Lehet-e Sajbán Máté az új Hahn János?

Hahn János távozásával a Paksi FC leggólerősebb játékosát vesztette el az átigazolási időszak végén. A Duna-parti városban mégsem estek kétségbe, hogy ki fogja szállítani a találatokat, hiszen erre a szerepre többen is pályáznak. Az egyik közülük Sajbán Máté, aki szép csendben meghatározó játékossá nőtte ki magát a csapatban.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Bognár György kinevezése nemcsak a Paksi FC szereplésére volt pozitív hatással, hanem egyes labdarúgók teljesítménye is látványosan feljavult. A Dunaszerdahelyre távozó Hahn János 22 találattal gólkirályi címet szerzett, és bekerült az Eb-keretbe, Bognár István tíz góljával és 13 előkészítésével a bajnokság legjobbja lett, de rajtuk kívül is sokan (főleg a támadók közül) zártak remek idényt.

Ilyen játékos volt Sajbán Máté is, aki az edzőváltást követően az élvonalban is bizonyítani tudta, hogy a korábbi NB II-es eredményessége nem a véletlen műve volt.

 

Kezdetek

A nagypályás karrierjét Budaörsön kezdő Sajbán felfedezése és a csapatba építése itt is nagyrészt Bognár Györgynek köszönhető. Ő volt az, aki bizalmat szavazott neki, és megadta a lehetőséget a bizonyításra. Az itt eltöltött szezonokban az ifjú középcsatár igazi gólérzékenységről tett tanúbizonyságot, nem csoda hát, hogy teljesítménye felkeltette az első osztályú klubok figyelmét is. A Budaörsi SC színeiben 129 másodosztályú bajnoki találkozón 39 gólt szerzett, különösen az utolsó két idénye sikerült jól: a 2017–18-as kiírásban 37 mérkőzésen 14, míg egy évvel később 38 találkozón 17 találatig jutott.

 

Az élvonalban

Először Mezőkövesden bizonyíthatott volna, ám Kuttor Attila csak csereként (és akkor is általában a mérkőzések utolsó perceiben) számított rá. A téli szünetben Paksra távozott, ahol viszont már több lehetőséget kapott Osztermájer Gábortól. A borsodiaknál hét találkozón egy, a tolnaiaknál 13 összecsapáson négy gólt ért el.

Első teljes paksi szezonjában már mélyebb nyomokat hagyott az élvonalban: 31 mérkőzésen kapott szerepet (ebből 19 alkalommal kezdőként), melyeken három gólt és nyolc gólpasszt szorgoskodott össze. Ennél több előkészítést csak csapattársa Bognár István (13-at), és a két székesfehérvári szélső, Ivan Petrjak és Funsho Bamgboye (mindketten kilencet) jegyzett.

Az idei bajnokságot még jobb formában kezdte, hét fordulót követően öt találattal és két gólpasszal áll, miközben eddig az összes találkozón a kezdőcsapatban szerepelt.

A Bognár György által favorizált kétékes rendszerben az egyik pozíció mindenképpen az övé idén. Ádám Martinnal együtt ők alkotják az első osztály legeredményesebb támadósorát, és ezt a címet (leginkább az edzői felfogás miatt) jó eséllyel az előző idényhez hasonlóan ezúttal is a Paksi FC játékosai fogják birtokolni.

 

Játékosprofil

Sajbán posztját tekintve középcsatár, aki elmozgásaival, helyezkedésével alakít ki helyzetet saját maga és csapattársai számára. Mozgékonyságának köszönhetően a szélen is bevethető. Ez a fajta rugalmasság hozzájárult ahhoz, hogy a tolnai együttes egyik alapemberévé vált. Nemcsak a támadásokhoz ért, ha kell, akkor a védekezésbe is besegít, ahogy azt a Zalaegerszeg elleni találkozó második félidejében is láthattuk. Komplex játékos, aki a magyar mezőnyben jó döntési képességgel rendelkezik. A játék felépítéséből is kiveszi a részét, nem az a támadó, aki csak várja a labdákat. Erre egy szemléletes példa az alábbi találat.

 


A Puskás Akadémia FC ellen az első gólnál ő volt az, aki felhozta a labdát az ellentámadásnál, majd az átadást követően remekül indult be a Bognár István befelé mozgása miatt kialakuló üres területbe. A találathoz (vagy inkább ahhoz, hogy elé kerüljön vissza a játékszer) ugyan szerencse is kellett, de a lefelé hulló labdát tökéletesen találta el.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

A hetedik fordulóban az MTK elleni második gólja a játékolvasását. a motiváltságát és a reakcióját dicséri.

