Luca Moro, a nem megszokott úton érkező tehetség

Az olasz harmadosztály C csoportjában a néhány hete csődöt jelentő Catania Calcio őszi mérkőzésein egy ifjú csillag robbant be a köztudatba, akinek leigazolásért élvonalbeli klubok is harcba szálltak. Luca Moro szenzációs teljesítményét még az sem tudja beárnyékolni, hogy csapata – amelyben kölcsönben szerepel – könnyen lehet, hogy a tavasszal már pályára sem lép, így az ifjú csillag eredményeit egy tollvonással semmissé teszik.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Luca Moro a hónap végén ünnepelheti majd a 21. születésnapját, viszont könnyen lehet, hogy akkor már egy élvonalbeli klub játékosaként, még akkor is, ha valószínűleg a tavaszt továbbra is kölcsönben tölti majd. A fiatal támadó pályafutása az idei szezon előtt közel sem alakult úgy, mint akiről valamikor is komolyabban kellene beszélni. Tíz Serie B-s meccsen kapott esélyt, de gólt nem szerzett, csupán a genovai és a ferrarai kölcsönjátéka során a Primavera legmagasabb osztályában tudott értékelhetőt mutatni nyolc-nyolc találattal. Nevelőegyesülete a Padova nem is gondolta úgy, hogy a feljutásról szőtt tervekben komolyabb szerepet jutna Morónak, és ebben a vezetőedző, Massimo Pavanel is egyetértett, aki áldását adta rá, hogy egy másik csapatnál találjon ideiglenesen otthonra az ifjú játékos.

 

GÖDÖR MÉLYÉN FÉNYLŐ KINCS

Akár egy külön történetet is megérne, hogy mi folyik Szicíliában, mert a Catania Calcio évek óta tartó gazdasági kötéltánca december végén azzal ért  véget, hogy a klub csődöt jelentett. A tartozások olyan mértékűek, hogy az olasz szövetség 600 000 euró azonnali befizetésére kötelezte a klubot, hogy egyáltalán befejezhesse a 2021–2022-es szezont a Serie C-ben.

A röpke kitekintő azért is  fontos, mert Moro a nyár folyamán az „elefántokhoz” került kölcsönbe, hogy itt próbálja meg magát felépíteni. Már az előző szezon végén is Francesco Baldini irányította az együttest, akinek a támadó felfogású elképzeléseihez kellett volna egy gólvágó, de még igazi center sem maradt a keretben a távozók lelépése után, így a kölcsönvételeket illetően csak bizakodhatott abban, hogy valakiben benne lesz néhány fontos találat.

 

Kevés esélyt kapott és azzal sem tudott élni, amit a számok is bizonyítanak, de Cataniában annyira kellett valaki, hogy ő is megfelelt (Forrás: calciocatania.com)

 

A nyári felkészülés során a Szpartak Moszkva horvát kölcsönjátékosa, Leon Sipos volt a meggyőzőbb és a szezon első meccsein is élvezte a bizalmat. Moro a padról kapott lehetőséget, de csak a negyedik fordulóban, az SSC Bari ellen tudott betalálni először, ám pontot az sem ért. Viszont ezzel fordult a kocka, ő kapott helyet a kezdőcsapatban, amit az SS Turris kapuját kétszer is bevéve meg is hálált, bár ez is csak egy újabb hazai vereség során történt. Azonban ez a dupla mindent megváltoztatott, ugyanis innentől szárnyalni kezdett a 20 éves támadó, aki a következő hat bajnokin egyaránt betalált. Tíz gól és két gólpassz jött össze novemberig, mikor Morónak két találkozót ki kellett hagynia, mert megérkezett a meghívója az olasz U20-as válogatottba.

Az Under 20 Elite League ötödik és hatodik fordulóját bonyolították le ekkor, és mindkét összecsapásán bevetette őt Alberto Bollini szövetségi edző. Előbb a csehek ellen kezdőként góllal debütált, majd a románok ellen is pályára léphetett a találkozó végén.

 

 

Visszatérve Cataniába a következő két bajnokin újabb három találattal jelentkezett, majd a szezon utolsó négy mérkőzésén még kétszer volt eredményes. A 17 találkozón, amin pályára lépett a Serie C őszi felében 18 gólt szorgoskodott össze, amivel utcahosszal vezeti a góllövőlistát, de a földrajzi alapán három csoportra bontott harmadosztályban megközelítőleg sem volt senki ennyire termékeny.

