Legyűrte a Brightont az újjáépülő Chelsea

Tartalmas nyári időszak után a Chelsea Brightonban kezdte meg az idényt. A Kékek célja az idei szezonban mindenképp a top4-be való kerülés, merészebb szurkolók a bajnoki címért való versenyfutásba is odavárják a londoniakat. A Brighton elsőszámú célja a jövő évi Premier League tagság bebiztosítása lehet, a déliek nagyon stabil háttérrel rendelkeznek, így az sem irreális elvárás, hogy megjavítsák a tavalyi 15. helyet. Bakos Levente meccselemzése.

Brighton 1 - 3 Chelsea - Bulletin Mail


A Liverpool elleni rangadón is jól teljesít majd a Chelsea? Kattints és fogadj a mérkőzésre!


Kezdőcsapatok

Frank Lampard a nyári nagybevásárlás ellenére csak két friss igazolást tudott a kezdőbe nevezni. Ziyech és Chilwell kisebb sérüléssel bajlódott, Thiago Silva pedig szintén nem volt bevethető hétfő este. Werner és Havertz viszont a támadósorban találta magát a meglepetésre kezdő Loftus-Cheek és a már-már kirobbanthatatlannak tűnő Mason Mount mellett. Hátul Kepa állt a kapuban, akinek nem biztos, hogy sokáig bérelt helye lesz elsőszámú kapusként. Jobb oldalon Reece James játszott Azpilicueta helyén, míg középen Zouma párja Rüdiger helyett Christensen volt, baloldalt pedig Marcos Alonso szerepelt.

Graham Potter 3 középhátvéddel képzelte el a londoniak elleni meccstervét. Webster és a kiváló tavalyi szezont futó Dunk mellett a fiatal Ben White játszott, aki sokak szerint a tavalyi Championship idény legjobb védője volt a Leeds kölcsönjátékosaként. Jobb szárnyvédőként Tariq Lamptey szerepelt, akit éppen a Chelseatől szereztek meg a brightoniak. Baloldalt a támadósorból visszarendelt March adta meg a csapat szélességét. Kezdett a Liverpooltól érkező Adam Lallana is, a két támadó pedig az előző szezonhoz hasonlóan Trossard és Maupay volt.


Ha a két alap statisztikai mutatót nézzük, azt láthatjuk, hogy a hazaiak többet passzoltak és többet is birtokolták a labdát.


Ha emellé odavesszük, hogy (ugyan egymeccses mintából nem szűrhetünk le túl sokat) xG mutatóban is alulmaradtak a londoniak, sejthetjük, hogy a Brighton nem könnyítette meg Lampardék dolgát.

Potter csapata nagyon türelmes és érett labdajáratással építkezett és remekül alakítottak ki létszámfölényes szituációkat hátul. A Chelsea 4-2-2-2-es formációban, magasan kezdte el a letámadást, a Brighton pedig a szélek irányába terelte a játékot. Az eredetileg háromvédős felállás labdával eltolódott balra, ahol Solly March lépett feljebb, míg a jobboldalon Lamptey inkább klasszikus jobbhátvéddé alakult. A két pivot, a védelem előtt játszó Bissouma-Alzate páros a labda irányába tolódott és döntés elé állította a Kanté-Jorginho tandemet, hogy a védelem előtti területet védje, vagy támadják meg a labdás játékost. A hazai csapat ezekből a szituációkból rendre jól jött ki és sikerült folyosót nyitni a támadók felé.

A pálya szélén kialakított létszámfölényes helyzetekből tudott építkezni a Brighton

Hozzátartozik még a brightoniak labdabirtoklásához, hogy Dunkéknak gyakran kellett ívelésekre is hagyatkozniuk, ekkor pedig a lecsorgó második labdákat nagyon nagy arányban vitték el a hazaiak szűken helyezkedő középpályásai és indultak meg előre.

A túloldalt a Chelsea védőinek több ideje volt a labdával a Brighton visszavontabb középpályás blokkja mellett. Ennek köszönhetően ugyan Kanté és Jorginho sokszor nem volt megjátszható közvetlenül, a pálya két szélén azonban Marcos Alonso és Reece James rendszeresen szabad volt. A vendégek támadó négyese nagyon kötetlenül mozgott. Loftus-Cheek Werner mellet helyezkedett legelöl és ő lépett vissza leggyakrabban labdáért, míg a német csatár, gyorsaságát kihasználva gyakran indult be területbe. Mount és Havertz a félterületekben vették fel a pozíciójukat és elsősorban ők kötötték össze a csapat két végét. Ezek a mozgások sokszor okoztak problémát a hazai védelemnek, ugyanakkor gyakran nem tűnt elég olajozottnak a támadók egymáshoz képesti dinamikája. Loftus-Cheek és Havertz időnként egymás elöl vették el a területet és volt olyan alkalom is, amikor egy védőtől érkező indításra egyik támadó sem indult.

Nagyszerűen kirajzolódik a Brighton 5-3-2-es és a Chelsea 4-2-2-2-es formációja. A vendégek 4 támadója a védelem előtti területekbe való visszalépésekkel, valamint a védők mögé való beindulásokkal próbálkoztak

A vezetés megszerzését egy letámadás után szerzett büntetőnek köszönheti a Chelsea. Bissouma és Alzate is szabad volt középen, utóbbi viszont a Ryantől kapott passz után hatalmasat hibázott és az agresszíven letámadó Jorginho labdaszerzése után Werner harcolt ki tizenegyest, amit az olasz középpályás értékesített.

A második játékrészre Lampard hátrébb vezényelte csapatát és a Brighton védőknek területet hagyva, a hazai csapat térfelének közepén kezdték meg a védekezést.
Emellett Graham Potter csapata továbbra is jól szervezetten adogatott a Chelsea térfelén, ráadásul a visszatámadásuk is remekül működött. Ennek köszönhetően a vendégek beszorultak, minek eredményeképpen Trossard góljával ki is egyenlített a Brighton. A Kepa Arrizabalaga csapatba nevezését ellenzők egy újabb okot kaphattak arra, hogy miért is erősödnek egyre inkább az Edouard Mendy leigazolásával kapcsolatos pletykák. A Kékek szinte egyből tudtak reagálni a bekapott gólra, James hatalmas találata lélektanilag is a lehető legjobbkor érkezett.

Zouma szerencsés góljára már végképp nem érkezett válasz, bár Dunk fejében még maradt egy hazai gól. A meccs hátralévő részére a Brighton már nem tudta megakadályozni, hogy a Chelsea hosszabb periódusokra magánál tartsa a labdát, a hazaiak pedig hátrébb húzódva, elsősorban a területek lezárására törekedve védekeztek, ha Potter csapatánál volt a labda.

Összességében azt állíthatjuk, hogy Graham Potter taktikailag bőven felvette a versenyt Lamparddal. A Brighton helyenként nagyon tetszetősen és türelmesen játszott és a gólon kívül is akadtak helyzetei. Támadás-építésben rendkívül jó jeleket mutattak, ehhez társultak remek egyéni teljesítmények is. Védekezésben is helyt álltak, Wernerék csak gyenge minőségű helyzeteket tudtak kidolgozni. A Chelsea nem tudta hosszabb ideig ráerőltetni az akaratát a hazaiakra, kellett James villanása és Zouma szerencsés gólja a győzelemhez. Védekezésben különösebb gondok nélkül lehozták a mérkőzést, támadásban pedig még várat magára, hogy Werner, Havertz és a később csatlakozó Ziyech teljesen beilleszkedjen, de biztató, hogy Pulisic is csatlakozik majd a támadósorhoz.

A Chelsea két új embere

Timo Werner: Ahogyan azt Lipcsében is láthattuk, a német csatár rengetegszer váltogatja, hogy mikor lépjen vissza labdáért, vagy mikor induljon be az ellenfél védői mögötti területbe. Ezen a meccsen a Brighton védők egészen jól felkészültek erre, Werner a párharcokból sem tudott mindig jó helyzetbe kerülni. Látszik, hogy a csapatba való százszázalékos beilleszkedésére is várni kell még, de 5 lövőhelyzetet is kialakított, ami kezdésnek biztató lehet.

Kai Havertz: A két új játékos közül Havertznek volt csendesebb meccse. Mindössze 33-szor ért labdába és 3 cseléből csak 1 volt sikeres. Ahogy említettük, Loftus-Cheekkel gyakran egymás elől szívták el a levegőt. Nem igazán sikerült letennie a névjegyét a kellemetlenül játszó Brighton ellen.

A Brighton legjobbjai

Tariq Lamptey: Rendkívül agilisen játszott és rengeteg problémát okozott Marcos Alonsonak. Elképesztően gyors és a védekezésben sincsenek látványos hiányosságai, könnyen lehet, hogy ő lesz a következő De Bruyne vagy Salah…

Yves Bissouma: Hatalmas szerepe volt, a labdakihozatalban, remekül kezelte a Chelsea letámadását, sokszor 2-3 ellenfél játékost is átjátszott egy-egy passzal. Védekezésben is tudott alkotni, a Brighton nagyon masszív középpályás védekezésében hatalmas szerepe volt a szenegálinak.

Írj hozzászólást