 


Ennél a támadásnál a helyzetet igazából Bognárnak kellett volna befejeznie, de a kapus védése után végül Sajbán lett a gólszerző. Végig követte a támadást még annak ellenére is, hogy passzra nem számíthatott, a hárítást követően pedig nagyszerűen és gyorsan reagált.

Egy intelligens játékos nemcsak saját magának, hanem csapattársainak is képes helyzetet kialakítani. Erre ebben a szezonban a Debreceni VSC elleni előkészítés a legjobb példa.

 


A kapura törő támadó remekül átlátta, hogy jó eséllyel csak a kapusba vagy egy védőbe tudná a labdát lőni, így inkább a passzt választotta. A helyzet kulcsa, hogy Tomás Kosickynak a paksi támadó miatt a jobb oldali kapufánál kellett zárni a szöget, eközben pedig Sylvain Deslandes is kilépett Sajbánra. A középen egyedül maradó Korhut Mihály és a neki visszalépésével segítő Dzsudzsák Balázs azonban rosszul osztották el az embereket. Egy pillanatra mindketten Ádámra figyeltek, ez a hiba pedig pont elég volt arra, hogy Korhut már ne érjen ki a remekül helyezkedő Hahnra.

Ezek a videók is jól mutatják, hogy Sajbán nem a fizikai erőre épít, nem két védővel a hátán harcol, sokkal inkább elmozog tőlük, az üres területeket támadja.

Ha lehet, akkor úgy vívja meg a „párharcait”, hogy az ne járjon tényleges fizikai küzdelemmel. Ennek egyik jele lehet, hogy alig kap lapot a mérkőzéseken. Az elmúlt hét idényben mindössze egy piros és 11 sárga lapot kapott, ami 187 találkozón rendkívül alacsony (átlagosan 17 mérkőzésenként kap egy sárgát), de volt olyan bajnokság is (2019–2020), ahol egyáltalán nem büntették. Hogy ez a higgadtságának a jele, vagy ki nem használt lehetőség azt nehéz eldönteni. Mindenesetre Gary Lineker egy egész jó pályafutást le tudott hozni lapok nélkül is.

 

Eredményesség

Sokszor elhangzik a csatárok értékelésekor, hogy egy támadót a góljai minősítenek. Bár ez nem teljesen igaz, mégis nézzük most meg, hogy ilyen szempontból milyen labdarúgóval van dolgunk.

 


A diagram első négy oszlopában lévő idényekben Máté a másodosztályban játszott, míg az azt követő három már az élvonalbeli szereplés időszakára esik. Az egyértelműen látható, hogy az NB II-ben folyamatosan emelkedő átlagot produkált szép lassan kinőve így a ligát és a csapatát. Harmadik és negyedik szezonja kifejezetten jól sikerült, már egy igazi támadó teljesítményét mutatja.

Az élvonalbeli bemutatkozás nem meglepő módon visszaesést okozott a számaiban, a váratlan inkább azonban az, hogy a második szezonjában már nagyrészt Bognár György irányításával góllövés terén jelentősen elmaradt korábbi önmagától. Ennek magyarázata lehet a paksi csapatot megtizedelő betegséghullám, amely őt sem kímélte. Ne felejtsük el azonban azt sem, hogy a korábban már említett módon az előkészítésekben azért jeleskedett, így végül nem zárt rossz szezont. A jelenlegi bajnokság átlaga az alacsony mérkőzésszám miatt kevésbe hasonlítható össze a korábbi adatokkal, mégis jól mutatja, hogy pillanatnyilag remek formában játszik, és ha nem lesz jelentősebb visszaesés a teljesítményében, akkor akár korábbi (2018-as és 2019-es) budaörsi számait is felülmúlhatja.

 

Gólkirály lehet?

Bognár György játékfelfogása, az általa választott rendszer mindenképpen megadja az esélyt arra, hogy a Paks az előző bajnoksághoz hasonlóan ezúttal is a gólkirályt adja.

A cím birtokosának kiléte azonban még a jövő zenéje. Sajbán az egyike lehet azoknak, akik erre a díjra esélyt kaphatnak. A játékintelligenciája és a technikai képzettsége megvan, az is növeli esélyeit, hogy Hahn, Haraszti Zsolt és Szendrei Ákos személyében támadók távoztak az együttesből, hátrány lehet viszont, hogy a büntetőket nem ő lövi a csapatban. A Paksi FC keretében mégis ő az, aki játékában leginkább hasonlít Hahnra, így ha elődjéhez hasonlóan képes lesz edzői elképzeléseket megvalósítani, akkor komoly esélye lehet a gólkirályi cím elnyerésére is.

 

Ki lesz az NB1 bajnoka a 2021-22-es szezonban?

1,10 – Ferencváros

12,00 – MOL Fehérvár 

15,00 – Kisvárda

23,00 – Puskás Akadémia

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NB I./Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar bajnokságra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást