, mint Párizs, a média nyomása és a sokkalta nagyobb konkurencia miatt itt sem tudott kibontakozni. Annak ellenére, hogy a második szezonja végén megnyerte negyedik Európa-liga-trófeáját, itt még csak pályára sem került a fináléban, ami a kétéves gyengébb időszakának a végét jelezte.

Összesen 82 találkozón szerepelt, melyek során 27 gól és 11 előkészítés jött össze számára. 

A Valencia CF volt a következő állomás Gameiro karrierjében, ahová már rutinos csatárként érkezett, azonban meg sem tudta közelíteni az andalúziai éveit. A bizalmat megkapta a „denevéreknél”, de meghálálni inkább a befektetett munkával és az összjátékban való hasznos szerepével tudta, mintsem gólokkal. A legfontosabb találatát a Copa del Rey 2018-19-es kiírásának fináléjában szerezte, mikor az FC Barcelonát legyőzték, és ezzel spanyol kupagyőztessé váltak Marcelino García Toral irányítása alatt.

A három idénye alatt 121 meccsig jutott, de csak 24 találat került a neve mellé a valenciaiaknál, ami messze elmaradt legszebb spanyol időszakától.

 

A HAZATÉRÉS

A történet pedig idén nyáron ért körbe, mikor a már 34 éves Gameiro lejáró szerződésű játékosként az arab ajánlatait elutasítva „hazatért” Strasbourg-ba. A klub most is próbál valamelyest a saját utánpótlására támaszkodni, de ehhez kellenek olyan veterán, mentorként is szolgáló játékosok, mint amilyen ő. A nyáron öt év után távozó Thierry Laurey helyét Julien Stéphan vette át a kispadon, aki a hírek szerint őszintén beszélt a támadóval, és meggyőzte őt arról, hogy ha főszerepet nem is, kellő játékidőt szán neki. Ez pedig elegendő volt a csatárnak, aki két évre alá is írt.

 

 

Tehát tizenhárom évvel azután, hogy elhagyta az elzászi együttest, Gameiro ismét a Racing dresszében feszített. Amikor a második fordulóban a Parc des Princes-ben megszerezte az első találatát a visszatérést követően, akkor igazán érzelmes pillanat volt, hogy a PSG szurkolók többsége megtapsolta a klub egykori játékosát. Azóta már kettőre növelte góljainak számát, de az még várat magára, hogy a Stade de la Meinau fanatikusai újra a nevét skandálhassák egy találat után.


Képek forrása: Getty Images

 

Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021/2022-es kiírását?

4,75 – Manchester City

6,25 – Paris SG

5,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást