Klasszikus modern köntösben – Visszatért a III. Kerületi TVE a másodosztályba

Az elmúlt években a hazai futballba áramló források eredményeként nemcsak az élvonalbeli együttesek, hanem az alacsonyabb ligákban játszók is megerősödtek. Egykori, nagy múltú klubok tértek vissza a magyar futball vérkeringésébe, ezzel külön rangot adva az aktuális sorozatnak. Ilyen csapat a III. Kerületi TVE is.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Dicső múlt

A III. Kerületi TVE (Torna és Vívó Egylet) 1887. január 24-én alakult, ezzel pedig a negyedik legidősebb sportklub Magyarországon a Nagykanizsai Torna Egylet (1866), a Magyar Atlétikai Club (1875) és az Újpesti Torna Egylet (1885) után. A labdarúgó szakosztály a 20-as és 30-as években élte a fénykorát. Az első osztályban az 1911-1912-es szezonban mutatkoztak be, majd az 1913-1914-es idénytől egészen az 1936-1937-es bajnokságig itt is játszottak.

Az óbudai kék-fehérek legnagyobb sikere is erre az időszakra tehető, 1931-ben a Magyar Kupa döntőjében 4-1 arányban múlták felül a Ferencvárost.

A kiesést követően leginkább a másod- és harmadosztályban szerepeltek, mígnem 59 évnyi várakozás után 1996-ban az NB II Keleti csoportját megnyerve visszajutottak az élvonalba. A 90-es évek végén a gárda liftező csapattá vált, majd 2000-ben a gazdasági nehézségek miatt először Csepelre költözött, végül 2002-ben megszűnt.

Legismertebb játékosai a „régiek” közül az 1938-as vb-döntőben is játszó Bíró Sándor vagy a szintén válogatott Kompóti-Kléber Gábor, míg a 90-es évek csapataiból Szamosi Tamás, Wukovics László vagy a dél-afrikai válogatottal a vb-t is megjárt Macbeth Sibaya volt.

 

Az 1931-es kupagyőztes csapat (Fotó: magyarfutball.hu)

 

Visszatérés a másodosztályba

A Csepelre költözéssel egyidőben megalakult a III. Kerületi TUE (Testnevelési és Utánpótlásnevelő Egyesület), amely a 2002-2003-as idényben a BLSZ I. osztályában indulhatott. Az elkövetkezendő években a gárda az NB III. (8 idény) és a Budapest I. osztály (4 év) között liftezett, 2014 óta azonban már stabilan az országos versenysorozatok tagja, a 2017-2018-as idénytől pedig élcsapatnak számít.

A klub előbb 2012-ben a régi nevét, majd idén a másodosztályú tagságát is visszaszerezte.

Az elmúlt négy harmadosztályú szezonban az együttes fokozatosan lépett előre. A járványhelyzet miatt megszakított 2019-2020-as bajnokságban egy ponttal szorultak az Érdi VSE mögé, így akkor lemaradtak a feljutásról. Gondolhatnánk azt is, hogy ez a helyzet visszavetette a klubot, ám Kemenes Szabolcs vezetőedző pozitívan állt ehhez a kérdéshez. A pályakezdő szakember úgy tekintett erre, hogy az élettől kaptak egy évet felkészülni az NB II-re. A legutóbbi kiírásban nem is hagytak kétséget a felől, hogy ki a feljutás legnagyobb esélyese. A bajnokságot kilenc győzelemmel indították, s végül 14 ponttal előzték meg a második helyen záró Mosonmagyaróvárt.

 

A harmadosztályú bajnokcsapat (Fotó: III. kerületi TVE facebook oldal)

 

Szakmai háttér

A szakmai háttér bemutatását Szabó Bence sportigazgatóval kell kezdenünk. Nehéz kívülállóként megítélni a munkáját, de az eddigiekből úgy látszik, hogy tudatosan építik fel a játékoskeretet, az edző stábot és a klubot is.

