Londonban vált prófétává a marokkói Költő, Iliász Sáer

Képes gólt lőni a saját térfeléről, érintés nélkül szögletből, a távoli bombák mestere. Belgiumban alacsony, vékony termete miatt eltanácsolták, mára az angol fővárosban klasszissá érett a Queens Park Rangers irányítójaként. Buzsáky Ákos és Adel Taarabt 10-es mezt viselő utóda, a Mmaee-testvérek csapattársa a marokkói válogatottban – ismerjük meg együtt Iliász Sáert, a QPR legfényesebb csillagát!

Sáer lábán jó helyen van a labda (forrás: GiveMeSport)


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Vezetékneve arabul költőt jelent, az FC Barcelona szurkolójának vallja magát, a sokpasszos, kombinatív játék híve, maga is ezt igyekszik bemutatni az angol Championshipben. Szorgalmas, a meccsein rengeteget dolgozó játékos, kitűnően méri fel saját képességeit, helyzetét a világban: a Queens Park Rangers szurkolóival és menedzserével kölcsönösen odavannak egymásért, közben az Atlasz Oroszlánjaival, azaz a marokkói válogatottal a jövő évi világbajnoki szereplésre készül. Ügyeit a Brüsszelben székelő belga Quadrans játékosügynökség intézi, a cég ügyfelei között megtaláljuk az Olympique Lyon belga válogatott védőjét, Jason Denayert, és a jelenlegi belga szövetségi kapitány Roberto Martínezt is.

 

Bevándorlóként Belgiumban

Ilias Emilian Chair (arab nevéről magyarítva Sáer) 1997. október 30-án született Antwerpenben, szülei révén marokkói állampolgársággal is rendelkezik. 2007-től két éven át az FC Bruges akadémiáján ismerkedett a sportág alapjaival, majd 2009-ben a belga központját épp akkor Lierben, Antwerpentől egy ugrásnyira megnyitott JMG Academy-re került, ahol öt éven át folytatta tanulányait. Ez a szervezet Jean-Marc Guillou, az egykori francia válogatott középpályás, későbbi kitűnő edző nevéhez kötődik: a 75 esztendős Guillou többek között arról nevezetes, hogy ő volt Arsene Wenger mestere, elindítója a tréneri pályán, amikor 1983-ban az AS Cannes-nál maga mellé vette másodedzőnek. A JMG Akadémia főként Afrikában és Délkelet-Ázsiában aktív, tucatnyi utánpótlás-nevelő központot működtet erős együttműködésben az Arsenal FC-vel.

 

Sáerben 2014-ben az akkoriban másodosztályú, azóta megszűnt helyi városi klubnál, a Lierse SK-nál láttak fantáziát, átvéve őt az utánpótlás-akadémiáról. 2015 augusztusában, alig 17 évesen játszotta első felnőtt mérkőzését a Coxyde ellen – Junesz Zerduk edző aznap 12 afrikai játékost küldött pályára csapatában, a kis Iliász mellett még négy marokkói, négy ghánai, egy mali, egy elefántcsontparti, és egy egyiptomi futballista képviselte a Lierse-t a pályán. Zerduk aztán szeptemberben leköszönt a csapat vezetőedzői posztjáról, Sáer pedig visszakerült a B együttesbe, az amatőrligában játszó tartalékcsapatba a következő másfél évre: alacsony, vézna termetét látva a klubnál közölték vele, ha tud, nyugodtan keressen másik csapatot magának, nincs szükségük ilyen típusú játékosra.

 

A Sáer-varázslat sok angol védőt megbabonázott már a pályán (forrás: Football League World)

Londonban, hej…

Így került Sáer 2017 januárjában próbajátékra Londonba, előbb a Fulhamhez, majd a Queens Park Rangershez, ahol egy hét alatt meggyőzte a szakmai stábot tehetségéről – profi szerződést ajánlottak neki, amit örömmel elfogadott! A tavaszt a klub U23-as együttesénél dolgozta végig, azon a nyáron aztán az edzéseken mutatott teljesítményével meggyőzte Ian Holloway vezetőedzőt, hogy érdemes vele számolni az első csapatnál. A 2017–2018-as szezonban 15 mérkőzésen került be a QPR keretébe (igaz, ebből nyolcat végigült a kispadon), az utolsó tavaszi hazai meccsen a Birmingham City ellen már góllal és gólpasszal járult hozzá a Kékek elleni 3–1-es győzelemhez. Akkori csapattársai közül az angol utánpótlás-válogatott Eberechi Eze 2020 nyarán 16 millió euró ellenében került a Premier League-ben szereplő Crystal Palace-hoz, melynek az előző idényben alapembere volt, Bright Osayi-Samuelt pedig a Fenerbahce színeiben láthatjuk játszani hétről hétre a török Süper Ligben és az Európa-ligában.

