Logikus lépés vagy kihagyott lehetőség?

Portugáliában az FC Pacos de Ferreira a szezon egyik legnagyobb meglepetését okozva az ötödik helyen végzett, amely nemzetközi szereplést jelent. A klub azonban a napokban hivatalos közleményben jelentette be, hogy a sikeredző Pepa távozik a kispadról, hogy a hírek szerint a Vitória Guimaraesnél folytassa karrierjét. A 40 éves szakember döntése felkavarta a port, mert a tabellán hátrébb lévőhöz igazol, de szakmai szempontból előre lép.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

JÖTT, LÁTOTT, GYŐZÖTT

Pedro Miguel Marques da Costa Filipe, vagyis röviden Pepa 2019 szeptember elején vette át a Pacos de Ferreira irányítását, miután a csapat az első négy fordulót követően egy ponttal és 1-8-as gólkülönbséggel az utolsó helyen szerénykedett. A Tondela csapatánál lejárt a szerződése a 2018–19-es idény végén és miután nem voltak megelégedve vele, hogy éppen csak sikerült bennmaradni, így nem kapott hosszabbítást.  Ennek kifejezetten örülhettek a „hódoknál”, mert így a munkanélküli szakembert lehetett hívni tüzet oltani. Pepáról tudták az elmúlt évek alapján, hogy képes egy stabil középszintet hozni csapatával, ez pedig az újoncnál tökéletesen megfelelőnek tűnt, így lecsaptak rá.

Már az első edzésen megmutatkozott a felfogásbeli különbsége a korábbi edzővel szemben, ugyanis a támadásépítéseknél a felívelések helyett megkövetelte a passzjátékos labdakihozatalokat. Az eddigi szélekről való beadásokra alapuló támadások helyett sokkal inkább igyekezett kihasználni az egyéni kvalitásokat, a sebességet, a cselezőkészséget, a jó helyzetkiválasztást. Felmérte a játékosai erősségeit és úgy alakította ki a taktika apró részleteit, hogy a riválisok gyengeségeit ki tudja aknázni és helyzeti előnyt teremtsen a játékosai számára. 

Kezdetben a presszingnek semmi jelét nem mutatta az együttes, miközben Pepa egyik legfőbb fegyvere ez volt korábbi gárdáinál is. Lassan, de biztosan szoktatta rá csapatát a különböző letámadási technikákra, alapos munkája pedig fokozatosan jelentkezett a szezon második felében.  A hibára késztetés és a rendezetlen védelem elleni helyzetkialakítás meccsről meccsre tudatosul a fejekben, hogy ez a fajta megoldás is létezik és sokkalta könnyebb így gólt szerezni.

 

A játékosok fejlődése szemmel látható volt az idény végére és Pepa keze nyoma csak úgy világított a csapata játékán. Ezt sikerült még egy lépcsőfokkal feljebb vinni idénre, ahol már az új játékosokkal – akik az edző által kért profilba beleillettek – sokkalta könnyebben valósította meg a fociról alkotott elképzeléseit.

 

Az első idényben rendszeresen látott kép, mert komoly szükség volt az eligazításra olykor a meccs közben is

 

Noha az első meccsek még nem voltak a legsikeresebbek, de amint összecsiszolódott a társaság és megtalálta a kezdőjét, már sínen voltak. A hatodik fordulóban megverték az FC Portót, majd a decemberi kupaidőszak után lehoztak egy kilencmeccses veretlenségi sorozatot (benne hét győzelemmel), és bár áprilisban nem tudtak nyerni, ekkor már olyan előnyük volt az ötödik helyen, hogy kétség sem férhetett ahhoz, hogy ott lesznek a nemzetközi porondon.

A gondok azonban ekkortájt jelentkeztek, mert a portugál lapok arról kezdtek cikkezni, hogy megrekedtek a tárgyalások a szerződéshosszabbítást illetően. A hírek szerint klub megkínálta egy kétéves kontraktussal a vezetőedzőt, de nem jutottak egyezségre, mert állítólag a Vitória Guimaraes szemet vetett Pepára.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

A KONKVISZTÁDOROK ÚJ VEZETŐT KERESNEK

Ahogy a 16–17. században a Közép-, és Dél-Amerikát gyarmatosítani akaró spanyol és portugál hódítók kegyelmet nem ismerve hajtották rabigába a helyi őslakosokat, olyan szinten tudják a nagyok elnyomni a kisebbeket a portugál labdarúgásban. Legyen szó akár játékosokról vagy épp edzőkről, az infrastruktúra mérete meghatároz mindent. Ahogy a nagy hármas képes bárkit megszerezni ligán belül, úgy, aki nekik nem kell, de kellően tehetséges annak még ott a Sporting Braga, vagy egy szinttel alattuk a Vitória Guimaraes.