Odafigyelnek az online megjelenésre, médiatartalmakat gyártanak az együttes követőinek, fejlesztik a sportlétesítményeket, NB I-es tapasztalattal rendelkező labdarúgókat csábítanak a csapathoz, lehetőséget adnak fiatal edzőknek a kibontakozásra.

Utóbbira példa Kemenes Szabolcs is. Az Angliát is megjárt, az élvonalban leginkább a Budapest Honvéd FC-ben szereplő egykori kapust a Budaörsi SC szakmai stábjától szerezték meg. A korábban Bognár György mellett kapusedzőként dolgozó szakember megkapta a bizonyítási lehetőséget, amivel azt gondolom, tudott is élni. 57 bajnoki találkozójából 39-et megnyert (66%-os teljesítmény) és átlagban csak minden tizedik mérkőzését veszítette el. Munkáját segíti kapusedzőként Kurucz Péter, valamint asszisztensedzőként Veress Balázs és Czvitkovics Péter is. A korábbi 10-szeres válogatott Czvitkovics az előző szezonban még a pályán is segítette együttesét (29 összecsapáson 5 gól), a másodosztályban viszont már csak edzőként dolgozik tovább.

Érdekesség, hogy a sikerek érdekében az egyesület 2020 októbere óta Shane Tusuppal is együttműködik. A Szoboszlai Dominikkal, Hahn Jánossal, Dzsudzsák Balázzsal vagy Sallói Dániellel is foglalkozó amerikai edző leginkább egyes játékosok erőnléti edzését irányítja, de például Sallói Dániel nemrég a mentális felkészítésben nyújtott segítségét is kiemelte.

 

Kemenes Szabolcs, vezetőedző (Fotó: III. kerületi TVE facebook oldal)

 

Játékoskeret

A III. Kerületi TVE játékospolitikájára jellemző, hogy igyekeznek a fiatalok lendületét az idősebb labdarúgók tapasztalatával vegyíteni. Az előző idényben a fiatalokat Rabatin Richárd (36 mérkőzésen 11 gól), Daróczi Zoltán (21 összecsapáson 6 találat) és Borvető Áron (32 találkozón 18 sikeres befejezés), míg az idősebbeket a már említett Czvitkovicson kívül Bori Gábor (22 összecsapáson 1 gól), Rajczi Péter (15 mérkőzésen 1 találat) és Remili Mohamed (33 találkozón 14 sikeres befejezés) képviselte. Ezt a filozófiát idén nyáron is követik. Érkezett a csapathoz az NB I-es rutinnal rendelkező Horváth Tamás a kapuba, Egerszegi Tamás és Barczi Dávid pedig a mezőnybe, míg a fiatalok közül az MTK-tól kölcsönbe érkező Biben Barnabás, a Borussia Mönchengladbachtól hazatérő Bekker Roland, valamint Balázs József, Horváth Olivér és Schuster Ronald említhető meg. A keret tehát fiatal és idősebb labdarúgókat egyaránt tartalmaz, a kettő közötti korosztály azonban egy kicsit vékonynak tűnik. A 25-28 éves korú játékosok relatív hiánya okozhat még problémát a szezon során a csapatnak.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

Helyük a másodosztályban

A bajnoki rajt előtt nem könnyű meghatározni az erőviszonyokat. Azt előzetesen kijelenthetjük, hogy a Vasas FC és a Diósgyőri VTK jelentős erőt képvisel, meglepő lenne, ha nem lennének versenyben a feljutásért. Az óbudaiak ebbe a harcba valószínűleg nem fognak tudni bekapcsolódni.

Az elmúlt években volt arra példa, hogy egy NB III.-ból feljutó együttes az élmezőnyben zárt (Kaposvári Rákóczi, Pécsi MFC), a III. Kerületi TVE is képes lehet erre a bravúrra, ugyanakkor hosszú távon nem gondolom, hogy az azonnali feljutás segítené a klub fejlődését.

