Likvidálástól az európai porondig

Egy évvel ezelőtt, 2020. március 30-án jelent meg az MSK Zilina honlapján az a közlemény, miszerint a klub április 1-től likvidálás alá kerül. A hosszú folyamat három hónappal később pozitív fordulatot vett, a zsolnai együttes pedig egy erősen utánpótlásra épülő kerettel vághatott neki az új szezonnak.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A koronavírus-járvány következményei a világon mindenfelé hatással voltak az életre, s nincs ez másképp a labdarúgásban sem. A modern futball legfőbb mozgatórugója a pénz, aminek hiányát a piramis alján is épp úgy megérzik, ahogy a csúcsán is, csak ott valamivel kevésbe. Ahogy világszerte nagyon sokfelé, úgy a szomszédos Szlovákiában is a klubok többsége abban látta a bevételkieséseik enyhítési módját, hogy a játékosok fizetéscsökkentését próbálják keresztül vinni a futballistákon. Nem volt ez másképp Zsolnán sem, csakhogy itt a játékosok többsége ebbe nem akart beleegyezni, így pedig kitört a balhé.

 

ELENTMONDÁSOS KÖRÜLMÉNYEK

Amikor 2020. március 7-én lejátszották a Fortuna Liga 22. fordulóját az aktuális szezonban, akkor az MSK Zilina a tabella második helyét foglalta el tíz pontos hátrányban a listavezető Slovan Bratislava mögött. A megszakítás pillanata hozta el az első sorsfordító pillanatot a klub életében, mert mindenki tudhatta, hogy ha lesz is folytatás, akkor az nézők nélkül lesz, s az is várható volt, hogy az átigazolási piac nem fog olyan bevételeket hozni, mint amiket remélne az egyesület.

A klubtulajdonos, Jozef Antosík is azzal a megoldással állt elő, amivel oly sok más együttes is, szerette volna játékosait egy fizetéscsökkentésre rábeszélni. A gondot az jelentette, hogy a legjobban kereső futballisták állítása szerint 80%-ot szeretett volna elvenni tőlük a klub, aminek okán a játékosok érdekeit képviselő Profi Labdarúgók Uniójához fordultak. Miután a további tárgyalásokat Antosík csak az Unió első emberével, Jan Muchával folytathatta volna, amit a zsolnai klubtulaj méltatlannak tartott a játékosok részéről, így március végén az a döntés született, hogy a klubot megszüntetik. Azon játékosokkal, akiknek 2020. nyarán vagy 2021. nyarán lejár a kontraktusuk, azonnali hatállyal szerződést bontanak.

 

Jozef Antosik számára az utánpótlás megőrzése elsődleges rangú volt, hiszen ezt tarja régóta a klub jövőjének. (forrás: mkszilina.sk)

 

Március 30-án jelent meg a klub honlapján egy közlemény, amelyben azt taglalják, hogy likvidálás alá kerül a klub. A nyilatkozatban az is indokként szerepelt, a jövő évi költségvetés elsősorban a nyári játékoseladásokból jött volna össze, de a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben nem tűnik megvalósíthatónak. Emellett az is ott szerepelt, hogy a télen 4,6 millió euróért eladott Robert Bozenik árának még csak a töredéke érkezett meg a Feyenoordtól, így erre sem tudnak alapozni. A végén pedig még egy fontos dolog ki volt emelve, miszerint a likvidálás ellenére a klub csak a csődeljárás végén szűnik meg hivatalosan, addig ez nem lesz hatással a szereplésükre, mert az utánpótlásából felhozott játékosokkal még végig játszhatja a szezont a csapat, amennyiben az folytatódik.

Néhány nappal később már hivatalossá vált, hogy a keret 17 játékosának felmondtak. Az érintett futballisták Dominik Holec – egykori – csapatkapitányon keresztül üzentek a vezetőségnek, hogy ők kompromisszumkészek lettek volna, de a 80 százalékos bércsökkentést elfogadhatatlannak tartották a klub részéről. A történtek után a tehetséges kapus egy videóüzenetet is megosztott a szurkolókkal és a világgal, amiben a következők álltak:

 

Valóban Mucha szervezetéhez fordultunk segítségért, de csak miután megkaptuk a fizetéscsökkentésről szóló javaslatot. Mi, játékosok készen álltunk rá, hogy engedjünk a fizetésünkből, de a vezéregyéniségek számára a klub 80 százalékos csökkentést javasolt, ami szerintünk nagyon sok. Ezért szerettünk volna tenni valamit azért, hogy normálisan meg tudjunk egyezni a vezetőséggel. Nem az volt a szándékunk, hogy felálljunk ellenük. Azért fordultunk az érdekszervezethez, mert más játékosok ezen az úton sikeresen egyezségre jutottak klubjukkal. Ezt a lépést nem csak a legfontosabb játékosok, hanem a teljes öltöző szükségesnek tartotta. Nagyon sajnálom, hogy miután 19 évet töltöttem a csapatnál, futárral kaptam meg a felmondásomat, mert arra se vették a fáradságot, hogy megmondják nekem. – mondta Holec a videóban.

 

Dominik Holec itt még örült a klub sikereinek. (forrás: smedata.sk)

 

Az ellentmondásos helyzet azzal vált teljesen kibogozhatatlanná, hogy a tulajdonos a közleményben írtakhoz ragaszkodva azt hajtogatta, hogy a vezetőség öt kategóriát határozott meg (500, 800, 1000, 1500 és 2000 euró), s a futballistáknak ennyiért kellett volna tovább focizniuk. Véleménye szerint a 80%-os változatot a csapat kapusa, Dominik Holec találta ki, aki úgy gondolta, hogy mindenkinek azonos mértékben csökkentik a bérét. Antošík úgy kommentálta az egészet, hogy a csökkentést a szolidaritás és a szociális érzékenység alapján kell meghozniuk, vagyis a legtöbbet keresőtől vennék el attól, aki a legtöbbet keresi, míg a legkevesebbet a legkisebb bérekből. Úgy gondolkodott, hogy a klub 154 alkalmazottja közül senkit se kelljen elbocsájtani, de végül mégis a radikális megoldásokat kellett meghoznia.

 

AZ ÚJ IDÉNY

A június középén folytatódó szezonban már csak a rájátszást bonyolították le, amely során a zsolnai együttes két győzelemmel és három vereséggel, ezüstérmesként fejezte be a szezont. Ami viszont ennél is fontosabb volt az egyesület életében, hogy Jozef Antosík kérvényezte, hogy szüntessék meg a csődeljárást. A június 30-ai hírt néhány nappal később a klub is hivatalosan megerősítette, miszerint befejeződött a likvidálás.

A rövid felkészülési időszakra a gárda egy erősen „lecsupaszított”, szinte csak fiatalokra épülő kerettel vágott neki.  A legidősebb a szezonban egyetlen meccsen sem pályára lépő, s mindössze három alkalommal benevezett tagja a 36 éves kapus, Milos Volesak. A sorban a második a 28 éves csapatkapitányi karszalagot is megöröklő Jakub Paur, s itt be is fejeződött azon személyek listája, akik 23 év felett vannak. Ők ketten maradtak az úgymond „csökkentési balhé” után, mint veteránok. Rajtuk kívül még hét játékos nem szerepelt a szezon során valamelyik nemzeti csapatban. Íme a névsor:

 

Kapusok:

 • Samuel Petras (21) – a novemberi Eb-selejtezőkön ő védte az szlovák U21-es csapat kapuját.
 • Lubomir Belko (19) – tagja a mostani szlovák U21-es keretnek.
 • Marek Teplan (18)

Védelem:

 • Branislav Sluka (22) – a novemberi Eb-selejtezőn ő volt a szlovák U21-es csapat kapitánya.
 • Jakub Kiwior (20) – lengyel U21-es válogatott.
 • Jan Minarik (23)
 • Adam Kopas (21)
 • Kristian Vallo (22) – a novemberi Eb-selejtezőkön a szlovák U21-es csapatban szerepelt. A tavaszt Lengyelországban tölti kölcsönben, vételi opcióval.
 • Benson Anang (20) – ghánai felnőtt válogatott.
 • Dominik Javorcek (18)
 • Tomas Nemcik (19) – tagja a mostani szlovák U21-es keretnek.

Középpályások:

 • Vahan Bichakhchyan (21) – örmény felnőtt válogatott.
 • Miroslav Gono (20) – tagja a mostani szlovák U21-es keretnek.
 • Jan Bernat (20) – tagja a mostani szlovák U21-es keretnek.
 • Enis Fazlagic (20) – észak-macedón U21-es válogatott.
 • Patrik Myslovic (19) – tagja a mostani szlovák U21-es keretnek.
 • Matus Rusnak (21)
 • Tibor Slobodnik (20)

Támadók:

 • Dawid Kurminowski (22) – a novemberi Eb-selejtezőn gól szerzett a lengyel U21-es csapatban.
 • David Duris (22) – a novemberi Eb-selejtezőkön a szlovák U21-es csapatban szerepelt.
 • Patrik Ilko (20) – tagja a mostani szlovák U21-es keretnek.
 • Adrian Kapralik (18) – tagja a mostani szlovák U21-es keretnek.
 • Taofiq Jibril (22)
 • Timotej Jambor (17) – tagja a mostani szlovák U18-as keretnek.
 • Adam Goljan (19) – tagja a mostani szlovák U21-es keretnek.

 

Az alapszakaszbeli harmadik hely megszerzése utáni pillanatok az öltözőben (forrás: mskzilina.sk)

 

A keret átlagéletkora 21,7 év, de ha csak a pályára lépőket nézzük, akkor 19,8 évre jön ki ez a szám, ami még világviszonylatban is rendkívül alacsony.

Az előzetesen nem nagy reményekkel nekiinduló csapat azonban továbbra is képes tartani azt a színvonalat, amit az előző években megszokhattak tőlük a fanok és a balhék és a nagyon küzdelmes előző év után egészen imponáló volt, hogy a harmadik helyen zárták az alapszakaszt. Kiharcolták a felsőházban való szereplés jogát, valamint a dobogós álmaikat is bátran szövögethetik tovább a válogatott szünetről visszatérve. Egy nagyon biztató jövőképet alkot a mostani helyzet, hiszen rengeteg a fiatal, akik képesek lesznek az üzleti modellt továbbra is fenntartani, de közben a bajnokságban is elcsíphetnek egy-egy szép helyezést, ami kecsegtet európai kupaszerepléssel is.

Írj hozzászólást