Az ötödik legnagyobb költségvetéssel rendelkező együttes hosszú évek óta ott van a tűz közelében, s egyszer-egyszer sikerül is odaérni a nemzetközi szereplést jelentő helyek egyikére. Már háromszor indultak az Európa-liga csoportkörében, de képtelenek állandósítani a teljesítményüket és komolyan megszorongatni a Bragát, amely többnyire a nagy hármas után következik a sorban.

A gondot egyértelműen az inkonzisztencia jelenti, ami főleg a kettős terhelés során ütközik ki látványosan, mert az edzők képtelenek megfelelni ennek a fajta kihívásnak. Hiába dolgozott sok szakember a Vitória Guimaraesnél, Rui Vitória 2015-ös távozása óta keresik a megfelelő edzőt, akivel át tudják lépni önmaguk árnyékát. Pedro Martins irányítása alatt egyszer elérték a negyedik helyet, sőt még az Európa-ligában is túljutottak a selejtezőn, csak épp amíg Európában vitézkedtek, a hazai bajnokságban a kiesés elleni harc várt rájuk, ami nem tetszett a vezetőségnek.

 


Idén még a szokásosnál is nagyobb volt a fluktuáció. A szezont Tiago Mendessel kezdték, akinek ez volt az első felnőtt kinevezése, nem is indult rosszul, mert három meccs után négy pontja volt a csapatnak, majd a semmiből beadta a felmondását és távozott. Joao Henriques váltotta, akinek 25 mérkőzés jutott, de februártól számolva tíz találkozón egy győzelem nem volt elegendő az állása megtartására. Következett Manuel Albino Morim Macaes, vagyis röviden Bino, aki a második csapat edzője volt, de két csúfos vereséget követően a korábbi asszisztense Joao Miguel da Cunha Teixeira, azaz Moreno kapta meg az esélyt, hogy a szezon utolsó mérkőzésén irányítsa majd a csapatot. 

Az idény végi négy meccses gyengélkedés azt is jelenti, hogy a következő idényben nem kell még csak az újonnan induló Konferencia Ligában sem szerepelniük. Még a kaotikus helyzet közepén, a hírek szerint Henriques eltávolításakor keresték meg Pepát, hogy mi lenne, ha a következő idénytől ő venné át a „konkvisztádorok” irányítását, mert a klub vezetősége állandósággal szeretné elérni azt, hogy a jövőben ismét rendszeresen nemzetközi kupaszereplő legyen a csapat. 

 


(X) Az Unibeten immár statisztikai adatokra is fogadhatsz! Tedd meg a tétedet a topligás és BL-mérkőzéseken lövésekre, kaput eltaláló lövésekre, lapok vagy lesek számára!


 

MIÉRT IS LEHET EZ ELŐRELÉPÉS?

Azt a modern futball kapcsán nem kell túlbonyolítani, hogy a pénz mekkora főszerepet játszik minden klub életében. A Pacos de Ferreira egy szimpatikus kiscsapat, amely egyszer-egyszer képes kiugró eredményekre, de a legjobbjait könnyedén „lerabolják” a tehetősebb együttesek, így pedig minden szezonra új kerettel kell nekivágni. Az ilyen körülmények mellett a kettős terhelés kis túlzással maga az öngyilkosság, mert képtelenség megfelelni az elvárásoknak, ami azon csattan, akié a felelősség, ez pedig az edző.

Noha az csak feltételezés szintjén létezik jelenleg, hogy a „hódok” nem fogják bírni a bajnokság és a nemzetközi szereplés együttes súlyát, de a nem kevés rendelkezésre álló példa alapján egy teljesen legitim érvelés az, hogy ebbe bizony nagyon sok edző belebukott már. A keret megerősítésre szorul, márpedig a jelenlegi anyagi helyzetben egy olyan költségvetésű klub, mint a Pacos de Ferreira ezt nem engedheti meg magának.

Ezzel szemben a Vitória Guimaraes portugál szinten egy stabil lábakon álló egyesület, amelynek megvan a szükséges anyagi háttere ahhoz, hogy a kiszemelt edző kéréseinek eleget tegyen az átigazolási piacon, s nem mellesleg a következő szezonban csak a bajnokságra kell koncentrálnia, vagyis egy új mester számára kellő lehetőség lesz a saját elképzeléseit megvalósítani, mert adottak lesznek a hétközi edzések, hogy maximálisan felkészüljenek a soron következő ellenfélből.

Ha képes lesz Pepa itt is véghez vinni a teljes átalakítást és saját képére formálni a csapatot, akkor a magasabb szintet képviselő játékosokkal még jobb eredményeket is elérhet. Hosszútávon megalapozhatja a karrierje következő lépcsőfokát, mert az edzői szintek evolúciójában eggyel feljebb lépve érhetne el olyan eredményeket, ami már a nagy hármas kispadja felé is kinyithatja számára az ajtót.


Képek: Getty Images

Írj hozzászólást