A felkészülés során a kék fehérek több élvonalbeli csapattal is összecsaptak, és egyelőre nem tűnik úgy, hogy ott lenne a helyük a közeljövőben. Az MTK Budapest (2-7), a Paksi FC (2-7), a Gyirmót FC Győr (0-1), a Budaörsi SC (3-3) vagy az Újpest FC (1-2) elleni felkészülési mérkőzések eredményei (még akkor is, ha felkészülési találkozók eredményeiből nem szabad komoly következtetést levonni) alapján a gárda nem áll készen az első osztályú együttesek elleni küzdelemre. A sorsolás mindenesetre kedvezőnek tűnik számunkra, egy jó rajttal megvethetik a lábukat a másodosztályban.

 


 

Mik lehetnek a pozitívumok és a negatívumok a szezon során?

+ Lehetőséget kaphatnak a fiatalok
Az NB III.-ban jó szezont futó Rabatin Richárd és Borvető Áron teljesítménye a másodosztályba lépve nagyobb figyelmet kaphat. Bár már nem olyan fiatalok (22 és 23 évesek), még mindig jó korban vannak, és ha az előző idényhez hasonló eredményességet tudnak produkálni, akkor akár az élvonalban is felfigyelhetnek rájuk. Mellettük a tavaly ősszel az MTK-ba berobbanó, majd tavasszal kevesebb lehetőséget kapó 17 éves Biben Barnabás és a Németországból hazatérő Bekker Roland szerezhet sok tapasztalatot a felnőtt futballban a bajnokság során.

+ Egy stabil és tradicionális klubbal bővül a mezőny
Az elmúlt évek szisztematikus munkájának eredményeként egy szimpatikus csapat épült Óbudán. Olyan egyesületnek tűnnek, melynek vannak céljai, és a célokhoz vezető úttal is tisztában vannak. Emellett az sem mellékes a hazai szurkolók szempontjából, hogy egy hagyományos futballklub tér vissza az NB II-be.

 

Sok a 30 év feletti játékos
A keretben több olyan labdarúgó is szerepel, aki már túljutott a pályafutása csúcsán, s náluk a motiváció elvesztése vagy a sérülésveszély komoly rizikófaktor. Tapasztalatuk révén sokat tudnak segíteni a pályafutásuk elején járó csapattársaiknak mind a pályán, mind azon kívül, de kérdéses, hogy egy másodosztályú szereplésben milyen örömforrást tudnak találni maguk számára. Ha ebben a fajta mentor szerepkörben megtalálják a saját céljaikat, akkor a gárda sokat nyerhet a jelenlétükkel, ha nem, akkor az életkori különbözőségek nehézséget is okozhatnak.

Önbizalom elvesztése
A felkészülés során szándékosan nehéz ellenfeleket választottak, hogy a meglévő hibák élesen kirajzolódjanak. Ez sikerült is, azonban sikerélményben így nem igazán volt részük. Kulcsfontosságú lesz, hogy a bajnokság elején hogyan sikerül elrajtolniuk. Az első fordulóban a Budafoki MTE ellen hazai pályán kezdenek, ezt követően azonban az előző szezont remekül befejező, Dragan Vukmir irányította Szeged-Csanád Grosics Akadémia vendégei lesznek. Ha a felkészülési időszak vereségeit a bajnokság elején nem sikerül győzelmekké átfordítani, az megtépázhatja az előző idényekben sikerekhez szokott játékosok önbizalmát, azt pedig nehéz lesz újra felépíteni.

 

Fotó: III. kerületi TVE facebook oldal

 

Összegzés

A III. Kerületi TVE visszatérésével egy tradicionális klubbal bővült a másodosztály mezőnye, ugyanakkor a vezetés szempontjából modern felfogást követnek.

Mindent megtesznek azért, hogy a saját szintjükön eredményeket érjenek el. Egyesületi szinten működnek együtt a több labdarúgóval is sikeresen foglalkozó Shane Tusuppal, lehetőséget adnak pályája elején járó edzőknek és játékosoknak egyaránt. Egy olyan projektet működtetnek, amivel példát mutatnak másoknak. Több ehhez hasonlóra lenne szükség a hazai futballban.

 

Nyerő Széria – Az olimpia legizgalmasabb ingyenes tippjátéka

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást