Kockáztass úgy, hogy nem kockáztatsz – vélemény

A hét közepén jött a hír, hogy a Rangers FC megtalálta új edzőjét, aki Steven Gerrard örökébe lép. Az utód Giovanni van Bronckhorst lesz, akinek van közös múltja a klubbal, illetve szép sikerei, amire lehet alapozni Glasgow-ban. Hogy mit várhatunk ettől a kapcsolattól, arra keressük a válaszokat.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A SKÓTOK LEGJOBBJA

Az előző idényben veretlenül bajnoki címet ünneplő Rangers FC kiemelkedő játékot produkálva hódította meg Skóciát tíz esztendő után, miközben sikeresen letaszította a trónról a városi rivális Celticet. A „Teddy Bears”, annak ellenére, hogy jócskán elmarad az legutóbbi szezonban produkált mutatóitól, a novemberi válogatott szünetre így is a Premiership listavezetőjeként mehetett. A nemzetközi porondon azonban igencsak rosszul áll a szekerük, mert az Európa-liga csoportkörében mindössze négy pontot gyűjtöttek négy forduló alatt.

Ez a kissé kettős szereplés sem vetett azonban rossz fény az edzőre, akinek a megítélése otthonában is az egekben van. A pihenőidőszakban jött a hír, hogy Steven Gerrard távozása napirenden van a skót fővárosban, aztán az angol szakember napokon belül el is hagyta Glasgow-t, hogy Birminghamben tegye magát próbára. Az edzői stáb is ment vele, ami komoly érvágás a Rangers számára, mert Gary McAllister, Michael Beale és Jordan Milsom kiválóan segítették a munkájában és a fejlődésben a korábbi Liverpool-legendát. Az első pletykák arról szóltak, hogy a klub a skót McAllistert szerette volna marasztalni, hogy vegye át a megüresedő kispadot, de ő köszönte szépen és elutasította a lehetőséget.

A keret egyértelműen a legerősebb a Premiership mezőnyében, így a hazai sorozatokban az elvárások trófeákhoz vannak kötve. Emellett pedig a nemzetközi porondon is magasra tette a lécet Gerrard, hiszen az előző két alkalommal a legjobb 16 közé vitte a csapatot a második számú európai kupasorozatban. 

 

A ROTTERDAMI SIKEREDZŐ

Ha meghallja az ember Giovanni van Bronckhorst nevét, akkor alighanem az FC Barcelona játékosa juthat eszébe. Az a kiváló képességű, több poszton is bevethető játékos, aki a kétezres évek közepén a Bajnokok Ligája-győzelemből is kivette a részét. A Feyenoordban lett ismert, majd ott is zárta le karrierjét, de közben a Rangersben és az Arsenalban is megfordult, mindkét helyen szép sikereket elérve. Emellett 106 válogatott fellépése is visszaadja, hogy igazán kivételes játékos volt ő, aki csapatkapitányként élte meg az elbukott világbajnoki finálét az utolsó mérkőzésén nemzeti mezben.

Visszavonulását követően előbb egyedüli tanulásra vágyott, ez idő alatt több helyen is megfordult a nagyvilágban,  edzéseket látogatott, pallérozódott. Egy év után, 2011-ben csatlakozott Ronald Koeman stábjához a Feyenoordnál. Miközben egy szezonon keresztül irányította a másodosztályban szereplő U20-es csapatot, egészen 2015-ig maradt a rotterdami asszisztens pozícióban, ahol még Fred Rutten munkáját is segítette, majd az ő helyét vette át.

 

Vezetőedzői karrierjét azonnal egy kupagyőzelemmel kezdte, majd 2016-17-es szezon végén ő vetett véget az ínséges bajnoki cím nélküli időszaknak, mikor 18 év kihagyás után ismét aranyérmes gárdát faragott a Feyenoordból. Ezután még egy kupagyőzelem és két Szuperkupa is fűződik a nevéhez a „Dél büszkesége” vitrinjéből, majd négy szezon után távozott, hatalmas megbecsülés közepette.

 

A bajnoki címmel zárult idényben olyan szinten volt domináns Giovanni van Bronckhorst csapata, mint az előző idénybeli Rangers Gerrard irányítása alatt (Forrás: thisisibrox.com)

 

2020 januárjában a kínai Kuangcsou City csapatánál vállalt állást, ahol a vezetőség szerette volna, ha meghonosítja azt a játékstílust, ami jellemezte „odahaza”, azonban a koronavírus is igencsak megnehezítette a dolgát, mert a nyárig nem voltak mérkőzések és edzéseket is csak korlátozott körülmények közt tarthatott. Végül decemberben megelégelte az országban lévő helyzetet és felmondott, hogy hazatérhessen a családjához.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

KÖZÖS MÚLT, KÖZÖS JÖVŐ

A most 46 éves Giovanni van Bronckhorst játékosként 1998 és 2001 nyara között három szezont húzott le Skóciában. Dick Advocaat kérésére érkezett, majd Alex McLeish irányítása alatt is alapembere volt a Rangersnek. A két megnyert bajnoki címben és a nemzetközi porondon való vitézkedésben is kiemelkedő szerepe volt, ami okán a skót szurkolók igazán szép emlékeket őriznek róla. Az edzői kinevezését is pozitívan fogadta a publikum, még akkor is, ha némelyek még mindig Gerrard távozása miatt sopánkodtak.

 

 

A szakvezetés döntése két okból is teljesen érthető. Egyrészt a jelenlegi körülmények közepette nem volt könnyű egy minőségi edzőt leakasztani. Itt szóba jöhetett volna a skót focit belülről jól ismerő szakember, de valljuk be, az aktív edzői felhozatalban csak Robbie Neilson, a Heart of Midlothian FC trénere jöhetett volna szóba jelenleg, de ő szezon közben nem akart váltani a hírek szerint. Másrészt a keret eléggé Gerrard elképzelései szerint van összerakva, amit november közepén aligha lehet átszabni egy teljesen más stílust képviselő edző képére. Ebből kifolyólag azt a vonalat vagy arra hajazó stílust alkalmazó edzőt kellett keresni, akivel tovább lehet menetelni a megkezdett úton.

A Rangers előző szezonbeli játékában felfedezhető volt a Jürgen Klopp féle nagyon intenzív presszing és a hamis kilences alkalmazása, de közben hátul sokkal inkább volt olyan a biztonságra törekvő felfogás, mint amit Gérard Houllier kései időszakában tanulhatott el Gerrard, valamint a Rafa Benítezre jellemző pragmatikusság is visszaköszönt a mérkőzések vége felé, amikor előnyben voltak. Gerrard csaknem minden alkalommal ragaszkodott a 4-3-3-hoz, ami kiválóan működött, azonban felróható nála, hogy nem igazán volt B-terve, amire váltani tudott volna, amikor mégsem tudott fölényben játszani a csapata.

Ezt kell összevetni Giovanni van Bronckhorst Feyenoordjával, amely az egyik leginkább letámadásra építő együttes volt az Eredivisie-ben.

Egy igazi támadógépezetet varázsolt a csapatból, melyben a center rendszerint visszalépett a vonalak közé, hogy területet nyisson a szélsők befelé irányuló mozgásához, s a szélsővédők a vonal mellett feltolódhassanak kiszélesíteni az arcvonalat. A védelem az, ami nem volt olyan stabil, mert a rotterdamiak rendszerint megkapták a meccsenkénti egy góljukat. Ebben meg lehet találni a komoly különbséget, de az a hátsó alakzat közel sem volt a liga szintjéhez képest annyira kiemelkedő, mint amilyen Glasgow-ban összeállt az elmúlt évek során.

 

Gio a Feyenoordnál nem ragaszkodott makacsul egy elképzeléshez, ami pozitív hatást gyakorolt csapatára is. Glasgow-ban is bízhatnak e miatt is az előrelépésben (Forrás: thisisibrox.com)

 

Ami viszont előrelépés lehet, hogy az évek során rengeteg változáson ment át a rotterdami keret, amíg ő volt az edző, így sok módosítást kellett eszközölnie.

Rendszerint volt B- és C-terv is a tarsolyában, ami megalapozta azt, hogy az eshetőségek többségére fel volt készülve a holland szakember, és tudott s reagálni. Ezzel kapcsolatosan talán a formációk adják vissza a legjobban az összképet, amik rendre feltűntek nála, különböző felfogásokkal vegyítve.

Jól alkalmazkodott az ellenfelekhez, ami a Rangers esetében a nemzetközi porondon jöhet jól, mert a hazai pontvadászatban szinte mindig nekik kell dominálni.

 

KÖVETKEZTETÉS

Hasonlóak az irányvonalak, így érthető, ha a glasgow-i szurkolók pozitívan állnak ehhez a „házassághoz”, minden esélye meglesz a holland szakembernek, hogy sikeresen térjen vissza a skót fővárosba. Azt Rotterdam óta tudhatjuk, hogy ismeri a győzelem titkát edzőként is, így valóban olyan döntésnek tűnik ez, amivel a Rangers továbbra is a hazai trónon maradhat. A legnagyobb kérdés a nemzetközi porond lesz, ahol még semmi nincs veszve, viszont ezen a területen még nem látjuk azt, hogy képes-e megfelelni az elvárásoknak. Ha itt is maradandót tudna alkotni, akkor könnyen lehet, hogy idővel rá is egy topligás kispad vár majd a glasgow-i évadok után.


Borítókép forrása: Rangers FC Twitter

 

Ki nyeri a skót kupa 2021/2022-es szezonját?

2,25 – Rangers FC

3,00 – Celtic FC

11,00 – Aberdeen

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Skócia/Skót kupa útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a skót futball piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt fotó: Rangers FC

Írj hozzászólást