2018 nyarán Steve McLaren személyében új tréner került a QPR-hoz, aki nem számolt a szerinte nem elég erős testalkatú Sáerrel, januárban így az egyesület lepasszolta őt kölcsönbe a két osztállyal lejjebb, a League Two-ban szereplő Stevenage-hez. A Borónál a mélynövésű Iliász zseniális játékkal tűnt ki, 16 mérkőzésén 6 gólt és 6 gólpasszt jegyzett. Kivételes képességeit megcsillogtatva azonnal kezébe fogta a karmesteri pálcát a nála kizárólag idősebb, sokat látott futballisták között, se előtte, se azóta nem látott a negyedosztály hozzá fogható spílert!

 


A Stevenage akkori menedzsere, a tunéziai Nureddin „Dino” Maamria akkori nyilatkozata szerint Sáer a legjobb futballista, aki valaha Stevenage-mezben játszott, egyben a legjobb, aki a League Two történetében pályára lépett.

 


Mire a kölcsönadásból hősünk 2019 nyarán visszatért a QPR-hoz, már nem McLaren ült a kispadon, hanem a menedzseri pozíciót jelenleg is betöltő Mark Warburton, aki az első pillanattól értékének, tehetségének megfelelően kezelte a kis marokkói Költőt. A Championshipben Sáer cikkünk írásának pillanatában 107 mérkőzésen 19 gólnál és 13 gólpassznál jár a Queens Park Rangers színeiben, a klub idén januárban 4 és fél plusz egy évre szóló új szerződéssel kötötte magához a játékmestert.

 


(X) Teljesítsd a kihívásokat és vágj zsebre extra nyereményeket! Szerezz ingyenes fogadásokat, bónuszokat és ingyen pörgetéseket rendszeresen azzal, hogy teljesíted az Unibet kaszinó, illetve sportfogadás kihívásait!


 

Iliász játéka fokozatosan fejlődött, érett, ahogy egyre több meccstapasztalatot szedett fel, 2021-re vált igazi nemzetközi klasszissá: ebben a naptári évben 40 klubmérkőzésen lépett pályára (9 gól és 7 gólpassz áll momentán a neve mellett), és további öt találkozón erősítette a marokkói válogatottat is. Képességeit mára nem csak a QPR szurkolói, de a liga összes nézője, követője is elismeri, csapatszimpátiától függetlenül – míg a „csempóban” szereplő futballisták közül sokak lábán inkább sír a labda, Sáerrel találkozva egyenesen dalol a játékszer, az ellenfelek drukkereinek gyomra pedig joggal szorul össze, ha a labdával 30 méternél közelebb ér a kapujukhoz…

 

Október 23-án Peterborough-ban Sáer szögletből csavarta be a labdát a rutinos, 30 esztendős walesi hálóőr, David Cornell kapujába


Erős szimbólumként értékelhető, hogy Eze tavaly nyári eladása után a QPR-nál ő kapta meg a klubnál igen komolyan kezelt, nagy jelentőséggel bíró 10-es mezt, melyet bizony nem húzhat fel akárki: ha nincs a keretben méltó játékos, egyszerűen nem adják ki az adott idényre. Ezt a bizonyos 10-est viselte a hátán korábban Buzsáky Ákos, a holland válogatottal a 2014-es világbajnokságon is szerepelt Leroy Fer, és persze a marokkói klasszis Adel Taarabt, akihez Sáert folyton, szinte kényszeresen hasonlítják.

 

Iliászt Londonban és a válogatottnál is a jelenleg a portugál Benficát erősítő Taarabt utódának tekintik, érdemes hát röviden felvázolni a 32 esztendős, pályafutása legszebb évein már túljutott irányító karrierjét. A berber gyökerekkel rendelkező, hithű muszlim Taarabt Franciaországban nőtt fel, az RC Lensnál nevelkedett, korosztályos szinten még a francia válogatott mezét viselte. 2009 és 2015 között – kisebb megszakításokkal (Fulham, AC Milan) – 164 mérkőzésen viselte a Queens Park Rangers mezét, ezalatt 34 gólt szerzett, miközben két és fél szezont a Premier League-ben is teljesített a gárdával, ahol igazi közönségkedvenccé, idollá vált. Felnőttként a marokkói válogatottat választotta, eddigi 29 találkozóján négy gólt ért el az Atlasz Oroszlánjait erősítve, ám mindössze egyetlen nagy tornán, a 2012-es Afrikai Nemzetek Kupáján szerepelt a gárdával.

 

Visszatérés az észak-afrikai gyökerekhez

Bár második generációs bevándorlóként Belgiumban volt szerencséje felnőni és focizni tanulni, Sáer esetében nem merült fel, hogy az európai válogatott tagja legyen. Londoni fejlődését látva a kis középpályást 2017 nyarán hívták be először a marokkói utánpótlás-válogatott edzőtáborába, abban az évben öt alkalommal képviselte Marokkót a 20 éven aluliak között. 2018 tavaszán Dakarban találjuk, ahol Szenegál ellen kezdőként vetették be az U23-as korosztályos együttesben, a nagyválogatott szintjére pedig egyértelműen idén ért fel: a szövetségi kapitány Vahid Halilhodzsics behívta őt Marokkó júniusi barátságos mérkőzéseire, Rabatban Ghána és Burkina Faso válogatottjaival játszottak. Sáér mindkét meccsen Taarabt cseréjeként lépett pályára a második félidőben, és ismerkedett össze a pályán a nemzeti csapat szinte kizárólag topligás sztárokat felvonultató játékosaival – no meg a Ferencvárosnál légióskodó testvérpárral, Samy és Ryan Mmaee-val!

„Fiatalon kerültem Dániába, nem értettem még tökéletesen a futballt” – Interjú Ryan Mmaee-val

Teljesítménye meggyőzte a sokat tapasztalt bosnyák kapitányt, aki az őszi világbajnoki selejtezőkön már kezdőként küldte őt pályára. Szeptemberben főszerepet játszott Szudán legyőzésében, majd Bissau-Guinea ellen megszerezte első találatát a nemzeti csapatban, hozzá méltó módon egy 16-oson kívülről megeresztett, védhetetlen lövéssel. Teljesítménye meggyőzte a sokat tapasztalt bosnyák kapitányt, aki az őszi világbajnoki selejtezőkön már kezdőként küldte őt pályára. Szeptemberben főszerepet játszott Szudán legyőzésében, majd Bissau-Guinea ellen megszerezte első találatát a nemzeti csapatban, hozzá méltó módon egy 16-oson kívülről megeresztett, védhetetlen lövéssel.

 


 

Sáer: „A nyomás nem ez, hanem amit a szüleim gyerekkoromban átéltek!”

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben említettük, Marokkó komoly eséllyel pályázik a 2022-es világbajnokságra való kijutásra, jövőre így akár London fociszerető közönsége mellett az egész világ szurkolói is megismerkedhetnek Iliász játékával. No és életével, személyiségével, ami persze csak mostanra, sztárrá válása ürügyén kezdte igazán érdekelni a közönséget… Interjúiból kiderül, Iliász nehéz körülmények között, szegénységben nőtt fel Belgiumban, megtapasztalva, mit jelent a többség által lenézett, másodosztályú polgárnak lenni – ezért csatlakozik meccsei előtt szimbolikus térdeléssel a BLM-mozgalom ügyéhez –, a gyerekként vele egy iskolába járó, az antwerpeni betonpályán együtt focizó társai közül sokan bandákban, börtönben, vagy a temetőben kötöttek ki. Számára a labdarúgás mindig is menekülőút volt a kilátástalanságból, a megaláztatásból, egyúttal lehetőség, hogy sokat nélkülözött családjának, szüleinek, ikeröccseinek emberhez méltó életet biztosíthasson. Amikor arról kérdezték az Independent újságírói, hogy nem túl nagy-e a rá nehezedő nyomás, felelősség Eze és Osayi-Samuel távozásával a QPR-nál, kifejtette: a futball öröm, ami a pályán történik, azt élvezi és szereti, nyomás az, amit édesanyja és édesapja bevándorlóként Belgiumban élt át gyerekkorában.

 

Ki nyeri az angol másodosztály, a Championship küzdelmeit a 2021/22-es szezonban?

2,60 – Bournemouth

3,25 – Fulham

4,75 – West Bromwich Albion

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Championship/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az Eredivisie piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

 

 

Írj hozzászólást