Luis Enrique (ismét) meg akarja reformálni a spanyol válogatottat

Újra Luis Enrique-vel a kispadon vág neki a közelgő Nemzetek Ligája megmérettetéseinek a spanyol labdarúgó-válogatott. Borókai Máté írása.


Mire jut Spanyolország az előttünk álló Nemzetek Ligája mérkőzésen? Kattints és fogadj!


Gyorstalpaló a válogatott közelmúltjáról

A spanyol szakember visszatérése óta először nevezett meg keretet a SeFutbol felnőtt csapata számára, amely hemzseg a meglepőbbnél meglepőbb választásoktól. Julen Lopetegui 2018-as, viharos távozása óta az Enrique-Moreno edzőpáros irányítása alatt a spanyol válogatott teljes irányváltáson ment keresztül, a mostani választás pedig elég feltűnően jelzi:


Luis Enrique nem állt le a kísérletezéssel.


A La Roja régebbi követői tudhatják, hogy hosszú évekig állandó dilemma volt, hogy a nemzeti együttes a Real Madrid és a Barcelona meghatározó játékosainak „gyűjtőhelye” volt, melynek következtében sok más, tehetséges spanyol focista szorult ki rendre a keretből, lehetőséget sem kapva a bizonyításra. Ennek természetesen volt valós alapja, a spanyolok 2014-es és 2016-os tornaszereplései pedig világosan jelezték: rendszerszintű módosításra van szükség.

A változás szele, a nemrég a Sevillával Európa-ligát nyerő Julen Lopetegui-vel érkezett, aki utólag elmondhatjuk, hogy remekül mérte fel a lehetőségeit és újra ütőképes együttest varázsolt a válogatottból. Az által irányított csapat 20 meccsen 6 döntetlen mellett 14 győzelmet aratott és egyszer sem játszott vesztes mérkőzést. A jövő bíztatónak ígérkezett, a spanyolok pedig, ha nem is favoritként, de mindenképp komoly tényezőként készültek a 2018-as vb-re. Ekkor azonban Lopetegui valószínűleg élete hibáját követte el: elfogadta a Real Madrid előszerződését, amely azt jelentette, hogy a következő szezontól a válogatottat elhagyva lehet a fővárosi csapat vezetőedzője. A Spanyol labdarúgó-szövetség (RFEF) természetesen felháborodott a döntésen, ami közvetlenül a világbajnokság előtt látott napvilágot. Lopetegui azonnal lapátra került, az RFEF pedig vészmegoldásként Fernando Hierrót nevezte ki átmeneti kapitánynak a vb-re.

Csöbörből vödörbe kerültek, a válogatott kínosan leszerepelt a világbajnokságon: 1 győzelemmel és 2 döntetlennel bár túljutottak a csoportjukon, a következő körben tizenegyesekkel Oroszország búcsúztatta őket, Hierrót pedig természetesen nem marasztalták. Újabb újratervezésre volt szükség, a csapat élére pedig Luis Enriquét állították, akinek munkáját Robert Moreno másodedző segítette.

Luis Enrique első periódusa

A spanyolok úgy érezhették Lopetegui után ismét megtalálták a felemelkedésük kulcsát. Az új technikai stáb fenekestől felforgatta a keretet, kísérletezgetésbe kezdtek, így kaphattak behívót és komolyabb lehetőségeket olyan játékosok is mint például Suso, Marcos Alonso, Inigo Martínez vagy Rodri. A recept pedig bevált, Enrique első három mérkőzésén megverték 2-1-re Angliát, 6-0-ra Horvátországot és 4-1-re Walest. Úgy nézett ki, minden a helyére került.

Ezután kisebb hidegzuhany érte a csapatot: Anglia és Horvátország egyaránt 3-2-vel bosszulta meg a korábbi vereségekiket a Nemzetek Ligája csoportkörében. Ez még természetesen nem is jelentett volna komolyabb okot a lemondásra, sőt a bosnyákok ellen 100-ra megnyert barátságos találkozó után mindenkit érthetetlenül fogadott a hír: Enrique nem folytatja. Később kiderült, hogy súlyos családi tragédiáról volt szó, ezért a spanyoloknak ismét új opció után kellett nézniük.

Robert Moreno színre lép

Az RFEF-nek a szurkolókhoz hasonlóan megtetszett a korábbi szakmai stáb progresszív keretépítése és látványos játékstílusa. Nagy kockázatott vállalva ugyan, de kinevezték az addig másodhegedűs Robert Morenót átmeneti vezetőedzőnek. Csalódniuk nem kellett: 4/4 megnyert mérkőzés az Eb-kvalifikációs szakaszán, 11-2-es gólarány a spanyolok javára, bőven volt elég indok, hogy Moreno megkapja a teljes értékű állást.

Ismét fontos kihangsúlyozni mennyire más koncepció mentén épült fel ez a válogatott: Hermoso, Ceballos, Sarabia, Navas, Parejo, Cazorla, Diego Llorente csak pár név a sokak közül, akiknek lehetőségük nyílt sok év kihagyással, vagy éppen az első alkalmak egyikével képviselni a nemzetüket. Az újdonsült kapitány „beiktatásán” emellett ígéretet tett: ha korábbi kollégája vissza szeretné kapni az állását, ő készséggel visszaadja majd azt neki. Ez egyben a vesztét is jelentette.

Luis Enrique pedig kopogtatott is azon a bizonyos ajtón, Moreno konfliktusok közepette távozásra kényszerült, elárulva érezte magát ezzel a cselekedettel. Ezen a szálon érkezünk meg a jelenbe, amikor is Enrique kihirdette első válogatott keretét.

Az új keret

A legfrissebb beválogatás után így néz ki a La Roja:

Kapusok: De Gea, Kepa, Unai Simón
Védők: Jesús Navas, Carvajal, Sergio Ramos, Pau Torres, Diego Llorente, Gayá, Reguilón, Eric García
Középpályások: Fabián Ruiz, Thiago, Busquets, Rodri, Mikel Merino, Dani Olmo, Óscar Rodríguez
Támadók: Rodrigo, Oyarzabal (váltja: Gerard Moreno, ok: koronavírus), Adama Traoré, Asensio, Ansu Fati, Ferrán Torres

A hálóőrök között ott szerepel az idei szezonban az európai topligák egyik legrosszabb kapusteljesítményét megalkotó Kepa neve, míg a fantasztikusan szereplő Aitor Fernándeznek se híre se hamva.

Elsőre szembetűnő lehet, hogy rengeteg az új arc a csapatban. Reguilón fantasztikus szezonon van túl, akárcsak a nemrég 15 millió euróért a Sevillába szerződő Óscar, vagy Pau Torres.

Oyarzabal időközben koronavírus fertőzés miatt nem tarthat a csapattal, a helyére a Villarrealban a szezon folyamán brillírozó Gerard Moreno érkezik. Az ügy érdekessége, hogyha ez a csere nem történik meg, akkor a válogatott egyetlen centerrel vágott volna neki az elkövetkező két mérkőzésének, a Leedsbe szerződő és a szezon során mindössze 4 bajnoki gólt szerző Rodrigo Morenoval.

A Wolves erőembere, Adama Traoré is először szerepelhet piros-sárgában, csakúgy, mint a még mindig csak 17 éves Ansu Fati. Marco Asensio jelenléte is több mint meglepő, a Real Madrid szélsője ugyanis éppen, hogy csak visszatért súlyos sérüléséből. A pálya közepén Mikel Merino számít újdonságnak, aki a Real Sociedad egyik kulcsjátékosa volt idén.


Összefoglalva tehát, ez talán az elmúlt időszak talán legnagyobb reformkísérlete.


Enrique elmondta, hogy a kiválasztás csakis szakmai szempontok alapján történt és ha holnap kezdődne az Eb, ő bizony ezzel a kerettel indulna neki a küzdelemmel. Kiegészítő információ, hogy az Atlético Madrid például kifejezetten kérte az RFEF-et, hogy ne válogassák be a játékosaikat. Az előzetes listán bár szerepelt Koke, Morata, Saúl és Marcos Llorente is, a csapat kérésére nem kerültek be, hogy részt tudjanak venni a csapatedzéseken az előszezonban az elnyúló idei évad után. Más egyesülettel kapcsolatban nem került napvilágra ilyen információ, de kijelenthető, hogy lenne számos játékos, aki ebbe a keretbe beférhetett volna.

Az érdekes játékosprofilokon túltekintve az Európa-bajnokság közeledtével viszont jogossá válik a kérdés: mi a spanyol válogatott célja? Továbbra is kísérletezni a játékosprofilokkal vagy pedig egy ütőképes csapatot kiépíteni a lehető legjobb keretből? Jelenleg úgy látszik, hogy még mindig az előbbi fázisban tartunk.

Az Enrique-Moreno időszakból az ugyanis leszűrhető, hogy bár vakmerő és progresszív a csapatépítési stratégiájuk, semmiképp sem nevezhető állandónak olyan értelemben, hogy a csapatból mindenképp hiányoznak az alapemberek. Talán Busquets és De Gea személyeire húzható rá ez a kategória, bár a 2020-as évben a teljesítmény tekintetében minimum megfontolandó lenne a két játékos jelenlétének létjogosultsága a válogatottban. Ugyanakkor való igaz, ha csak Deschamps világbajnok keretére tekintünk, ott is megtalálhatóak ugyanazok a stabil emberek, akik sokkal inkább tapasztalatuk és nem aktuális formájuk alapján kaphatnak meghívót. Őket viszont nyugodtan kikiálthatjuk alapembereknek (Giroud, Nzonzi stb.), míg ez a spanyoloknál mindenképp egy hiányzó kategória.

A kapitány korábbi eredményei azonban úgy néz ki kellő flexibilitást is jelentenek számára a csapat menedzselését illetően.


A friss spanyol keret első erőpróbája szeptember 3-án lesz Németország ellen, majd 3 nappal később Ukrajnával néznek farkasszemet a Nemzetek Ligája kiírásában.


Írj hozzászólást