Különleges vendégszereplő az Európa-bajnokságon

Az Európa-bajnokság apró részleteit is árgus szemekkel követők számára bizonyára feltűnt, hogy az idei tornán – szakítva a hagyományokkal – egy Európán kívül játékvezető is szerepet vállalt. Hogy került ide, és ki is egyáltalán az argentin Fernando Rapallini?! Ennek jártunk egy kicsit utána…

Fotó: Daniel Mihailescu - Reuters


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

EGYEZSÉG A KONTINENTÁLIS SZÖVETSÉGEK KÖZT

Tavasszal jelentette be az európai és a dél-amerikai szövetség az úgy nevezett „játékvezetői csereprogramot”, melynek értelmében a tervek szerint az elkövetkezendő években párhuzamosan megrendezésre kerülő kontinensviadalokon egyes bírók helyet cserélnek egymással. Így fordulhatott elő, hogy az argentin Fernando Rapallini az Európa-bajnokságon, a spanyol sporttárs, Jesús Gil Manzano pedig a Copa Américán vehette a szájába a sípot.

 

Gil Manzano
Fotó: David S. Bustamante – Soccrates/Getty Images

Utóbbi szereplőt bizonyára az európai futballkedvelők sokkal jobban ismerik, Spanyolországban rendszerint kapott már hideget-meleget. A legemlékezetesebb jelenete talán az volt, amikor Lionel Messi egy mérkőzés után elutasította a vele való kézfogást, ez pedig sokat elárul a megítéléséről.

Mondhatnánk, hogy hazájában igencsak vitatott a ténykedése, így joggal merülhet fel mindannyiunkban a kérdés, hogy a csereprogramra kiválasztottak jutalomból kapták-e ezt a lehetőséget a további fejlődésre, vagy pedig inkább egyfajta száműzetés, hogy addig se legyenek szem előtt a már ismert közegben.

Ha pedig megismerkedünk kicsit Rapallini stílusával, még inkább utóbbira gondolhatunk…

 

AZ ARGENTIN LAPKEVERŐ

Fernando Rapallini 1978. április 28-án született La Plata városában, profi játékvezetőként pedig 28 éves kora óta tevékenykedik. Természetesen a ranglétrát ő is alul kezdte, 2006-ban az argentin másodosztályban debütált, öt éven keresztül kizárólag alacsonyabb osztályú mérkőzéseken fújhatta a sípot. Az élvonalban 2011-ben mutatkozott be a Godoy Cruz és az All Boys összecsapásán, időről időre pedig egyre több mérkőzés jutott neki, 2013-ban már az argentin Szuperkupa-mérkőzésen dirigálhatott.

2014-ben került be a FIFA játékvezetői közé, innentől kezdve kaphatott lehetőséget különféle nemzetközi mérkőzéseken és tornákon. Külföldön 2015-ben, a Paraguayban rendezett U17-es kontinensbajnokságon debütált, ezeknek a tornáknak a következő évek során rendszeres szereplője volt, 2019-ben pedig az U20-as világbajnokságon és a „felnőtt” Copa Américán is vezetett mérkőzéseket.

Rapallini a kisebb csapatok meccseit követően egyre többször érdemelte ki rangadók vezetését Argentínában. A nemzetközi klubszíntéren  2015-ben a Recopa (a dél-amerikai Szuperkupa) visszavágójának negyedik játékvezetőjeként mutatta meg magát, majd a Libertadores-kupában és a Copa Sudamericanában is átesett a tűzkeresztségen.

 

Fotó: Marcelo Endelli – Getty Images

Az első számú sorozatban negyeddöntőnél rangosabb összecsapást nem vezethetett, a videóbíró bevezetése óta pedig több nemzetközi mérkőzésen is a VAR-szobában találtak neki feladatot.

Az argentin bajnokság 2019-2020-as kiírásában 16 mérkőzésen 109 sárga és öt piros lapot osztott ki, tehát meccsenkénti átlagban 6,81 első figyelmeztetést adott. A River Plate csapatának öt mérkőzést is vezetett, Marcelo Gallardo legényeit húsz alkalommal fegyelmezte sárga lappal. Kétezer-tizenkilenc szeptemberében például  tíz lapot szórt ki egy Boca-River superclásicón. Rapallini a Libertadores-kupában sem fogta vissza magát, 38 sárgát és tíz pirost mutatott fel az eddigi hat vezetett mérkőzésén.

 


(X) Kattints ide és vegyél részt a napi Eb-sorsoláson és vidd el a részed a 300 millió forintból!


 

VISSZAFOGOTT, MEGBÍZHATÓ TELJESÍTMÉNY AZ EB-N

Az Európa-bajnokságon nem a lapok mennyiségének kiosztásával akart kitűnni. Bár Dél-Amerikában szeretett szerepelni és hamar megfékezni az indulatokat, mindezt az Euro 2020 alkalmával inkább szóbeli figyelmeztetésekkel teszi. Az általános vélekedés szerint Rapallini a sok kritikát kapó bírói kar kevés üde színfoltjának egyike. Ugyan rendszerint heves gesztusokkal operál és alapvetően sokat beszélő játékvezető, mégis van respektje az európai futballisták szemében.

Talán jót tesz a megítélésének, hogy őt nem ismerik, esetleg kicsit tartanak is tőle a futballisták, mert nem tudják, hogy egyes szabálytalanságokra, beszólásokra hogyan reagál.

Rapallini a csoportkörben az Ukrajna–Észak-Macedónia és a Horvátország–Skócia mérkőzésen fújta a sípot, és bár mindkét találkozón akadtak kritikus jelenetek, nagyobb hiba nélkül látta el a feladatát, s ami még fontosabb, mindvégig megőrizte a tekintélyét.

Fotó: Andy Buchanan – Pool/Getty Images

A nyolcaddöntők során az emlékezetes francia-svájci összecsapást vezette, ami már egy jóval nehezebb, idegtépő meccs volt, és ki is kellett osztani a hét sárga lapot, de egy komoly téttel bíró, feszült találkozó kulcspillanataiban is jól vizsgázott. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a negyeddöntőben az olasz-belga mérkőzés negyedik játékvezetője lehetett, vagyis továbbra is minden esélye megvan arra, hogy akár valamelyik elődöntőben vagy helyosztón is szerephez jusson, ami ismeretlen, beugrós „cserediák” létére óriási dolog lenne.

Mindeközben a másik kiküldetésben lévő játékvezető, a már említett spanyol Manzano is a tőle megszokottnál szerényebben teszi a dolgát az új környezetben, hiszen a Copán vezetett két csoportmeccsén összesen öt sárgát osztott ki, amennyi sokszor még egy átlagos La Liga-meccsen egy félidő alatt is kevésnek számít tőle.

Kíváncsian várjuk, hogy ez a mostani kezdeményezés hogyan működik hosszú távon és mennyire fogja kinőni magát. Nagy kérdés, hogy vajon a jövőben is lesznek-e hasonló bírócserék a földrészek között, kialakul-e egy általánosan elfogadott új rendszer ezen a téren?


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/futballtango

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást