Leszálltak a „repülő szamarak” – Chievo Verona

Az olasz labdarúgásban sajnos abszolút megszokottá vált, hogy időről időre egy-egy – akár nagyobb múltú – csapat anyagi okok miatt csődeljárás alá került, vagy különféle okokból a visszasorolás sorsára jut. Ezen a nyáron a 2000-es években a Serie A-ban is hosszasan szereplő és a nemzetközi kupákban is feltűnő Chievo Verona egyesületét érte utol a szomorú végzet.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A város nagycsapata árnyékában

A történelmi jelentőségű észak-olasz nagyváros, Verona első számú labdarúgó-csapata mindig is a Hellas Verona volt, melyet 1903-ban alapítottak és bár az utóbbi években többször alacsonyabb osztályokban szerepelt, összességében egyszeres bajnoknak (1985) és háromszoros Olasz Kupa-döntősnek mondhatja magát. Ezzel szemben az 1929-ben életre hívott Chievo sokkal szerényebb portfólióval rendelkezik, a város második számú csapatának legnagyobb eredményei a 2000-es évekre datálódnak.

A Chievo az első évtizedeiben egyfajta amatőr vagy fél-amatőr csapatként funkcionált, rendszerint a venetói regionális bajnokságokban szerepelt, többször újjáalapításra volt szükség az egyesület fennmaradásához. Aztán szép lassan egyre feljebb lépdeltek az olasz futball hátországában: 1975-ben feljutottak az országos negyedosztályú bajnokságba, 1989-ben már a harmadik ligának megfelelő Serie C1-be nyertek indulási jogot, öt esztendővel később pedig történetük során először feljutottak a másodosztályba.

Az említett szintlépéseket követően mindannyiszor gyökeret vertek maguknak az újonnan elért osztályban, ahol mindig megerősödtek, és mentek még feljebb, így aztán a Serie B 2000-2001-es kiírásában a Torino és a Piacenza mögött megkaparintott harmadik helyezés jóvoltából 2001 őszén készülhettek az első élvonalbeli szereplésükre.

 


 

Páros lábbal rúgták be a Serie A ajtaját

Az olasz bajnokság 2001-2002-es idényét félelmetes formában kezdte az akkoriban legjobb éveit töltő Luigi Delneri által fanatizált együttes. A Chievo az első két meccsét megnyerte, a harmadik fordulóban pedig 2-0-s előnyről szenvedett 3-2-es vereséget a Juventus ellen, majd újabb győzelmei révén az első időszakban nem egyszer még vezette is a tabellát. Később, bár valamennyire helyreállt a „rend”, kiváló eredményeket értek el, végig ott voltak a közvetlen élmezőny mögött, és abszolút újoncként a parádés ötödik helyen értek célba. Az akkori csapatból Bernardo Corradi, Nicola Legrottaglie, Eugenio Corini, Christian Manfredini vagy Simone Perrotta neve csenghet ismerősen sokak számára, de akik akkoriban látták a csapatot, kizárt, hogy ne emlékeznének a 10-es mezben védő kapusra, Cristian Lupatellire is. A következő ősszel a Chievo fennállása első nemzetközi megméretésén a Crvena zvezda ellen 2-0-s összesítéssel esett ki az UEFA-kupa első körében.

 


A csapat igyekezett megszilárdítani helyét az olasz élvonalbeli mezőny első felében, és a következő idényben elért hetedik, majd az azt követő kilencedik hellyel ez sikerült is. A 2004-2005-ös szezonban viszont új edzőkkel és gyengébb játékoskerettel az utolsó bennmaradást érő helyek egyikét, a 15. pozíciót érték el.

Egy évvel később a calciopoli miatti büntetések és kizárások miatt a Chievo története legjobb helyezését, a negyedik helyet érte el papíron, melyet követően BL-selejtezőt játszott a Levszki Szófia ellen, ám nem vették sikerrel az akadályt, mint ahogyan az UEFA-kupa első körében is elvesztették párharcukat a portugál Bragával szemben.

Az idény közben sem találták a ritmust, és hiába ültették vissza Delnerit a kispadra, a 18. hellyel nem sikerült bennmaradniuk az első osztályban, 2007-ben kiestek a második vonalba.

 


(X) Vegyél részt az ingyenes nyerő széria tippjátékban! Válaszolj helyesen naponta az olimpiával feltett kérdésekre és nyerj ingyenes pörgetéseket és ingyenes fogadásokat!


 

Menet közben Sergio Pellissier szép lassan a Chievo szimbólumává vált, hiszen a csapatkapitány 2000 és 2019 között állt az egyesület alkalmazásában. Első két szezonjában még kölcsönben kisebb csapatban szerepelt, később azonban már kirobbanthatatlan volt az együttes soraiból. A kiváló csatár fénykorában, a 2007-2008-as másodosztályú idényben 22 találatig jutott, de a Serie A-ban is volt két-két 13, illetve 11 gólos idénye.

Az egyszeres olasz válogatott Pellissier a közel két évtized alatt 517 alkalommal viselte a „repülő szamarak” szerelését, ezalatt 139 gólt szerzett, 2019-ben 40 évesen intett búcsút az egyesületnek és a profi karrierjének.

 


Visszatérés az első osztályba

A Chievo azonban nem hagyta, hogy tiszavirág életű legyen a Serie A-s feltűnése, és a 2007-2008-as másodosztályú idényt a Bologna és a Lecce előtt megnyerve tértek vissza azonnal a legjobbak közé.

A csapat második élvonalbeli korszaka nem hordozott akkora szélsőségeket magával, nem tudtak beleszólni a nagyok dolgába, inkább arra törekedtek, hogy stabil középcsapat legyenek kiesési gondok nélkül, és ez többé-kevésbé sikerült is.

A visszatérést követően a 16. helyezéssel őrizték meg élvonalbeli tagságukat, majd sorozatban a 14., a 11., a 10. és a 12. helyen végeztek, mígnem a 2013-2014-es évad során elért 16. és a 2014-2015-ös kiírás 14. pozíciójával ismét sokáig rezgett a léc. Ezt követően a 2014 és 2018 között dirigáló Rolando Maran vezetőedző irányításával elért kilencedik helyezés és a mutatott játék már-már az elsőéves Chievo szenvedélyét idézte meg. A következő két évben mérsékeltebb teljesítménnyel is el tudták érni a biztos bennmaradást, a 2018-2019-es bajnokság viszont jókora pokoljárás volt a csapat számára, a 38 forduló alatt mindössze 17 ponttal és két győzelemmel tökutolsóként estek ki – három pont levonásával még sújtották is őket.

 

Kiesés, kizárás…

Az utolsó két idényt a kisebbik veronai egylet az olasz másodosztályban töltötte, és bár mindkétszer bejutott a feljutásról döntő rájátszásba, ott nem sikerült a jó szereplés. Legutóbb, az előző kiírás során már a Serie B-playoff első köre jelentette a végállomást számukra a későbbi győztes Venezia ellen.

Ezt követően idén nyáron a liga elöljárói anyagi hiányosságokból kifolyólag nem adták meg a másodosztályú versenyengedélyt a csapatnak, és a Chievo eddig hiába fellebbezett több szervezetnél, rendre elutasították őket: a Lega B visszasorolta őket a negyedosztályba.

Amennyiben az állami tanács nem hoz az eddigiekkel ellentétes ítéletet, akkor a Chievo kénytelen lesz ősztől a Serie D-ből újrakezdeni az építkezést.

Időről időre sajnos számtalan jól ismert egyesületnél előfordul, hogy csődbe megy és eltűnik a profi futballtérképről, melyet egy másik írásunkban részletesebben is elemzünk. Olaszországban különösen nagy százalékban sorolnak vissza csapatokat, sajnos nincs olyan nyár, amikor akár a legmagasabb osztályokból vagy a harmadosztályból ne zárnának ki egy-egy szebb napokat is látott klubot. Ahogyan az történt például az elmúlt években a Palermo, a Bari, a Cesena, a Siena vagy éppen most a Chievo esetében. Csak azt tudjuk remélni, hogy ezek az egykori sikeres – de legalábbis üde színfoltot jelentő – csapatok nem tűnnek el végleg a süllyesztőben, hanem idővel, megerősödve visszatérnek a legjobbak közé, és újra régi fényükben csilloghatnak majd.

 

Melyik feljutó csapat végez a legjobb helyen a Serie A 2021/2022-es szezonjában?

1,80 – Empoli

3,00 – Venezia

4,00 – Salernitana

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Olaszország/Serie A/Best Promoted Team útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj Serie A piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


A szerző a Serie B magyar oldal nevű blog szerkesztője, amennyiben az alacsonyabb osztályú labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/seriebmagyar/

Képek forrása: Getty Images

Írj hozzászólást