Az olasz futball szempontjából is egy nagyon negatív esemény lenne, ha a Catania nem fejezhetné be az idény, hát még Moro számára, akinek ezzel egy tollvonással törölnék el az őszi szenzációs teljesítményét, amely gyakorlatilag nem is létezne, pedig megváltotta vele jegyét egy magasabb szintre.

 


(X) Köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre 10%-, 20%- vagy 30%-kal megnövelt nyereményt!


 

MÉG ENNÉL IS TÖBB LEHETNE BENNE

Talán azzal érdemes indítani, hogy kettős megítélés övezi az üstökösként berobbanó Morót. Az ellentábor azt szajkózza, hogy nyolc alkalommal is csak  tizenegyesből volt eredményes. Hiába tudjuk, hogy azt is be kell lőni, ráadásul hat esetben ő maga harcolta ki a büntetőt, ezt már sokan nem  veszik figyelembe.  A másik oldalon viszont azt lehet érdemben felhozni, hogy a csapattársak nem igazán tudnak helyzeteket teremteni neki, ami egy olyan karakterisztikájú csatárnál, amilyen ő, igencsak hátrányos. Moro tipikus befejező, aki a boxon belül gyakorlatilag mindenhonnan gólveszélyes, azonban el kell juttatni hozzá a labdát.

A találatai szépen megoszlanak: jobbal, ballal, fejjel is volt már eredményes. Talán éppen ez mutatja, hogy mennyire nem tudnak segíteni rajta a társak, hiszen hiába nyeri meg az ellenfél 16-osán belül a légipárbajok több mint felét, ezek közül csak kétszer tudott 0,1 xG értéket mutató fejessel próbálkozni, mert többnyire nagyon messziről kell célba vennie a kaput.

 

A legmagasabban jegyzett három olasz osztályban Moro lőtte a legtöbb gólt az U23-as korosztályban (Forrás: transfermarkt.co)

 

A büntetőket nem számítva a szezon során 37 lövéssel kísérletezett (2,41/90), amiből 20 talált kaput (1,3/90), s ebből született a tíz gólja (0,65/90). Az igencsak impozáns mutató, hogy minden negyedik próbálkozása a hálóban köt ki, főleg annak tudatában, hogy a 0,17 NPxG/Sh mutató nem nevezhető kiemelkedőnek – na nem a ligában, mert itt ezzel már a második helyen áll a vonatkozó listán. Eddig 13 lövése volt 0,2 xG feletti, ezek közül pedig nyolcszor értékesítette is az adódó lehetőséget, ami újfent pozitív perspektívából mutatja őt, mert amikor a minőségi lövést adhat le, akkor keveset hibázik. A 6,39 xG-re összehozott tíz gól épp olyan mértékű felülteljesítés, amit a jobb csatárok képesek fenntartani szezonról szezonra, így ezt aligha szabad felróni neki.

 

JÖVŐKÉP

Az szinte biztosra vehető, hogy a Padova kész elengedni őt és az olasz lapértesülések szerint hárommillió euróban határozták meg az árát a Biancoscudatinál, ahol könnyen jött pénzként fogadják majd fel a befolyó összeget. Messze őt taksálják a legtöbbre a harmadosztályban, és nem csak a Serie B élcsapatai, hanem az már élvonalból is lehet hallani érdeklődést. Leginkább az US Sassuolo nevét pletykálják, de a Bologna FC is állítólag ott van a jelöltek közt. Ha össze is jön az üzlet, akkor sem valószínű, hogy a tavasszal már az első osztályban láthatjuk Morót, mert a fokozatosság kulcsfontosságú lenne számára. Ennek megfelelően vagy marad Szicíliában, ami elsősorban a Catania anyagi helyzetétől függ (kizárják-e a klubot vagy sem), ha pedig nem itt, akkor könnyen lehet, hogy a második vonalban fogja tölteni a tavaszt.

 

Ki lesz a Serie A 2021/22-es kiírásának gólkirálya?

1,90 – Dusan Vlahovics

4,00 – Ciro Immobile

8,00 – Lautaro Martínez

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Olaszország/Serie A/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az olasz foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást