Kis nagy emberek

A topklubok sztárjátékosait jól ismerjük, hanem azért a Premier League élcsapataiban is találni olyanokat, akik bár hírnév, általános elismertség, az együttesen belüli státusz terén nem vetekednek a szupersztárokkal, teljesítményük nem nagyon marad el a világklasszisokétól. Íme, a szigetországi legjobb hat egy-egy kis nagy embere.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Arsenal FC: Emile Smith Rowe

Nyilván azon is el lehet morfondírozni, top 6-os csapat-e még egyáltalán az Arsenal, klasszikus értelemben nyilván, de hogy ezt a pályán is igazolja, ahhoz a fiataloknak, Bukayo Sakának, Kieran Tierney-nek, Ben White-nak, Gabriel Martinellinek, Martin Ödegaardnak kellene a bennük rejlő különleges képességeknek megfelelve extrát nyújtaniuk, no meg természetesen Emile Smith Rowe-nak.

A tízes mez már az övé, de a karmesteri pálcát is megragadta.

No nem a nyolcvanas évek mintájára irányítgat a félpálya környékéről, sokkal inkább megindulásaival, labdacipeléseivel, labda nélküli mozgásával éri el, hogy majd’ minden támadás keresztülmenjen rajta. Az első három fordulóban azon kevesek egyike volt az Arsenalban, aki legalább valamennyit megvillantott valós tudásából (a Manchester City ellen nyilván ő is jócskán elmaradt tőle, hanem a Brighton és a Chelsea ellen elsősorban neki voltak köszönhetők a szórványos Arsenal-akciók).

Az előző szezonban 18-szor kezdhetett, mégis teremtett 27 helyzetet a társaknak, Sakával párban érezhetően élvezte a focit, valami ilyesmit szeretnének látni kedvenceiken az Ágyúsok hívei: hogy újra élvezik a futballt. Smith Rowe lényéből fakadna, ösztönös támadójátékos, aki egyből a labdaátvétel után, vagy már azelőtt a támadás lehetőségét keresi. Ez tetszett meg benne a Tottenham Hotspur scoutjainak is, akik igyekeztek a tinédzser Smith Rowe-t megszerezni, és ugyan főnöküknek, Paul Mitchellnek nem sikerült teljesíteni az amúgy is lehetetlennek tűnő küldetést, később, az RB Lepizig fő játékosbeszerzőjeként igen. Hogy aztán a lipcsei kölcsönjátékot Smith Rowe makacs sérülése igencsak megnehezítette, más tészta.

Két tanár gyermekeként ő maga a gyepen oktat, Alekszandr Hleb vagy Tomás Rosicky módjára intelligensen, mégis kellő dinamikával járja be az ellenfél térfelét. A szülői áldozatvállalás nélkül persze aligha jutott volna el eddig: minthogy tízéves korában leigazolta az észak-londoni Arsenal, a dél-londoni Smith Rowe famíliának döntenie kellett: vagy továbbra is heti háromszor utaznak három órát (másfél oda, másfél vissza), vagy a főváros másik végibe költöznek. Utóbbi mellett voksoltak. Jó döntés volt, épp olyan, amilyet az Arsenal tízese a pályán szokott hozni.

 


 

Chelsea FC: Antonio Rüdiger

A 45-szörös német válogatott védő sokáig nem hogy húzóembere, kezdőjátékosa sem volt a Chelsea-nek, immár azonban igencsak fontos fogaskerékké vált az amúgy egyszerű, dolgos közkatona.

Ami azt illeti, Rüdiger játéka kapcsán mindig az az érzése az embernek, úgy lép pályára, mintha csak háborúba indulna, jó néhány belépőjét kísérheti a kommentár: nem ismert kegyelmet. A keménység olykor azonban átcsap durvaságba, mint például az Eb-n, amikor fogmintát vett Paul Pogbán. Furcsa mód megúszta a retorziót, bár ha az ítészek hallották volna a franciák elleni csoportmeccset megelőző sajtótájékoztatóját – „némileg piszkos módon kell játszanunk, letenni a névjegyünket a klasszisokkal szemben”, jegyezte meg –, talán más a verdikt. Sokszor a határon táncol, de mint csapattárs, nyilván inspiráló lehet féktelen harcmodora, a mindent elsöprő győzelmi vágy.

Alighanem ezt értékeli benne a honfitárs tréner is, él mindenesetre a Thomas Tucheltől kapott eséllyel: amíg az előző szezonban Frank Lampardnál a 19-ből mindössze négy bajnokin lépett pályára, a német edzőnél 15-ször, kibérelve magának a bal oldali belső védő posztját. Tuchel bizalma akkor sem ingott meg benne, amikor a klubtárs Kepa Arrizabalagával rondán összekapott egy edzésen, ami után Tuchel az öltözőbe zavarta.

Nemkülönben megosztotta a közvéleményt a Manchester City elleni BL-döntőben a Kevin de Bruynével szembeni szabálytalansága, amit ügyesen eladott vétlen faultnak, csakhogy az a belga meccsének végét jelentette, orrcsonttörése és szemgödörsérülése pedig az Eb-szereplését is veszélyeztette.

Hát ezért sem a Chelsea legszimpatikusabb alakja a német, de hogy az egyre nehezebben áttörhető londoni védőfal nélküle lyukacsosabb volna, afelől aligha lehet immár kétség.

 


 

Liverpool FC: Harvey Elliott

Bár nem volt túlzottan erős, termetre nagy sem, az őt 12 éves korában próbajátékra hívó Fulham-megfigyelőknek mindjárt szemet szúrt, mennyire intelligens, tudatos, pontos és gyors a játéka. Így bár a Queens Park Rangersnek némi kompenzációt is fizetnie kellett, nem hezitáltak.

Aztán a QPR korábbi törődését azzal hálálta meg, hogy mindjárt az első Fulham-mezes, kilenc a kilenc elleni meccsén épp korábbi klubja ellen egy félpályás gólt szerzett.

De hogy mennyire tudatos volt: 13 éves korában különedzőt alkalmazott, hogy szerinte nem megfelelő gyorsaságán javítson. Ma sem érzi magát eléggé villámléptűnek, persze aki Mohamed Salah és Sadio Mané mellett készül, a gyorsaság terén óhatatlanul kissé komplexusossá válik.

 

 

Elliottban amúgy szemernyi gátlás sincs: 16 évesen és 30 naposan, amikor a PL történetének legfiatalabb játékosaként pályára lépett a Fulhamben, csöppnyi megilletődöttség sem látszott rajta, de mostanában sem, amikor elfoglalja helyét a Liverpool középpályáján. 18 évesen. Mindhárom idei bajnokin játszott, a Burnley és a Chelsea ellen kezdőként, önbizalommal telve, jó döntéseket hozva, technikás játékot nyújtva, remek háromszöget alkotva a jobb oldalon Alexander-Arnolddal és Salah-hal. Elnyerve ekképpen Jürgen Klopp megbecsülését: „Mindenki Harvey-ról kérdez, ami persze érthető. Ha egy 18 éves játékos ilyen érett futballt mutat be, az mindenkinek feltűnik. Nem lepett meg persze a teljesítménye, amióta visszajött a blackburni próbajátékról, a felkészülés hat-hét hetében pont ilyen remekül edzett.” És kezdhetett ezért a Chelsea elleni rangadón is a Thiago Alcántara, Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain hármas helyett, aminél nagyobb elismerés aligha kell.

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

Manchester City: Ferran Torres

„Úgy mozog be a területekbe, ahogy a legnagyobbak, ahogy például Jamie Vardy is” – dicsérte az elmúlt hétvégén újdonsült centerét Josep Guardiola, ami azt illeti, Ferran Torres az előző szezon után az ideiben is bontogatja csatárposzton oroszlánkörmeit.

Amíg a Norwich City elleni bajnokin mindössze 22 labdaérintést jegyezhetett, az Arsenal ellen már két gólt, hasonló termést várnak tőle eztán is, minthogy lassan a City első számú centerének kiálthatjuk ki a 21 éves spanyolt. Aki „születési bizonyítványa” szerint ugye szélső, de kényszerhelyzetben már tavaly is bevetette őt mestere centerben, miután pedig megfelelt – a BL csoportkörében négy gólt vágott középcsatárként –, katalán tréneréhez hasonlóan az akkor még a csapathoz tartozó Sergio Agüero is kezdte egyre több jótanáccsal ellátni.

Ferran Torres pedig jó diák, folyamatosan fejlődni akar, ezért aztán a kertjében is tart egy rendes, nagypályás kaput, hogy odahaza is gyakorolhassa a góllövést.

25 találatot vár tőle állítólag a City, ehhez kellenek a jó tempójú beindulásai, no meg hogy továbbra is vonzza a labdát.

„Van szimata a gólhoz – jegyezte még meg róla Guardiola. – A jó csatárok márpedig megérzik, hova jön a labda, neki megvan ez a képessége, jobbal és ballal is be tudja ráadásul fejezni az akciókat.” Mint az az Arsenal ellen kiderült, fejjel ugyancsak.

 


 

Manchester United: Mason Greenwood

Eddig Edinson Cavani tanította a góllövés tudományára, Cristiano Ronaldo érkeztével azonban még nevesebb professzort kapott. Határ a csillagos ég?

Ha azt vesszük, hogy Greenwood a szezon eleji szuperprodukciójával Robbie Fowler után az egyedüli tini, aki az első három forduló mindegyikben betalált, tényleg nem tudni, hol áll meg, de akad egy másik kérdés is: az ötszörös aranylabdás leigazolásával vajh’ jut-e neki annyi játékperc, amennyi a töretlen fejlődéséhez szükséges volna? A United Ronaldóval, Marcus Rashforddal, Jadon Sanchóval, Cavanival, Anthony Martiallal és a 19 éves szupertehetséggel ékesített csatársora valóban impozáns, Greenwoodot nyilván az érdekli elsősorban, hol jut neki hely.

Három góljával, valamint az elmúlt idény utolsó nyolc bajnokiján berámolt hat dugóval bizonyította, a gyepen lenne a helye, akár centerben, akár jobbszélsőként.

Mindkét poszton kamatoztathatja kétlábasságát, amivel rendre megőrjíti védőit: a bekkeknek fogalmuk sincs, jobbra vagy balra tolja meg a labdát, ami roppant értékes fór. A Transfermarkt már most 50 millió fontra becsüli az értékét, és hol van még a vége?

 


 

Tottenham Hotspur: Oliver Skipp

Az eleddig londoni hatosként szereplő Pierre-Emile Höjbjerg miatta vált nyolcassá, ami azért elég jelentős elismerése futballjának, amely jócskán erősödött a Championshipben:

Skipp a 46 bajnokiból 44-en kezdett a másodosztályon átgázoló Norwich Cityben, teljesítménye a Spurs figyelmét sem kerülte el.

Az csak természetes, hogy anyaklubja – 12 éves kora óta a Tottenham játékosa – árgus szemekkel figyelte neveltje érett profivá válását, az kevésbé, hogy visszatérve a White Hart Lane környékére, mindjárt a kezdőcsapatban találta magát. 20 évesen. Mire 25 lesz, meglehet, egy karszalag is feszül majd rajta, José Mourinho legalábbis ezt vizionálta. „Több lesz ő, mint szimpla Spurs-játékos, simán lehet belőle csapatkapitány – mondta az utóbb elküldött tréner tavaly nyáron, Skipp szerződéshosszabbításakor. – A személyisége, a karakterjegyei alapján látom őt magam előtt a kapitányi karszalagot viselve.” Ha valaki, ő már csak tudja.

 


 

Ki lesz az Év Játékosa a Premier League 2021/2022-es idényében?

7,00 – Kevin De Bruyne

7,00 – Bruno Fernandes

9,00 – Harry Kane

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


Fotók: Getty Images

Írj hozzászólást